Šta je novo?

Cooler Master 12cm 2000rpm 19dB?

• Začetnik teme Začetnik teme DuleC
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DuleC

Slavan
Učlanjen(a)
11.11.2004
Poena
390
Model: Cooler Master 120X120, C2R 20AC

Ima li ga neko? Je l' moguće da na tom broju obrtaja ima samo 19dB? Protok 69,69CFM

LINK

Tesko mi je da poverujem da je taj fan tako tih na 2000rpm i sa tim protokom. Nesto tu nije tacno...

To je fan koji dolazi uz hyper 212 uzasno bucan na 12v, 7v extra radi skoro necujan.

A tek na 5V pokazuje koliko je zaista dobar, ima sjajan protok u odnosu na buku, koje inače, tada uopšte nema.

Nije mi samo jasno kako neko ne ode u zatvor zbog objavljivanja takvih laži (2krpm 19dB) ...

A tek na 5V pokazuje koliko je zaista dobar, ima sjajan protok u odnosu na buku, koje inače, tada uopšte nema.

Nije mi samo jasno kako neko ne ode u zatvor zbog objavljivanja takvih laži (2krpm 19dB) ...

Ako pogledas malo bolje ovaj link sto je DuleC ostavio, videces da nigde u specifikaciji ne pise da on pri 2k rpm daje 19db. To 2k je najbrze sto on moze da se vrti, a 19db je najmanja buka koju proizvodi, a to je na 5V. Dakle nikoga oni ne lazu, to je samo igra reci.

Brzina rotacije: 2000 rpm
Protok vazduha: 69.69 CFM
Nivo buke: 19 dB-A

Dakle, nigde ne piše šta je najmanje a šta najviše, piše baš ovako. Po toj tvojoj logici, mogli su da napišu i 0dB, pa da to važi za situaciju kada je fan ugašen.

Poslednja izmena:
Tacno tako. Pise i da je napajanje fana 12V, nigde se ne pominju 5V i 7V. Ovde je kriv CM, a ne Pakom koji je samo prepisao specifikacije.

Poslednja izmena:
Naravno. Na CM sajtu su isti podaci. Vidim da ga preporučuju za Hyper 212, Hyper Z600, Gemini, Cosmos i Cosmos S. Znači ipak je "drekavac" na 12V. Mislio sam da je zbog drugačijeg dizajna lopatica ipak nešto drugačije, ali izgleda da ništa time nisu postigli.

Baš tako... čist bezobrazluk. Da su pošteni napisali bi nešto tipa:

12V 2000rpm 31dB-A 70CFM
7v 1200rpm 22dB-A 50CFM
5v 900rpm 19dB-A 40CFM

Ovako kako je specifikovano je prevara, ma kako pravno objašnjenje bilo...

@deksi10: sigurno može i brže od 2000rpm... probaj na više od 12V 🙂

@M_M
sad...pitanje je odakle potice buka, da li sa samog ventlatora ili od protoka vazduha preko grejnih tela.
31db nije sigurno...mnogo je tisi...sam ventilator.

taj ventilator uopste nije toliko bucan. 19db nije ali recimo nije bucniji od Coolink-a 12cm na 1500rpm...imao sam neki Thermaltake DC Highest Performance fan na kome pise da je 21db.
Ovaj CM je necujan ako je taj Thermaltake 21db. Nisam video Scythe-ove na 1600/1900rpm ali ako je verovati onome sto pise za te scythe-ove onda je ovaj CM tici od njih a pravi veci protok.

Koliko sam video to je najtisi 1600+ 12cm fan koji sam video. Sam ventilator nije puno bucan (relativno je) ali problem nastaje od protoka vazduha preko hladnjaka. Posto je protok veliki pravi buku....znaci ne toliko sam ventilator koliko protok vazduha ume da napravi buku.

Ja sam stavio 2kom na CM 212 i onda skinuo onaj vent koji se stavlja na kuciste iza coolera. Tako taj vent nije nakacen direktno na lim nego sa hladnjaka bije u otvor sa 5-6-7 cm udaljenosti i ne pravi uopste buku a pravi nevidjen protok.

Samo da potvrdim (sto se protoka tice) da duva znatno jace od Noctue NF-P12 koja pravi ~54cfm iz cega izvlacim zakljucak da sigurno duva solidno iznad 60CFM sto bi znacilo da je tih 68CFM poprilicno tacno.

Moze veoma dobro da se iskoristi na 9 ili 7V...ja sam ga kacio na potenciometar i vec negde 80% vrlo dobar (izuzetan) odnos protoka i buke.
CM ima jos jedan model, mislim da se jos nije pojavio. Vrti se na ~1200rpm i pravi 15db/48cfm ako se ne varam...isti dizajn. Mislim da bi i ovaj jaci uz neko obaranje na 7v mogao da da iste performanse sto moze da bude izuzetno zanimljivo.

Poslednja izmena:
Odlican je ventilator , svojevremeno sam koristio 2x takve na CM212 i pri punim obrtajima su bili ... Pa s obzirom na tih 2000obrtaja tihi. NIKAKO ih ne stavljati da rade kao case fanovi , a ako zelite da budu near silent obavezno na 5-7v staviti . NF P12 je na maximumu (1200-1300) bucan kao ovaj kad se stavi na 7v i noctua ima veci protok "odokativno" tada ,ako neko zeli poredjenja. Sve u svemu za te pare mislim da ne postoji bolji . Jedina mana koju sam mu ja nasao je da posle 4 meseca upotreba oba komada su krenula znatno vise da "vibriraju" a posle 7-8 su postali i znatno bucniji u odnosu na stanje kada su kupljeni. E sad da li sam samo ja zabo takve primerke ili .... (i da cistio sam prasinu redovno 😛 )

Poslednja izmena:
Samo je problem sto Scythe ne laze u specifikacija pa njihov model SFLEX na 1600RPM daje 63,7CFM pri 28dBA a model na 1900RPM daje 75,0CFM pri 35dBA.

Hm, trebaju mi baš 2 komada da rade kao case fanovi, ali za CM 590 kućište (Centurion), koje ima mrežu napred, ali fanovi ne naležu na nju. Bitno mi je da su tihi i da guraju vazduh napred, do komponenti, a ne da samo "pirkaju" 🙂.
E sad, ako se pokažu kao dobri, uzeo bih i 2 komada za GeminII...

@xaver: I taj obećava, ali s obzirom kakva im je politika oko specifikacija...ne očekujem baš mnogo 😉

Poslednja izmena:
Ja sam ovaj fan koristio na Hyper212 (uz koji doduše i stiže) na 5V, hladio je E8200 overklokovan na 3.6Ghz, ni jednom nisam primetio da je temperatura prešla 45, eventualno 50C ako je u sobi vruće... Naravno, ne računam Orthos i te gluposti, već realne aplikacije i igre. Dakle, odličan odličan fan, evo ja sam sad uzeo 3x Coolink na 800rpm i mogu da kažem da sam se zaj..., nisam ni znao da ovi mogu da se kupe posebno... Uzimam 3 ovakva i bacam ih na 5V čim bude došlo na red a ove Coolinke ću da poklonim 😀

Znači malo gimnastike i biće ok...

Da li je bolje uzeti ovo ili neki drugi iz silent serije, bez modovanja?

Hvala komšija 😉....naravno, hvala i ostalima

Ovo ti je ista fora kao kod zvucnika kad napishu 500w al nigde ne napishu da je to zvucnik izdrzao samo na 1ms....Imam taj kuler i bucan je ko fen na 2000rpm i to sto su oni napisali 19db nije laz jer su to izmerili na jedno 10metara od kulera ...e sad ko zna zna,ko nezna naseshtje na marketinshki trik sto je i poenta 🙂

Poslednja izmena:
Ma da, došlo je vreme da sve živo treba proveravati pre kupovine...Srećom, sad imamo ovaj ubitačni net (od sutra) pa će ići brže :d

Nazad
Vrh Dno