Šta je novo?

Clean install Windows 10 directly without upgrade

mickeyrs

Čuven
Učlanjen(a)
11.05.2005
Poena
695
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800X3D + Corsair H100i PRO XT
Matična ploča
Asus ROG Strix B850I Gaming
RAM
Kingston Beast 2x16GB 6000@CL30
GPU
MSI Ventus 2080Ti
Storage
Kingston KC3000 1TB
Zvuk
Edifier R1700BT
PSU
Corsair SF1000
Kućište
FormD T1 2.0 Black
Monitor
Dell U2724DE + Dell U2724D + Alienware AW2724DM
Miš & tastatura
Logitech MX Keys S +MX Master 3S
Laptop
Lenovo T14s Gen2 + Anywhere mouse 3S
Mobilni telefon
Sony Xperia 5 IV
Pristup internetu
  1. Optički internet
http://www.ghacks.net/2015/08/30/how-to-clean-install-windows-10-directly-without-upgrade/

Čudi me da nije ovde pomenuto, barem pretraga ne vraća ništa u vezi ovoga, a mislim da je korisno pa da ne bude zatrpano u onoj Windows 10 temi - dakle, može se opušteno instalirati čista 10ka bez da prvo radite upgrade pa aktivirate pa onda clean install, već samo pokrenete ovaj gatherosstate.exe i .xml fajl koji izgeneriše posle čiste instalacije prekopirate u folder prema uputstvu i posle restarta Windows 10 je aktiviran licencom koju ste imali na Windows 7.

Uradio sam na oba laptopa iz potpisa koji imaju svoje Windows 7 Pro licence i stvar funkcioniše. Par interesantnih stvari koje sam primetio:

- na T440s mi je na primarnom disku Windows 7 koji i dalje koristim, a na dodatnom disku sam uradio čistu instalaciju Windows 10 i aktivirana na gornji način. Rade obe. :)

- na T400s uradih slično ranije, pa sam probao i kako izgleda reinstall Win 10 pošto je jednom već aktiviran i posle format c:/reinstall je, naravno, bio aktiviran automatski. Posle instalacija svega i svačega na toj mašini + nekog petljanja oko raznih BIOSa, rasturao celu mašinu, menjao pastu, sklopim sve nazad i Windows neće da se podigne, zaglavljuje se prilikom boota. OK, rekoh, ajd reinstaliraću opet, tu i tako samo eksperimentišem, kad ono posle instalacije sa drugim BIOSom, Windows is not activated i traži da unesem drugi ključ (ali ne od onog standardnog *****-VT366) jer ovaj koji imam ne važi.

Hmmmm, OK, vratim aktiviran i sređen kompletan Windows 7 image od te mašine i onda opet pokrenem ovaj gatherosstate, kreiram GenuineTicket, clean install 10, copy&paste i evo - opet je aktiviran.

Korisna stvar da ne mora da se ugazi radna instalacija 7ce samo da bi se uradio upgrade, a i preskačete dosadni Upgrade korak.

To već nisam probao, ali ako radi regularan upgrade sa tako aktivirane 7ce na 10ku, trebalo bi da radi i ovo, a i lako je probati - uradiš system image od Win7, pokreneš gatherosstate, instaliraš Win10, vratiš .xml i ako je aktiviran - radi, ako nije, vratiš image od Win7. :d

Bilo je u win 10 temi i jos jednoj temi oko problema sa upgrade.
Ali je tema zatrpana pa nije lose da se ima ovako vidno istaknuto.

Ovo je korisno, hvala.
Zasto samo na ovom forumu nema Thanks dugme, nikad necu shvatiti.

Da, to je to - činilo mi se da sam i ja tu negde video/pokupio site u bookmarks i sad kad sam našao vremena pogledao i isprobao. Puštao pretragu po nekoliko parametara i ništa. Posle kažu koristite search, bih, ali nikad ništa korisno ne izbaaci. :) Anyway, eto, taman da ima izdvojeno kad već nikako da se napravi neki sticky thread sa korisnim stvarima u vezi Windows 10. A zahvalnice možete i Recobi20 da šaljete. :d

Je l' moze, probe radi, da se na ovu foru instalira win 10 na drugu particiju, pa da imam dual boot 7-ice i 10-ke?

- na T440s mi je na primarnom disku Windows 7 koji i dalje koristim, a na dodatnom disku sam uradio čistu instalaciju Windows 10 i aktivirana na gornji način. Rade obe.

Drugi disk = druga particija, isto ti je. :) Sem ako si mislio na dual-boot, to nisam probao. Trebalo bi da može da se edituje onaj bootmeni pre podizanja.
Biram iz bios boot menija koji ću, nije mi cilj da imam obe aktivne u paraleli, samo dok sredim ovu Win 10 i prebacujem je kao glavnu.

Poslednja izmena:
Je l' moze, probe radi, da se na ovu foru instalira win 10 na drugu particiju, pa da imam dual boot 7-ice i 10-ke?

Moguc je dual boot. Ja sam imao boot problem posle izbacivanja diska sa W7, cisto da znas da ne moze samo fizicki da se izbaci disk iz jednacine, treba srediti bootloader.

Negde procitah da je moguce raspakovati Win 10 .iso na trenutno aktivnom sistemu (kod mene 7-ica) i odatle "nazivo" pokrenuti instalaciju na drugu particiju. Je l' moze to tako? Malo mi cudno da ne mora da se butuje isntalacioni disk...

Nazad
Vrh Dno