Šta je novo?

Cooler Master Centurion 590

sta ne vidis, pcberzu ili sta?

Poslednja izmena:
@IgorHW
http://www.pcberza.rs/search/index.php

Meni se svidja kuciste totalno, bas je po mojoj meri. Slazem se da mu je cena malo jaca ali to je to, mislim tako je uvek.

Mene zanima samo da li je pametno/moguce namestiti napajanje tako da uzima vazduh iz kucista i koliko je to pametno?
Ne bih da ga uzima od dole jer ne znam koliko je ono odignuto od zemlje (koliko vidim mozda 5mm) i da ne bi uzimao svu prljavštinu sa poda.
Sta vi mislite? (sorry ako je OT)

Moguce je,ja cu tako da stavim,sta mu fali sto uzima vazduh iz kucista,sva kucista kojima napajanje stoji gore isto uzimmaju vazduh iz kucista i nista im ne fali,jos je gore topliji vazduh.

DSC04983.JPG

Poslednja izmena:
^ jasno.
MAda kontam morao sam da pitam, mozda ima pametnih ljudi koji znaju o tome.

Ja sam razmisljao da je bolje da uzima spolje jer ce biti hladnije pa ce se vent
sporije okretati => manje buke,
ali s druge strane prljavstina ce ga začepiti :)

Kasno sam danas video post *** radnja zatvorena bila tad. Cekam ponedeljak :) Mislim da je dobra kupovina meni se svidelo skroz.

INace, cak sta vise nekom logikom je i bolje da napajanje stoji dole jel hladan vazduh se uvek spusta a topao dize ;)

cpu i graficka se najvise greju u celom kompu, znaci napajanje se ne greje nesto posebno dal bilo
gore ili dole u kucistu...... milsim da donji polozaj mnogo vise skluplja prasinu, uostalom zato i ima filter i da je zahtevnije odrzavanje u tim slucajevima, jednostavno su za cistiju varijantu, znaci kucna atmosfera tj da je kuciste na stolu.osim toga kablovi su malo problem(duzina) zato i ide taj cable managment.
vreme ce pokazati dal je modni trend ili .......bolje resenje.

Za mene je bolje, ja sam oduvek mašinu držao na stolu - tada je poželjno da napajanje bude dole zbog kablova. Mada to je samo jedan kabl - onaj od napajanja.

Poslednja izmena:
@drx
Vidim pc berzu. Ne vidim kuciste na pc berzi.

Pretragom sam probavao ali nista od cooler mastera sa brojem 590 u imenu ne dobijam kao rezultat... jedino vidim Centurion 534 i 541 ali ne bih rekao da je to to :)

igore , imas post #34 , imas link, dosta slika i cak temereature!!

@kolik
Mene zanima gde ima da se kupi a ne review, zato sam trazio link do pc berze :)

A na tom francuskom review-u su hd kavez stavili kao negativnu stranu kucista, jel moze neko da prevede sa francuskog zasto je hd kavez los?

OK je, poslao mi je jedan decko link na PM.

Problem je bio sto to kuciste uopste ne postoji medju Cooler Master proizvodima a ja bas tako uvek trazio.

...... znaci kucna atmosfera tj da je kuciste na stolu.osim toga kablovi su malo problem(duzina) zato i ide taj cable managment.

Na stolu, nego kako drugačije. Ne daj bože da to držiš na podu.... ili još gore da si vlasnik etisonskog stana u blokovima (čitaj: svaka dva meseca rasklopi makinu i temeljno očisti kilo do dva prašine).

A na tom francuskom review-u su hd kavez stavili kao negativnu stranu kucista, jel moze neko da prevede sa francuskog zasto je hd kavez los?

Ne znam šta su napisali u tom review-u, ali da se ponovim, opasan je smor kad hoćeš da radiš nešto sa diskovima koji su u tom kavezu. Ako je isti sistem kao kod Stackera, a verovatno jeste, moraš da vadiš ceo modul i to spreda, znači, skidaj 3 maske, pa vadi modul, pa ga rasklapaj, pa odšrafljuj hardove, izvuci/stavi nove, šrafi, sklapaj modul, vraćaj nazad... OK, ne kažem da je menjanje/vađenje hardova redovna stvar, kome treba ima fijoke za to, ali je mnogo nezgodno, mene prođe volja da čistim kućište kad pomislim samo koliko mi treba da se bakćem sa dva ta kaveza... ostalo mi sve deluje savršeno pristojno na ovom kućištu. Namestiš hardove u kavez i ako ih ne diraš uskoro, sve je cool, 12ce se ne čuju, a lade, imaš gumirane odstojnike za kontakt sa kućištem, pa kao i vibriracije se manje prenose...

Poslednja izmena:
Uh, malo jesu zakomplikovali. Nije da cesto stavljam/vadim HDD-ove ali opet bi bilo bolje da su uradili jednostavniji sistem. Ja se navikao na ovom chieftecu da samo stavim one dve plastike na hard i samo ga ubacis... ali zato kod chiefa milion drugih problema, moram da kupujem sata kablove sa konektorom pod 90stepeni inace mi ih stranica lomi, za hladjenje hardova 3xfana od 92mm, uzasno prenosi buku od raptora.

Htedoh pitati u vezi oni prednjih fanova sa LED diodama, jel mogu te LED diode da se iskljuce?

Uvezi reset-a: "The connectors include the usual power switch, HDD and power-on LEDs, but no reset?".
http://www.cpu3d.com/content/view/4431/52/1/3/

Poslednja izmena:
Probali smo kuciste. Ipak se pokazalo lose to sto je napajanje dole, jel sav hladan vazduh koji ubaci prednji kuler, direktno prelezi na napajanje i ono ga samo prosledi napolje. Tako je slucaj i gore kod cpu-a. NAjveci problem je to sto graficka dolazi bas izmedju ona dva fana sa strane tako da nema sanse da se ohladi kako treba (gtx prelazio 90 stepeni). Takodje ukoliko koristite neki kuler vece visine (hyper 6+, termalright 120 i sl) zaboravite da cete moci da stavite fan u gornji otvor.

Btw u kuciste mogu 14cm fanovi ne 12 :wave:

@igor hw
imam chifa ch05, kablovi od harda uopste nisu blizu stranice ,cak ne dodiruju stranisu ni malo a nisu oni od 90 st., a ventilatori sa boka za hardove jesu bucniji ,osim ako ne nadjes neke tise koji su dosta skuplji ..... ali zato brate hlade gut, kod mene kad upalim jedan bocni padne temp harda ispod 25 stpeni ,znas kad osetim kako duva ladno kroz perforiranu stranicu(taman leti da ladi preko desne ruke ako je case na stolu . Mislim da je chif mnoogo funkcionalniji ,prakticniji......kvalitetniji .

Vidim da je to kuciste iste sirine kao i moje tako da ne znam kako nemas isti problem, mozda su na tvom sine pomerene blize fanovima. Uglavnom meni je ovaj big tower previsok a preuzak pa bi ga menjao.
Ovaj C590 mi je izgledao ok sto se tice hladjenja posto ima sve 12-ice i gumene odstojnike za hardove pa bi verovatno bilo manje vibracija. Ali izgleda da ne dolazi filter koji bi stajao ispod napajanja pa me brine prasina.

Za one koji poseduju centurion 590:
1. Da li mogu da se iskljuce led diode na prednjem ventilatoru?
2. Da li moze napred da se montira fan bez HD kaveza? Znaci da li mogu da montiram napred dodatnih 2x12cm bez dodavanja hd kaveza?

Nemozes da montiras fanove napred bez kaveza. Za diode ne znam al ako ti smetju stavis obican kuler.

Ja sam ipak okrenuo napajanje da usisava vazduh sa donje strane kucista,zgodnije je jer su kablovi od napajanja blize onoj rupi u stranici na kucistu kroz koju se provlace.Bas je bezveze sto ne mogu a se stave dodatni fanovi bez kaveza i prostor izmedju desne stranice kucista i one stranice koja drzi plocu je previse uzak tako da jedva stanu kablovi od napajanja.Kada su vec stavili filtere za prasinu (sundjere) na ceo prednji panel,mogli su da stave i za napajanje,stavljanje hard diskova u onaj kavez je pravi horor ako ih neko cesto vadi i nije mi jasno zasto se uz kavez dobija samo 4 srafa za 1 hard disk? Ako hocu da ubacim drugi hard gde da nadjem one srafove koji nisu standardni vec su duzi zbog onih gumenih odbojnika,to je isto bezveze.

Poslednja izmena:
zato sam uzeo chieftec ch05, montiranje harda smesno lako , lim steel 1 mm...... , unutra prostora ko shuta, ne treba nikakvi kabl menadzmenti i vratolomije.....mada sam se dvoumio bas sa tim 590 ali mi nije zao, kabl za napajanje cpu ne bi mi dosegao do gore, ne znam kako je kod tebe ?

Ne moze ni kod mene da dohvati kako treba (50cm) nije dovoljno pa sam ga vukao ispod graficke i preko memorije.

Poslednja izmena:
pa ok su ti kablovi, nije guzva , napajanje je vidim modularno ,sto je isto ok , mozes li jos par slika staviti ali malo boljih da nije telefonom....... kakav je kvalitet lima ? kako se pokazalo to resenje sa donjim napajanjem, kako hladi, jer ide prasina vise nego kad je gore, ima li prasine ?

jel si probao taj kabl na odma gore levo , ispod graficke pa pravo gore do cpu , mozda je malo kraci put ?

Poslednja izmena:
Tek sam danas uzeo kuciste pa ne znam sta ce biti sto se tice prasine,na nozice od kucista sam dodao cepove od koka kole tako da je sada podignuto od tepiha nekih 3-4 cm,stavicu nesto jos vise pa valjda nece biti problema sa prasinom,+12 kabl za cpu sam probao da provucem kroz onu rupu gde su ostali ali mu je falilo 2-3cm pa sam ga stavio ovako,probacu jos da mu skratim put.Sto se tice lima ja sam do sada imao samo kung fu kucista i lim je znatno deblji nego na kinezima cvrst je i ne savija se jedino sto je nekako jadno ofarban.kuciste uzivo izgleda bas lepo nekako je lepse nego na slikama sa neta,uzecu sutra aparat pa cu da okacim bolje slike.

@cc13
konacni utisci , bas me zanimaju, jel si zadovoljan generalno .......
gledo sam neke sajtove , onaj francuski , vidim imaju ch05 ali ga testirali bez IJEDNOG KULERA,temp.su vece od cm690(590) za 5 do 10 stepeni , malo smesno ..... kad se ubaci bar onaj kuler nazad sasvim dovoljno a da ne govorim jos bar jedan za hardove, mislim da samo tako melje cm 690(590), naravno taj 690 i 590 kad ga napunis sa tih 7-9 vent. sigurno unutra pravi vetar ali kolko je to
dobro za prasinu i kolko efikasno i bucno ??

Poslednja izmena:
Kod mene se trunutno 3 ventilatora (2 koja idu uz kuciste-jedan napred dole i jedan nazad gore,dodao sam jos jednu 12-icu gore na plafon da izvlaci vazduh) temperature su mnogo bolje nego na kinezu iako je kinez imao jedan vent vise,temperatura graficke je sada u loadu 35-36C a bila je 40-43C,procesor je 33-34 bilo 36-37,hard disk 24-25 bilo 28-29,napajanje sada ispusta hladan vazduh a ranije je bio mlak (ovo je sigurno zbog graficke karte jer je u starom kucistu bila dosta blizu napajanja i vent od thermaltake-a je usisavao vruc vazduh sa gornje strane graficke karte (a tu je radeon 3850 najtopliji) CM 12-ice se vrte na 1200 RPM i nisu bas tihe ali je opet sve prilicno tise nego kinez kod koga se najvise cuo huk sa donje prednje 12-ice jer nije mogla lepo da uvlaci vazduh zbog plasticne maske koja nije bila dovoljno suplja.
Mislim da napred nece moci da ulazi prasina kao pre zbog onih sundjera koji su postavljeni celom duzinom front panela,odozdo isto mislim da nece biti problema jer je napajanje podignuto 5cm od zemlje,jedino problem mogu biti bocni ventilatori kada ih stavim jer tu nema onih sundjera,mislim da su temperature prilicno pale najvise zbog toga sto je kuciste dosta vece od strarog pa je samim tim mnogo bolji protok vazduha,inace sto se tice napajanja sto stoji dole za sada sam bas zadovoljan jer je potpuno hladno.Kucistem sam jako zadovoljan ali opet napominjem da nikada nisam imao nista osim kung-fu varijanti pa ne mogu bas da znam kakvo je u odnosu na ostala brand kucista,nisam stigao juce da uzmem aparat pa cu okaciti slike veceras.

Poslednja izmena:
Jedno pitanje za vlasnike ovog kucista...
Da li se uz kuciste dobijaju srafovi za onaj kavez za hard diskove,posto vidim da meni fale neke stvari koje idu uz kuciste ali ne mogu na slikama a vidim koji se srafovi nalaze u kesici pa ako se dobijaju da idem da uzmem svoje? (to su oni malo duzi srafovi zbog gumenih odbojnika,ja sam dobio samo 4 koje su se nalazili na kavezu)

Poslednja izmena:
Vidim da se najzad pojavilo kod nas u prodaji. Na netu se pojavilo i Antec three hundred koje je slicno CM 590. Ipak uzimam CM 590.

Poslednja izmena:
Vrh Dno