Šta je novo?

Compaq 615. BSOD. Machine_Check_Exception..

frogman

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2004
Poena
679
Kolegica mi donese laptop sa OEM instalacijom Windows 7 Home Premium, i simptomi su kaze nakon par minuta joj se restartuje. Iskljucio sam automatic restart after failure, i svaki put dobije BSOD sa Machine_Check_Exception. Ne budem lijen i pokrenem instalaciju Windows 7 Ultimate ponovo i naravno docheka me isti BSOD. Uradim difoltna podesavanja u bios-u i nakon toga sa Acronis directorom pobrisem sve particije i ponovo pokrenem instalaciju i ona prodje uredno, kad eto ti nakon nekoliko restart ponovo isti BSOD. Testirao sam ram on je ok, koristio sam goldmemory. Dok sam malo proguglao vidim da dosta gresaka inicira na CPU failure ili problem sa plochom.
Interesuje me da li je iko od vas imao slicnih problema sa ovom serijom laptop-a.

Unapred zahvalan.

Nista slicno a posedujem doticni laptop
Jesi proverio temperature, mozda je nesto pandrknulo usled pregrevanja - naime s obzirom da je platforma AMD vise se greje nego Intel, a kada krenem da ga arcim malo vise (igre i kompajliranje pod lindzom npr) temperatura opusteno dolazi i do 80 stepeni tako da ja oka ne skidam sa Everesta :)

Prvo sto sam uradio jeste flesh bios-a, upravo sad, valjda reshava probleme sa tishim radom kulera , ali nakon toga se grije dobro i na leru pa sam mu ukljucio opciju u bios-u da kuler radi dok je na AC-u, i prebacio sam disk u IDE mod u biosu. Sad cu ponovo da podignem 7-cu. Znaci i tebi se ta ista serija laptopa dosta grije. Ovo je X2 na 2.2 ghz.
Skinuo sam tastaturu i mali prednji panel sa prekidacem i izduvao ga malo sa kompresovanim vazduhom, nije nesto pretjerano prasine izaslo. Premda vidim da bih dosao do procesora moram ga cijelog rastaviti.

Poslednja izmena:
Pazi te temperature su normalne, recimo burazerov laptop sa c2d Intel procesorom zna da dogura i 75 C kada se igra npr Bioshock
Ono sto hocu da kazem je da treba uvek paziti na temperaturu jer ako se ne vodi racuna moze doci do ostecenja hardvera sto se i kod tebe mozda desilo usled pregrevanja
Da laptop je isti kao moj, Turion na 2,2 giga - verovatno je u pitanju nesto od hardvera tako da mislim da bi trebao da batalis cimazu i to odneses u servis, ako je pod garancijom pa neka se oni lepo bakcu sa njime :smoke:

Problem je sto nije pod garancijom, a ja sad sve tipujem na procesor jerbo jeste sigurno bilo puno pregrejavanja, chesto korisnici kad ga drze u krilu i na nekoj neravnoj povrsini zacepe protok vazduha, premda sam to izbjegavao cijelo vrijeme. Chim pronadjem zamjenu , ubaci cu novi i istestirati i vracam se nakon toga sa par recenica.

Sto se tice drzanja lapa u krilu, interesantno da ja nisam primetio da se u tom slucaju greje nesto preterano vise, mozda tek za koji stepen
A drzao sam ga i tako i na krevetu, vec mesecima i nista mu nije falilo, obicno kada gledam neki film ili seriju :D

Imam slicnu varijantu, samo sa Intelom,Compaq 610, C2D,i posle instalacije W7 Ult. javio se doticni probl. doduse ne restartuje je toliko cesto, ali je ipak neprijatna pojava...koliko sam primetio nema neke veze sa "pregrevanjem" jer se nekad restartuje prilikom obicnog google-ovanja, a nekad tek posle 3 do 4h rada pod poprilicnim opterecenjem, sa XP-om se to nije desavalo (1. je bio inst. XP na njega, nekih mesec, dva), posle sam inst. 7...nisam neki strucnjak pa me zanima misljenje nekog upucenijeg : ima li smisla da reklamiram problem i hoce li uopste prihvatiti reklamaciju s obzirom da je doticna W7 Ult. "kupljena" na Pbay-u i da garancija je 1 god. a laptop je kupljen novembra 2009 ?

Poslednja izmena:
Hoces da kazes da laptop ne radi uredno pod windows-om 7 ?

Nikako! sve sljaka o.k. i skroz sam zadovoljan 7-icom, iako mi je trebalo malo vr. da se naviknem s obzirom da nisam koristio Vistu,tacnije bezao od kompa. na kome je instalirana ista...prob. je u tom restarovanju bez ikakvog pravila i logike,a Win7 sve zapamti kako treba, tj. vrati se tacno tamo gde sam stao, nijednom se nije desilo da sam zbog restarta izgubio bilo koji podatak i to je razlog sto do sad nisam toliko znacaja pridavao tom "padanju", inace bih reklamirao odavno ili se vratio na XP.(mada ako je prob. do hardware-a isto bi trebalo da se desava i pod XP-om)!?:trust:

pa naravno, sve to ja kapiram, al koliko realno ljudi kod nas kuuje W7 reg. a da nije Home, ili Starter ver. koju je dobio uz konfig. ili laptop?
Inace imam i ja jednu OEM verziju XP-a sp3, koja je dosla, bas tako: u paketu sa netbook-om (netbook Compaq, 10.1", Intel Atom 1.6, 160 Gb XP Home - 200e! to je vec prihvatljivo i za nase uslove)...udaljili smo se od teme...mislim da ima topic i o.s. Mene konkretno zanima sta neko ko ima malo vise iskustva misli o gore pomenutom prob. jel u pitanju hardware, software, compaq kao brend. ili nesto 3.
Pozz

Ja bi tu probao da zamenim tj stavim drugu memoriju. Vidi ako neko ima da ti da na probu, mislim da on korsti ddr2 mem kao i vecina sad lap topova tye generacije

da ddr2 je u pitanju, ovaj ima 4 Gb, tacnije ono 2 + 2, ali ne znam da li bih tim, eventualnim isprobavanjem na svoju ruku izgubio garanciju, ako ista uopste i vazi s obzirom da sam o.s inst. sam i da nije OEM

Izvadis oa ostavis samo jedan stap,a garancija nema veze sa memorijom i vadjenjem,ja kada sam hteo da dodam jos 2gb i pitao receno mije da mogu slobodno da dodam sam. Ali ipak pitaj

Izvadis oa ostavis samo jedan stap,a garancija nema veze sa memorijom i vadjenjem,ja kada sam hteo da dodam jos 2gb i pitao receno mije da mogu slobodno da dodam sam. Ali ipak pitaj

a da znas da sam pomisljao da proverim koja je memorija unutra jer je lap kupljen u pc pract. da ih ne reklamiram, al bio je neki fazon pred-novogod. acije i davali su ovu konfig. + poklon mis ili 2 Gb ddr vise...normalno da sam se odlucio za 2. var.

p.s. evo danas je ukljucen nekih 4,5 h i vise, vucem torr. + paralalelno 2 browsser-a,msn chat,na wlan-u stalno, napajanje: kombinacija baterije pa punjac, i (kucam u drvo) nije se restart. nijednom!

hvala na savetu u sv. sl. probacu, ako bude ucestalo, pa cu javiti ako nadjem resenje, da se zna zlu ne trebalo

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno