Šta je novo?

Cooler krvi ploču

janboX

Slavan
Učlanjen(a)
12.01.2008
Poena
301
Imam problem sa Gigabyte pločom GA8IE800 socket 478, kad propisno montiram original Intelov hladnjak ploča se iskrivi i nategne baš u predelu gde su elektrolitski kondenzatori (a i njih nema baš nešto mnogo) i ploča ne radi, tj. ne podiže sistem niti "baca" sliku kako vidim neki "stručnjaci" to vole da kažu, posumnjao sam u memorije, menjao, isključivao napajanje i čekao da se naelektrisanja isprazne ali opet isto, onda sam posumnjao i da joj predstoji zamena elektrolita, ali kad sam video da je ploča iskrivljena otkačio sam one polugice i ostavio da hladnjak samo svojom težinom prianja na procesor i od tada sve normalno radi pa me zanima da li je neko već imao ovakav slučaj i da li postoje cooleri sa nekim alternativnim načinom fiksiranja koji neće da deformiše ploču. Onaj plastični držač hladnjaka već i sam po sebi krivi ploču za otprilike 0,5 mm ugiba i vidljivo je golim okom, a kad se nategne onda mislim da taj ugib dostiže i čitava 2 mm, a i inače ove novije ploče Gigabyte pravi od nekog tanjeg pertinaksa pa je i to jedan od razloga krivljenja, inače da dodam taj plastični držač kulera je pričvršćen za ploču onim plastičnim tiplovima, a ne šrafovima, tako da ne postoji mogućnost da se ti šrafovi olabave kao što mi je neko već predlagao. Stoga razmišljam da na tu ploču stavim ovaj pasivni Coolermaster cooler E1U-NPESC-03 (http://www.itsvet.com/proizvod/cooler-master-e1u-npesc-03/comp_comp_cooler/54/250), ali pošto ne znam da li se i on montira po istom principu možda neko ko ga već ima može da pomogne, ili postoji neko možda još bolje i jednostavnije rešenje.

Probaj sa istim tipom, očigledno tak primerak nije u redu.

Nisam nikada imao problema sa stavljanjem hladnjaka na socket 478 ali sam pre jedno godinu dana prilikom montaže novog procesora na socket 775 imao u rukama njegov originalni hladnjak kod kojega je jedna nožica bila kraća ili tako postavljena (nisam preterano analizirao) taman toliko da bi se morala primeniti veća sila od prihvatljive za stavljanje što bi dovelo do izvesne deformacije ploče. Naravno da sam odustao u startu ne želeći ni da proveravam da li bi uspeo da ga namestim uz takvu deformaciju, niti da li bi to radilo.

Problem je u losem soketu za procesor, odnosno u losem lemu. To nije specijalitet samo Gigabajta nego i drugih proizvodjaca. Resenje je zamena ploce jer zamena soketa ne dolazi u obzir:) Mozes da probas da ispeces soket (plocu) u rerni kao sto neki rade sa grafikama a neki su uspeli i da to srede obicnim fenom za kosu uz duze grejanje. Na zalost u oba slucaja je resenje kratkotrajno.

moguce da bi to mogao da resis sa nekim backplate-om .... i tako sprecis plocu od savijanja.
Takodje mozda bi mogao da odneses nekom ko ima duvaljku da ti preleti preko tih lemova.

Stvar je u tome sto to mmora da sradi oprezno. Kalajne kugle ispod soketa se tope na temperaturi koja je samo neso niza od tacke topljenja plastike od koje je soket. Ako se pretera sa temperaturom soket ce se deformisati. To ne mora obavezno da se vidi na njemu ali nikad vise nece raditi. Ako pak temperatura bude niza nego sto treba onda se kugle nece otopiti i nista nisi uradio. Zato bolje u rernu na 200 i tako jedno 15 minuta. Tako se radi i u fabrici samo oni to ne zovu rerna nego masina za ucvrscivanje lemova:)

Prvi put cujem da se ploce popravljaju u rerni :)
Ovo za lemljenje je dobra ideja, ali u svakom slucaju ti je najbolje da vidis neku novu plocu, za 478 socket mozes da nadjes za 50-ak evra

Naravno da se ne popravljaju u rerni!
Problem je u tome sto je mogucnost da se na taj nacin osteti ploca pri saniranju ovakvog kvara manja nego da covek da da mu neko duvaljkom deformise soket pa da onda baci plocu. Nije neko srecno resenje ali ako ima vremena moze da proba.

Pazari Thermaltake BigTyphoon. Uz njega se dobija metalni backplate koji se postavlja sa druge strane ploče, i koji sprečava da se ploča iskrivi ako se šrafovi prejako zategnu. Naravno možeš da pazariš i neki drugi cooler. Samo je bitno da se koristi backplate za montažu.

Sumnjam da će duvaljka ili ovo suludo pečenje u rerni pomoći jer postoji mogućnost da su neki vodovi u pertinaks layeru popucali usled krivljenja ploče.

Nazad
Vrh Dno