Šta je novo?

Cooler kod laptop-a emachines 627

milosh

Cenjen
Učlanjen(a)
29.09.2011
Poena
180
Crkao mi je ventilator na laptopu, proslo je izvesno vreme od tada pa rekoh i to da resim. Koliko je to komplikovano za laika kao sto sam ja da ga zameni? Jer ventilator nema svoju maskicu, vec moram da rasturim laptop da bih dosao do njega. Plasim se da ne zeznem nesto, a ne bih za tu banalnost da ga nosim u servis... Da li je bolje da zamenim taj ventilator ili da kupim odvojen cooler kao npr
USB-3-Fan-Light-Cooler-pad-Laptop-Notebook-Cooling-Pad.gif
? Pomozite drugari. :)

Ukoliko ne možeš da dođeš do venta skidajući neki poklopac pozadi, moraš da ga rasturš više, nekad do pola, a nekada i celog. Što to se tiče otvaranja laptopa, možeš sam, ali najbolje je da nađeš neko upustvo i da radiš vrlo pažljivo, ako plastike neće da se odvoje ne nateži mnogo, nego opet proveri da nisi zaboravio neki šraf. Vrlo lako može da se desi da se polomi nešto. Ako se odlučiš sam da ga otvaraš korisiti trzalicu da razdvojiš plastike, jer neće oštetiti ivice, a samim tim kad završiš neće se primetiti da si ga otvarao.

Što se tiče promene ventilatora ne može tu da uglaviš bilo koji, već uglavnom da nađeš sa istog modela. I mislim da je bolje da promeniš vent iznutra, jer on em hladi iznutra, i uvek je tu a cooling pad bi morao da nosiš stalno, a msm da on ne može da nadomesti pokvaren ventilator iznutra. Pošto reče da ti je to već izvesno vreme u kvaru jel ti radio laptop tokom tog vremena?

Pre svega hvala na iscrpnom odgovoru. Laptop radi svaki dan 2-3h u proseku, nikad se nije pregrejao(mozda jednom ali nista strasno), zato sam dugo sumnjao da radi ali slabo, mada mislim da je to malo verovatno. I da na koju trzalicu mislis? Gde da je nabavim?

A trzalica za sviranje gitare. Verovatno se nabavlja gde i gitara. :) Obično svako ima nekog čupavog ortaka koji svira ili bar misli da zna da svira. :D

Ako sumnjaš da radi, stavi ruku pozadi na proreze vidi da li osećaš strujanje vazduha, mada ukoliko imaš tepih na izduvu opet nećeš osećati strujanje pa probaj da oslušeneš šta se dešava. Imaju u vidu da se kod laptopova obično ventilator pali na početku pa onda opet kada se za tim ukaže potreba. Sad mi pade na pamet, mada nisam obraćao pažnju kod laptopova, ali verovatno možeš da se vidi broj obrtaja ventilatora u BIOS-u ili u nekom programu za to kao i na desktop računaru.

Evo sada mi se malo vise zagrejao laptop, oslusnem tu gde bi trebao da bude ventilator, cuje se kao da radi jako brzo, ali se ni malo ne oseca strujanje vazduha, bas mi je cudno neverovatno.

Moguće je da se kod proreza nakupila prašina koja ometa i hlađenje i protok vazduha. U tom slučaju bi opet morao da otvoriš laptop dok ne dođeš do ventilatora i očistiš prašinu.
Da nisi probao preko BIOS-a, Speed Fan-a ili nekog sličnog programa vidiš broj obrtaja ventilatora, tj da li okreće uopšte?

Probao sam preko programa Speed Fan, stoji Fan1,2,3 na 0rpm sto predpostavljam da znaci da ne radi iako se cuje...Mozda se zaglavio?
EDIT> Hd0 mi stoji na 43C, Temp1 na 56C a core na -49C da li je to normalno?

Poslednja izmena:
Ne znam šta da ti kažem sem da otvoriš i da vidiš šta se dešava.

Što se tiče temperatura, ako je zakovao kuler dobre su, ako ne možda je hdd za za koji stepen topliji, a to što ti je u minusu nije nešto dobro očitalo. :)

Pokusao sam, odvio sve srafove, skinuo ram memoriju, skinuo hdd, skinuo dvd rw, odvio preostale srafice, pokusao da otvorim ali cini mi se kao da ce puci, tako da nisam hteo da silujem, makar sam video sta mogu a sta ne da promenim. :D Inace se meni samo hdd zagreva, a ventilator je bas iznad njega sto znaci da je do njega verovatno.... Koliko serviseri naplacuju za ruku?
EDIT> Kada dunem par puta u prorez gde je ventilator, speed fan vrati temperaturu na normalu, siguran sam da je do ventilatora, e sad je pitanje kome da odnesem da mi zameni.....

Poslednja izmena:
Ako nisi siguran bolje da ne siluješ. Pre negde sam na nekoj drugoj temi upao u raspravu oko toga iz aključio da to izgleda zavisi od mesta do mesta. Tako da prošetaj do nekog servisa i raspitaj se. :)

Poslednja izmena:
Ovako posto se skoro svaki laptop drugacije rastura, ja ga ne bih nosio kod bilo kog majstora jer ce svako reci da je rasturao takav iako nije, mene zanima neki proveren servis u Bg-u koji radi rutinski ne bih da se primecuje da mi je rasturan laptop (treba i da se proda kad dodje za to vreme :D)?. BTW koliko bi pomogao eksterni cooler sa tri ventilatora, iako znam da to ne moze biti zamena za unutrasnji ventilator, da li bi hladio makar neki postotak?

Pazi suština im je uglavnom slična, ko je stekao rutinu snaći će se sigurno i ako nije otvarao taj model. Ako ništa tu je Service Manual ili neki video rasklapanja na tjubu. Za servis u BG-u ti ne mogu pomoći, ali valjda će da se javi neki Beograđanin. :) Nisam imao iskustva sa tim postoljima, ali rekao sam ti već da bih pre sređivao/menjao unutrašnji ventelitor.

Druze tebi veliko hvala na odgovorima, niko drugi da se ukljuci u diskusiju.:)

Postoje sa ventilatorom može da pomogne, ne može da zameni hladnjak u laptopu. Mnogo zavisi od same donje povrišne laptopa. Ima li proreza za ulaz vazduha i gde su raspoređeni ( i da li su zapušeni).

Ima par proreza, tu gde ide ventilator, ispod hdd-a, ispod ram-a i ispod procesora i nisu zapuseni.

Na nekim laptopovima su fabrički zapušeni prorezi sa unutrašnje strane.

Poslednja izmena:
Ipak sam se resio i rasturio veci deo laptopa i na moje iznenadjenje utvrdio da ventilator radi. :d Sto znaci na moju radost da ne moram da ga menjam, kupicu postolje sa tri ventilatora, nadam se da ce pomoci. :)

Jesi li imao nataložene prašine na izduvu?

Jesam malo, ali ne koliko sam se nadao da ima. Ali je on ipak nedovoljan da samostalno ohladi masinu.

Da bi to ocistio kako valja moras da rasturis ceo laptop, odnosno da izvadis plocu iz kucista laptopa. Ne znam kako si mogao da ocistis ako si rasturio "veci deo laptopa"?
Dalje, ja sam shvatio da si ti cistio izmedju spoljne plastike i rebara heatpipea, tu nije problem.
Jesi proverio deo izmedju propelera ventilatora i metalnih rebara na heatpipeu. Tu se obicno napravi cebe od prasine. Rasturi o5 ali ovaj put kompletno (posto si to vec radio bice ti lakse), skini ventilator, pogledaj iza njega.
Pogledajte prilog 83634
Dosad sam rasturao stotine laptopova i nikad nisam koristio trzalicu ili bilo sta drugo, ako ga ne mozes prstima odvojiti onda znaj da ti je ostao neki sraf zasrafljen.
Ventilator u laptopu bi morao da bude dovoljan da samostalno hladi laptop, ako to nije slucaj onda laptop ima neki problem.
Ako ti deluje suvise komplikovano kontaktiraj usera "multipleX", sigurno ti moze pomoci.

Poslednja izmena:
upravo, i pazi da odvijes sve srafove, polako pregledaj ivice svake povrsine/dela laptopa koji zelis da skines, tada kada odvijes sve, obazrivo, mozes da skine deo, uglavnom ce ti ventovi da izlgedaju kao na slici u predhodnom postu, i imas na njima par srafica, koje skines, posto si vec skinuo vent sa laptopa, i isklucio ga sa ploce. mozes da odrsrafis stranicu venta, i koristi ako imas neki kompresor, ili onu pumpu za krevete na naduvavanje, ali nemoj previse blizu da ne polomis lopaticu venta.

Nazad
Vrh Dno