Šta je novo?

CM Extreme Power 380W (problem?)

Rinsvind

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2006
Poena
319
Od kako sam staro napajanje (Codegen 350W) zamenio novim (CoolerMaster Extreme Power 380w) temperatura svih komponenti je skočila za oko 5 stepeni. Napajanje ima ventilator od 12mm koji iz kućišta usisava vazduh. Zar ne bi trebalo da sa ovaokvim načinom hladjenja u odnosu na stari ( klasičnih 8mm sa spoljnje strane) temepratura u kućištu i komponenti opadne a ne skoči?

Jesi li siguran da taj ventilator usisava vazduh?

Ne mora da znaci,sve zavisi od CFM (cubic feet per minute) ventialtora,ili jednostavnije koliko vazduha ventilator u napajanju tera u jedinici vremena.To dalje zavisi od velicine i od brzine samog ventilatora.Novija napajanja zbog "ultra silent" trenda imaju 12cm ventove koji se vrte na nekih 800-900 rpm i pri tom im je Airflow ~35 m3/h,dok svaki (NE Silent) 80mm fan sa 3500rpm i vise ima veci Airflow od toga,pogotovu ako je on deblji od standardnih 25mm.

Proverio sam, ventilator sigurno usisava vazduh, izgleda da će biti, kao što reče djolez, da vent. radi mnogo sporije zato što je veći ali nisam znao da to baš toliko utiče na temperaturu komponenti....

Ma zeza se Laza,na svim napajanjima (99,9% tacno) fabricki ventilatori usisavaju direktno ili indirektno vazduh iz kucista.Ako nisi zadovoljan sa svojim CM proizvodom slobodno kontaktiraj usera Braca,mozda CM napajanja ne spadaju medju najboljima,ali je njihov marketing i after market podrska kod nas #1.Svaka cast CM-u i Braci naravno.Drugo realnije resenje je da stvoris pristojnu promaju unutar kucista tako sto ces ugraditi minimum jedan fan napred da ubacuje a drugi pozadi da izbacuje vazduh.

Poslednja izmena:
Kućište mi je takvo da za zadnje strane imam 8mm cooler koji izbacuje vazduh dok sa bočne/prednje strane nemam takvu opciju....U kućištu imam još dve "osmice" jedna je ispod hdd-a a druga ispod graficke posto je silent verzija i nenormalno se greje (7600gs). Ali OK, mislim da mi temperature i ovako nisu previsoke ( proc. 37stepeni i graficka 45 u idle), samo sam hteo da znam razlog povećanja temperatura obzirom da je novo napajanje mnogo kvalitetnije od starog.

Nema sanse da ti je napajanje uzrok povecanju temperature...Mozda si ga jednostavno zamjenio u ovom periodu u kome je inace prisutno povecanje temperature zbog lijepog vremena koje dolazi? Ili je uzrok nesto trece...

Inace ta napajanja su odlicna, tiha, a sto se tice snage mogu gurati Core2 overklokovanu masinu (3.8Ghz), SLI 8800GT + 6HDDova (koristeno nekoliko dana). Mi smo radili licno testove za nase audio racunare, i pokazalo se da su odlicna (barem serija koju smo mi tada imali na testu, posto smo ih probali nekoliko).

Moguce da je tebi zapao felerican primjerak, mada mi i pored 15ak kupljenih i ugradjenih u veoma zahtjevne i brze masine, nijedan nije imao problem.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno