Šta je novo?

Cooler Master Storm SNIPER

djalex

Slavan
Učlanjen(a)
18.10.2006
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD 5900X, Noctua NH-U12A chromax.black
Matična ploča
Asus B550 ROG STRIX B550-F GAMING WI-FI
RAM
2x16 G Skill Trident Z Neo F4-3600C16-16GTZNC
GPU
ASUS TUF Gaming Radeon RX 7900 XT OC Edition 20GB
Storage
Kingston KC3000 1TB, LG Blu-Ray H16NS40
Zvuk
int.
PSU
SeaSonic Platinum-760w full modular
Kućište
CM Scout II
Monitor
ASUS ROG XG27ACG
Miš & tastatura
Asus ROG Gladius III Wireless Aimpoint & Asus ROG Strix Scope RX TKL wireless Deluxe
Ostale periferije
Sony RX100 IV, MGE
Laptop
nikad nisam imao niti mi treba
Tablet
nikad nisam imao niti mi treba
Mobilni telefon
Xiaomi Redmi 13 Pro+
Pametni uređaji
Shelly wifi relay za bojler
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kao sto je i juce objavljena vest na bench sajtu, CM je najavio za sredinu januara sledece godine da pusta u prodaju novu seriju kucista STORM. Prvo iz serije ce biti upravo SNIPER. Opet je vraceno reset dugme, ima sve vrste prikljucaka sa prednje strane, kontrolu brzine obrtaja 3 ventilatora koja dolaze sa kucistem i mogucnost paljenja i gasenja LED-a na fanovima.Ima na dva mesta po 2 otvora za vodeno hladjenje. Preporucena maloprodajna cena ce biti oko 150 eur-a.
Mislim da su uzeli najbolje od Antec 900 i svojih kucista tipa Stacker i 690,590, HAF 932 i ATCS 840. Interesantna je opcija osigurajna kablova za neku periferiju ( mis ili sl.) sa zadnje strane koje onemogucavaju kradju istih. Najzad mi se meni izgleda smesi vrhunsko kuciste.

CM Storm SNIPER SGC-6000-KKN1-GP Ultra Midi Tower - black
Technical details:
Dimensions: approx 254.6 x 551 x 566.6 mm (WxHxD)
Weight: approximately 10.6 kg
Form: ATX, Micro-ATX
Fan:
- 1x 200x200x30mm (front, 17-23dB (A), 1000 rpm, Blue LED)
- 1x 200x200x30mm (cover, 17-23dB (A), 1000 rpm, Blue LED)
- 2x 120x120x25mm (cover, optionally instead of 200mm exhaust)
- 1x 120x120x25mm (back, 17dB (A), 1200 rpm)
- 1x 92x92 or 80x80mm (back, optionally instead of 120mm exhaust)
- 1x 200x200x30mm (side part, optionally)
- 2x 120x120x25mm (side part, optionally)
- 1x 140x140mm or 120x120mm (ground, optionally)
Drive Bays:
- 5x 5.25 "(external)
- 1 x 3.5 inch (externally, in 5.25-inch shaft)
- 5x 3.5-inch (internal)
Expansion Slots: 7 +1
PSU: Standard ATX PS2 / EPS 12V (optional)
I / O panel:
- 4x USB 2.0
- 1x eSATA
- 1x Firewire
- 1x per audio IN / OUT (HD / AC97)
Note: It can CPU cooler with a height of up to 180mm's.

Prilozi

• Sniper 02.jpg
    Sniper 02.jpg
    271 KB · Pregleda: 208
  • Sniper 04.jpg
    Sniper 04.jpg
    403.3 KB · Pregleda: 237
  • Sniper 01.jpg
    Sniper 01.jpg
    182.5 KB · Pregleda: 110
  • Sniper 03.jpg
    Sniper 03.jpg
    304.5 KB · Pregleda: 127
  • Sniper 05.jpg
    Sniper 05.jpg
    47.8 KB · Pregleda: 122
Poslednja izmena:
Ok specifikacije i zezalice...ali ovo kuciste je bas ruzno,

mnogo mi se svidjaju ova kucista...tipa antec900..1200.....CM haff.....i ovaj moj NZXT.....definitivno su uboli neki deo trzista sa njima.......i ovaj model na slikama zaista izgleda kvalitetno izradjen,sto je mali problem kod ostalih koje sam pobrojao...

Jos slika da bi se stekao uvid u unutrasnjost. Moze da se zapazi da se dosta vodilo racuna o svemu. Npr. gornji otvor sa zadnje strane je dovoljno veliki i iznad same ploce a ne kao kod CM ATSC 840 gde ploca jednim delom zaklanja otvor i teze je provuci kabli za CPU 12V. Sve ivice su zaobljene a interesantno je i da su bocne strane konveksne (ispupcene) tako da fan na bocnoj stranici ne smeta pri postavljanju visokih tower kulera. Pise u specifikaciji da moze do 18 cm visine da budu kuleri, sto je sasvim dovoljno ( TRUE je 16cm). Ja stvarno ne bi imao ni sta da mu oduzmem ni da dodam,mozda samo da i druga bocna strana ima otvor za kuler u visini CPU-a dovoljan je 92mm, da duva posto vec postoji otvor na backplate-u, naravno sudeci samo po slikama. Videcemo neki review vec posle 11. janura '09 kad krene u prodaju.

Prilozi

• Sniper 06.jpg
    Sniper 06.jpg
    50.1 KB · Pregleda: 81
  • Sniper 07.jpg
    Sniper 07.jpg
    170.8 KB · Pregleda: 111
  • Sniper 08.jpg
    Sniper 08.jpg
    132.3 KB · Pregleda: 106
  • Sniper 09.jpg
    Sniper 09.jpg
    188.9 KB · Pregleda: 91
  • Sniper 12.jpg
    Sniper 12.jpg
    153.1 KB · Pregleda: 69
Hm, uopšte nije loše, iako ne volim te mrežaste modele, ovo je skroz cool...

Ja volim mrezaste modele,samo kada bi 5.25 mash maske bile celom visinom kucista bilo bi mnoooogo dobro (kao kod TT armor,cm 590,antec 900) ovako je ruznjikavo,nadam se da ce izbaciti neki takav model.

Poslednja izmena:
Prvi put vidim da neko kuciste standardno dolazi sa kontrolerom za ventilatore, to je po mom misljenu, odlicna novina! Sto se izgleda tice, malo je neobicno, ali simpaticno! :)

Video sam pre desetak dana da na njihovom sajtu stoji "STORM" i dobio samo odbrojavanje do nove godine.....

Izgleda interesantno, ali ko što reče cc13 više bi mi se svideo sa 9-10-11 5.25" nego ovako.... mada poznavajući CM sledeći model će biti takav (pa i prvo je došao 690 a onda 590).

S druge strane kontroler za tri ventilatora? Na kućištu sa toliko ventilatora stavljan je kontroler sa tri grane? Glupo do bola. Jedino ako se ispostavi da ima dovoljno W po grani da vuče dva ventilatora spojena na istu granu. Ono tipa:
- 1 grana : prednji i donji
- 2 grana : gornji i zadnji
- 3 grana : bočni

Video sam pre desetak dana da na njihovom sajtu stoji "STORM" i dobio samo odbrojavanje do nove godine.....

Izgleda interesantno, ali ko što reče cc13 više bi mi se svideo sa 9-10-11 5.25" nego ovako.... mada poznavajući CM sledeći model će biti takav (pa i prvo je došao 690 a onda 590).

S druge strane kontroler za tri ventilatora? Na kućištu sa toliko ventilatora stavljan je kontroler sa tri grane? Glupo do bola. Jedino ako se ispostavi da ima dovoljno W po grani da vuče dva ventilatora spojena na istu granu. Ono tipa:
- 1 grana : prednji i donji
- 2 grana : gornji i zadnji
- 3 grana : bočni

Pretpostavljam da ce se u taj kontroler prikljuciti molex direktno sa napajanja a on ima dovoljno snage (W) da pokrene 3 veca fana. Videcemo vec. A sto se tice izgleda odnosno dali ima mogucnosti da naprave slican model sa 9 ili vise mesta za 5.25'' uredjaje to je pitanje jer ce morati da prepravljaju nacin postavljanja HDD( kod 690 se HDD postavljaju poprecno a kod 590 uzduzno) a to vec menja koncepiju unutrasnjosti. Mozda izbace kasnije neku lite verziju kao sto je izasao Centurion 590 posle 690 ali smatram da je STORM serija namenjena visem kupovnom segmentu ( ranga 120-150 eur-a) tako da mozda nista ne bude od toga.

A sto se tice izgleda odnosno dali ima mogucnosti da naprave slican model sa 9 ili vise mesta za 5.25'' uredjaje to je pitanje jer ce morati da prepravljaju nacin postavljanja HDD( kod 690 se HDD postavljaju poprecno a kod 590 uzduzno) a to vec menja koncepiju unutrasnjosti. Mozda izbace kasnije neku lite verziju kao sto je izasao Centurion 590 posle 690 ali smatram da je STORM serija namenjena visem kupovnom segmentu ( ranga 120-150 eur-a) tako da mozda nista ne bude od toga.

To sam već ja konstatovao napomenom da je to uradjeno sa CM590 nakon 690-ke, ali to što ciljaju na viši segment tržišta ne uslovljava "lite" verziju ili da nište ne bude od toga. CM serije Stacker i Cosmos takodje imaju "all 5.25 look". A ako se već pozivam na to.... pa kod Cosmos-a su i uradili promenu postavljanja hardova kad su videli da se narod baš i nije oduševio alu kutijicama za hardove (RC-1000) i vratili se mnogo fleksibilnijem rešenju kod modela Cosmos S (RC-1100).

S druge strane budimo malo praktični. Dizajn koji se zasniva na 9-10-11 5.25" mesta pruža mnogo veću fleksibilnost i nudi više mogućnosti što opet znači da je kućište upotrebljivo kod većeg broja korisnika. Ako je u pitanju običan korisnik onda i jedan 4-in-3 kavez zadovoljava potrebe... za one opsednute Gb HD prostora dovoljno je dodati još jedan kavez... za ozbiljniju primenu dovoljno je izbaciti 4-in-3 kavez i ubaciti SATA/SCSI backplane. Da ne spominjem one ekscentrike koji bi u svaki 5.25" ubacivali po jedan HD upakovan u anti-vibration/silent "kutijice".

@teletabis
Ma slazem se ja sa tobom, ali stvarno koliko % ljudi koristi istovremeno vise od 2 DVD-a i 2 HDD. Ne verujem (barem Srbiji) vise od 2-3%. Do po 5 DVD i HDD je i vise nego dovoljno za 99% ostalih. Ovima kojima treba vise HDD oni imaju i vise od jednog racunara. Nije bilo ankete na benchu povodom broja HDD odnosn br, optike. Bilo bi zanimljivo da se postavi.

@teletabis
Ma slazem se ja sa tobom, ali stvarno koliko % ljudi koristi istovremeno vise od 2 DVD-a i 2 HDD. Ne verujem (barem Srbiji) vise od 2-3%.

Nisam pričao o Srbiji nego uopšte... koristeći se logikom kako bih ja razmišljao kad bih trebao da postignem neki uspeh na svetskom tržištu.

E, sad par ružnih stvari. Nakon što sam malo gledao po netu slikica i poneki video utvrdio sam sledeće: kontroler za tri ventilatora je predvidjan za kontrolu prednjeg 20cm, bočnog 20cm i gornjeg 23cm ventilatora. Tako da špekulacije o snazi da podrži više ventilatora moraju da ostanu do daljnjeg, ali uz malo više pesimizma :) .

Drugo... na onim tvojim slikicama izgleda OK. Ali šta reći o ovim "švajcarskim" sličicama???

Prilozi

• CM Sniper pic 10.jpg
    CM Sniper pic 10.jpg
    81.7 KB · Pregleda: 119
  • CM Sniper pic 11.jpg
    CM Sniper pic 11.jpg
    82.5 KB · Pregleda: 78
  • CM Sniper pic 12.jpg
    CM Sniper pic 12.jpg
    88.8 KB · Pregleda: 116
  • CM Sniper pic 13.jpg
    CM Sniper pic 13.jpg
    99.3 KB · Pregleda: 71
  • CM Sniper pic 14.jpg
    CM Sniper pic 14.jpg
    107.1 KB · Pregleda: 83
Ufff, ovaj svajcarski je po meni mnogo ruzniji, ne svidja mi se ta rostiljka nikako. Po meni odlicna stvar je sto su podigli kuciste jos vise, tako da sad napajanje moze da uvlaci mnogo manje prasine :) I izgleda kao da je sasvim dobro odradjena provetrenost kucista. Ne bi se bunio da ga stavim kod sebe.

Nisam pričao o Srbiji nego uopšte... koristeći se logikom kako bih ja razmišljao kad bih trebao da postignem neki uspeh na svetskom tržištu.

E, sad par ružnih stvari. Nakon što sam malo gledao po netu slikica i poneki video utvrdio sam sledeće: kontroler za tri ventilatora je predvidjan za kontrolu prednjeg 20cm, bočnog 20cm i gornjeg 23cm ventilatora. Tako da špekulacije o snazi da podrži više ventilatora moraju da ostanu do daljnjeg, ali uz malo više pesimizma :) .

Drugo... na onim tvojim slikicama izgleda OK. Ali šta reći o ovim "švajcarskim" sličicama???

Ove slike sto si postovao su malo drugacije od onih prvih, vidi se razlika :da je unutrasnjost crna, da je i druga bocna strana mrezasta i da je prednja strana jednobrazno mesh. Koliko mogu da vidim i samo "sace" je krupnije. Mozda to bude druga varijanta od one prve i obe izadju na trziste.

Ove slike sto si postovao su malo drugacije od onih prvih, vidi se razlika :da je unutrasnjost crna, da je i druga bocna strana mrezasta i da je prednja strana jednobrazno mesh. Koliko mogu da vidim i samo "sace" je krupnije. Mozda to bude druga varijanta od one prve i obe izadju na trziste.

Izgleda kao da testiraju mišljenje kupaca bacajući na web razne modifikacije....

Po zvaničnom video koji su bacili na web za njihov "Sniper shootout tournament" vidi se da ima predvidjene otvore za hladjenje i na kraju gornjeg dela kućišta. Dok je na tvojim slikama saće izgleda iste veličine kao i saće na frontu, a kod mene je švajcarac, ovde izgleda kao da je negde "na sredini".

Čini se kao da ispipavaju puls tržišta. Mada je malo glupo.... sa predvidjenom cenom od oko 150e direktno se sukobljava sa CM HAF932 a ako dobije svoju pristojnu varijantu kao što je CM već radio (690 > 590, Cosmos > Cosmos S) postaviće se pitanje da li taj budući "Sniper S" ili Cosmos?

Cela stvar će tek biti interesantna kad za par nedelje i TT objavi svoj Element S....

Kao sto je i juce objavljena vest na bench sajtu, CM je najavio za sredinu januara sledece godine da pusta u prodaju novu seriju kucista STORM. Prvo iz serije ce biti upravo SNIPER. Opet je vraceno reset dugme, ima sve vrste prikljucaka sa prednje strane, kontrolu brzine obrtaja 3 ventilatora koja dolaze sa kucistem i mogucnost paljenja i gasenja LED-a na fanovima.Ima na dva mesta po 2 otvora za vodeno hladjenje. Preporucena maloprodajna cena ce biti oko 150 eur-a.
Mislim da su uzeli najbolje od Antec 900 i svojih kucista tipa Stacker i 690,590, HAF 932 i ATCS 840. Interesantna je opcija osigurajna kablova za neku periferiju ( mis ili sl.) sa zadnje strane koje onemogucavaju kradju istih. Najzad mi se meni izgleda smesi vrhunsko kuciste.

CM Storm SNIPER SGC-6000-KKN1-GP Ultra Midi Tower - black
Technical details:
Dimensions: approx 254.6 x 551 x 566.6 mm (WxHxD)
Weight: approximately 10.6 kg
Form: ATX, Micro-ATX
Fan:
- 1x 200x200x30mm (front, 17-23dB (A), 1000 rpm, Blue LED)
- 1x 200x200x30mm (cover, 17-23dB (A), 1000 rpm, Blue LED)
- 2x 120x120x25mm (cover, optionally instead of 200mm exhaust)
- 1x 120x120x25mm (back, 17dB (A), 1200 rpm)
- 1x 92x92 or 80x80mm (back, optionally instead of 120mm exhaust)
- 1x 200x200x30mm (side part, optionally)
- 2x 120x120x25mm (side part, optionally)
- 1x 140x140mm or 120x120mm (ground, optionally)
Drive Bays:
- 5x 5.25 "(external)
- 1 x 3.5 inch (externally, in 5.25-inch shaft)
- 5x 3.5-inch (internal)
Expansion Slots: 7 +1
PSU: Standard ATX PS2 / EPS 12V (optional)
I / O panel:
- 4x USB 2.0
- 1x eSATA
- 1x Firewire
- 1x per audio IN / OUT (HD / AC97)
Note: It can CPU cooler with a height of up to 180mm's.

sa ovim 'prekidacem' odozgo,lici mi na uljanu pec :p

Mrezasto kucishte = raj za prashinu.

HAF mi se izuzetno svidja na prvu loptu, ali ipak su mi zakon filteri za prashinu :)

@djalex: Vidim da si odmah "startovao" :)

Evo i par interesantnih slikica iz jedinog (za sada) zvaničnog testa dotičnog kućišta.

seitenteil.jpg

innenlinkso2.jpg

innenunten.jpg

Nazad
Vrh Dno