Ajd sad lepo iz početka.
@Silver: Znam ja da Bench nije filijala CT-a, ali postoji ta fama kod uvoznika i distributera da "sve što dođe kod njih na prikaz ide na nož". To što oni ne shvataju da je kritika tu i tamo neophodna je njihov problem, a ne moj.
O marketingu stvarno ne bih govorio, svaki dan na B92 slušam reklamu za Jugodatu kao "vrhunske računare" i od toga mi se prevrće utroba, pa ne vidim zašto bi CT primenjivao drugačiju doktrinu od ove koja očigledno ima prođu. (Jugodata proda više nego List, Desk i još neki dileri u gradu zajedno). To što njihovi marketing stručnjaci tamo baljezgaju u promo materijalima je ionako sporedna stvar kojoj ne treba pridavati poseban značaj. U ovoj zemlji su se i mnogo gora m**a prodavala za bubrege, pa ovo i nije toliko strašno. Znam ja da to nije dobro, ali moglo bi da bude i gore. Kad poboljšamo ovo drugo, i ovo sa računarima će se samo srediti. Do tada je to ionako borba sa vetrenjačama.
Ja mislim da je činjenica da je CT prvi ponudio relativno ozbiljan support (ko ne veruje neka ide na njihov sajt pa nek vidi support segment za CT računare, sa download sekcijom i sličnim munjama) ono što njih izdvaja od ostalih "proizvođača" (čitaj:sklapača) računara kod nas. To u kombinaciji sa mahom dobrim hardverom i garantovanim servisom od 48 sati čini CT seriju računara prilično solidnom kupovinom za prosečnog Srbina. Nije to neko čudo, ali je jednostavno više od onoga što ostali nude. A vanprosečni ionako kupuju ispod žita otključane Bartone i 9800SE koji može da se nabudži (i ja budžim, da se razumemo, doduše ne 9800SE

). Ako podrška za notebook-e bude ista ili čak i bolja, računajte da će to biti bolja podrška od većine stranih brendova čiji zastupnici (pa i sam CT) uvek razvlače sa ostvarivanjem garancije i sličnim stvarima.
Ne znam kako vise da objasnim poentu kritike; ako se zahteva neka posebna usluga, taj konfigurator na sajtu, isporuka u okviru 24h, knowledge base na sajtu, tehnicka podrska 24/7 ili nesto slicno
Konfigurator će biti ponuđen za notebook-e, neka vrsta knowledge base-a postoji za stone modele, 24/7 support ne nudi ni sam Dell u NYC, nemojmo preterivati. Ma, uostalom, nisam ja drveni advokat CT-a, pogledajte malo sami te stvari na njihovom sajtu. I zanemarite marketinška baljezganja.
@Delimir: Ne skači odma' kao Maxa, nije bio komentar na tvoj račun, više na Silver-ov, ako Bog da da uspem da ubedim čoveka da je i Bench važan medij ti ćeš verovatno biti taj koji će presuđivati tim računarima. A u tvoju nepristrasnost ne sumnjam ni ja ni ostali posetioci sajta i foruma.
@Broz: Da, oni jesu snobovi što neće da daju HW na test "tamo nekom malom sajtu", ali ono što njega može da načini još manjim je "na krv i na nož sve domaće i ispod 1000 evra (čitaj: bofl)" stav koji se ovde na forumu fura 300 na sat. I ja obožavam IBM notebook-e, kao i Mercedes, ali ih nemam niti ću moći da ih imam u dogledno vreme. Dakle, da se pomognem sa onim što mi je na raspolaganju. Sa opsegom cena od 850 do 1100 ovi CT-i će biti sasvim OK kupovina. A da će se naći firma koja će ih kupiti na vagone, u to ne sumnjaj. Direktori u unutrašnjosti su idealne ovce za šišanje kada je u pitanju promocija "srpskog računara". Što je najluđe, oni će se povesti za tom kampanjom, a u stvari će dobiti sasvim korektan uređaj, i to za nižu cenu od npr. nekog Yakumo-a koji je etalon dna i koji nema ni support ni servis ni ništa.
kada su sročili ono "Seriju CT možemo nazvati brand name računarima jer su pouzdani, testirani posebnim uređajima i sastavljeni od najkvalitetnijih proverenih komponenti."
O tome da li su i koliko pouzdani može da govori samo izveštaj iz servisa, ali je svako njihovo pravo da tako tvrde. Jesu testirani posebnim uređajima, CT među retkima u zemlji ima naprave za testiranje velikih serija računara, znači nije prosta "šrafciger-Ghost" kombinacija u pitanju. Da su proverene komponente u pitanju može da se uveri svako (Gigabyte, Sapphire i sl.), a da li su najkvalitetnije.... dobro, tu su se malo zaneli. Ipak, ništa van uobičajenog marketing govora i ništa flagrantno netačno. Ja stvarno ne vidim u čemu je problem. Možda možemo da se ne složimo oko formulacije, ali oni su ljudi tako odlučili i sami snose posledice svojih odluka. Ne smatram da pogrešno sročen promo pamflet za korektan tehnički uređaj treba da odbije kupce i da ih usmeri na baju iz oglasa iz SK koji je zaglavio tvorza jer je vodio nepostojeću firmu (pogledati thread na forumu koji se bavi time).
@Stvorenje: Rezon ti je na mestu, to sam i ja pokušao da objasnim ljudima u CT-u, koji su inače sasvim OK, ali treba da znaš još nešto: populacija koja posećuje Bench i forum nije populacija koja će kupiti CT notebook, tako da njima pozitivan odziv ovde nije od neke posebne koristi. Može da im bude štetan na dalje staze zato što će se ovdašnji stručnjaci i "stručnjaci" odmah baciti kamenjem na "taj bofl", ali to mora da postoji obostrana dobra volja da se takve situacije izbegnu.
Uh, izmorili ste me pošteno, ali razumite da samo pokušavam da objasnim neke proste stvari i da neke spustim sa oblaka na kojem žive ili se tripuju da žive.