Šta je novo?

CMOS checksum error

novoprepeceni

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2005
Poena
319
Masina u zadnje vreme nece da startuje ,radi napajanje okrece HDD ,ne pali se monitor i biper izbacuje periodicno ravnomerne dugacke zvizduke.
A ako se iz ko zna kog pokusaja upali onda ispise "CMOS checksum error"
i " BIOS defaults loaded " posle cega normalno radi.
Iako nepotrebno da navedem masina je sa plocom ABIT NF-7 ,CPU Barton 3000+
.... i radi inace na vrlo visokim temperaturama ovih dana T_sys je oko 40 C
a CPU oko 57 idle ,a pri 100% usage ide i preko 65 C.
Ocigledno je da BIOS brljavi , da nije mozda uzrok tome ovako visoka temperatura ploce od 40 C, proslog leta nije prelazila 36 C.
Svaki savet dobrodosao , hvala unapred.

Sve ukazuje na ploču. Poruka "CMOS checksum error"
i " BIOS defaults loaded " ukazuje na praznu bateriju na ploči, ali to je karakteristično za starije ploče (4-5 god.). Probaj da vratiš bios na default preko đžanpera na ploči ako ne pomogne probaj da flešneš bios i zameni bateriju. Poneki put ploča poludi i od lošeg napajanja. Tako da polako eleminiši jedno po jedno.:crash:

Zar je ova ploca i (a i Barton) pre 5 godina postojala ili ipak mislim da gresis za jedno godinu i po-2?A te baterije bi trebalo da traju 5 godina,mada mogu da se istrose i nesto ranije ili korodiraju ili...?
Pozdrav ,)

Doslo je vreme da se masina detaljno ocisti...
Pozeljno je staviti i novu pastu izmedju CPU i kulera.
Treba proveriti i bateriju...

Dodatak:ako nista ne upali probaj da flashnesh BIOS.Malo je duze objasnjenje zasto i kako,recimo da vrlo cesto zna da pomogne.

CMOS checksum error se javlja kada checksum biosa iskopiranog u ram ne odgovara vrednosti koja je upisana u BIOS-u. Da skratim teoretisanje problem je vezan za memoriju (90%) ili za CPU (10%). Proveri tajminge za memoriju, pokusaj malo da ih "olabavis", ili da stavis by SPD, a moguce je da je i neispravna.

GoranM je napisao(la):
CMOS checksum error se javlja kada checksum biosa iskopiranog u ram ne odgovara vrednosti koja je upisana u BIOS-u. Da skratim teoretisanje problem je vezan za memoriju (90%) ili za CPU (10%). Proveri tajminge za memoriju, pokusaj malo da ih "olabavis", ili da stavis by SPD, a moguce je da je i neispravna.

Samo me zanima. Znaci, BIOS se u startu ucituje u RAM? Posto kontam da je on sam ROM (tj. EPROM), sto bi se ucitavao? Nije da se pravim pametan, nego me zanima. ;) A kako onda se javlja greska, kada je baterija prazna...znaci on pogubi sve podatke koje su bile napisane u EPROM-u BIOS-a od stane korisnika i negde valjda zapamti velicinu checksum-a... Ma nemam pojema, ajde razjasni ako te ne mrzi. Poz.

Nazad
Vrh Dno