ZorMi
Čuven
- Učlanjen(a)
- 11.08.2002
- Poena
- 875
Moja oprema
- Laptop
- HP Spectre x360 - 15-bl152nr / MS Surface Pro 3 / HP 15-dw2009nm...
- Tablet
- Samsung 8 / Xiaomi MiPad5...
- Mobilni telefon
- Samsung Galaxy A70
- Pametni uređaji
- Samsung Galaxy Watch
Xiaomi MiAir Purifier 3C
Xiaomi Mi Robot Mop...
- Pristup internetu
- Kablovski internet
- Mobilni internet
Hard diskovi i CD/DVD uredjaji nisu oporezovani po najnovijem tumačenju, CD medijumi jesu jer ih ubrajaju u potrošni materijal a ne u magnetno-optičke memorije kako bi mi voleli. Takodje i polufabrikati (npr. spojen CPU sa MBD pa je to kao računar) ne mogu da prodju jer je država fizička lica jasno oslobodila za komplet računare, njihove periferije i softver. Niko više ne bi voleo da to može da se izbegne od trgovaca jer deo koji daju državi poskupljuje njihovu robu i smanjuje im prodaju. :trust: Ali to će od Nove Godine ionako u zaborav jer se u novom PDVu ne pominje izuzeće ni PCa ni delova od poreza 18%.gx-x je napisao(la):obracunavate PP cak i na HDD (opticki i magnetni uredjaji su oslobodjeni od PP cak i na komad, bas kao i CD medijumi itd.)
Što se tiče izjava, kad neko uzima rezervni deo za osnovno sredstvo dobija bez poreza po MP ceni (jer i uzima komad-dva za svoje potrebe), a ko hoće za dalju prodaju se stimuliše malim popustom (tzv. VP cena) jer nalazi nove kupce i širi tržište za tebe. Tako je sistem postavljen, nažalost nisam ga ja izmislio nego moćne zapadne multinacionalne kompanije. Ionako se sve sada pravi u Kini za šaku pirinča a ceo Zapad (kome težimo) samo smišlja šeme za ugradnju, usluge, marketing... i ostalu prodaju magle.