Šta je novo?

Commodore Amiga 2000

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

mige

Čuven
Učlanjen(a)
17.09.2005
Poena
705
Moja oprema  
CPU & Cooler
Motorola 68EC020 / 68EC030
Matična ploča
CHANNEL Z A1200 rev 1D.4
RAM
2 MB Amiga Chip RAM / 64 MB Fast RAM
GPU
AGA
Storage
8gb cf card
Zvuk
Paula
Kućište
A1200 case
Ostale periferije
TF1232
Laptop
MacBook Air M1
Mobilni telefon
iPhone 16e
Pristup internetu
  1. Optički internet
Danas sam dobio Amigu 2000. Kupljena negde 1989/1990 u Nemackoj. Drugarov otac je kupio tada. Zadnji put je ukljucena negde 97/98. Da li je paliti ili prvo da je neko dobro pregleda, kontam da je ona baterija iscurela.
Ima li kakvih turbo karti za nju na prodaju, da li se skorije sta pojavljivalo.
Planiram da je sredim, ovo je dobar komad istorije….IMG_3569.jpeg

IMG_3570.jpeg

To je u principu Amiga 500 u desktop kućištu. Zapravo njena osnovna prednost u odnosu na A500 je proširivost. Otvori kušište i videćeš da je unutra dosta slotova (Zoro, ISA, mislim da je imala i SCSI za HDD)... Samo akceleratori za Amigu nisu baš džabe danas... Kod nje je najčešće išao 68030 accelerator.

Ja se ne bih zezao sa akceleratorima. Nađi neki ECS Kickstart (ni to nije jeftino) i instaliraj joj WB 2.xx. Ja sam u A500 stavljao Kickstart 2.04, radi na njima WB 2.0 bez ECS čipseta... Ne sećam se za Kick 3, mislim da ne može.

Možda imaš sreće, pa je u startu u pitanju ECS model sa Kickstart-om 2. Kao kod A600.

Postoji i verzija kick3.0 za a500/600/2000.
Ja bih otvorio prvo i pregledao u kakvom je stanju po vidjenju ,elektrolitski kondenzatori i ta baterija za sat ako je ima.
Obavezno proveriti napajanje ,isto kondenzatori. Najbolje odspojiti od ploce i proveriti napone bez opterecenja.
Ako bi sve radilo ja bih tu umuvao PiStorm kao turbo kartu, cini mi se da je to najjeftinija varijanta.

PiStorm Bi zaobisao u sirokom luku. Ne zelim emulator unutar prave amige. Ne znam koliko je dostupna Dicke Olga akcelator sa mc 68030. Razmisljam da jurim nju, novi rom da stavim i neka zamena umesto harda , video sam onaj SCSI2SD na sc card skazi.

Koji su čipovi na kraju u toj A2000...OCS ili ECS? Just out of curriosity...

pa OCS jer je Amiga kupljena 1989. Tek od 1990 krece ECS

Pa da. Znam da je u junu 1990 bila u YU na osnovu fotke drugara koji kao mali sedi pred njom. Zato sam napisao 89/90

IMG_3529.jpeg

takva moda bila pre 30-40 godina.
😀

IMG_3783.jpeg
Jos je nisam otvorio da vidim sta je baterija poradila….

Amiga 2000 (kao i bilo koja amiga) je kultna masina,ali kad vidim tu pozutelu plastiku (na bilo kom retro kompu)....uff

Godine. Za dve godine puni 40 godina. J8g

Retrobright i ima da bude mnogo bolje vizuelno,tj pobelece manje ili vise (ako je to vlasniku uppste bitno)

Najvaznije da je masina ispravna i da ok radi....kao pre 38 godina 😁

Na zalost desilo se ono sto sam i ocekivao….

IMG_3818.jpeg
IMG_3811.jpeg

IMG_3812.jpeg

Otisla baterija ? Ako je samo to zamenska je manje od 10 evra.

Vidis li curenje iz NiCd baterije , koje je ostetila plocu i socket od mc68000 cpu

Da, vidim sad kad uvecam. Jel moze nesto da se uradi ili je resenje da se uzme zamenska ploca pa da se preleme komponente, odnosno iskoristi sa te ploce sta moze a pre svega custom cipovi.

Sečicama ili oštrim makazama odseci bateriju sa ploče. Izvuci procesor iz podnožja. Pospi zahvaćeni deo sa sirćetom, pa četkicom za zube dobro izribaj dokle god se zeleni nešto. Posle isperi vodom i dobro osuši. Nakon toga spoji nazad sve i uključi. Možda i radi.

probacemo ovih dana proces. otprilike to je to sto se procesa tice. Posle sircetne kiseline, ispracemo
destilovanom vodom, pa onda izopropilnim alkoholom IPA

meni je revizija 4.4. Ovo gore je revzija 6. Ima li moja revizija ?

IMG_3829.png

gledajuci revizije, mislim da je ovo manje cenjena verzija. najcenjenija je ona 6.5 ( uses Kickstart 2.04 ROMs and the ECS chip set: Fat Agnus, Super Denise)

Baterija je odletela, palo je ciscenje. Izvadjen je i cpu iz scketa. Da sve odstoji do sutra, pa da probam da je upalim , konacno posle 25 godina

IMG_4101.jpeg
IMG_4102.jpeg

Green screen, na zalost. Ili ram memorija ili vodovi oko baterije. Ko je ovde beshe na forumu radio i servisirao Amige ?
IMG_4127.jpeg

Ako imaš alat za vadjenje plcc čipova, pažljivo izvadi Agnus (mos 8371) i dobro očisti kontakte.

Pa kupio bih ga na aliju. Razmisljao sam da stavim noviji agnus da predjem na ECS. Ali zar green screen nije ram ?

Nazad
Vrh Dno