Šta je novo?

Compaq 615 Notebook PC (VC281EA)

nnnn

Slavan
Učlanjen(a)
31.10.2006
Poena
349
model HP Compaq Q615 - VC281EA

15.6" LED HD 16:9 widescreen BrightView (1366 x 768 resolution)
AMD Athlon™ X2 Dual-Core Processor QL-66 • 2.2 GHz, 1 MB L2 cache
AMD RS780MN Chipset
ATI Radeon™ HD 3200
1GB DDR2 800MHz
160GB SATA, 7200rpm

U jednoj beogradskoj firmi je 30,000 K rsd. Mislim da je best buy za koliko 330 evra.. Kako se vama cini?

Sasvim pristojan računar za taj novac.
Konfiguracija je gotovo identična kao ova sa koje sada kucam. Računaj da ubaciš bar još 1GB memorije (nadam se da je jedan slot slobodan), ali i sa 1GB će XP raditi sasvim OK.

Idi pogledaj kvalitet kućišta, da ne ispadne da krcka na sve strane.

Elem ja imam model HP Compaq 615 NX 568EA

Potpuno je isti kao i laptop koji te interesuje sem sto ima Turion na 2,2Ghz,320 giga HD i dolazi sa 2 giga RAM-a pa otuda verovatno i razlika u ceni...
Placen je svojevremeno pocetkom jula 39990k din a uz njega sam dobio i poklon torbu :)
Mogu ti reci da sam za ovih 5 meseci koliko ga imam prilicno zadovoljan-za te pare tesko da ces naci bolji laptop
Jedina mana,ako zanemarimo da se plastika na poklopcu malo ugiba i da CD ROM krece da tandrce posle nekog vremena(kao da plastika podrhtava,nista strasno,a uostalom-tih problema imaju i drugi laptopovi ;))je bucniji kuler
Sve ostalo je ok,mada se vidi da se na laptopu stedelo zbog sto manje cene-dakle nema led lampica za recimo hd,ethernet nije gigabitni vec "samo" obican i sl mada u u globalu i pored toga laptop ima i vise nego solidnu zavrsnu obradu a i tastatura je prilicno dobra :)

Poslednja izmena:

AMD Turion64 X2 2.2GHz

Ima li negde test ova dva procesora,nemogu naci na googlu.

Pogledaj ovde

Turion http://www.cpu-world.com/CPUs/K8/AMD-Turion 64 X2 Mobile technology RM-74 - TMRM74DAM22GG.html

Athlon http://www.cpu-world.com/CPUs/K8/AMD-Athlon 64 X2 QL-65 - AMQL65DAM22GG.html

Koliko ja vidim ovi procesori su skoro indenticni-razlika je sto Turion podrzava i DDR2 memoriju na 400mhz(Athlon ima 333Mhz memory controller)i sto ima virtualization features
Inace ovo ovde je Athlon QL-65 a jedina razlika u odnosu na QL-66 je,ako se ne varam,sto radi na 2,1 umesto na 2,2 giga :)

Poslednja izmena:
Kupio sam ga pre par dana, za mamu, mada kako mi je ovo prvi lap u kuci, ne mogu da se skinem sa njega :)
Instaliran XP sa sata drajverima, nemam nikakvih zamerki, fantastican malisa.
Pitanje: kad skinem mrezno napajanje padne mi osvetljenje ekrana, podesio sam catalyst na max performance, u win power options always on, ali ne vredi, na bateriji nikako brightness kao na mrezi?

Imaš poseban profil za bateriju, poseban za mrežu. Kada isključiš, on detektuje.

Jedino ako se nešto istripovalo, pa ne dozvoljava jače svetlo. Jesi probao ručno da povećaš? Preko hot key ili softwareski?

Shortkyes za brightness mi ne rade :p Verovatno sam ja zabrljao drajvere pri instalaciji, mada sam prvo instalirao za grafiku... A podesavanje slike u ccc mi ne resava problem, samo slika ispadne presvetla i isprana.
Mislim da se kada je na bateriji ustvari jacina pozadinskog svetla smanji.
Nadam se samo da problemcic nije hardverske prirode ves stvar podesavanja ili drajvera :)
Jel ima neka fora u biosu da se podesi za promenu performansi kada je na bateriji?

To zatamenjenje ekrana nema veze za brightnesom!

Notebook štedi struju smanjivanjem intenziteta osvetljenja. Ako nemaš softwareski način da podesiš svetlo, sredi te drajvere i dugmići mora da prorade...
Vidiš, nisam ni razmišljao da nemam tu opciju u XP-u, sve radim preko dugmića.
U W7 sistem ima opciju da podešavaš intenzitet svetla za svaki profil i mimo njih.

model HP Compaq Q615 - VC281EA

15.6" LED HD 16:9 widescreen BrightView (1366 x 768 resolution)
AMD RS780MN Chipset
ATI Radeon™ HD 3200
1GB DDR2 800MHz
160GB SATA, 7200rpm

U jednoj beogradskoj firmi je 30,000 K rsd. Mislim da je best buy za koliko 330 evra.. Kako se vama cini?
Ja ga kupio pre par dana i super radi sa XP Home :)

Samo, kako smanjiti RAM koji "jede" Radeon? Hteo bih da sa 256 smanjim na 64...

Proveri u BIOS-u, ali često se desi da nema i da nema opciju da biraš količinu rama, već on radi dinamički. 256 od 1GB zvuči baš mnogo...

Gledao sam, ali nisam našao :( Proveriću ovih dana ponovo, sad mi taj laptop nije pri ruci.

Ja imam u prodaji taj model i ne moze da se podesi koliko uzima grafika, na zalost. Inace mana mu je sto ima samo jedan mono zvucnik (!) sto je smesno u 2009-toj, pa i mali Asus eee ima stereo zvucnike koji se cuju 5 puta bolje :zgran:
Takodje koristite Windows 7 Ultimate x86 verziju, radi odlicno i duze ce vam trajati baterija na njemu, takodje moze bolje da se podesi sta i kako radi na bateriji.

Uf, djalf, sad si me smorio ;)

***, ako ne može - ne može, šta da se radi. Za zvučnik nije mnogo bitno, pošto stoji u kancelariji.

A Win7 bi baš leteo na 786MB RAM-a, a? :D U svakom slučaju, Win7 ne dolazi u obzir, pošto već imam kupljen XP Home.

Intel CPU vs. AMD CPU. Prvi je uvek skuplji u notebook računaru.

Napisao sam stranu pre neko moje iskustvo za HP Compaq 615
Zasto je jeftiniji?
E pa recimo zato sto nema led lampice za hd,zato sto ethernet nije gigabitni vec obican,zato sto Radeon HD 3200 nema dedicated memoriju vec uzima sistemsku(sto nije slucaj kod skupljih laptopova ;)),zato sto ima samo jedan mono zvucnik,i naravno tu je AMD cipset/procesor koji je u globalu uvek jefiniji nego Intel kombinacija a i plastika na kucistu nije bas state of the art :d
Cisto da ne ispadne kao kudjenje-kao sto sam rekao ja sam prilicno zadovoljan ovih 5 meseci koliko ga imam-dakle za ove pare nema bolje,koliko para toliko muzike :)
Sto se igara tice i graficke-paaaa kod mene Fallout 3 i Crysis rade sasvim ok sa medium detaljima i nekim skresanim opcijama u nizoj rezoluciji,al ne ocekuj previse-u svakom slucaju znatno je bolja od integrisanog Intela

Poslednja izmena:
Napisao sam stranu pre neko moje iskustvo za HP Compaq 615
Zasto je jeftiniji?
E pa recimo zato sto nema led lampice za hd,zato sto ethernet nije gigabitni vec obican,zato sto Radeon HD 3200 nema dedicated memoriju vec uzima sistemsku(sto nije slucaj kod skupljih laptopova ;)),zato sto ima samo jedan mono zvucnik,i naravno tu je AMD cipset/procesor koji je u globalu uvek jefiniji nego Intel kombinacija a i plastika na kucistu nije bas state of the art :d
Cisto da ne ispadne kao kudjenje-kao sto sam rekao ja sam prilicno zadovoljan ovih 5 meseci koliko ga imam-dakle za ove pare nema bolje,koliko para toliko muzike :)
Sto se igara tice i graficke-paaaa kod mene Fallout 3 i Crysis rade sasvim ok sa medium detaljima i nekim skresanim opcijama u nizoj rezoluciji,al ne ocekuj previse-u svakom slucaju znatno je bolja od integrisanog Intela
Hvala Mladenius,netreba mi za igre,bitno mi je da ima dobar procesor sa dva jezgra.

Imam jedno pitanje za vas?
Zasto stalno puca komp i restartuje se kada se igra pes 2009 u low detalja na compaq 615???
S obzirom da sam video da igrate mnogo zahtevnije igre na ovom racunaru.
Instaliran je XP na njemu i podeseni svi drajveri koji su skinuti sa sajta HP.

Imam jedno pitanje za vas?
Zasto stalno puca komp i restartuje se kada se igra pes 2009 u low detalja na compaq 615???
S obzirom da sam video da igrate mnogo zahtevnije igre na ovom racunaru.
Instaliran je XP na njemu i podeseni svi drajveri koji su skinuti sa sajta HP.
Verovatno zato sto se greje lap a i verovatno imas piratsku verziju igre,nije lap za igrice.

Kod nas su ComTrade i KG Univerzitet potpisali ugovore tako da imamo neke studentske racunare po manjim cenama :type:

Jedan od njih je HP Compaq 610 Notebook PC (VC278EA)

k0ho2w.png

2n9z09y.png

Ja mislim da za ove pare tesko moze da se nadje bolji racunar :wave:

Ponuda jeste dobra, samo ga malo preteraše sa ovim 66k.
Ta verzija office-a je manje više beskorisna, jer je predviđena za home i studentsku upotrebu. Nije dozvoljeno koristite je u bilo kakve komercijalne svrhe, pa je isto kao da je piratska. Doduše, i bez nje je dobra ponuda :)

Ponuda jeste dobra, samo ga malo preteraše sa ovim 66k.
Ta verzija office-a je manje više beskorisna, jer je predviđena za home i studentsku upotrebu. Nije dozvoljeno koristite je u bilo kakve komercijalne svrhe, pa je isto kao da je piratska. Doduše, i bez nje je dobra ponuda :)

To i mene malo nervira ;)

Lepo bez sistema i office-a ili neka stave ubuntu i kraj :banana::banana:

U svakom slucaju ja mislim da je vrlo pristojan racunar , eventualno moze da se doda jos malo memorije :wave:

Sisteme necu da komentarisem ali samo da kazem da je taj T 5870 cpulud cpu, ja ha imam ali sam dodao jos 2gb rama i to je da ne verujes . Testovi su mi bolji sa njim nego sa nekim jedno jezgarnim procesorima od 3.4 na desk topu

Sisteme necu da komentarisem ali samo da kazem da je taj T 5870 cpulud cpu, ja ha imam ali sam dodao jos 2gb rama i to je da ne verujes . Testovi su mi bolji sa njim nego sa nekim jedno jezgarnim procesorima od 3.4 na desk topu

Znam ok je procesor , jedino malo gledam graficku kazu da je slabija :)

Na ovaj laptop moze da se instalira 64-bitni sistem tako da cu da uzmem jos 2 GB rama memorije :)

Eto pristojan racunar po vrlo zanimljivoj ceni :wave:

Grafika mu jeste "slabija" strana ali u zavisnosti sta ocekujes od lap topa. Po meni to su sve nijasnse u tom segmentu,da mi kupujemo gejmerske lalp topove pa da se vodi onda diskusija o tome. Ovako ...

Jedno kratko i mozda glupo pitanje-preko kog programa mogu da proverim temperaturu graficke u lapu i koje su otprilike uobicajene vrednost bez i sa opterecenjem-dakle imam HP Compaq 615 a na njemu Radeon HD 3200
Moze li preko Everesta ili treba neki drugi program-ono vec koristim Everest ali nisam nesto video opciju za temperaturu gpu-a,ili sam je prevideo? :smoke:

Vrh Dno