Šta je novo?

Cooler problemi...

Alric

Slavan
Učlanjen(a)
26.12.2004
Poena
309
Danas sam prosao kroz zamenu coolera i sad mi je jasno sto ljudi to opisuju kao traumaticno iskustvo :).Procesor je inace Athlon 2000+, a cooler je bio Vulcano 7+.Elem, posto je 7+ bila extra glasna a i temp se pri opterecenju kretala oko 60-65C pala je kupovina CM XDream III (po mom misljenju, stvarno je extra cooler, temp je sad 55 posle pola sata Prime-a).E sad, prvi problem, sa coolerom su se skinule i one gumene podloske (zapekle od temperature), ali na moje veliko iznenadjenje :), procesor je preziveo montazu i bez njih.Drugi, problem je sto sam po skidanju stare paste video da je procesor okrnjen na jednom delu, ostecenje je velicine glave igle, mada zasad nema nekih problema u radu.E sad...pitanja :) Kakva su iskustva sa ovakvim ostecenjima, da li je neko imao slucaj da procesor radi ok i sa tim?Kod mene nema nikakvih problema, prolazi i Prime ali se razmisljam da li da jurim nekog semprona...Da li ima jos neki nacin da ga testiram?Pitanje broj dva :) Da li neko zna gde imaju da se kupe oni distanceri od neprovodnog materijala koji se stavljaju da sprece da cooler krcne procesor?

P.S. Svaka cast onome ko je izumeo one heatspredere na novim procesorima :)

Alric je napisao(la):
E sad...pitanja :) Kakva su iskustva sa ovakvim ostecenjima, da li je neko imao slucaj da procesor radi ok i sa tim?
Pitanje broj dva :) Da li neko zna gde imaju da se kupe oni distanceri od neprovodnog materijala koji se stavljaju da sprece da cooler krcne procesor?

P.S. Svaka cast onome ko je izumeo one heatspredere na novim procesorima :)

Pod 1) Zavisi nekad moze i da ne radi zbog ostecenja nekada su se kod nas prodavali takvi proc kao neka druga kategorija, znaci ako je ostecenje malo najverovatnije ce raditi kako treba, tesko da proc posle 5+ skidanja i stavljanja coolera moze da bude cist kao suza.

Pod 2) Ne znam za providne al tu moze mnogo nekih zamena da pomogne, npr bilo kakva guma 1.5-2.5 mm pa iseces....

p.s. E vidis a ja bas ovih dana razmisljam kako da skinem taj hs, da bi proc otisao u stratosferu sto se tice OC-a.

Distanceri su nebitni, zalepi ponovo. Što se tiče okrnjenog jezgra zavisi da li je oštećen samo lak (nebitno) ili i silicijum. Ako je oštećen silicijum može i da ne utiče jer svaki CPU ima više hiljada neispravnih tranzistora (ne mogu se napraviti bez greške), ali je arhitektura tako koncipirana da ima dosta redundanse i rezervnih blokova pa ne smeta. Ako mu smeta onda najčešće bude oštećen cache ili real aritmetika, meni je tek tumbanje i filtriranje slike u Photoshopu otkrilo problem u procesoru, tada Pentium III.

Ne mogu da ih zalepim ponovo, bar ne ove stare, posto su se zapekli i pretvorili u prasinu :), a nove jedino da napravim od necega...Mada, to bi ukljucivalo ponovo demontiranje i montiranje coolera, a ne bi da izazivam sudbinu...Svaka cast AMD-u, kad je preziveo onakvo maltretiranje :) ja sam imao utisak da je procesor mnogo osetljiviji.

gumice su u principu nepotrebne, nespretna ruka i sa njima moze da polomi procesor, a ako ti je vec okrnjen bolje je da ga nediras, narucito ne zbog toga

testiraj ga sa svim mogucim Prime 95,S&M,Memtest 86+,Super P,3dmark 01 03 05,igraj se shto vishe mozesh,kompresuj neki film itd......

To sto ti vidis od procesora je samo poklopac. Ako nije nista duboko nemas sta da brines. A i da jeste ne bi ti radio. Velicina glave igle je u svetu procesora reda 10000 tranzistora. Takvo ostecenje nema da prezivi nijedan procesor.
Gumice nisu bitne, improvizuj, samo dobro pazi kad sledeci put montiras kuler.
Ako ces da menjas procesor uzmi Barton-a obavezno, jer je razlika izmedju njega i semprona 15-ak e a u radu je velika razlika.

Nazad
Vrh Dno