CNC operater je fizikalac. Uzmi pripremak (polufabrikat), stegni polufabrikat u masinu, klikni na dugme da zapocnes obradu. Kada je obrada gotova, izvadi deo iz masine i tako u krug. Za to sve ti treba obuka od ~sat vremena na licu mesta.
Kod ozbiljnijih CNC masina operater cesto nije ni potreban, ubacis sipku/cev (polufabrikat) koju masina masina sama "pojede", pri cemu sa druge strane automatski izlaze delovi. Jedina uloga operatera je da postavi sipku na masinu koriscenjem mosne dizalice (dizalica na vrhu hale). Operater moze da postavi i 5 sipki u buffer, tako da masina sama kada potrosi jednu sipku ubacu drugu, itd. Ja sam video jednu takvu masinu, a po recima inzenjera, cena te masine je 250k evra.
Back to the topic. Ono sto tebe zanima je CAM programiranje, kao sto se moze zakljuciti iz prethodnog teksta. Napomena: Nemam neko preterano iskustvo u ovoj industriji, ali sam delimicno upoznat sa situacijom.
Prvo pitanje je da li imas fakultetsku diplomu, pozeljno masinskog fakulteta? Ako nemas diplomu ovog fakulteta, racunaj da ce se na poziciju CNC programera prijaviti minimum ~10-ak ljudi sa diplomom sto tebi nikako ne ide u korist. Ali ipak uzmi u obzir da ogroman broj ljudi sa srednjom skolom ipak radi programiranje CNC masina.
Drugo pitanje je, da li znas koji softver za 3D modeliranje i CAM koristi tvoj buduci poslodavac.
Solfins kao oficijelni resseler Dassault-a za Srbiju, odnosno softverskih paketa SolidWorks, 3DExperience platforme (CATIA) i SolidCAM nudi kurseve za prethodno pomenute programe . Neko drugi je zaduzen za Delcam-ov CAM softver PowerMill i verovatno nudi kurseve za isti softver. Neko treci je zaduzen za AutoDesk itd. Koliko ja znam, niko nije resseler za NX u Srbiji (behu neki Slovenci na sajmu tehnike), tako da se ovaj softver koristi samo u par stranih firmi u Srbiji.
Ako hoces da radis CAM programiranje, moras pre toga da znas 3D CAD modeliranje. U Srbiji se najcesce koristi SolidWorks, AutoDesk Inventor, i kod pojedinih jacih privatnika CATIA. Ako znas 3D CAD modeliranje u bilo kom od ovih softvera (lako ces se prebaciti iz jednog softvera u drugi), onda moras da predjes na ucenje 3D CAM softvera. U Srbiji se za 2.5D, 3D glodanje pa nadalje najcesce koristi Delcam-ov softver jer je po recima mnogo jakih privatnika taj softver najbolji. Neke firme koriste SolidCAM, ali opet to je mnogo manji broj ljudi. Pojedini jaci privatnici koji kupe CATIA, najcesce ne idu na 3rd party softvere, vec samo kupe modul u CATIA koji je brutalno mocan. Znam da jedan privatnik u okolini Kragujevca, putem CATIA programira glodalicu koja ima radni hod stola pa nekih ~5-10 metara, ako ne i vise. Ovi gore su softveri samo za glodanje, a pazi imas jos i struganje, CNC erozimate itd.
Kada sve ovo saberes dolazis na zakljucak da ti jedino Solfinsov kurs moze pomoci, jer su oni oficijelni resseler za jedan od CAM softvera, a kao takvi mislim da imaju 2 3 ozbiljnije CNC masine. Kurs u Solfinsu nije 15k, vec mnogo vise, traje najverovatnije 3-5 radnih dana.
Ono sto ti ja mogu preporuciti je sledece. Da ti lepo odes u tu firmu i da vidis sta bi se trazilo od tebe da znas i da vidis koji se softveri koriste. Onda lepo odes kuci ili izbacis ovde odgovore za dalja uputstva, ili krenes sam u ucenje svega ovoga. Sve bitne komande ces pohvatati za ~5 dana u 3D CAD modeliranju, ali da bi dobro napravio ozbiljan 3D model moras ipak imati malo vise iskustva (par meseci aktivnog rada). Kada pohvatas osnove 3D CAD modeliranja, onda mozes da predjes na 2.5 D glodanje koje ces shvatiti za dan, ali samo ako imas dobro znanje u 3D CAD modeliranju. Iako naucis prosto 2.5D programiranje prelazak u realan svet je mnogo tezi jer moras da pogodis parametre masine koje koristis, a to ti nece biti problem posto odlazis u vec uigranu firmu. Ja sam na primer to morao sam da provaljujem na Rapid Prototyping Roland glodalici (7.5k evra), pa je dolazilo i do zabadanja masine zbog preopterecenja, topljenja plastike, a na kraju i loma stezne caure (50 evrica).
Kada sve to predjes (~20 ak dana, mada moze i krace biti), e onda ne znas nista

. Svi ozbiljniji delovi se rade 3D obradom koja nije uopste laka. Lako je da provalis komande, ali tesko je da kombinovanjem tih komandi ti kao laik dodjes do trazene tolerancije dela, + da uzmes u obzir sve neke *******cije koje nastaju u praksi pri radu masine. 5D obradu, ne racunaj da ces prvo videti u 99% domacih firmi, a ako tu obradu masterujes, mozes lagano da odes preko grane i da biras posao i platu.
Sto se tice plate kod nas, racunaj relativno mizerne cifre, oko Kga to se krece za pocetnika oko 35k-40k, posle mozda godinu dve to poraste na 50k-60k max. U Bg-u i Vojvodini je verovatno bolja situacija, ali opet to zavisi od privatnika do privatnika. Napomena: Poslove 3D CAD modeliranja i CAM-a ne racunaj da nadjes kod stranih firmi koje posluju u Srbiji, to je sve u R&D centrima Zapadnoj Evropi i po Amerikama

.
Btw. mozes da freelance-ujes sa 3D CAD-om.
Zakljucak:
Odes u firmu i vidis sta se tacno ocekuje od tebe, i raspitas se van firme koja bi ti plata bila (bitno). Ako je vredno cimanja i vidis neki svoj career path u tome, onda kreni da se obucavas u tim softverima. I da, obuku za CAM softver mora da ti obezbedi poslodavac (to rade ozbiljniji privatnici), to moze biti ili u obliku zvanicnog kursa, ili u obliku mentorskog rada sa nekim inzenjerom koji vec to radi. Ne ocekuj da ces pustiti na masini bilo sta u prvih mesec dana, posle 2 meseca mozda pustis nesto jednostavnije, i to tek onda kada se taj program dobro izanalizira. Tu nema mnogo prostora za gresku.
I da ako radis na masini za secenje (water jet, laser, plazma, itd.), za to ti treba autocad i neki jednostavan 2D CAM softver, to sve moze da se nauci dan dva.
I da, prirucne CNC masine (1.5k - 2k evrica) su bas to, prirucne masine. Na njima se ne moze nista ozbiljnije nauciti niti uraditi (sve se vidi u softveru), za izradu ozbiljnih proizvoda se koriste ozbiljnije masine, doduse polovne iz Nemacke, mada cast izuzecima koji kupuju nove CNC masine. U 1.5k - 2k range-u je OK 3D printer, do 10k evra se moze uzeti neki Rapid Prototyping Roland nov, ili nesto polovno iz DE. Mada ukoliko je glodalica u pitanju, masina je pola investicije, druga polovina je alat cija cena varira na relaciji buvljak - Sandvik.