Šta je novo?

Copyright slika?

misterno

Čuven
Učlanjen(a)
01.04.2003
Poena
619
Ovako, ako uploadujem svoje slike u full rezoluciji na svoj sajt jos sve i sa EXIF zaglavljem, kako bi ja mogao na primer onda da dokazem da sam ja to slikao nego neko drugi koji je skinuo sliku sa sajta. Jel ima nesto razvijeno na tom polju da se ubaci u zaglavlje slike neki dodatni podaci za zastitu kao sto pdf format na primer ima

Exif se vrlo lako može manipulisati - menjati parametri u originalnoj fotki ili dodavati proizvoljni nekoj postojećoj. Jedini način je da nikada ne kačiš originalnu ili full-size fotku, već neki krop, risajz, sa potpisom autora i editovanu u nekom softu, a original koji je "ispao iz aparata" čuvaš kod sebe.

Kada uploadujesh fotke bilo gde, nikada to ne radi u full velichini, vec koristi 640 ili max 800 rezoluciju.

Шта рећи, једну моју фотку су опуштено УКРАЛИ ЛОПОВИ са Пинка и користили као позадину за Инфотоп. При томе је на фотографији јасно писало: Copyright (име и презиме). Иста ситуација се поновила и са часописом Преглед. Фотографије су биле окачене на сајт у резолуцији од 1024хнешто.

Bolje resenje je sistem ugradjivanja copyright informacija u sliku - mozes da probas demo Digimarc u Photshopu. Problem je sto se stvar placa a verovatno se i to moze softverski izbaciti iz fajla. A sve i da uspes da dokazes da je slika tvoja, bojim se da su male sanse da dobijes neku odstetu na sudu.

Kad bi uspeo da dokaze, sanse ne bi bile male. Problem je dokazati... :)

Zashto je problem dokazati ? Originalna velichina je dokaz, a ako nisi kachio original, mozesh da ih tuzish i lako dobijesh (Stevs je to uradio i dobio dobru kintu :))

Dobiti sudski spor u ovoj zemlji protiv drzave i tajkuna bez pravilne podrske (citaj mita i korupcije) je teze nego otputovati na Mars.

Pozdrav

nije bas, moze da se dobije spor itekako. ukoliko su ti povredjenja autorska prava.

Da li je po nasem zakonu dovoljno oznaciti slike sa (c) pa da se smatras autorom (i sve sta ide uz to) ili je potrebna neka registracija kod agencije za autorska prava (recimo)? Predpostavljam da to kod nas ne ide bez neke dodatne papirologije :trust:

Ponavljam josh jednom. Originalna slika je dokaz, jer samo je ti imash..

A sta se desava ako se, recimo, retusira jedan deo slike pa to ispadne za nijansu drugacije od originala? Kako se onda gleda na to?
Pitam jer sam trazeci na netu nesto o ovoj temi negde procitao da u tom slucaju autorska prava padaju u vodu, tj. da slika vise nije ista. Kakva je situacija kod nas po tom pitanju?

ovo sasvim slucajno znam... ako je izmenjeno vise od 41% originala, autorsko pravo vise ne vazi...

danijel00 je napisao(la):
ovo sasvim slucajno znam... ako je izmenjeno vise od 41% originala, autorsko pravo vise ne vazi...

Nemoj da se ljutiš, ali tih 41% ništa ne znači. Niti postoji zakonska odredba koja govori o tome niti sl.

Kako bi ti odredio da je manje ili više od 41% slike izmjenjeno?

Nije mi namjera da bilo ko odgovori na ovo pitanje nego hoću da kažem da je povreda autorskog prava stvar koju sud cijeni od slučaja do slučaja.

E sad ti treba da ubijediš sud kako ti nastala neka šteta, nisu ti platili ili sl.

Nije da ne verujem, ali mi je nelogichno da neko uzme tvoju sliku i udari neku akciju u photoshopu, pa ona vishe nije tvoja :)

driver je napisao(la):
Ponavljam josh jednom. Originalna slika je dokaz, jer samo je ti imash..
Autorsko pravo nije bas tako jednostavno - originalna slika je samo jedan element. Sta ako je slika uradjena po necijoj narudzbi, sta ako se model na slici vodi kao koautor, sta ako nemas ono sto se u inostranstvu zove "release form", sta ako je slikano na javnom mestu... ja mislim da to sve treba biti regulisano nekim pismenim ugovorom. Moralno pravo ti obicno niko nece oduzeti ali pravo na materijalnu naknadu (zaradu) od autorskog dela je mnogo pipavije.

mojo_jojo je napisao(la):
Kako bi ti odredio da je manje ili više od 41% slike izmjenjeno?
To procenjuje sud, a na sudu obicno pobedjuje onaj ko ima boljeg (tj. skupljeg) advokata :smoke:

driver je napisao(la):
Zashto je problem dokazati ? Originalna velichina je dokaz, a ako nisi kachio original, mozesh da ih tuzish i lako dobijesh (Stevs je to uradio i dobio dobru kintu :))

Драјвере, тужи их у моје име и задржи 90% новца који ћемо лако добити.
;)

a) kako posedovanje slike u originalnoj velicini moze biti dokaz da si ti tu sliku snimio? Sta ako si je postovao na net u originalnoj velicini (sto je glupo, ali moguce), pa je skine 963.412 ljudi? Jesu li svi oni snimili tu sliku?

b) citava ova problematika je poprilicno komplikovana ali evo attachment koga zanima, pa nek chita...

Prilozi

• Zakon o autorskim i srodnim pravima.rar
    41.1 KB · Pregleda: 76
a) kako posedovanje slike u originalnoj velicini moze biti dokaz da si ti tu sliku snimio? Sta ako si je postovao na net u originalnoj velicini (sto je glupo, ali moguce), pa je skine 963.412 ljudi? Jesu li svi oni snimili tu sliku?

Da, to jeste jedna od stavki koju je teže dokazati (u tom slučaju, ali i opšte - otkud njemu ili bilo kome full-size verzija?). Ono što može biti olakšavajuća okolnost je u slučaju da postoji serija fotki koje su uzete na istoj lokaciji u to vreme, kada se može utvrditi i njihovo poreklo odnosno vlasništvo. Ne verujem da bi svi kačili sve fotke koje su uslikali, već samo najbolje ili samo deo najboljih. Komplikovano u svakom slučaju.

Nazad
Vrh Dno