@M_M
sad...pitanje je odakle potice buka, da li sa samog ventlatora ili od protoka vazduha preko grejnih tela.
31db nije sigurno...mnogo je tisi...sam ventilator.
taj ventilator uopste nije toliko bucan. 19db nije ali recimo nije bucniji od Coolink-a 12cm na 1500rpm...imao sam neki Thermaltake DC Highest Performance fan na kome pise da je 21db.
Ovaj CM je necujan ako je taj Thermaltake 21db. Nisam video Scythe-ove na 1600/1900rpm ali ako je verovati onome sto pise za te scythe-ove onda je ovaj CM tici od njih a pravi veci protok.
Koliko sam video to je najtisi 1600+ 12cm fan koji sam video. Sam ventilator nije puno bucan (relativno je) ali problem nastaje od protoka vazduha preko hladnjaka. Posto je protok veliki pravi buku....znaci ne toliko sam ventilator koliko protok vazduha ume da napravi buku.
Ja sam stavio 2kom na CM 212 i onda skinuo onaj vent koji se stavlja na kuciste iza coolera. Tako taj vent nije nakacen direktno na lim nego sa hladnjaka bije u otvor sa 5-6-7 cm udaljenosti i ne pravi uopste buku a pravi nevidjen protok.
Samo da potvrdim (sto se protoka tice) da duva znatno jace od Noctue NF-P12 koja pravi ~54cfm iz cega izvlacim zakljucak da sigurno duva solidno iznad 60CFM sto bi znacilo da je tih 68CFM poprilicno tacno.
Moze veoma dobro da se iskoristi na 9 ili 7V...ja sam ga kacio na potenciometar i vec negde 80% vrlo dobar (izuzetan) odnos protoka i buke.
CM ima
jos jedan model, mislim da se jos nije pojavio. Vrti se na ~1200rpm i pravi 15db/48cfm ako se ne varam...isti dizajn. Mislim da bi i ovaj jaci uz neko obaranje na 7v mogao da da iste performanse sto moze da bude izuzetno zanimljivo.