Šta je novo?

Civilization V

Novi policy ne poništava prethodni, već sve što si istražio ostaje aktivno. Jedino ograničenje je što ti neke grane zaključavaju druge, koje su suprotne.
U Civ V se forsira manji broj gradova, što nije obavezno loše, a potpuno se slažem da tehnologija previše brzo napreduje, uglavnom pretrčiš do sledeće tehnologije pre nego što i napraviš više od 1-2 jedinice sa prethodnom.
Usporavanje igre pomaže donekle, mada onda se sve stvari i prave duže, ali barem imaš prilike da prošetaš jedinice po mapi :)
Izbacivanje stack-ovanja jedinica je odlična stvar, po mom mišljenju. Dodaje novi nivo planiranja kretanja i rasporeda jedinica, kao i mogućnost korišćenja chokepoint-a u odbrani.

jeste, sad sam video za Policies. u sustini, zadovoljan sam igrom uz bespotrebne dodatke sa ovom grafikom.

primera radi, dodjoh do 1500AD, i evo - NIGDE na mom kontinentu nema srebro, i svila.

i, jos jedna uzasna stvar je sto kad osvojis grad imas:

anex city (~10)
puppet city (~6)
raze city (~5)

broj u zagradi je otprilike koliko dobijes unhappiness-a. nije valjda da kad osvojih grad, NIKAKO ne mozes da izbegnes nezadovoljstvo, kakva je to civilizacija ? sta ako ocu da furam ratoboran narod, koji kad osvojim drugi grad, cela populacija ode u delirijum, sta ako ocu da budem nacista ?

courthouse ? mozes i da ga kupis kada osvojis grad - 600 golda cinimi se da je (ali tek par poteza nakon osvajanja mozes da kupis)
u ostalom je bolje nakon osvajanja grada napraviti ga puppet-om, jer nakon osvajanja broj stanovnika a samim tim i kapacitet proizvodnje opada drasticno, das gradu da bude puppet dok se malo ne oporavi i dok mu se ne poveca broj stanovnika i onda mu das da napravi courthouse a pre toga prebacis da se grad fokusira na proizvodnju. aneksiranje gradova je najbolje da se odradi dok ti traje golden age jel...

polise treba dobro isplanirati prema stilu igranja koji ces da primenjujes...

glupo bi i bilo da svi luxury resursi budu oko tebe ? zato i trgujes i planiras osvajanje, saradjujes sa gradovima-drzavama
tu su izgrade koje ti dizu zadovoljstvo, wonderi etc

vidim i dalje se baguje da prilikom trgovine resursima pise mi da imam 5 komada istog resursa - golda i kada istrgujem da dobijem jos jednu vrstu a meni ostane 4 golda umesto toga dobijem jedan resurs nov a gold mi totalno nestane... ali to je samo ponekad i nije mi jasno uopste pa sacuvam pre trgovine za svaki slucaj :)
patchevima je srednjeno da se smanji prednost igraca koji igraju na sto veci broj gradova, i da se nadje neki balans da igraci koji se fokusiraju na manji broj vise efikasnih - mogu da igraju efikasno

izbacivanje kvadrata i gomilanje jedinica na jednom tile-u su najbolje sto se moglo desiti

takodje obrati paznju na kostanje odrzavanja jedinica
workeri kostaju koliko i vojne jedinice
prva jedinica kosta 5 druga je besplatna
treca kosta 10 cetvrta je besplatna itd
(nisam siguran da li je 5 ili 6 nije ni bitno)
tako da neaktivne workere brisi jer ti oduzimaju dosta zlata ako ih imas mnogo, i sto ih vise imas vise kostaju po jedinici :) u novije doba povecava se cena odrzavanja po jedinici

Poslednja izmena:
da, vidim da me u petici maintenance ubi! ne znam sad napamet, ne secam se da su se putevi naplacivali u prethodnim delovima, ovde sve kosta po gold za odrzavanje, osim farmi. moram da pocnem iznova i da brisem save definitivino, jer sam po navici krenuo da gradim puteve na svakom mogucem tile-u koji posedujem. a to je ko svetog petra kajgana izgleda.

jel moze neko iskusniji u petici, ti G naprimer, da mi napises tvoju taktiku od pocetka, u smislu sta radis od samog osnivanja ? meni je taktika sledeca, sa tom taktikom sam na 3 i 4 ubijao:

grad
settler
drugi grad
worker
povezivanje, profit
ekslpor u medjuvremenu, povezivanje sa luxury
odrzavam mir, dok ne obezbedim konje i gvozdje
do long swordsmen-a ne diram nikog, tad mogu da uzmem i knight-a i long swordsmen-a
treci grad, osvjannje cetvrtog i petog
glavni grad trpam sa svim zivim, chuda, i sve moguce zgrade, drugi grad sa svim, osim sa cudima
ekspand, odrzavanje, taktichki napadi na komshiluk do kraja igre

jel petica nema razmenu mapa ? nisam video u onom scree-nu za razgovor

samo putevi kostaju (i zeleznica), farme i ostalo ne - bar ja nisam nasao nigde taj info

iskreno nikada u civu nisma imao razvijenu taktiku kao sto si spomenuo, vec igram po osecaju od partije do partije a realno nisam neki bas ortodoksni hardcore civ igrac... samo sam igrao sve delove i to od prvog izdanja za dos :p ali nije da znam sve cake ikada, jer civ igram periodicno ;)

petica nema razmenu mapa sto je ono wtf ?

Necu da igram vise nikad CIV5!

brate, ovo je prvi civ da jednostavno nema Nuke defense. apsolutno nista ne mozes da uradis protiv Nuke-ova, osim da probas da poosvajas toliko zemlje pre Menhetn projekta, da si sam na kontinentu.

na predzadnjoj tezini, porazbijam ih sve, skoncentrisao se, svaki turn racunao ko matematichki zadatak, samo da bi mi glupi nemac kojem su ostala dva grada, odradio Nuke frenzy i narednih 7 turnova bombardovo svaki moguci grad.

a pored toga sto nema Nuke defense, nema ni nekog globalnog dogovora, niti generalne ljutnje svih nacija kada su nukelarke u pitanju, sto je ranije bilo. ovo je bukvalno napravljeno da nervira ljude, izem ti civ5.

Necu da igram vise nikad CIV5!

brate, ovo je prvi civ da jednostavno nema Nuke defense. apsolutno nista ne mozes da uradis protiv Nuke-ova, osim da probas da poosvajas toliko zemlje pre Menhetn projekta, da si sam na kontinentu.

na predzadnjoj tezini, porazbijam ih sve, skoncentrisao se, svaki turn racunao ko matematichki zadatak, samo da bi mi glupi nemac kojem su ostala dva grada, odradio Nuke frenzy i narednih 7 turnova bombardovo svaki moguci grad.

a pored toga sto nema Nuke defense, nema ni nekog globalnog dogovora, niti generalne ljutnje svih nacija kada su nukelarke u pitanju, sto je ranije bilo. ovo je bukvalno napravljeno da nervira ljude, izem ti civ5.

Meni se ovaj deo i najvise svidja. Hladni rat da je poceo ne bi bilo odbrane nego odgovora. Cuvaj svoje nuklearke (sacuvaj dovoljno resursa za bar dve). Atomske bombe su bolje jer ih mozes staviti na nosace aviona i tako sacuvati. Da bi te protivnik gadjao mora da ih "parkira" u obliznji grad. Kad vidis parkiranu bombu zvekni direkt taj grad i unistices je, cim je upotrebis kreni da stancas novu i tako u krug.

sva sreca pa ni dan danas ne znamo da li nuke defense radi uopste :)

u petici je bitno da sve napredne resurse osvajas i onda si miran

protivnik ima oil, odmah rat i zauzimanje, aluminijum, isto tako... kao i u stvarnom svetu reklo bi se :)

od istrazivanja se trudim da uvek istrazim ono koje ce pokazati resurse na mapi, i onda takticki nastupas sa osvajanjem, jer ako ti imas taj resurs, i jedna slabija civilizacija takodje ali ne moze jos da je iskoristi, budi siguran da ce tu civilizaciju napasti oni ostali ako ti vec neces

Poslednja izmena:
sva sreca pa ni dan danas ne znamo da li nuke defense radi uopste :)

u petici je bitno da sve napredne resurse osvajas i onda si miran

protivnik ima oil, odmah rat i zauzimanje, aluminijum, isto tako... kao i u stvarnom svetu reklo bi se :)

od istrazivanja se trudim da uvek istrazim ono koje ce pokazati resurse na mapi, i onda takticki nastupas sa osvajanjem, jer ako ti imas taj resurs, i jedna slabija civilizacija takodje ali ne moze jos da je iskoristi, budi siguran da ce tu civilizaciju napasti oni ostali ako ti vec neces

I sto je najbolje, nakon sto osvojis resurs, a protivnik ima jedinice koje taj resurs koriste te jedinice dobijaju -50% borbene snage za manjak tog resursa. Tako sam ja preokrenuo rat u svoju korist protiv snaznije armije. Cim je ponestalo aluminijuma oni njegovi napredni tenkovi su postali limenke :)

hehe, vidis to nisam znao :)

ja sam to znao, ali je jednostavno bilo nemoguce to uraditi, ne znam kako sam stavio mapu, al primera radi - po otkrivanju aluminijuma, ja sam imao jedno 15 izvora, na 9 gradova.

e pa onda si stavio da mapa bude puna resursa, sto po meni ubija draz

upravo zavrsavam duzu partiju, sa citava 2 izvora aluminijuma, 2 uranijuma i 4-5 nafte od toga, samo jedna na kopnu

ma, sve je super, svidja mi se civ5, samo da mogu da se odbranim od nukes-a ... retardirano je da umiruca civilizacija, sa 2 shugava grada, odradi 5 nuke-ova u 5 poteza. bukvalno deluje ko da sam ja Amerika, a oko mene sve same severne koreje.

Dobro poznata boljka svih civilizacija - nedostatak kvalitetne veštačke inteligencije nadoknađuju varanjem na višim nivoima.

a jel postoji neki mod, slucajno, koji ima konkretnije napredne tehnologije od "future tech" .. ? uvek sam se pitao, sto ne smisle nesto, sto je konceptualno izvodljivo, tipa - teleport, pa cak i space travel (pa nastavljas na X planeti) .. to je realan sledeci korak civilizacije, u slucaju da e ne poubijamo, a i ovo je simulacija, niko nece da ih "grdi" sto izmishljaju.

pa otisao si u svemir, onda instaliras i mozes da igras Alpha Centauri :)

a jel postoji neki mod, slucajno, koji ima konkretnije napredne tehnologije od "future tech" .. ? uvek sam se pitao, sto ne smisle nesto, sto je konceptualno izvodljivo, tipa - teleport, pa cak i space travel (pa nastavljas na X planeti) .. to je realan sledeci korak civilizacije, u slucaju da e ne poubijamo, a i ovo je simulacija, niko nece da ih "grdi" sto izmishljaju.

Čovek koji se time bavio je zaključio da je lakše i profitabilnije da radi u Zynga praveći krembil-friendly igre :)

toliko lupetas po forumu u poslednje vreme da je cudo jedno kako moderatori ne reaguju

Izvini G!!!, poslušaću tvoj savet i prestati da postujem (lupetam) po forumu.

kritika je okej ako se obrazlosi nesto, i to je dovoljno jednom na topku cime si izneo svoj stav, ali smarati na svakom stopiku kako je sve bezveze i glupo i to jednom prosto prosirenom recenicom, e onda dodjavola :)

Da ne otvarom novu temu,pa cu pitati ovde!Imam Civilization 4 sa svim ekspanzijam i poslednjim patch-evima!E sada,ako pokrenem ekspanziju Beyond the Sword,dali je to ustvari obican Civ sa jos nekim dodacima ili je to prica samu za sebe?Dali treba jos neki mod koji je must have,ali da on ne olaksava igru!

Civ5 je ubedljivo najdosadnija ekspanzija ove divne igre.
Par puta sam pokusavao partiju i nijednom nisam zavrsio do kraja koliko me nista ne vuce da je igram.....sve je monotono, trgovina i diplomatija osakacena, AI dosadan i predvidiv. Civ4 sa pomenutom ekspanzijom je i dalje najbolje sto civilizacija moze da ponudi....

Jel' neko od vas, koji se žalite na mehaniku petice, probao Civilization NiGHTS? Ta modifikacija bi trebalo da je pravljena baš za vas.

jel su uveli odbranu od nuklearki .. ? ja to cekam, pa da igram

@bro Nije zasebna prica, to je samo dodatni sadrzaj (jedinice, pravila, koncepti...)

@Igoritza Nema odbrane jos uvek.

Jel imao neko skoro problem da igra konstantno crashuje na DX11 modu?
Imam zadnje WHQL drivere za GT460, windows7, sve radi ostalo odlicno, ovo pocinje da me iritira.
U pitanju je legalna igra sa Steama kupljena.

ja sam provalio da je settings kvaliteta sa velikom amplitudom - kada stavis na najmanje, zaista je kao cica glise, ali je igrivo i daleeeko brze, a kad stavis na high, sve izgleda ko google maps, ali je sporo, chak i obicna kalkulacija izmedju moves-a suffer-uje zbog grafike pa otegli.

da napomenem da imam Phenom2 X4 i 4850

eto da napomenem, da meni sa originalom i namunjenom grafikom posle toliko patcheva konachno nista ne seca, radi sve okej

Vrh Dno