Šta je novo?

Color Management & Photoshop

andjelkoyu

Čuven
Učlanjen(a)
23.12.2002
Poena
680
Imam pitanje za bolje poznavaoce Photoshopa. :)

"Problem" sa color managementom tj. kako pravilno podesiti PS i/ili monitor da bi imao realan prikaz boja? Moja konfuzija, odnosno "problem", potiče od toga što kada pogledam exif originalne /neobrađivane/ fotke preuzete iz kamere koja sadrži informaciju o kolor-profilu (obično sRGB IEC61966-2.1). Kada tu sliku gledam iz bilo kog programa za pregled slika ja sve boje vidim ok (ACDsee, Windows Fax&Image viewer etc.) ali kada istu otvorim u PS ona ima, prosto rečeno, pomeraj boje i to prema žutoj nijansi (bar u mom slučaju). Da bih dobio realan prikaz boja moram da odem na Edit > Color settings i tu isključim ugrađeni color profil koji je korišćen u fotki da bi i u PS ona izgledala "normalno" (dakle, da parafraziram jednu reklamu - "da belo ponovo bude belo" :D). Relativnu razliku u "color castu" možete videti iz attach. (kreirani su Print Screen metodom).

Attachment: Color profil isključen/uključen sRGB

Recimo da za ovih par dana (koristeći isključen kolor-profil) kod svih slika koje sam editovao u exifu u polju o color profilu sada ne stoji ništa (odnosno stoji "uncalibrated" zavisno od programa iz kojeg čitam exif). Da li je to loše? Interesantna stvar je da kada posmatram obe fotke (i verziju uncalibrated i verziju sRGB) u Photoshopu, ova druga ima pomenuti yellow color-cast, dok u regularnim programima (ACDsee itd.) nikakvih razlika nema!

.......................................

Zbog čega onda ja vidim tu razliku samo u PS-u? Da li je to reprezentacija kako bi fotka izgledala da se odštampa u foto-radnji čiju bi informaciju o profilu pročitala mašina za izradu? Svakako da ne bih želeo da se jednoga dana iznenadim da mi bela boja (na monitoru) izgleda žuto na odštampanoj fotki ili da plava (hladnija) boja neba ima pomeren tonalitet ka žutoj. Znam da je problem CM komplikovan i širok pojam, ali meni je potreban konkretan i sažet odgovor - kako da podesim ispravno PS i da:

(1) zadržim info o sRGB profilu iz originalne slike
(2) na monitoru vidim "ispravne" boje tj. bez žutog prizvuka koji svakoj slici stvara pomeraj, samim tim ne mogu pravilno ni korigovati bright/contrast, a da ne pominjem neke naprednije operacije sa modifikacijom boja.

Unapred hvala. :bottle:

Prilozi

• off.jpg
    off.jpg
    53.7 KB · Pregleda: 87
  • sRGB.jpg
    sRGB.jpg
    52.2 KB · Pregleda: 71
Eh, izgleda da sam rešio problem.

Problem je bio što je pod opcijama u drajveru grafičke bio podešen pogrešan profil pod karticom Color Management za monitor, sada sam podesio da je sRGB default i sve je u redu. Ispada da i nije bilo u relaciji sa PS-om.

U svakom slučaju možda će još nekome zatrebati, da ne ispadne da sam bezveze postavio temu. :)

Jel to znaci da je PS zapravo ispravno tumacio informacije o profilu i namestao kako mu je receno za tvoj monitor (odatle i razlike), dok je Windows profil bio zbrljan, pa su se aplikacije koje se oslanjaju na njega bunile?

Pa ne, PS je u stvari brljao. :)

Razlike između nekalibrisanih i sRGB verzija nakon malog testiranja slika ipak ima kada se monitor (odnosno drajver grafičke) prebaci u sRGB mod i kada se gledaju iz klasičnih browsera. Npr, napravio sam 2 verzije - ranije editovani "original" sam ostavio nekalibrisan i uporedio je sa verzijom kojoj sam "vratio" sRGB i tu je situacija skoro suprotno preslikana, tako da nekalibrisane slike sada imaju bleđi ton, samo što je to vizuelno PS ranije dosta drastično prikazivao kada monitor nije bio kalibrisan, pa je pomeraj sa recimo bele prema žutoj bio drastičan, dok je u realnosti (kada se posmatra iz nekog browsera) ta razlika manja, ali postoji.

A jel znas mozda nesto vise o radu sa CMYK-om i podesavanju da to izgleda kad se stampa onako kako izgleda na monitoru

Ako mene pitaš :) stvarno ne bih znao.

Jedino da konsultuješ dokumentaciju konkretnog štampača o CM profilu, ali je tu u igri i konkretan model/marka monitora koji koristiš, pa moraš da kalibrišeš monitor manuelno, ili najlakše preko Adobe Gamma wizzarda koji se smešta u standardni Control Panel po instalaciji PSa. Problem sa CM je upravo u tome što je to vrlo relativna stvar iako se radi standardizacija profila, a CMYK reprodukuje daleko manje boja od (s=standard)RGB kolor-prostora. Uglavnom, treba da podesiš i CMYK kolor-prostor u PS kada pripremaš sliku za štampu, imaš nekoliko predefinisanih tipova, a imaš i mogućnost kreiranja custom profila, na kraju uradiš i probne print-testove radi finalne korekcije i kalibracije.

Nazad
Vrh Dno