Šta je novo?

Compact Emails u Outlook expressu

• Začetnik teme Začetnik teme DaPimp
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DaPimp

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2005
Poena
680
Posle compacta ( koji je samo to sve automatski uradio bez da pita da li zelim ili ne), svi mailovi su nestali , nema nista ni u recycle binu ni u store folderu gde OE cuva fajlove, nigde. Svi undelete programi nisu pomogli, getdata back, undeltemy files i sto drugih, svi instalirani na drugoj particiji od ove na kojoj se nalazi OE store folder. Nestale su sve poruke u periodu od tacno tri meseca unazad! Ali veoma veoma bitne.
Pitanje je , da li posle svih ovih koraka, postoji neki ocajnicki poslednji pokusaj kako bi vratio ove mailove ?
Ja nemam vise ideja.

Poslednja izmena:
Ovo je vrlo neobična situacija... 🙁 Naime, OE po defaultu sve DBX fajlove onakvi kakvi su pre "kompaktovanja" stavlja u RecycleBin.

Nažalost, ne mogu da ti pomognem, ali kao savet tebi i drugima za ubuduće.

1) Ne dajte mu da automatski kompaktuje. To se ponekad desi kad nema uslova da se uradi kvalitetno i dođe do pucanja. Nažalost, ovo nije moguće regularno isključiti, ali kompaktovanje se dešava kad jedan brojač u registry-ju pređe neku vrednost (mislim 100, ne sećam se više tačno). Treba u startup staviti nešto što će prilikom svakog restarta kompa resetovati ovaj brojač i neće se automatski raditi kompaktovanje u OE.

Kod:
"HKCU\Identities\{GUID}\Software\Microsoft\Outlook Express\5.0" "Compact Check Count" "00000001"

Dovoljan je za to BAT fajl u startupu sa komandom poput ove:

Kod:
regedit.exe /s reset_oe.reg

2) Koristite backup programe. Ja koristim dva: free verziju programa PicoBackup, postavljen da radi backup automatski pre svakog gašenja/restartovanja (za OE je free, za druge se plaća) i OE QuickBackup za povremeni manuelni backup (koji kasnije kompresujem 7zip-om).

Poslednja izmena:
Wiz011 Thnx, sad sam sve to izucio veoma dobro 🙂 Nazalost na greskama se najbolje uci.
Svi mailovi su izgubljeni i nema trika da se vrate nikako. Ovo sam vec uradio, naravno nakon sto se ovo izdesavalo 🙁 ... Ali u svakom slucaju hvala na odgovoru 😉

Poslednja izmena:
Ima nade

Uvek ima nade 🙂
Ovakvu situaciju sam već imao u nekoliko navrata, i svi mailovi su uspešno recover-ovani uz pomoć programa OE Mail Recovery (za koga ne postoji crack btw). Ja sam bio prinuđen da kupim ovaj program jer su mailovi bili extremno važni.
Ako je situacija ista i kod tebe, nema druge, VISA ili neka druga kartica, pravac sajt i ispruži se za 20 i kusur zelenih novčanica.

Poslednja izmena:
Uvek ima nade 🙂
Ovakvu situaciju sam već imao u nekoliko navrata, i svi mailovi su uspešno recover-ovani uz pomoć programa OE Mail Recovery (za koga ne postoji crack btw). Ja sam bio prinuđen da kupim ovaj program jer su mailovi bili extremno važni.
Ako je situacija ista i kod tebe, nema druge, VISA ili neka druga kartica, pravac sajt i ispruži se za 20 i kusur zelenih novčanica.

Ne postoji crack to si (u)pravu 🙂 ali postoji nesto drugo, tako da visa je u dzepu 🙂 medjutim ni to nije pomoglo nazalos'...

Edit:
Ipak je pomogao bar do pola 🙂 Hvala na preporuci, vratio sam mailove do 08.02.08 .... sto je pola, kod jednog mejla sa vecim PS attachmentom se zakuca i posle njega baci samo jos jedan mail od 25.03.08. znaci pravi razliku od mesec i po dana od tog maila. Sto znaci da je verovatno tu negde neka nepopravljiva greska. Probacu jos sa nekim recovery programom ....
Hvala jos jednom Maul 😉

Poslednja izmena:
Ovo je vrlo neobična situacija... 🙁 Naime, OE po defaultu sve DBX fajlove onakvi kakvi su pre "kompaktovanja" stavlja u RecycleBin.
Samo ako koristis neku od novijih verzija, tj. ako je update-ovan zadnjih meseci 😉
Sto se recovery-ja tice jako retko mogu svi mail-ovi da se vrate 🙁
Za takve stvari imate ugradjeni backup ili koristite neka alternativna resenja, pa svaki dan pravite inkrementirajuce backup-e bitnih fajlova tipa mailovi, imenik, my documents... Nece vam oduzeti mnogo vremena jer rade automatski, a bicete mnogo mirniji 😉

Poslednja izmena:
Samo ako koristis neku od novijih verzija, tj. ako je update-ovan zadnjih meseci 😉
Ja stvarno ne znam kad se taj "feature" pojavio, znam da toga nije bilo ranije ali sam poprilično siguran da je prisutan duže od zadnjih nekoliko meseci. Koliko? Nisam siguran. Trebalo bi potražiti info negde na netu. I automatsko kompaktovanje koje ne može da se isključi je noviji "feature". Nekad je ta opcija bila uključena po defaultu, ali se mogla ugasiti u podešavanjima. Sad više ne može, nego samo onako kako sam gore rekao.

Kompaktovanje DBX baza jeste važno za pravilan rad OE, ali ga treba raditi ručno, sa obezbeđenim backupom (meni nikad nije puklo ručno kompaktovanje baza, jer jednostavno iz iskustva znam kad je OK da ga radim).

A DBX format je jedna od najluđih stvari koje je MS izmislio, dovoljno je da jedan bit nije ispravan pa da OE ne može da pročita bazu. Za siguran rad je bitno i da DBX fajlovi ne budu ogromni, zato je odlično da se mail sortira po folderima (meni 95% mailova automatski sortiraju ugrađeni filteri).

Za takve stvari imate ugradjeni backup ili koristite neka alternativna resenja
Pico BackupOE je izvanredan:

http://www.picobackup.com/pboe/

Outlook Express Quick Backup (OEQB) je izuzetno jednostavan za korišćenje, a pravio ga je Majik, Microsoft MVP specijalizovan za OE:

http://www.oehelp.com/OEBackup/

Oba prave i backup setovanja, filtera itd. Ovaj drugi nema inkrementalni backup, ali ponavljam da je neverovatno jednostavan za korišćenje. Može se task shedulerom (ili nečim sličnim) postaviti da automatski radi backup (pogledati command line parametre na sajtu).

Poslednja izmena:
Ja stvarno ne znam kad se taj "feature" pojavio, znam da toga nije bilo ranije ali sam poprilično siguran da je prisutan duže od zadnjih nekoliko meseci. Koliko? Nisam siguran. Trebalo bi potražiti info negde na netu. I automatsko kompaktovanje koje ne može da se isključi je noviji "feature". Nekad je ta opcija bila uključena po defaultu, ali se mogla ugasiti u podešavanjima. Sad više ne može, nego samo onako kako sam gore rekao.

Kompaktovanje DBX baza jeste važno za pravilan rad OE, ali ga treba raditi ručno, sa obezbeđenim backupom (meni nikad nije puklo ručno kompaktovanje baza, jer jednostavno iz iskustva znam kad je OK da ga radim).

A DBX format je jedna od najluđih stvari koje je MS izmislio, dovoljno je da jedan bit nije ispravan pa da OE ne može da pročita bazu. Za siguran rad je bitno i da DBX fajlovi ne budu ogromni, zato je odlično da se mail sortira po folderima (meni 95% mailova automatski sortiraju ugrađeni filteri).
Ma ne znam ni ja kad se tacno promenio nacin na koji OE to odradjuje, ali znam da nije juce, a koliko je tacno to "par meseci" nemam pojma, ali sustina je da ima ljudi koji nisu update-ovali OE duze vreme i njima se isti ne ponasa tako.

Sto se samih DBX-ova tice, jaaako su osetljivi i cim naraste broj mail-ova ili velicina samih fajlova zbog gomile attachment-a pocinju da pucaju gde ume da pomogne rucna varijanta: iskopiras fajlove, rucno udaris Compact, zatvoris OE, otvoris OE i ako je sve tu odlicno, a ako nije zatvori ponovo, vrati fajlove, pa probaj ponovo 😀 :wall:

ljudi, bežite od Outlook Express-a ko đavo od krsta! Od svih Microsoftovih zala, OE je najveće!

Otkako sam skoro sve računare u firmi prebacio na Thunderbird imam tri puta manje posla. Preko pola mojih intervencija se svodilo na mučenje sa OE, najčešće sa korupcijom njegovih .dbx arhiva. Bunili se ljudi, kukali ne mogu da se snađu u novom mail klijentu, žalili se ljudima iz uprave, a sad mi ljube ruke.

ljudi, bežite od Outlook Express-a ko đavo od krsta! Od svih Microsoftovih zala, OE je najveće!
Pazi, ja ne znam postoji li uopšte win32 e-mail program koji ja nisam detaljno testirao, neke i koristio duže vreme. Meni je OE jednostavno najzgodniji. Ja bih bio najsrećniji da neko napravi nekakav "Outlook Express Classic", poput Media Playera Classic.

Evo pojavilo se i ovo, nisam ga još probao ali zvuči primamljivo, freeware:

Amic Email Backup 2.0

Amic Email Backup enables you to backup and restore your email database, including address book, settings, mail and news accounts, message rules, blocked senders lists and signatures. The program supports Outlook, Outlook Express, Eudora, Poco Mail, The Bat, IncrediMail and other email clients. Backups can be run manually or on a regular schedule, and are compressed into a single file that is named after the backup date. Other features include backup splitting (for CD storage), password protection and auto-cleanup of old backup files.

http://www.snapfiles.com/reviews/Amic_Email_Backup/amicemailbackup.html

Nazad
Vrh Dno