Šta je novo?

CoolerMaster info!

gx-x je napisao(la):
obracunavate PP cak i na HDD (opticki i magnetni uredjaji su oslobodjeni od PP cak i na komad, bas kao i CD medijumi itd.)
Hard diskovi i CD/DVD uredjaji nisu oporezovani po najnovijem tumačenju, CD medijumi jesu jer ih ubrajaju u potrošni materijal a ne u magnetno-optičke memorije kako bi mi voleli. Takodje i polufabrikati (npr. spojen CPU sa MBD pa je to kao računar) ne mogu da prodju jer je država fizička lica jasno oslobodila za komplet računare, njihove periferije i softver. Niko više ne bi voleo da to može da se izbegne od trgovaca jer deo koji daju državi poskupljuje njihovu robu i smanjuje im prodaju. :trust: Ali to će od Nove Godine ionako u zaborav jer se u novom PDVu ne pominje izuzeće ni PCa ni delova od poreza 18%. :( PDV će uz to čvrsto vezati lanac od uvoza do krajnjeg kupca pa neće moći da se mulja sa izjavama.

Što se tiče izjava, kad neko uzima rezervni deo za osnovno sredstvo dobija bez poreza po MP ceni (jer i uzima komad-dva za svoje potrebe), a ko hoće za dalju prodaju se stimuliše malim popustom (tzv. VP cena) jer nalazi nove kupce i širi tržište za tebe. Tako je sistem postavljen, nažalost nisam ga ja izmislio nego moćne zapadne multinacionalne kompanije. Ionako se sve sada pravi u Kini za šaku pirinča a ceo Zapad (kome težimo) samo smišlja šeme za ugradnju, usluge, marketing... i ostalu prodaju magle.

gx-x je napisao(la):
znam lika koji od Imtela potrazuje oko 110 hiljada dinara vec skoro godinu dana i 95% od toga je u memoriji.
Mogu da proverim, deluje mi neverovatno. Nemam veze s veleprodajom (vodim prodavnicu) ali znam da se velika pažnja posvećuje rešavanju tih stvari iako nismo ni sami bili zadovoljni poslednjih 3-4 meseca.

Zastoji su nastali jer je potpuno promenjena poslovna politika dolaskom novog direktora. Npr. umesto uvoza memorija iz Singapura sada se dobijaju iz USA (Corsair) pa se reklamacije starih tipova moraju posebno slati na Istok (nema novih za zamenu) što traje mesec-dva. Slično sa Eagle grafikom (sada stiže Club-3D iz Holandije). Mene lično je najviše namučila optika (LG) jer nas zavrnuo dobavljač... Obično se ponudi kompenzacija u nekoj drugoj robi (npr. procesori, ali opet samo CAT1, nema više CAT2...). To polako leže na mesto, biće bolje.

Što se tiče kupaca na malo, isposlovao sam da oni imaju prioritet u servisu, dakle ako ima - njima se prvo reši.

ZorMi aj molim te proveri ako mozes kolika je debljina (tj. visina) onih hladnjaka za memorije (8 kom.) Uzeo sam onaj VGA hladnjak pa me zanima jel mogu ti mali da stanu na memoriju ispod ovog velikog pa da budzim i to. Inace onaj CM Musketeer sljaka. Hladnjak sam stavio mada jos nisam mucio grafiku pa kazem utiske ali obecava. Sutra cu da zalepim sondu na njega pa cu da merim temp. hardcanom. :mad:
TNX unapred.
POZ :wave:

Ppl, svi u Imtel!!! :banana:

gx-x je napisao(la):
ima u Imtelu sve sto vam padne na pamet, jedino im je politika cena na nivou Crne Gore i zadnji potez "Zastite" preprodavaca im je genijalan, sad ako nemam firmu koja se bavi iskljucivo racunarima mogu preko racuna da uzmem robu samo po MP cenama......
...

Ne znam sto se bunis - valjda je ovo normalno!!

Sto ne ides da kupujes, recimo, "prehranu" kod uvoznika ili velikoprodaje?

gx-x je napisao(la):
...
ali ako se ide za kes imate najgore cene :d jer obracunavate PP cak i na HDD (opticki i magnetni uredjaji su oslobodjeni od PP cak i na komad, bas kao i CD medijumi itd.)
...

Neverovatno kako posle vise od godinu i po dana pojedini POJMA NEMAJU na sta se placa a na sta ne placa porez :mad:

Poslednja izmena:
ZorMi je napisao(la):
...
Kompromisi su nužni, ali mislim da nikom nije zacepljeno... Dileri ipak mnogo više kupuju i šire prodajnu mrežu pa zahtevaju i zaštitnu cenu od distributera. Čak dolaze često predstavnici velikih domaćih lanaca tražeći da dignem još cene ili će nas prijaviti stranom dobavljaču da ne štitimo mrežu.

Takav je sistem, dok se sitni prodavci kolju podvlačenjem ispod cene, uvoznici su stalno pod pritiskom od principala i prodajne mreže da više dižu i daju veće rabate kako bi se mreža širila, zauzimalo tržište i povlačile veće količine... teško je svima udovoljiti.

Vecina problema kod nas pocinje od (velikih) uvoznika... Jedna od ociglednih (koja meni prilicno bode oci) stvari je, da prostite, njihovo "kurv@nje" - rade i veleprodaju i maloprodaju...

Paja je napisao(la):
(koja meni prilicno bode oci) stvari je, da prostite, njihovo "kurv@nje" - rade i veleprodaju i maloprodaju...
Uobičajeno i u svetu. Poslovna politika firme je da li joj se isplati da razvija svoju prodajnu mrežu ili da pusti druge da to rade za nju ili (najčešće) mešano: može i kod njih da se kupi ali po zaštitnoj ceni koja ostavlja prostor dilerima da zarade.

Ovde pominjana firma nema svoju prodajnu mrežu, samo taj jedan objekat koji je više 'showroom' da mogu i dileri da pogledaju izloženu robu jer u magacinu ne mogu, samo kutije. Čak se i ne reklamira u medijima, ali svako ko navrati može i da kupi nešto. Slične objekte su nedavno otvorili i drugi uvoznici.

@ ZorMi
Na CD medijume se po nekom tumacsenju zakona ne placa PP.

Sve zavisi kako 'tumači' inspektor kada dodje. Znam firmu koja je imala pismeno mišljenje od nekog iz ministartstva pa je opet popila mandatnu kaznu.

ZorMi nemash PM pa ne znam gde da te pitam :)
Zanima me par stvari:
Zvucna izolacija za kuciste Speeze, soft cellular 4mm foam - ovo sam manje vishe video kako izgleda, pa mi reci samo jel ima. Cenu sam video.
CoolerMaster, Aluminijumska podloga za misa - e ovo me zanima kako izgleda poshto sam na netu nashao 2 komada.
http://www.dvhardware.net/reviews/coolermasteralupad/2.jpg - ako je ova necu kupim :)
http://www.auspcmarket.com.au/images/info/IMG_MS-CMALLOYPAD_15647_0_lrg.jpg - ako je ova - hocu kupim :)
Aj poz :)

nemash PM pa ne znam gde da te pitam
Pitaj na mail, iskačući prozori više usporavaju... Speeze izolacija ima još par komada, ne znam koliko pomaže oko buke ali sigurno ometa i hladjenje (ako ti je kućište toplo, tj. ne izduva sve ventilator). Alu podloga je ova X-Pad sa druge slike (neko je čak zagrebao jedan primerak ključem da se uveri... :mad: pa pregledaj koji uzimaš).

Samo bih zeleo ovom prilikom da se javno zahvalim ZorMi-ju jer smo reklamirali proizvod bez ikakvog pogovora, maximalno su bili ljubazni pa smo (u znak zahvalnosti) ostavili jos para tamo :d

Ja se upravo vratio iz Imtela, mousepad je extra a noise izolaciju nisam josh umetnuo sad cu :D

ZorMi je napisao(la):
Sve zavisi kako 'tumači' inspektor kada dodje. Znam firmu koja je imala pismeno mišljenje od nekog iz ministartstva pa je opet popila mandatnu kaznu.
I ja sam znao za to tumacsenje iz ministarstva, ali nisam znao bas da sve zavisi od "slobodnog sudijiskog uverenja" :) (inspektora).

ZorMi je napisao(la):
Uobičajeno i u svetu. Poslovna politika firme je da li joj se isplati da razvija svoju prodajnu mrežu ili da pusti druge da to rade za nju ili (najčešće) mešano: može i kod njih da se kupi ali po zaštitnoj ceni koja ostavlja prostor dilerima da zarade.

Posto ovde ne praktikujemo imenovanje firmi samo cu navesti primer:

zove me drugar i kaze da mu je potreban Sony Combo. Ja pogledam najnoviji cenovnik firme u kojoj kupujem HW, a znam da imaju Sony, javim drugaru koliko to kosta (cena iz cenovnika + 3%) i objasnim mu zasto je takva cena (placam preko racuna i bla bla bla). Zove me on pola sata kasnije i kaze nasao sam za cena_koju_sam_ja_rekao - oko 10%......gde? Ista firma! Zar oni rade MP? Ja zvao i rekli mi da dodjem...

Dajem izjavu, placam preko racuna, sve po redu, a on za kesh NA ISTOM MESTU dobije bolju cenu.

Mislim da je bila rec o ovakvim firmama. Vas megastor ima max korektne cene prema dilerima...

Joker je napisao(la):
@ ZorMi
Na CD medijume se po nekom tumacsenju zakona ne placa PP.

Ajde daj i to tumacenje, pa da ga razmotrimo ;)

Prisustvovao sam situaciji gde je inspektor rekao:"Ali ja vama moram nesto da naplatim!" tako da....u pitanju je bila non-IT grana, ali svejedno....

@PJ
Ja do tog tumacsenja nisam, mogao da dodjem, ali (kao sto i ZorMi kaze) znam da postoji.
Kad pogledas cene po prodavnicama nema teorije da je u tome i 20% PP.

Paja je napisao(la):
Neverovatno kako posle vise od godinu i po dana pojedini POJMA NEMAJU na sta se placa a na sta ne placa porez :mad:

da zaista Pajo neverovatno, evo ja ih vec godinu dana uzimam od jedne firme velike ovde u NS-u i nikad nisam platio porez na promet na CD medijume, a dobijam i racun sa njima.

"U skladu sa Zakonom o porezu na promet, nedavno usvojenim u Skupštini, ministar za nauku, tehnologiju i razvoj prof. dr Dragan Domazet, doneo je Pravilnik o utvrđivanju računara, računarske opreme i softvera na koje se ne plaća porez na promet.

Ovim pravilnikom utvrđeni su računari, računarska oprema i softver, na koje se u skladu sa Zakonom o porezu na promet ne plaća porez na promet proizvoda. Računarom se, prema ovom pravilniku, smatra digitalni sistem za obradu podataka sa sopstvenom procesorskom jedinicom, u jednom ili više delova, koji može nezavisno funkcionisati, te tu spadaju: personalni računar, laptop - prenosivi računar, notbuk i palmtop, dok se računarskom opremom smatraju svi uređaji koji se priključuju na računare, a koji ne mogu ostvarivati svoju osnovnu funkciju nezavisno, odnosno kada nisu priključeni na računar – ulazni uređaji (tastature, miševi, tablice, džojstikovi, mikrofoni i skeneri), izlazni uređaji (štampači, monitori, displeji od tečnog kristala, projektori, slušalice i zvučnici), uređaji za skladištenje podataka (magnetni, optički i magnetno-optički diskovi, fleš memorije ) i komunikacioni uređaji (analogni i digitalni modemi, radio komunikacione i infracrvene kartice, i kartice za pristup lokalnoj računarskoj mreži).

Softverom se smatraju sva programska rešenja i dozvole za njihovu privremenu ili trajnu upotrebu (sistemska, aplikativna, razvojna i druga), u izvornom ili izvršnom kodu, koja se isporučuju upakovana na medijima svih vrsta, ili preko komunikacionih mreža, ili se ugrađuju na računar korisnika od strane proizvođača.

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije”."

detalji: http://www.mfin.sr.gov.yu/html/modu...e=Subjects&file=index&req=viewpage&pageid=240

objasnjenje o placanju poreza na promet i izjavama (dobar dan ja sam iz XYZ computers treba mi to to i to za dalju prodaju) : http://www.mfin.sr.gov.yu/html/modu...e=Subjects&file=index&req=viewpage&pageid=275

Po ovome "Poresko oslobođenje za te proizvode primenjuje se od 26.12.2002. godine, a ostvaruje se bezuslovno, što znači da se prilikom njihove nabavke za dalju prodaju ne moraju ispuniti uslovi propisani članom 4. Zakona (poreska izjava PI-1, bezgotovinsko plaćanje i dr.)." mi ne treba izjava da bi kao firma koja se bavi racunarima i daljom prodajom kupio opremu od firmi tipa "pakom, compart, pin, imtel" itd.

A ovo je najinteresantnije: "U skladu sa navedenim zakonskim odredbama, kada se računari, računarska oprema i softver, koji su oslobođeni poreza na promet proizvoda, prodaju u svrhe dalje prodaje plaća se porez na promet usluga na ostvarenu razliku u ceni. Pri tom, činjenica da su ti proizvodi koji se prodaju na veliko oslobođeni poreza na promet proizvoda nije od uticaja na obavezu plaćanja poreza na promet na usluge prometa proizvoda na veliko."

stvarno ne znam kako ovo da prokomentarisem, verovatno je vezano za zaradu firmi/preduzeca i placanje poreza na istu..

e ne mogu vise da razmisljam o prezima. Pozdrav svima !

ZorMi hvala ti puno, sila si!!! :D
Dolazim sutra opet u Imtel da pazarim. Postali ste mi omiljena prodavnica :banana:
Svaka pohvala za izbor robe i naravno zaposlene.
Odusevili ste me za onu reklamaciju. Nisam navikao od drugih da budu tako korektni kao vi

Nazad
Vrh Dno