Šta je novo?

core 2 duo E6300 (ili E6400) overclocking , koja plocha?

Dobar je ovaj novi bios

Evo me. Sinoć mi je bio Matthias pa smo ubacili novi bios. Stvarno nismo imali enough time za neke ozbiljnije testove (šta ćeš radni ljudi, razne obaveze a i treba ustati ujutru u šest ) Prvi utisci su dobri, odmah je proradio na 400, voltaže sve dignute za po jedan stepen. Ali nisam se dao oduševiti jer se i sa prošlim biosom digao iz prva pa je posle pukao :mad: Onda smo išli na 420 i to je proradilo. Onda na 450 ali to je izgleda previše (za moju memoriju). Onda smo smanjili na 430 pa je opet proradilo. Naravno stabilnost je veoma diskutabilna jer smo u nedostatku vremena samo jedan 3d mark 2005 propustili na brzinu uspešno. Uglavnom vidi se konkretan napredak u odnosu na prethodni bios :) A ovih dana ću (nakon reinstaliranja mog raspadnutog windowsa) se poigrati malo ozbiljnije sa stabilnošću i nekim detaljima. Toliko mogu za sada da vam kažem :wave:

Izvinjavam se sto dizem polu mrtvu temu ali jedno pitanje.

Koliki se OC moze ocekivati na default naponu sa box coolerom za ova dva proca?

Čekaj, znači sa box kulerom i bez dizanja voltaže, na dobroj ploči i sa dobrim ramom oni mogu da kako tako sustignu C2D E6700 i C2D X6800?
QQ.

pa ne bash skroz , zato sto ti procesori imaju 4mb kesha, ali tu smo blizu :D

vcore?

Koliki je maximalni bezbedan napon za E6400? Meni radi savršeno stabilno na 3.7GHz sa 1.5250V, ali me brine da to nije možda previše? Da ga ostavim tako 24/7 ili da spuštam na 3.6GHz? Temp nije problem, 50-55C full load.

Koliki je maximalni bezbedan napon za E6400? Meni radi savršeno stabilno na 3.7GHz sa 1.5250V, ali me brine da to nije možda previše? Da ga ostavim tako 24/7 ili da spuštam na 3.6GHz? Temp nije problem, 50-55C full load.

Te temp su moguce jedino ako zivis ko eskim u Igloo :d.

Te temp su moguce jedino ako zivis ko eskim u Igloo :d.

U kućištu imam 5x12cm, 1x20cm, na CPU Dual Storm i 1x10cm ventove...veruj mi, moguće su itekako.,) Imam i temperaturne sonde, odlično postavljene tako da sam siguran. Dakle, jel' napon bezbedan or not?

U kućištu imam 5x12cm, 1x20cm, na CPU Dual Storm i 1x10cm ventove...veruj mi, moguće su itekako.,) Imam i temperaturne sonde, odlično postavljene tako da sam siguran. Dakle, jel' napon bezbedan or not?

jeste bezbedan je ta temp je u core-tempu merena ili? Sta ti je reper za full load?

Poslednja izmena:
Sta ti kaze Core Temp na sve to... pa da vidimo da li je stvarno iglo u pitanju :smoke:

EDIT: Cekaj, Misko, polako... pusti mene :d

Poslednja izmena:
HM, biće da sam ja pogrešno očitavao temp. Celu noć provedoh po netu čitajući identične "probleme" drugih ljudi. Naime, jedna temp. kaže ~50C, ali zato Core temp u TAT-u skače >70C na 3.7GHz, 1.525V. I svi kukaju kako su im kuleri hladni. Stvarno, i ja prvo hteo da rasturam mašinu i proverim kako leži jer je pri podnožju jedva mlak, ali srećom, bacio sam prvo pogled na net i spasio sebe muka. Externa sonda koja se nalazi na samoj ivici CPU pokazuje jedva 43-44C u full loadu (BTW full load smatram TAT test, Prime95, SuperPi...kad već pitate:smoke: ). Pričaju ljudi kako je to što očitava ploča zapravo središte samog jezgra i da sonda nije postavljena kao na ranijim CPU, nego na najtoplijem mestu. Sad ja ne znam šta da mislim. Vidim da Intel preporučuje max Tc ~60C. I? Jel' to ta temp (core) ili ambient temp? Ništa više ne kapiram.:wall: Dakle, jel' mogu ja to da teram >70c za Core ili da spuštam na 3.6GHz?

spusti napon CPU na 1.35v ili max 1.4v i trazi max klok da ti bude 2-3 sata orthos stabilan...e to ti je za 24/7

Poslednja izmena:
Ma stabilan je on i ovako savršeno, samo da mu ne smanjim radni vek zbog grejanja i >1.5V napona, to me samo brine.

Ma stabilan je on i ovako savršeno, samo da mu ne smanjim radni vek zbog grejanja i >1.5V napona, to me samo brine.

Pazi nista se procu nece desiti na 1.52V za svaki dan, pogotovo sto je 1.52V u BIOS-u u realnosti 1.46-1.47, zbog vdrop-a, e sad mozda bude problema na leto sto se tice stabilnosti proc je i tada siguran.

Poslednja izmena:
Pazi nista se procu nece desiti na 1.52V za svaki dan, pogotovo sto je 1.52V u BIOS-u u realnosti 1.46-1.47, zbog vdrop-a, e sad mozda bude problema na leto sto se tice stabilnosti proc je i tada siguran.

OK,thnx, a šta je sa temperaturom? Gledao sam na xtreme forumu svi se žale da im je kuler mlak a proc se prži na preko 70C. Koja je fora sa tim očitavanjima temp? Nije samo Gigabyte u pitanju, žale se ljudi i sa Abitom i Asusom i još ponekim pločama. Jel' 70C za Core zayebano? Znam da se sam gasi na 85C (tako bar piše) pa zato pitam.

ma uzmi 6300 i biostar 965pt sa flershovanim biosom meni je magis 450 mem 1:1 znaci proc 3,15GHz mem 900 i sve je ok za 24/7

ma uzmi 6300 i biostar 965pt sa flershovanim biosom meni je magis 450 mem 1:1 znaci proc 3,15GHz mem 900 i sve je ok za 24/7

Ako nisi provalio, ja sam već uzeo mašinu.:smoke: Na kraju sam i ja ostavio na 450MHz FSB (CPU 3.6GHz) i RAM na 900.

Ako nisi provalio, ja sam već uzeo mašinu.:smoke: Na kraju sam i ja ostavio na 450MHz FSB (CPU 3.6GHz) i RAM na 900.

kakav si sa temperaturom na jezgrima CPUa?
Je si li testirao sa nechim koliko to stabilno radi, obzirom da je nasviran?

Jedno pitanje da li je moguce da svega 200mhz visi klok trazi cak i vise od 0.1v vise napona...
Naravno u pitanju je c2d, i da li je moguce ako je ploca ogranicavajuci faktor da zbog nje cpu trazi veci napon...

Jedno pitanje da li je moguce da svega 200mhz visi klok trazi cak i vise od 0.1v vise napona...
Naravno u pitanju je c2d, i da li je moguce ako je ploca ogranicavajuci faktor da zbog nje cpu trazi veci napon...

Frekvencija rada procesora uglavnom ne zavisi linearno od napona, tako da je sasvim moguce da ti treba veci skok napona od recimo skoka napona koji ti je bio potreban da predjes prethodnih 200mhz, btw 200mhz uopste nije mali skok.

:wave:

Frekvencija rada procesora uglavnom ne zavisi linearno od napona, tako da je sasvim moguce da ti treba veci skok napona od recimo skoka napona koji ti je bio potreban da predjes prethodnih 200mhz, btw 200mhz uopste nije mali skok.

Tnx, i mislio sam da je tako, mada nisam nesto specialno forsirao procesor, tj nisam pokusao 200mhz vise od recimo 3700mhz(3200->3400), sto mi je i plafon za superpi, pa mi je malo bilo cudno...

Tnx, i mislio sam da je tako, mada nisam nesto specialno forsirao procesor, tj nisam pokusao 200mhz vise od recimo 3700mhz(3200->3400), sto mi je i plafon za superpi, pa mi je malo bilo cudno...

Dobro to je sad neka sasvim druga prica, 3200-3400mhz za svaki dan je vise nego dovoljno a ako hoces preko 3700mhz moze sigurno ali treba veci napon i ne pita se samo procesor vec i ploca i ram.

kakav si sa temperaturom na jezgrima CPUa?
Je si li testirao sa nechim koliko to stabilno radi, obzirom da je nasviran?

Solidan. <75C oba jezgra na 100% load (TAT test) sa ventovima na <2K rpm. Držim ga na 3.6GHz, velika je razlika u naponu koji zahteva na 3.6GHz (1.46875V) i 3.7GHz (1.5450V) kao i u temp. Na 3.7GHz i naponom koji mu je potreban za 100% stabilan rad, vrlo je blizu 85C za 100% na oba jezgra. A i 3.6GHz mi više odgovara zbog RAM-a:900MHz 4-5-4-10

Solidan. <75C oba jezgra na 100% load (TAT test) sa ventovima na <2K rpm.
Pa i nisi bas solidan, malo je to povisoko... ali dobro, tvoj izbor. Ja licno bih nastojao da mi za svaki dan ne prelazi 70 stepeni.

A sam Intel inace ne preporucuje da se prelazi 60...

Evo, kompresovao sam 3 filma za redom i temp nije prešla 65C ni u jednom trenutku. Uglavnom je bila 62-60C. Samo TAT može da uposli oba jezgra svih 100% i drugi burn testovi. Realne aplikacije iako piše da je zauzeće 100% ne koriste sve instrukcije proc-a, tako da je onda zagrevanje dosta manje. Ni u igrama se ne greje više od ovoga, tako da sam sasvim zadovoljan s obzirom da se ventovi skoro ni ne čuju. Ako zatreba, uvek mogu da ih odvrnem:,,:

Poslednja izmena:
Vidi ti uradi nesto sa tim naponom.
Verovatno ti stoji na NORMAL. Ukucaj koliko je po defaultu CPU-a i probaj da radis neke testove i dizi po potrebi napon. Mnogo je to 1.6V!

Znam da je mnogo, zato sam spustio na 3.6GHz gde TAT prolazi na 1.46875V 100% oba jezgra. Sa Vdropom to je oko 1.45V a to je već OK.

gigabyte s3 sa e6300 je kombinacija kao puckica.Nije fenserska ploča a klokuje se ko đavo.Svaka preporuka...

Vrh Dno