Šta je novo?

cool n quiet

dejan2311

Cenjen
Učlanjen(a)
13.11.2010
Poena
170
Imam asus maticnu plocu i ovu opciju u biosu. Stoji mi na enabled, temperatura procesora je 40-45C. Da li ima nekih dodatnih podesavanja kod ove opcijie posto bi zeleo da smanjim buku kulera na procesoru. Procesor je amd athlon 640 x 4 3GHz.

Koju plocu imas?
Mada na ovim vrucinama sigurnije je malo izdrzati buku.

U bre mnogo ti je bas 40C-45C ako nista ne radis na kompu (nista nije pokrenuto) verovatno ti se i prasina nahvatala. A ako ti je ova temp. pod opterecenjem (nesto malo zahtevnije radis na kompu) onda nemas razloga za brigu.

ako si na winndows 7
idi na control panel
pa power options i stavis balanced
ako vec nije

šta još koristite od softvera koji ste dobili uz matičnu (tipa pc probe...)?

Ma moze u bios-u da resi stvar samo ako kaze koju plocu ima.

Dosta ploca ima podesenu regulaciju ventilatora tako da odrzava ~45C. Namerno je odabrana visa temperatura, radi tiseg rada. Tek preko ~50C se ventilator aktivira u punoj snazi.
Mada sto rekose ostali, ako "nista ne radis" temperatura bi trebala biti ~35 i sa tako usporenim ventilatorom. Ili ti te toplo u kucistu (npr neka novija nVidija graficka + slaba ventilacija) ili ti je toplo u sobi :)
Probaj da pregledas ona rebra koliko tu ima prasine (i produvaj ako je potrebno). Ova temperatura nije problematicna (do 60 ne bi smeo da imas nikakvih problema), ali to moze da bude uzrok vece buke i slabijeg hladjenja...

Ma moze u bios-u da resi stvar samo ako kaze koju plocu ima.

Što se C'n'Q tiče ne može samo pomoću BIOSa ;).
Ako je WIN7 ili Vista u pitanju onda mora da odabere Power Saver ili Balanced i u BIOSu da namesti Silent opciju za CPU Fan...

asus m4a88t-v evo/usb3 jer ova opciaj omogucava da se uspori rad ventilatora pri radu, milsim npr do 55 C da se vrti sporije pa samim tim da mu se smanji i buka, naravno ako mu ovo ne steti u radu. Bilo je podeseno na standard i ventilator je imao 2850 obrtaja a kada sam namestio na silent broj obrtaja je pao na 2770 , znaci nema neke razlike u radu. Inace ima i opcija turbo tu je se osteno vise cuje ventilator. Da li je dobro manuelno podesavati brzinu ventilatora npr. vidim da ovde ne predstavlja neki problem za procesor do 60C , ja na primer hocu da mi se cuje slabije ventialtor pa me interesuje da li pored ovih podesavanja mogu jos da smanjim broj obrtaja kulera npr i da mi temperatura ne prelazi 55C. Hvala.

Poslednja izmena:
pa mozes kao kuler ima ili pwm regulaciju ili preko tropinskog putem fan kontrolera,da sam odredjujes optimalan balans izmedju buke i perfomansi.

Nazad
Vrh Dno