Šta je novo?

Compile FFmpeg.exe, potrebna pomoc.

twister

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
660
Treba mi pomoc oko kompajliranja FFmepeg-a.

Na zalost nemam bas nikakvog znanja oko ovoga. Proveo sam ceo dan juce pokusavajuci da 'povatam' neke stvari ali, izgleda, za ovo treba mnogo vise vremena da se ulozi.

Evo sta je 'problem'.

Koristim Windows XP SP3. Bio mi je potreban neki program za pravljenje 'thumbnail'-ova od video clipova.
Nasao sam 2 veoma dobra, koja uglavnom rade. Uglavnom, jer imam neke *.MOV clipove koji koriste 'sorenson 3' i AVC kodeke koje ta 2 programa za pravljenje thumbnailova ne podrzavaju.

U pitanju su sledeci Win programi:
Video Thumbnail Maker 3.0.0
SceneGrabber.NET (koji je verujem 'naslednig' ImageGrabber.NET).

Media Player Classic, moze da pravi ove thumbnailove (kao i 'CheshireCat's One Click Thumbnailer'), ali ova dva gore pomenuta programa imaju bolje podesavanje i thumbnailovi jednostavno meni lepse izgledaju.

Elem... Video Thumbnail Maker ne moze nikako da 'svari' bilo koji *.MOV fajl. Na njihovom forumu bilo je sugestije da se instalira najnoviji QuickTime i to ce 'resiti problem'. Ali nije. I nakon instalacije nista se nije promenilo.

Kod SceneGrabber.Net-a, (koji mene vise zanima), situacija je malo drugacija. On ako ne moze da 'ucita' neki fajl, ima opciju 'Add Plugins' i nudi da mu ukazete na lokaciju FFmpeg.exe fajla. Ja sam skinuo najnoviju verziju i SceneGrabber.NET je uspeo da napravi thumbnailove od par *.MOV fajla, koji nisu bili encodovani pomocu 'sorenson 3' ili 'AVC'.

Medjutim, kako 'CheshireCat's One Click Thumbnailer', moze da napravi thumbnailove od tih, za ostale, problematicnih *.MOV fajlova, logicno objasnjenje je da resenje postoji. (thumbnailovi su 'ruzni' tj. shotovi su spojeni bez 'bordera' i 'gapa' a i font sa podaciima je ruzan).

Znaci, posto 'CheshireCat's One Click Thumbnailer' moze da obradi *.MOV fajl, zakljucak je da je tip koji je napravio to programce nasao nacin.

Juce sam ceo dan trazio sta bi bilo resenje i na kraju ukapirao da je potrebno da se prilikom kompajliranja FFMpeg-a u njemu ukljuce 'sorenson 3' i 'AVC' kodeci, kako bi on mogao da ih 'iscita'.

Trazio sam i nikako da nadjem odvojene kodeke koje bih 'kompajlirao' u FFmpeg. Znaci ne mogu da nadjem quick time kodeke tj. tacan fajl koji je potreban.

A drugi problem je samo kompajliranje. Koliko vidim postoje neke 2 metode. Jedna je pomocu nekog programceta (valjda radi 'emulaciju' linux-a), MiniGW, a drugo je pomocu Cygwin-a. Koliko sam ukapirao citajuci, MiniGW ima neki bag koji se tesko zaobilazi (a ja ni ne razumem konkretno kakav je bag u pitanju), a Cygwin sam nocas (sav iskidan od umora) instalirao. Well, Cygwin ima neki kako 'kinda' win 'command prompt'. :D I dalje vise nista ne kapiram. :) Jednostavno nikada nesto nisam radio u Linux-u.

Na netu sam nasao sugestiju da je FFmpeg koji cu koristiti u windowsu najbolje kompajlirati pomocu Linuxa. Zato i postavljam topic ovde. Nadajuci se da ce neko znati sta-kako.

Znaci, da li neko moze da mi kompajlira FFmpeg.exe za windows koji ce u sebi (pored standardnih kodeka) imati ukljucene i kodeke za 'sorenson 3' i 'AVC'?

Ako slucajno negde ima tutorial gde je onako najbukvalnije objasnjeno (za nekoga ko ne kapira Linux) u okviru nekog tutoriala, spreman sam i sam da ovo probam.
Ali ja nisam uspeo da nadjem takav tutorial. Niti znam koji konkretno fajl, sadrzi quicktime sorenson 3 i AVC kodek kako bih ga ukljucio u FFmpeg.exe.

Hvala unapred!

FFmpeg.org

Poslednja izmena:
Ummm... a da probaš pomoću Avisynth? Program je ustvari "server" koji pravi most izmedju tipova fajlova + kodeka i programa. Posle instalacije sve što treba da se uradi je da se napravi skripta, npr. skripta.avs fajl koji će da sadrži samo ovo
Kod:
DirectShowSource ("x:\putanja do fajla\fajl.mov", fps=25)
Putanja do fajla ne mora, ako je fajl u istom folderu kao i skripta.avs. FPS takodje često nije neophodan, a i kad treba, ne mora da se stavi prava vrednost.
Kod:
DirectShowSource ("fajl.mov")

Sad otvoriš skripta.avs u programu za pravljenje thumbnails i vidi da li radi (meni do sada nije uspelo da otvorim nešto možda 1-2 puta i to sa VirtualDub). Treba dosta kucanja za opis, a ustvari se sve završi jako, jako brzo. Najviše vremena treba za skidanje Avisynth.

Avisynth, mi je padao na pamet jer sam u proslosti imao problem da npr. uvezem (cini mi se) neke wmv fajlove u virtualdub, pa sam pomocu 'slicne' skripte to uspeo.

Medjutim program, SceneGrabber.NET, kada kliknes na 'add plugins' iskljucivo trazi SAMO ffmpeg.exe lokaciju. (nema opcije da biras plugin, jer je programer ostavio dodatnu mogucnost da, ukoliko program sam ne moze napraviti thumbnail, da moze da proba pomocu ffmpeg.exe-a.

Evo linka do zvanicne stranice:

SceneGrabber.NET

Program je jednostavan i moze se podesavati izgled samog thumnaila (ali eto, nece da svari *.MOV sorenson 3 i AVC fajloave)

(probacu da se napravim 'lud' pa da mu podmetnem *.avs fajl kao 'plugin' mada se plasim da to 'nece proci')

U svakom slucaju, hvala puno na ideji.

Poslednja izmena:
Nisi razumeo. Koristi ffmpeg.exe, a samom SceneGrabber poturi da otvori pomenutu skriptu UMESTO .mov fajla. U skripti napiši ovo što sam gore ostavio, jednu od dve varijante.

Poslednja izmena:
Ah, onda se nismo razumeli. Ok, bas cu da probam. Hvala jos jednom.

Ako imas instaliran qt i qtsdk, veoma je lako otvoriti mov i iscupati bilo koji frejm. Ako hoces, napravicu ti prog koji otvara qt i sve ostalo za sta imas codec i isporucuje jpg.

Yooyo, ako već praviš, napravi SS program za sve, ne samo za QT :)

Btw, tema je otišla od Linuxa...

@twister
Ako ti i dalje treba ffmpeg, ovaj build ovde izgleda ima podrsku za sorenson 3 i h.264:
Kod:
ffmpeg.exe -codecs 2>NUL | findstr /i "svq3 h.264"
 D V D  h264            H.264 / AVC / MPEG-4 AVC / MPEG-4 part 10
  EV    libx264         libx264 H.264 / AVC / MPEG-4 AVC / MPEG-4 part 10
 D VSD  svq3            Sorenson Vector Quantizer 3 / Sorenson Video 3 / SVQ3

@razbojnick:
Pa naravno za sve. Program bi koristio qt i direct show. Nego koji je kriterijum za thumb? Neki unapred zadati frejm ili mozda 15-ak frejmova iz svakog fajla?

Nisi razumeo. Koristi ffmpeg.exe, a samom SceneGrabber poturi da otvori pomenutu skriptu UMESTO .mov fajla. U skripti napiši ovo što sam gore ostavio, jednu od dve varijante.

Probao sam i nece. Cak sam probao da ucitam *.avs u VirtualDubMod i on takodje odbija da ucita.

Ako imas instaliran qt i qtsdk, veoma je lako otvoriti mov i iscupati bilo koji frejm. Ako hoces, napravicu ti prog koji otvara qt i sve ostalo za sta imas codec i isporucuje jpg.

yooyo, hvala na ponudi. Nemam nista protiv (ako samo treba da skinem qtsdk). :)

Ali evo kako npr. treba da mi izgledaju thumbnailovi. Treba mi program za pravljenje thumbnailov-a od mnogo klipova (koji su u razlicitom formatu). SceneGrabber.NET, sa vecinom nema problema (tj. sa AVI i WMV), i ima batch mode.

Evo kako izgleda jedan thumbnail od AVI fajla, kome sam podesio background, borders, gap, tip fonta, redosled infoa od clipa, lokaciju tog infoa, broj frame-ova koji ce biti prikazan na thumbnailu, itd. (ima gomila potencijanog infoa koji se moze 'zalepiti')

ajv11y.jpg

Yooyo, ako već praviš, napravi SS program za sve, ne samo za QT :)

Btw, tema je otišla od Linuxa...

Ja se slazem. Mislim, slazem se da napravi za sve moguce kodeke. :)

@twister
Ako ti i dalje treba ffmpeg, ovaj build ovde izgleda ima podrsku za sorenson 3 i h.264:
Kod:
ffmpeg.exe -codecs 2>NUL | findstr /i "svq3 h.264"
 D V D  h264            H.264 / AVC / MPEG-4 AVC / MPEG-4 part 10
  EV    libx264         libx264 H.264 / AVC / MPEG-4 AVC / MPEG-4 part 10
 D VSD  svq3            Sorenson Vector Quantizer 3 / Sorenson Video 3 / SVQ3

Hvala niceness. Naravno, bio sam i na toj stranici prosle noci. Imaju gomilu buildova (koji kako kazu izlaze svaki dan po jedan, ali nigde lepo da je izlistano koji podrzava sorenson 3.). Ja sam nasao npr. da verzija 0.47 podrzava, tj. tu se prvi put spominje 'sorenson'. Hvala, pogledacu jos jednom.

@razbojnick:
Pa naravno za sve. Program bi koristio qt i direct show. Nego koji je kriterijum za thumb? Neki unapred zadati frejm ili mozda 15-ak frejmova iz svakog fajla?

Ako zaista zelis da napravis takav programcic, ajde ako te ne mrzi, instaliraj SceneGrabber.NET. I pogledaj koje opcije ima. Zaista mozes da biras sta od 'statistike' fajla zelis da bude upisano na thumbnailu (pored ostalih, 'dekorativnih' detalja).

Prilozi

• DiabloIII_BlizzCon_2009_Broll.avi.jpg
    DiabloIII_BlizzCon_2009_Broll.avi.jpg
    122.1 KB · Pregleda: 33
Poslednja izmena:
Meni je najlakse da izvucem nekoliko jpg slicica, a ti posle radi sa njima sta hoces. Ovo mogu da uradim veoma brzo.

Ukoliko treba da se pravi neki layout, moze i to, samo potrajace, jer imam gomilu drugih poslova.

hmm, koliko znam media player classic ima opciju da napravi 'shot' od nekog klipa. A kako sam MPC moze da napravi i thumbnail, verujem da mi ne bi bio problem da sam napravim screencap pomocu njega. To sam sebi i ostavio kao rezervno resenje ako nista drugo ne pronadjem sto bi omogucilo da SceneGrabber.NET proradi 100%.

Znaci, mogu i sam da iscupam npr. 9-12 slicica pomocu MPC-a. Ali potreban je program za mnogo clipova i da sve radi automatski (sto SceneGrabber.NET i radi, ali ne podrzava sorenson i AVC). I da mogu da izaberem kako ce taj thumbnail izgledati.

Ako ne mozes ovog momenta da uradis layout, nema problema. Bolje ikad nego nikad. Ja mogu da sacekam. ;)

Hvala unapred za ponudjenu pomoc. :)

Poslednja izmena:
Ok.. Sutra cu nesto sklepati. Samo mi reci kako biras frejmove.. Random ili na jednakim razmacima?

Na jednakim razmacima.

Evo bas ovaj gore thumbnail sto sam postovao u prethodom postu, je za klim od 12 min, i u programu sam bio podesio bas 12 slicica. Tako da je svaki shot 'uhvacen' na otprilike 1 min razmaka.

Hvala!

@ RazbojNick: sa avisinth i DirectShowSource 'podmetanjem' za VirtualDub ili sam SceneGrabber.NET nije proslo, ali sam evo 3. noc za redom trazio i nasao bar jednu stvar.

Elem, uspeo sam da 'uvezem' ovaj MOV u VirtualDub pomocu FFmpegSource plugina za avisinth.

http://forum.doom9.org/showthread.php?t=127037

Fajl 'ffms2.dll' sam iskopirao u AviSinth plugins direktorijum, a 'skripta.avs' je izgledala ovako:

Kod:
FFVideoSource ("x:\temp\1.mov")

Na zalost, iako sam 'prevario' VirtualDubMod, nisam uspeo i SceneGrabber.NET. On jednostavno odbija svaku saradnju.

Takodje sam skinuo ponovo poslenji build od ffmpeg-a, sa ove stranice:

http://ffmpeg.arrozcru.org/autobuilds/

Zatim sam ffmpeg.exe iskoristio u SceneGrabber.NET i pokusao da ucitam AVC MOV fajl (inace 1080p). Kada sam video da ne pravi problem, ponadao sam se da ce sve proci bez problema. Pritisnuo sam dugme za pravljenje thumbnaila i....narednih 1.30 (90-ak minuta) cekao uz ~100% opterecen procesor da napravi thumbnail od 12 slicica. Katastrofa!

Onaj drugi MOV sa sorenson 3 kodekom nije hteo ni da ucita.

Ako radi tako sa VDub, onda nije problem u avisynth nego u scenegrabber.net. Nije neka pomoć, ali bar možeš da probaš onaj drugi program.

Poslednja izmena:
Verovatno si u pravu sto se tice uzroka problema.

Probao sam onaj drugi program i...on je uspeo da napravi thumbnail od manjeg fajla. tj. od sorenson 3, dok se kod AVC 'skucao' i zamrzao racunar a zatim izabacio 'fail'.

Medjutim, ovde se sada javio jos jedan dodatni problem sto se pod imenom fajla na thumbnail-u ne upisuje pravo ime vec stoji 'skripta.avs'. Drugi problem je sto za File Size uvek pise 0.
Naravno ovo je sve bilo probe radi, jer ako bih za svaki thumbnail koji zelim da napravim, trebao da editujem skripta.avs kako bi upisao ime sledece fajla, onda to jednostavno ne bi bilo to.

Pre 2 dana sam poslao mail autoru SceneGrabber-a, i on je nocas odgovorio sa pitanjem 'da li si probao da koristis ffmpeg.exe?' :)
Eno ga sada, verovatno jos cita moj 'roman' sa info-om gde sam i sta sve citao za ova poslednja 3 dana i da nema resenja za to njegovo programce dok ne omoguci da ffmpeg.exe moze normalno da radi a i da koristi ffmpeg.exe koji sadrzi kodeke koji su potrebni. :)

Kako ja vidim, imaš nekoliko alternativa: 1. neko ti pomogne sa kompajliranjem ffmpeg (iz prvog posta) i uspe čitanje fajlova, 2. sačekaš Yooyo, 3. uradiš kombinaciju npr. mpc + photoshop (napraviš SS, pa doteraš sliku u ps).

Mene licno najvise zanima kada bih naucio da iz-kompajliram taj ffmpeg.exe, ali izgleda da ce biti da SceneGrabber.NET ne 'saradjuje' bas najbolje sa ffmpeg-om.

Sto se tice toga da sacekam Yooyo-a, nije tolika frka, mogu da sacekam. :)

A za trece nije problem uopste. Tu znam kako da napravim thumbnail i nemam nameru da bilo sta doterujem u photoshopu. Aj' da je jedan clip ali ima ih 'nekoliko' komada, pa bi bilo kakvo doterivanje u PS-u, bilo cisto gubljenje vremena.

Vrh Dno