Šta je novo?

Compaq Armada E500 - problem

Zhule

Slavan
Učlanjen(a)
17.04.2008
Poena
319
Imam problem sa doticnim laptopom. Naime, prilikom pokusaja instalacije OS-a, posle prvog restarta kada treba da boot-uje sa HDD-a, pojavi se greska tipa "non system disk... bla bla bla".
Trebalo bi da je jasno da je hard u pitanju, ali ni jedan test sa HIRENS-a ne moze da nadje nikakvu gresku. Nema ni bad sectore.
E sad, laptop je suvise mator da bi se bilo sta ulagalo u njega, ali bih rado probao neko softversko resenje. Npr. low level format, itd.
Ako neko ima predlog za neki softverski alat (na primer, pomocu kog alata da radim low level format) ili bilo kakvu drugu mahinaciju koja se ne svodi na menjanje komponenti, bio bih veoma zahvalan.
Inace, hdd je IBM od 5 zarez nesto GB.

Unapred hvala :wave:

Da li si prilikom instalacije formatirao HDD ili particiju, iako mi je malo verovatno da je disk deljen?

U slučaju ako je potvrdan odgovor i ako si u tom slučaju birao NTFS probaj da ponoviš postupak instalacije ali sa biranjem FAT32 prilikom formatiranja.

Da li si prilikom instalacije formatirao HDD ili particiju, iako mi je malo verovatno da je disk deljen?

U slučaju ako je potvrdan odgovor i ako si u tom slučaju birao NTFS probaj da ponoviš postupak instalacije ali sa biranjem FAT32 prilikom formatiranja.

Brisao particije, formatirao i u NTFS i u FAT32 ali bez rezultata...

Da li si probao sa nekim drugim instalacionim diskom?

Ako sam dobro razumeo,problem je restart posle kopiranja datoteka,kada bi on trebao da nastavi sa instalacijom?
Jesi li probao da u posle tog restarta udjes u bios i promenis mu redosled boot-a? Da mu sad kazes da krece sa HDD,umesto sa CD-a? Mozda se tu "zaglupi" u onom famoznom cekanju i odbrojavanju "press any key to boot from cd..."
Znam da zvuci naivno,ali ja imam vec par godina taj isti [kupljen polovan na Ebay] i radio mi je sa tim malim,originalnim,diskom ,bez problema.
Ubacio sam posle u njega 30 ili 40Gb disk i preporodio se. Drasticna je razlika,zbog brzine [4200vs5400 rpm] i kesha samog HDD [512kb vs 2 ili 8Mb].
pozz

A da li si proverio da li je particija koju si napravio aktivna?

@D/ART - jesam i svaki je provereno dobar

@zelko.d - jeste druze, bas tada. On vidi HDD, windows instalacija ga takodje vidi ali posle prvog restarta izbacuje gresku. Imam naviku da na starijim masinama vratim redosled boot-a posle prvog restarta, tako da sam to i ovde uradio. Takodje, nema disketu unutra ni bilo kakvog "bootabilnog" uredjaja zbog koga bi pobrljavio. Kazem, ne znam koliko se isplati a i nisam nesto pri parama da ulazem u njega (u drugi hdd), ali je opet greh jednostavno baciti ga.

@Nemanja76 - proverio vise puta :d

Hvala na pomoci ali evo, sad sam se setio jedne stvari - ja sam njemu instalirao sistem odavno, znam da je imao nekih problema i taj lap nisam palio mesecima. Koliko se secam, sistem je radio sve dok nije izbacio "non system..." gresku pri bootu, a koju mi sada izbacuje vec prilikom pokusaja instalacije... Jel' ima jos nekih ideja? Bio bih veoma zahvalan. :)

Onda jedino da probas izvaditi flopi napolje [mehanicki],iskljuciti u biosu mreznu,itd.
Ne bi bilo zgoreg,otvoriti tastaturu i izvaditi-vratiti memorije [ona je ispod tastature,desni cosak],takodje to isto uraditi i sa HDD-om. Mozda je neki kontakt malo patinirao i on pravi problem.
Ja sam ga kupio radi COM porta i programiranja preko njega,a koristim ga i za net preko wireless pcmcia kartice i cak i tv karticu pcmcia,ubacujem!
pozz

Nazad
Vrh Dno