- Učlanjen(a)
- 21.07.2003
- Poena
- 410
Ma mene vise taj Linux (i Linus) nervira. Definitivno se slazem sa covekom da Linux ovakav kakav je nije za desktop korisnike. To je monolitni kernel, a cak i Microsoft eksperimentise sa micro-kernel arhitekturom. Po meni BeOS je imao najbolju arhitekturu -- mikro-kernel i serveri (application, audio, graphics, network, print, etc), steta sto je propao.
Sad samo da sacekamo da izadje AmigaOS4.0 30. novembra i da se nadamo da ce ga nekad portovati na PC.
Linux je prilično uspješan takav kakav je. A ima i tu experimentiranja, npr. sa FUSE (file system in userspace) i ntfs-3G driverom koji nije dio kernela. Naravno da je brži ntfs driver u kernelu iako nema sve mogućnosti 3G drivera 😉. Svaki dizajn ima svojih predsnosti i mana.
Ukratko, utrpali su svasta u taj kernel i to vise nema nikakvog smisla. Treba pocupati odatle sve sto nema veze sa desktop sistemom -- mislim da je (krajnje) vreme za desktop fork.
Pa počupaju oni koji prave desktop distribucije Linux-a. Od svih distribucija koje su namenjene dosktopu mislim da jedino Debian nema skresani kernel.
Koncepcija mikrokernela imala je tvrdo uporiste medju akademskim svetom jer je obecavala modularnost, lagan debugging, eleganciju, ali to se nije potvrdilo u praksi, naprotiv; ispalo je da je pisanje, odrzavanje, dodavanje novih funkcionalnosti u vecini slucajeva teze nego kod monolitnih kernela.
Osim OSX-a koji se bazira na Mach kernelu , svi ostali (uslovno receno) rasprostranjeni operativni sistemi (windows,linux,bsd,solaris,unix) imaju monolitnu strukturu kernela.
Po meni najveci problem sa mikrokernelima je veliki 'overhead' sto u prevodu znaci da, iako ovakva arhitektura deluje elegantnije i bolje, ima losije performanse od organizacije sa monolitnim kernelom.
Neither Mac OS X nor FreeBSD maintain the microkernel structure pioneered in Mach, although Mac OS X continues to offer microkernel Inter-Process Communication and control primitives for use directly by applications.
Leopard is an Open Brand UNIX 03 registered product on the Intel platform. It is also the first BSD-based OS to receive the UNIX 03 certification.
Ja nisam trazio knjige, nego primere, uporedne testove komercijalnih kernela i nekog dobrog mikrokernela. To do sad nisam imao prilike da vidim iako sam puno puta cuo da mikrokerneli ne valjaju, niko nije hteo (ili znao) da mi kaze zasto.
Unfortunately, the use of IPC for almost all tasks turned out to have serious performance impact. Benchmarks on 1997 hardware showed that Mach 3.0-based Unix single-server implementations were about 50% slower than native Unix.
Studies showed the vast majority of this performance hit, 73% by one measure, was due to the overhead of the IPC. And this was measured on a system with a single large server providing the operating system; breaking the system down further into smaller servers would only make the problem worse. It appeared the goal of a collection-of-servers was simply not possible.
Ne kapiram sto ubacujes pricu o SUS standardu 🙂 Standard se odnosi na organizaciju sistema u celini a ne kernela. Po POSIX i SUS standardima kernel mora da ima implementirane odredjene standardne sistemske pozive, bez zalazenja u detalje 'kako, sta, gde'.A Leopard vise nije Unix-like:
Ocigledno nisi procitao o L4 i Fiasco mikrokernelu. Mach je prevazidjen (mada je i on unapredjen po ugledu na L4), a problem sa IPC-om je resen u L4 i novijim mikrokernelima i sada imaju isti nivo performansi kao i monolitni.
PC calls under L4 on a 486DX-50 take only 5 μs, faster than a Unix syscall on the same system, and over 20 times as fast as Mach.
Of course this ignores the fact that L4 is not handling permissioning or security, but by leaving this to the user-space programs, they can select as much or as little overhead as they require.
Apple nije odustao od mikrokernela, ne znam odakle ti to. Oni koriste hibrid BSD i Mach kernela.
Neither Mac OS X nor FreeBSD maintain the microkernel structure pioneered in Mach, although Mac OS X continues to offer microkernel Inter-Process Communication and control primitives for use directly by applications.
....
Tesko da cemo ikada znati kako tacno Mach varijanta OS X-a izgleda jer ne moze da se zaviri u sors kod. ...
...poz. i hvala za link!
Da ali po koju cenu?
kovacm je napisao(la):btw ajd samo malo smanji taj sign
imas (imate) pisanje Dareka Mihocke i na ovu temu - http://www.emulators.com/docs/nx03_10fixes.htm
Symbian je realtime microkernel - negde sam citao da od verzije 9 jedan CPU sluzi i za OS i za GSM sto ranije nije bilo moguce i prvi je OS koji omogucava ovako nesto u mobilnim telefonima.
nije ni cudo da je Mac OS X stvarno najnapredniji i jedini (ili bar najblizi) mikrokernel medju aktuelnim OSovima - od sredine 80tih je Steve Jobs sa NeXTom poceo rad koji je na kraju zavrsio kao Mac OS X.
odo da citam clanak / intervju sa -ck 🙂
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari