Šta je novo?

clokovanje dvojezgarnog amd-a

sulumper

Slavan
Učlanjen(a)
16.01.2006
Poena
301
planiram da se pojacam sa AMD Athlon64 X2 3800, pa me interesuje kakve su mu clock mogucnosti... trenutno sam na athlonu 3200
MB - dfi lanparty
MEM - 2x512 corsair xms

sulumper je napisao(la):
planiram da se pojacam sa AMD Athlon64 X2 3800, pa me interesuje kakve su mu clock mogucnosti... trenutno sam na athlonu 3200
MB - dfi lanparty
MEM - 2x512 corsair xms

dvojezgrnim procesorima su generalno losije OC karakteristike samo to se kompenzira u multithread rezimu jer ti drugo jezgro donosi kod odgovarajucih aplikacija 50% veci performance.
Kao veoma dobri za OC su se pokazali Opteron 165,170,175 modeli mada su oni znatno skuplji a i imaju duplo vise cache'a od X2 3800.

Mislim da ces sa boljim coolerom uspjeti nagurati nekih 2.5 GHz (imaj u vidu da se dva jezgra vise greju od jednog) tako nemoj cinkariti na kuleru !

X2 3800 su neki sa XS-a klokovali mnogo vise nego bilo ko jace X2 procesore, i do 3GHz cak, ali ne ocekuj toliko ;-)

Ja sam ga kloknuo na 2500 bez povecanja napona procesora.Cak mi je i temperatura bila visa za svega 1-2 stepena.

sulumper je napisao(la):
MB - dfi lanparty
MEM - 2x512 corsair xms

Jeste, neki su ga gurali na preko 3GHz sa izuzetnim primercima i vodenim hladjenjem ali za tako nesto ti treba i srece i para.

Elem, u proseku mozes da ocekujes nekih 2.4-2.5GHz na defaultu (1.35V) i za to je i stock kuler dovoljan. Ako hoces za svaki dan vise od toga, moraces da nabavis bolji kuler i u tom slucaju (recimo sa TT BigTyphoon) mozes da ocekujes oko 2.7GHz na 1.45V-1.5V u proseku. Ako budes imao srece, mozda dobijes i 2.8-2.9GHz na nekih 1.50-1.55V. Imaj u vidu da ti u tom slucaju HTT radi na preko 300MHz, posto je mnozilac maksimalno 9x. Vise od toga za svaki dan sa vaznusnim hladjenjem je nerealno ocekivati, pa cak i sa vodenim verovatno ne bi mnogo dobio, jos 50-100MHz i to je to.

U svakom slucaju, ubrzanje u odnosu na tvoj 3200+ je primetno, narocito u aplikacijama koje umeju da iskoriste drugi core, a takvih je svakim danom sve vise...

Inace, koliko vidim, u Nemackoj se X2-3800 vec prodaje za oko 150e!
http://www.heise.de/preisvergleich/a157457.html

Poslednja izmena:
mozes da ocekujes oko 2.7GHz na 1.45V-1.5V u proseku. Ako budes imao srece, mozda dobijes i 2.8-2.9GHz na nekih 1.50-1.55V

pa sto smo mi onda kupovali opterone, zbog cache-a? :)

Serbianboss je napisao(la):
Ja sam ga kloknuo na 2500 bez povecanja napona procesora.Cak mi je i temperatura bila visa za svega 1-2 stepena.

Logično, jer nisi dirao napon.

Ji 4Tze je napisao(la):
mozes da ocekujes oko 2.7GHz na 1.45V-1.5V u proseku. Ako budes imao srece, mozda dobijes i 2.8-2.9GHz na nekih 1.50-1.55V

pa sto smo mi onda kupovali opterone, zbog cache-a? :)

Da, jer taj kes donosi i do 5-6% ubrzanja u zahtevnim aplikacijama i nekim igrama, ali i zbog toga sto u to vreme Optiji su bili sigurnija kupovina sto se OC-a tice. Jos nisam cuo da neko ima 170-ticu, a da ne moze da je klokne na barem 2.5-2.6GHz, a cuo sam za vise slucajeva da je X2-3800+ dogurao do samo 2.3-2.4GHz i to na povisenom naponu (mada su to uglavnom bili rani primerci)...

I jos nesto, u to vreme Opti165 jedva da je bio skuplji od X2-3800, pa je logicno bio primamljivija kupovina, zar ne?

Poslednja izmena:
u to vreme Optiji su bili sigurnija kupovina

znaci to je u pitanju, ne znam kakva je situacija sada, koliko su 'klokabilni' ovi novi X2, al pre par meseci bio je fazon - ako dobijes 2.6 sa nekim malim overvoltom super, 2.7 nije bas ono sto je moglo da se ocekuje :)

Ji 4Tze je napisao(la):
u to vreme Optiji su bili sigurnija kupovina

znaci to je u pitanju, ne znam kakva je situacija sada, koliko su 'klokabilni' ovi novi X2, al pre par meseci bio je fazon - ako dobijes 2.6 sa nekim malim overvoltom super, 2.7 nije bas ono sto je moglo da se ocekuje :)

Tacno. Ubosti X2-3800-ku krajem prosle ili samim pocetkom ove godine da moze da se tera na 2.7GHz je bila prava retkost, za razliku od Optija 165 (narocito steppinga 0550*PMW, *=U ili V), od kojih se barem 80% moglo kloknuti (uz nesto povisen napan naravno) na 2.7GHz sa dobrim vazdusnim kulerom.

Ove novije X2-3800-ke (i za S939 i za AM2) iz 2006-te (datum na procesoru 0601 ili noviji) su izgleda znatno bolje nego prvobitne i uglavnom idu barem do 2.4GHz na default naponu i do 2.6GHz za svaki dan sa dobrim vazdusnim kulerom.

Samo da dodam da traba imati u vidu da ponekad ljudi krive CPU za los oveklok a da problem nije u njemu nego u ploci, ili memoriji ili napajanju, ili lose namestenom kuleru itd...

Poslednja izmena:
A kolko vidim i cene padaju tako da ce bash taj 3800+ da bude jedna lepa kupovina ;)

M_M je napisao(la):
koliko vidim, u Nemackoj se X2-3800 vec prodaje za oko 150e!
Načuo sam da u našu zemlju X2 stižu po novim cenama početkom sledeće nedelje.

Interesantno je to sto po nekim cenovnicima *na lageru* vidim X2 sa oznakom "brisbane" koji su desetak e jeftiniji od manchestera iste klasifikacije. Ali mora da su se prodavci malo zabunili, posto je brisbane najavljen tek za decembar, osim ako pod "brisbane" ne tretiraju nova jezgra sa 0.5 multiplikatorom.

U svakom slucaju, X2 3800+ za 135e, koliko mu je danas ovde cena, je ubitacno povoljno. Prilika da se za relativno malu kintu zameni single za dual core procesor na istoj ploci.

to znachi da ce kod nas cena biti oko 160 jura..........

jel taj x2 za 135eu 939 ili am2? ako je am2, onda da razmisljam o zameni cele masine, OPET |>

danijel00 je napisao(la):
jel taj x2 za 135eu 939 ili am2? ako je am2, onda da razmisljam o zameni cele masine, OPET |>
Bice i jednog i drugog!
a ako bude samo am2 odo ja lepo na Conroe ;)

silverglider je napisao(la):
Interesantno je to sto po nekim cenovnicima *na lageru* vidim X2 sa oznakom "brisbane" koji su desetak e jeftiniji od manchestera iste klasifikacije. Ali mora da su se prodavci malo zabunili, posto je brisbane najavljen tek za decembar, osim ako pod "brisbane" ne tretiraju nova jezgra sa 0.5 multiplikatorom.

U svakom slucaju, X2 3800+ za 135e, koliko mu je danas ovde cena, je ubitacno povoljno. Prilika da se za relativno malu kintu zameni single za dual core procesor na istoj ploci.

Korekcija, cike se malo zabunile - nije Brisbane, nego (novi) F2 stepping.

silverglider je napisao(la):
Prilika da se za relativno malu kintu zameni single za dual core procesor na istoj ploci.
Pitanjce za one koji su to probali: mora li da se menja kernel WinXPa kad se ubaci dvojezgarni procesor (kao što mora za višeprocesorske sisteme, to sam radio svojevremeno) ili će zamena raditi sa postojećim kernelom?

Ako imas SP2 mislim da ne mora, ali da se dobije neki performance bonus ako se uradi ovaj hotfix naknadno:

http://support.microsoft.com/kb/896256/en-us

Da li bi to automatski uradio standardni windows update, to vec nisam siguran.

Poslednja izmena:
Testirao sta se desava kada se na vec instalirani XP SP2 zameni A64 za X2. Na prvi pogled sve radi ok, ali u pojedinim igrama i video codecima ima problema sa preskakanjem frejmova i tako nekim iritantnim glupostima.

Problem resio tako sto sam instalirao friski CPU drajver sa AMD-ovog sajta (do tada radio samo MS-ov drajver) i AMD Dual-Core Optimizer (nalazi se na istoj download strani kod AMD-a). Nakon toga nije bilo potrebe raditi ovaj MS-ov patch - sve radi kao podmazano.

Nazad
Vrh Dno