audiofreak je napisao(la):
Pa ne mogu da sudim, lepo sam rekao "sudeci po..." misleci pritom na ono sto se o tome trenutno zna, a to je onaj test koji smo videli. Uzgred, mnogo vise sample-ova AM2 je vidjeno i testirano nego Conroe.
Jeste vidjeno, ali je testirano u ko zna kojim uslovima, sa ko zna kojom komandnom latencom i ko zna kakvim TREF parametrom, koji moze da "ubije" bandwidth i za par giga u sekundi. Znam o cemu pricam. Ranije verzije mem. kontrolera za A64 su mogle da se zaglupe, pa da imaju nenormalno nizak bandwitdh kada se ne podesi TREF kako treba.
Meni se licno cini da AMD-u DDR2 ne lezi iz nekog razloga. Ili je to za 1GHz manji takt procesora, ili je crossbar, ili je mozda cak cache usko grlo (vrlo verovatno s obzirom na bedan cache rezultat u Sandri) ili nesto peto ali nesto tu ne stima.
Kao sto rekoh malo pre, nema razloga da nesto ne stima osim nedovrsenog BIOS-a i mem. kontrolera. Po cemu je DDR-I na CL3 4 - 4 - 8 sporiji od DDR2 na CL3 4-4-12 ? Nema razloga.
Da je BIOS to iskreno sumnjam jer tajminzi najvise sto sam video da uticu je do 1.5%, a Sandra mnogo vise voli AMD nego Intela kad je mem. bandwidth u pitanju, evo Lukija ima veci bandwidth od mene sa Venice i DDR.
Sandra vise voli AMD ? :d
Pa i Science Mark ima veci bandwith na AMD-u. Sve je to zbog integisanog memorijskog kontrolera. FSB-om na 800mhz si ogranicen na komunikaciju od 6.4 GB/s i tvoj P4 komunicira sa northbridgeom tom brzinom i ne moze da da veci rezultat ni u jednom memorijskom testu nego sto je ta teorijska brzina protoka, pa makar mu nabudzio i dual DDR2 800. Zapravo kod Intela DDR2 ne donosi nikakvo znacajno ubrzanje u odnosu na Intel 875 sa DDR1 memorijom.
Tek kasnije kada su se pojavile varijante P4 procesora na 1066 Mhz FSB-u taj limit je malo pomeren na gore, pa je sada teorijski protok na FSB1066 mhz 8.5gb/s u odnosu na 6.4 gb/s kod AMD-a sa S939 podnozijem i dual DDR400 memarom. Ali kada na AMD nabudzis DDR600 memaru onda je teorijski protok 9.6 GB/s. Isto vazi i za DDR2, jer nema ogranicenja u vidu FSB-a.
AM2 CPU na 2.8 Ghz imace za DDR667 delilac 1/9, dakle memara ce raditi na 312mhz sto je ispod DDR2 667 specifikacije, osim ako ne nabudze polovicne delioce.
Evo juce do kasno sam se igrao sa Geil One memorijom sa TCCD chipovima i Venice 3000+ @2.8 Ghz. Dobici u odnosu na DDR400 na CL2.5 3-3-6 su znacajni i krecu se od 2 do 20 % ! Naravno, 0% se dobija na softveru kojem veoma malo znaci brzina komunikacije sa memorijom.
Primera radi Half Life 2 Canals demo na 2.8 Ghz na 200 Mhz ide 115 FPS, dok na 312 Mhz sa relativno labavim tajminzima ide 136 FPS. CSS2 ide 180 FPS na 200Mhz, a cak 205 FPS na 312 Mhz.
3D Mark01 Soft TnL daje 11700 markova na 200 Mhz a na 312 daje 12800 !
3D Mark03 koji je GPU zahtevan daje oko 300 poena vise na 312 Mhz, a CPU skor je sa 1230 povecan na 1425 poena.
U everestu Latency je 47 ciklusa sa DDR400, a sa DDR624 je 35.6 ciklusa !
U Sandri je mem bandwith oko 7700 MB/s, sa DDR400 je oko 5950 MB/s .
Winrar radi na DDR400 590 KB/s, dok na 624 mhz radi 710 kb/s.
Ne verujem da ce na zreloj AM2 ploci biti nesto manji rezultat, narocito ako su memorijski kontroler "trimovali" za vise latence koje ima DDR2.
Dakle, sadasnjim AM2 plocama ili mem. kontrolerima ili nesto debelo fali ili je DDR2 memorija bulja.