Šta je novo?

Comander Keen

Wizards of War, za C64... divno. Bubble Dubble takođe. Našao sam svojevremeno bio BD za PC ali nije mogao da radi na bržim kompovima.
Prehistorik 1 i 2, legende takođe. Dvojka je odlična igra, mlađi brat se ubi od nje :)
A seća li se neko Pheonixa (nisam siguran da je to puno ime) za C64, klasična arkadica imaš brodić dole i ubijaš ptičurine i druge brodove gore? To sam mogao da igram satima i satima.

pa dave hunter...:)

Čim nešto postane veliki biznis izgubi svu prvobitnu draž, te igre se mahom pisane od strane manjih (ili većih) klinaca punih entizijazma, u tatinoj garaži ili u sobi sa drugarom.

Citirao bih staru pesmu:

"Those where the days my friend...."

Kad se samo setim onog glavonje na 100-om nivou Bubble Bobble-a... Bilo je nivo koje ste mogli samo u paru da predjete... Eeee... Secam se i onog lika koji je prodavao originale na kasetama. LOL.
Ali ipak igrica sa najvise, hm, duse je Elite za C-64, secate se samo ulaska u stanicu dok ne kupite docking computer...

To su stvarno bila vremena... pa ono, odes kod lika da ti snimi igre na diskete (ako si srecnik kao sto sam ja bio pa si imao noviju verziju FLOPIJA :) posto je bila i ona dugacka, starija) i on ti snimi igru na 17 disketa a ti dodjes kuci pa ti od tih 17 na 4 bude CRC ERROR pa onda odes opet pa od tih 4 jos na jednoj ili dve bude neka greska pa odes opet i sve tako... :) :) :)

Ima toliko NEVEROVATNO dobrih igara i zao mi je sto sada ne mogu da se setim... na primer, secam se igre, zove se KINGS BOUNTY, je l' igrao neko? Ne secam se tacno ni o cemu se radi, znam samo da sam se zaludjivao njome...

Onda, ima jedna igru koju sam obozavao, kao neka sahovska tabla sa nekim stvorenjima i ti ih kao pomeras i onda se medjusobno napadate, odnosno kada hoces da ga "pojedes" kao u sahu, onda bude borba izmedju ta dva lika... bili su pegazi, vestice, ma haos...

Sto se Keena tice, i meni je cetvorka bila naj naj.

Dave hunter.... do jaaaaja, Golden Axe.... :) Ma DEFINITIVNO je tada bilo neuporedivo bolje nego sada, barem meni.

Mrav je fenomenalno rekao.

Kings Bounty je dobra igra preteca Heroes of Might and Magic serijala...

ma bilo je igara i na 40 disketa...i programa...i svi su bili u ARJ-u...znaci koje smaranje...i onda na 40-toj se pojavi error...znaci trebalo je izmendju pola sata i sat da se sve to otpakuje...

ali najjaca stvar sa c-64 je sto su se igre snimale preko radija...:)))

Pa tada to i nije bilo toliko smaranje jer nismo znali ni za sta drugo.

Kako to mislis da su se igre snimale preko radija? To prvi put cujem, mislis na kasetu?

urban je napisao(la):
ali najjaca stvar sa c-64 je sto su se igre snimale preko radija...:)))

Ajd' leba ti objasni, rodjen sam u zakasnjenju tako da nisam upoznat sa tehnologijom.
Mada, i bukvalno prevodjenje dobro zvuci: ,,Dragi slusaoci, sledeca stvar koju cete cuti na telesima naseg radija je nova igra etc. etc." :D

Lepo...na jednoj radio stanici[ubi me ne mogu da se setim kako se zove] su "pustali" igrice preko radio signala koji nama zvuce samo kao sustanje...uostalom neka kaze jos neko ko je skidao na taj nacin igre...a verujem da ih ima ovde...pozz...

Ajd' leba ti objasni, rodjen sam u zakasnjenju tako da nisam upoznat sa tehnologijom.

Igre za c64 su se snimale na obične kasete. Pošto su kasete magnetni medij, nije bilo teško upisati podatke na njih, e sad ko je puštao takve kasete na običnom kasetofonu zna kako to zvuči, a ako se čuje može ponovo i da se snimi zar ne? kasetofon za računar je to ponovo tumačio kao podatke i gotova priča.

Ja lično nisam čuo da je neka radio stanica "puštala" igrice jer sam u to vreme živeo vani, ali tvrdim da je potpuno izvodljivo, samo što je to piraterija, a to je već drugo pitanje.

A da. Za nešto mlađe članove foruma: Zvuk koji su proizvodile kasete sa softverom za stare kompjutere je sličan zvuku modema kada podignete slušalicu.

urban je napisao(la):
Lepo...na jednoj radio stanici[ubi me ne mogu da se setim kako se zove] su "pustali" igrice preko radio signala koji nama zvuce samo kao sustanje...uostalom neka kaze jos neko ko je skidao na taj nacin igre...a verujem da ih ima ovde...pozz...

Mmmm, mislim da nisi u pravu, koliko ja znam, to jeste radjeno, ali za ZX spectrum!

Anyway, do prije manje od godinu, jedini comp koji sam kuci imao je c-64 (napominjem: kuci!), i palio sam ga ponekad :)
Sto se tice moje liste favorita, stavio bi malko svjezije naslove za c-64:
1. creatures 1&2 (iliti puno ime: clyde ratcliffe exterminates all the unearthly repulsive earth-ridden slime, mozda sam negdje pogrijesio ;) )
2. mayhem in monsterland (koji su takodje radili braca (?) Rowlands i Apex
144_1.jpg
144_4.jpg

Narocito pominjem ove igre jer me interesuje rade li c 1&2 kome na nekom emulatoru skroz OK i ako da, na kom?? Sve tri igre su novijeg datuma (pocetak 90ih). BTW, sad sam skinuo i Amiga emulator, i Amiga verzija Creaturesa je :vomit:

Od ovih nesto novijih, da preporucim svima ono sto trenutno "djidjam": Super Mario World 2: Yoshi's Island (za SNES, obavezna preporuka!) i Gargoyles i Comix Zone (mega drive 2), ruff&tumble (amiga 1200), itd itd itd

mozda je radjeno i za spectrum ali je sigurno rajdeno i za c64...kad se budem setio naziva radija reci cu vam...

joriq je napisao(la):
Anyway, do prije manje od godinu, jedini comp koji sam kuci imao je c-64 (napominjem: kuci!), i palio sam ga ponekad :)

Sve dok zime 98/99 nisam uzeo PC, i ja sam jahao C64 koji sam dobio od strica, u fazonu "nosi, samo da oslobodim prostor" :)

EDIT: SMW2 Yoshi's Island je fantasticna igra, to sam drvio cim sam otkrio SNES emulatore :)

Poslednja izmena:
@Mrav

Ajde, razumem da bi moglo ako se izuzmu smetnje zbog prenosa ali...
sta da radim, zvuci mi nestvarno.
P.S. Nadam se da nisu ubacivali dzinglove tokom pustanja :)

to preko radia mu dodje neka vrsta interneta :) Inace Bubble Bobble je po meni najbolja igra svih vremena, a evo i zasto: Svako ko je video igru, zaljubio se u nju. Nije bio vazan ni pol ni uzrast. Nisam mogao sestru da oteram od racunara, kao ni bracu, rodbinu...Ja i drug smo je igrali na 3 platforme i konacno je na PC-u presli :) Moze li neka igra da se pohvali time?

Kada se obogatim obecavam da cu napraviti igru po meri nas koji znaju sta su prave video igre :)

p.s. Pre 4 godine sam nasao na internetu nekakav Bubble Booble 2 , ali ne onaj od Taito-a. Cinio mi se dosta dobar. Da li neko zna gde se moze naci ponovo.

ima za MAME/Neo-Geo bubble bobble 3: bubble memories, izasao (mislim) 2000-e, pa ako neko ima link za skidanje, nek javi.
vBubble_Memories_-_The_Story_Of_Bubble_Bobble_III.png
zBubble_Memories_-_The_Story_Of_Bubble_Bobble_III.png
yBubble_Memories_-_The_Story_Of_Bubble_Bobble_III.png

Vidio sam je samo par puta na automatima, princip igranja je isti, samo sto je sve sharenije. A imate slicnu igru, Snow Bros. (1,2&3), to se vec moze skinuti sa playagain.net (mada meni nesto nikako ne radi taj sajt ovih dana preko GPRSa :p :( ) Takodje, trazi se i metal slug 3, a da nije sa playagaain.net ;)

Poslednja izmena:
Oklop je napisao(la):
@Mrav

Ajde, razumem da bi moglo ako se izuzmu smetnje zbog prenosa ali...
sta da radim, zvuci mi nestvarno.
P.S. Nadam se da nisu ubacivali dzinglove tokom pustanja :)

evo pa covek ti je dao i link kao dokaz...treba samo da pritisnes dugme...:))) :banana:

Da, Creatures, uzeo si mi rec iz usta, bas sam hteo da je pomenem.

Kako je to bila revolucionarna igra, neverovatno.
Mislim da je dobila jednu od najvecih ocena ikada u SK-u.

Usput, da li neko zna koja je igra dobila najvecu ocenu ikada u SK-u? Mislim da je u pitanju 98 ali se ne secam imena...

Najvecu ocenu ikad u svetu kompjutera je 98 za Half Life... Pre par meseci je neki lik je bas to pitao sk i oni su odgovorili u novinama...

Ma pomenuh ja gore, ljubimica moja. E kad se setim samo zvuka kad se pojave one dve glave, ako igrate dvojica... :D

A da li je neko od vas probao da startuje Prehistorika 2 u poslednje vreme? Ja sam ga, iz nostalgije, pokrenuo pre dve nedelje i znate li sta sam zatekao?!

Prvi ekran nije reklama "Titus" vec komentar programera:'YEEEY!!! It's 2004 and my game still works!!!"

Samo opusteno ;)

Inace, sto se tice Keen-a, meni se najvise dopala verzija 4. Mada ni ona jedna koja je zahtevala eksplicitno DOS 5 nije bila losa (mislim da je bila 5-ica). U toj verziji se pojavljuju neki krompiri sa ocima :d

Poslednja izmena:
Halflife je dobio 99.
Komentar je bio "ma nek ide poluživot" :)

Upravu si, moja greska...
Inace komentar za manu ove igre je da grafika nije savrsena...
Grafika ne cini igru...zato i ne utice grafika na ocenu igre, a ocena je 99 % jednostavno zato sto igra ima kraj...

HL i nije bas toliko stara igra...mi ovde pricamo o preistorijskim igrama u periodu od pre 10 godina i vise...

Znam i zato sam napomenuo da grafika nije bitna ako igra ima dobar gameplay i pricu, bas sam skoro po ko zna koji put poceo da igram X-com: terror from the deep... Nema neku grafiku ali je sve ostalo ok...

Poslednja izmena:
Jel igro neko rainbow island (tako nesto) super igrica za dva igraca, zao mi je sto sam vec zaboravio neke igre sa zx spectruma secam se da je gunship bio preteran za ono vreme....

zaboravili smo i najstariju igru od svih...tetris...:)))

urban je napisao(la):
Sigurno ste igrali bar neku igricu iz keen serijala...

Nisam mogao da odolim. Prijavio sam se na forum i izvukao temu iz naftalina.
Keen se intenzivno igra kod mene ovih dana na 486-ici (iz `94).
Klinac od 7 i klinka od 4 godine. Instalirao sam im pre neki dan (od Keen 1 do Keen 7). Igraju do besvesti. (I ja bacim kad niko ne gleda).

* Našao sam temu preko Google.

Vrh Dno