Šta je novo?

Coin up iliti Arkadni Automati

dusxan

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2007
Poena
330
Iako sam ja mnoooogo vise igrao flipere, igrao sam i par igrica na automatima. Koja su vasa secanja? U zlatiborskom hotelu 'Zelenkada" bejashe Decathlon koga smo besomuchno muchili umesto da archimo nezhne spektrumove gumice. Omiljena disciplina mi bejashe skok sa motkom. Mnooogo kasnije igrao sam neke igrice , od koji se secam samo Pit Fighter-a. Amigina verzija je u dlaku ista.

Street Fighter 2 na prvom mestu, onda Goldex Axe, Raiden, Cadash...

No to nije ni izbliza mrtvo, ovde volim piciti Tekken 5 i Soul Calibur III (da ovde to igraju malo 'stariji' pa me nije sramota, cak sta vise klinci ni ne ulaze :) )

Skoro sam odgledao video golden axe za automat na YT , lepsi je nego amigin moram priznati. Ma da, svi smo picili te tucnjave. Tekken je isto fajt?

Najviše sam vremena izgubio igrajući Gyruss, verovatno zato što je bio jedini automat u kafiću pored škole. A kad se skupilo kinte zna se - pravac rupa na kališu, pa uživancija..

"Cadillacs and Dinosaurs"
btw. C&D mi je ubedljivo najbolja igra svih vremena

"Cadillacs and Dinosaurs"
btw. C&D mi je ubedljivo najbolja igra svih vremena

Koliko para i zivaca sam potrosio igrajuci tu igru.. Igrao sam je toliko dugo da sam na kraju mogao celu igru da predjem sa 1 zetonom! :D

U kraju je bio jedan mnoooooogo mocan automat sa igrom "Battle Shark". Kao neka podmornica i napucavas protivnicke podmornice/helikoptere (ima nivoa i na povrsini).
Sta je toliko bilo spektakularno na tom automatu je "pravi" periskop (sa uvelicavajucim staklom) koji je od obicnog TV-a (monitora, sta li je vec...) pravio oooogroman displej... Naravno, bilo je i sediste da se noge ne zamore od silnog napucavanja...

Simpaticna fora, samo se trebalo dosetiti jednostavnog trika. ;)

Kada se setim na šta sam najviše potrošio para, to bi bili
Afterburner, Chase HQ, Virtua Fighter, Carrier Air Wing, Street Fighter 2 i
naravno Final Fight.

btw. ne volim da ispravljam ljude, al' pravilno se kaže COIN-OPerated,
da ne ukucate pogrešno u google ili tome slično.

Bash sam i ja hteo da kazem za Coin-op :)

Ja sam izgleda malo stariji ovde, pocheo sam od prvih automata tipa Pong, pa preko Moon patrola, Phoenixa, do Ghosts'nGoblins, Hang-on, Afterburner, Out Run, Operation Wolf. Secam se da sam iz 1. osnovne bezao da bi potroshio sve pare na automatima :) Najmoderniji automat koji sam probao je Daytona i Sega Rally 1995. godine, a onda je izashao PSX i od tada konzole vrlo lepo prate automate, a i omatorilo se :)

Poslednja izmena:
Phoenix, Frogger, Outrun

za Phoenix-a se recimo secam da kad lete one ptice sto sire krila samo treba da ides skroz levo i ne mogu ti nista :) ... uzgred, na emulatorima ga nisam sreo onako kako ga pamtim na automatu, mislim na zvuk pre svega.

Moji malo stariji drugovi su provalili stos kod igrice Ghost'n'goblins kako dobiti neograniceno
vreme za nivo pa su napucavali zivote na bonuse i onda prelazili igru sa jednim zetonom.
Posto je bilo malo para od uzine bio je stos igrati se sto vise sa jednim zetonom.
Zrtve su bile Golden axe, Pang, Double Dragon ...
Sada ponekad odigram malo te igre, jos uvek ih znam maltene napamet.

Poslednja izmena:
bogami secam se ja i pacman-a i phoenix-a,ghosts'n'goblinsa i ostalog old schoola :) kao i neverovatne pomame kada su se kod nas pojavili space ace i dragons lair automati :banana: joj majko koliko li su para tada gazde fliperana uzimali :wall: ono je bila ludnica,iako je gejplej bio smesan najvise ljudi je stajalo pored tih automata cekajuci red da se potrosi uzina lol
p.s.sad na sledecem ekranu dole,levo,cekaj malo pa gore hehe

Poslednja izmena:
Mortal combat 1 otplatio sam taj automat :)

mislim da su u bg-u najbolji coin-op-ovi bili na kalemegdanu, izmedju terena za basket i mini golf. srecno doba osnovne skole, skoro pa se secam rasporeda sta je gde stajalo :)

Ја памтим Jackal.
Вожња џипа директно у непријатељске редове и скупљање заробљеника. Напето и брзо! И све то за два играча. Играло се до клецања колена.

U periodu od 1987 do 1991:
Gryzor,Renegade,Commando.Super Hang-On ,Track& Field,Black tiger,Xevious,Time Pilot,P47,1942,Circus Charlie,Sly Spy,Gang Wars,The Combatribes,Double Dragon 3 - Rosetta Stone,Bionic Commando,Green Beret,Cabal, cuveni Joust,Gaplus,Yie-Ar Kung Fu,Son of Phoenix,Popeye....
Uh ovo je jedno 10 % cega mogu da se setim . Jednom mesecno je u lokalnu igraonicu dolazio neki lik sa lemilicom i onim velikim plocama pa bi bilo okupljanja da se vidi kakve ce nove igre da budu....
Ako je neko mozda igrao jednu igru (bilo aktuelno 1989) igde imas nisan kao npr Operation Wolf samo sto ti skrolujes ekran levo-desno, vidis plavkastu siluetu lika kojeg vodis,prva staza su neki gangsteri i Al Capone je boss,a mislim treca ili cetvrta je neki ninja sto skace po ekranu i sora te surikenima:D:smash:
Ako neko zna naziv,pa da skinem za MAME:wave:

Eh da ,igrao sam i ja Jackal - za dva igraca ekstra....:wave::p

Ovo sa nisanom je Dead Angle ... bila je i kod nas jedno vreme ...

Bravo care- urnisao me boss na kraju dva puta a nema continue :smash::whip:

ehm ... znas vec kakve sve prevare mozes da radis u MAME ...

kako bih inace presao svih 99 nivoa Bomberjack-a, koji je takodje bio popularan

Ne mogu da verujem da niko nije pomenuo Punisher, obrtao sam ga sa 1 zetonom :D dok "Kadilak" vec nisam mogao sa jednim.

Skoro mi pade na pamet da oprobam cisto informativno neo geo emulator i definitvno zakjucio da imaju bolje igre od klasicnih evropskih masina.

Ti automati su bili zakon, nisam nakon njih skoro nijednu igricu odigrao. Nekako me to prestalo zanimati, ali automati i igrice na njima su bili nešto posebno. Double dragon, Shinobi, Final fight, Golden Axe, tih se igrica sjećam. Bila i jedna meni najbolja, mi smo je zvali kaubojac, mislim da se zove nešto kao Western story, biraju se kauboj ili indijanac i onda rešetaš protivnike, a izbjegavaš metke saltom. Bilo je i dosta drugih ali se više ne sjećam imena.

Poslednja izmena:
Skoro mi pade na pamet da oprobam cisto informativno neo geo emulator i definitvno zakjucio da imaju bolje igre od klasicnih evropskih masina.

Šta su to Evropljani dobro napravili od mašina?

Neo Geo ima toliko dobrih igara, posebno za dva igrača.

Osim očiglednih igara za NeoGeo, preporučio bih ti da probaš "Kabuki Clash", "Garou" i naravno
"Street Hoop".

Ti automati su bili zakon, nisam nakon njih skoro nijednu igricu odigrao. Nekako me to prestalo zanimati, ali automati i igrice na njima su bili nešto posebno. Double dragon, Shinobi, Final fight, Golden Axe, tih se igrica sjećam. Bila i jedna meni najbolja, mi smo je zvali kaubojac, mislim da se zove nešto kao Western story, biraju se kauboj ili indijanac i onda rešetaš protivnike, a izbjegavaš metke saltom. Bilo je i dosta drugih ali se više ne sjećam imena.
Blood Bros
http://www.arcade-history.com/index.php?page=detail&id=291
Ah ,da Neo Geo -totalno sam zaboravio na screensave cake...

Poslednja izmena:
Phoenix, Frogger, Outrun
...

E, to su već klasici (Outrun ne, on je nešto mlađi), gde bih dodao i Pacman-a (sa svojom 'tajnom šemom' pomoću koje se stiže do ne-znam-ti-kojeg ključa - nakon svih mogućih voćki kreću ključevi), Gyruss-a, Xeviousa, Donkey Konga, Lady Bug (dopadljiva varijanta Pacmana)...

Mada je i pre njih bilo 'dinisoura' (npr. Atarijev Asteroids sa jednobojnom grafikom).

Kasnije su došli 'novi klasici' (koje spominje Tarmi Rićmi)...

A onda, negde 1985., vrhunac automata (posle sam prestao da pratim), konzola sa CD-om i stereo zvukom: Space Ace (od iste fele je i Dragons Lair, mada njega nisam video) koja je svojim vizuelnim i zvučnim efektima doslovno ošamućivala.

Lepa vremena...

Secam se, dok sam isao u "Teslu", bezao sam sa casova, isao u Bezistan i igrao Willimas-ov fliper sa temom "Dixieland".

Nazad
Vrh Dno