Šta je novo?

Cloud Computing

Jovyland

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
27.12.2006
Poena
595
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600
Matična ploča
MS B350M Mortar Arctic
RAM
16GB DDR4 HyperX 3200Mhz
GPU
XFX Qick RX 6700XT
Storage
1 TB SSDa + 3TB HDDa
Zvuk
WiiM Amp Pro + Mission LX-2
PSU
Seasonic MII EVO 520W
Monitor
DELL G2724D
Laptop
HP Pavilion Aero 13
Mobilni telefon
Pixel 9a
Pametni uređaji
Meta Quest 3S
Steam
jovyland
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Mobilni internet
Cudi me da nema teme o "oblacima" na benchu?
Evo par linkova za pocetak, a i u poslednjem broju SK (novembar 08) je lepo objasnjen ovaj fenomen cija je buducnost jos uvek pod znakom pitanja...

synaptic_600.jpg

Cloud computing on Wiki
Guide To Cloud Computing
How Cloud & Utility Computing Are Different

What is Cloud Computing

[YOUTUBE]<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/6PNuQHUiV3Q&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/6PNuQHUiV3Q&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>[/YOUTUBE]

Drago mi je da je (napokon) pokrenuta tema ovde o Clod computing-u. Koliko je ovaj primer centralizacije informacija znacajan pokazuju i investicije u tehnologiju, ali i Microsoft koji se bori da nadomesti zaostatak na tom polju. Svedoci smo sve veceg uticaja Weba na savremeni nacin zivota. Dacu samo jedan primer. Pofea sam u jednoj gimnaziji i cesto vidim klince kako traze informacije na odmoru od 5 minuta za perdstojeci test iz biologije, na primer. Samo u clanku na wikipediji se moze toliko toga procitati za 5 minuta..
Cloud computing bi upravo skolama omogucio izvanredne mogucnosti, da ne pominjemo univerzitete. Kombinacijom cloud i grid computinga, troskovi koje je univerzitet potrebno da istrpi zarad modernizacije se mogu u potpunosti optimizovati sto dovodi do posledice da se preostali nova moze uloziti u neke druge oblasti modernizacije. Ne znam koliko ce to uspeti u Srbiji, ali sam siguran da u svetu vec uveliko rade na necemu ovakvom.

autor teksta u Svetu kompjutera

ovo je, hmmm, staro...? :d vec vise godina Google servisi funkcionisu iskljucivo na ovaj nacin...
postoje mnogi moderni servisi koji spajaju sve moguce aspekte koriscenja racunara sa web-om! pre nekih pola godine/godinu dana sam spomenuo text u c't magazinu gde opisuju 7-8 servisa koji dozvoljavaju upload cele vase MP3 kolekcija na server i onda vam omogucavaju da je pretrazujete i slusate svuda gde imate pristup internetu. pored toga sam spomenuo i jooce.com sajt koji bukvalno zamenjuje vas desktop...
ima jako puno ovakvih servisa, ja sam samo siguran da me google nikad nece zavrnuti 😉

osim toga, cuvena prognoza jednog strucnjaka iz intel-a: svo ljudsko znanje ce biti svima dostupno do 2040. ... 🙂 mada je danas izvesno dace se ovo desiti i pre 2040. - to ce biti nova renesansa 🙂

S'tim sto bi u toj renesansi paljenje aleksandrijske biblioteke 2040. trajalo koliko jedan SHIFT+DEL 😉

Poslednja izmena:
bekap interneta ? salis se ?! 🙂

PS. Ja i dalje ne razumem sta je cloud computing niti sta ce to novo doneti sto vec nema na netu. Ako bi neko bio ljubazan da pojasni u par konkretnih koraka:

1. Ko radi procesing informacija ?
2. Gde je storage ?
3. Ko radi bekaup ?
4. Povezivanje softwera sa softwerom bez obzira na verzije softwera sa obe strane ? Ovo zvuci nemoguce, noviji softwer ima stvari koje stariji nema, tako da je to i dalje kolko kapiram "limited conectivity" ?
5. ... razno :d

Mislim, ovaj video nista ne objasnjava, onaj jedan skace i prica o munjama sa 251345teraflopsa podatka (sta ce mi to, ko to cuva, odakle bandwidth, ko ce to da plati i na koji nacin?), onaj drugi prica kako za njega cloud computing znaci da ce moci da sedi u avionu i da radi (?! de je taj bio do sada ? u avionu bez sedista ? 🙂 ) Treci prica kako cu mu nevezano za platformu podaci biti uvek dostupni (google documents, google mail, goole notes...google virtual drive...ocu da kazem da to vec imamo, sto rece kovac, google to vec godinama ima i radi), kako ce mi biti dostupni ako recimo imam, lupam sad, 6630 ? Jasno je meni da nece svi uredjaji moci sve tipove podataka da obradjuju, poenta je upravo u tome, sto, nema konkretnih informacija.
Jedino sto kapiram je da ce to biti brdo on-line servisa, a to sam vec video i u video industriji i na google-u. Firme ce nuditi neke servise i aplikacije i reklamirati ih, kao i do sada, i onda ako ti to treba - super, ako ne nikom nista. Po meni, to je samo novi, trendy nacin da izmuzu jos para iz interneta i prodaju korisnicima jos aplikacija i servisa koji im realno ne trebaju (ne svima al vecini).

Poslednja izmena:
(google documents, google mail, goole notes...google virtual drive...ocu da kazem da to vec imamo, sto rece kovac, google to vec godinama ima i radi)
Kako ja kapiram, to sto radi google i jeste ustvari cloud computing! Ide se ka tome da ti vise ne treba jak racunar vec je dovoljan ubogi terminal da obavljas sve sto hoces.
Kada ce se to desiti i kako ne zna se, pretpostavljam da nece krenuti masovno pre uvodjenja FTTH i sl superbrzih veza.

btw cak i onaj video streaming igraca sa npr. PCja na PS3 koji smo spominjali pre ~godinu je recimo jedan vid cloud computinga (to plus save-ovanje pozicija i hiscore tabela na "live" serveru 😀)

inace Bill Gates se na proslogodisnjem CESu ubi pricajuci o CloudComputingu... 🙂 kacio sam i linkove u benchclubing sobi...

aha - evo ga! 🙂 http://www.youtube.com/watch?v=UUiI6ajcemw ovo je neka M$ sefica za ... zaboravih - prica o CLoudComputingu i daje slikovit primer (koji je ravan 0! :d neka neko obavesti M$ da je danas 2008! 😀 😀)

u svakom slucaju ovoga ce biti samo sve vise, necemo ni primetiti kad nas PC prestane da bude nas Personalni Racunar 🙂

Poslednja izmena:
ovo je, hmmm, staro...? :d vec vise godina Google servisi funkcionisu iskljucivo na ovaj nacin...
postoje mnogi moderni servisi koji spajaju sve moguce aspekte koriscenja racunara sa web-om! pre nekih pola godine/godinu dana sam spomenuo text u c't magazinu gde opisuju 7-8 servisa koji dozvoljavaju upload cele vase MP3 kolekcija na server i onda vam omogucavaju da je pretrazujete i slusate svuda gde imate pristup internetu. pored toga sam spomenuo i jooce.com sajt koji bukvalno zamenjuje vas desktop...
ima jako puno ovakvih servisa, ja sam samo siguran da me google nikad nece zavrnuti 😉

osim toga, cuvena prognoza jednog strucnjaka iz intel-a: svo ljudsko znanje ce biti svima dostupno do 2040. ... 🙂 mada je danas izvesno dace se ovo desiti i pre 2040. - to ce biti nova renesansa 🙂

Već sada je dostupno 95% toga (izuzmimo tehnologije koje vlade drže za sebe i slične stvari, kao i, naravno, naučne hipoteze, predpostavke i neproverene tj. za sada neproverive zakone fizike), ali to ne znači da o tome svi sve znaju. To što će brzo još više toga biti dostupno online, ne znači ništa. I dalje će te informacije koristiti samo oni kojima su one potrebne ili su im zanimljive. Ostatak sveta će ostati jednako glup i zaslepljen materijalnim stvarima...

SHIFT+DEL interneta, salis se 😛

Svaki (ozbiljniji) server ima backup.

ali u cloud computingu je poenta "cloud" dakle ne jedan nego vise i ne znas koji je gde, u prevodu ne znas koji je server u pitanju inace bi se zvao Crystal vision computing 😉

"cloud" je jednina, da je "clouds computing" to bi imalo smisla 😉

ali u cloud computingu je poenta "cloud" dakle ne jedan nego vise i ne znas koji je gde, u prevodu ne znas koji je server u pitanju inace bi se zvao Crystal vision computing 😉

lol!!! 😀

Новости

Office Web Applications to Work on Linux and Mac OS, Firefox and Safari
Office 14 extends into the Cloud

By Marius Oiaga, Technology News Editor
12th of November 2008, 12:35 GMT

Extending Office into the Cloud means for Microsoft going beyond Windows and Internet Explorer. In this context, the Redmond company will deliver support for the open source Linux operating system, and for Apple's Mac OS platform. In addition, users will not be restricted to Internet Explorer when accessing the Microsoft Office Web Applications, as the company will ensure that they also play nice with browsers such as Firefox and Safari.

Microsoft's Sarah Perez indicated that Office Web Applications would not require Internet Explorer. “Office Web applications will work across multiple platforms and browsers including Safari and Firefox, too,” Sarah said, adding that even the iPhone would be supported with access via Safari. As far as the underlying platform is concerned, she revealed that “it does not matter which operating system is used as long as you're running a supported web browser.”

At the Professional Developers Conference 2008, which took place in Los Angeles at the end of October, Microsoft unveiled that it would take Office 14, the successor of Office 2007, into the Cloud. In this regard, the Office Web Applications would be designed to extend the traditional desktop suite.

“Office Web applications - lightweight versions of Word, Excel, PowerPoint and OneNote - through a browser. With these new applications, people can use a browser to create, edit, and collaborate on Office documents. What’s great is that this provides a consistent Office experience when and where our customers want it, regardless of whether they are accessing their Office documents through the PC, phone, or browser,” explained Chris Capossela, senior vice president, Microsoft Business Division.

Sarah Perez stated that Microsoft was not looking to replace the desktop version of Office with a Cloud-based alternative. However, both home and business users would find aspects tailored specifically for them in the Office Web Applications. Perez indicated that although details had yet to be finalized, Office Web Applications would be delivered through Office Live and, as such, free and subscription-based variants could be made available to the public.

“A private technology preview of the Office Web applications will debut later this year. For more information about this and other details about the Office Web applications, people can sign up for Office Live Workspace at workspace.officelive.com,” Perez stated.

http://news.softpedia.com/news/Offi...nux-and-Mac-OS-Firefox-and-Safari-97754.shtml

Poslednja izmena:
e da, Sarah Perez je ona zena na youtube snimku sa CES 2008 koji sam okacio gore... 🙂

evo SVEŽEG, odličnog teksta na temu (ima i kratak istorijat o webapp 😉)

link

Nazad
Vrh Dno