Šta je novo?

Civilization IV: Colonization

Nisam probao na najvećoj mapi da igram, pa ne znam koliko pokriva, ali generalno, ovo je realnije stanje početka kolonizacije. Karibi, malo na sever, malo na jug :)

Probao sam samo na kratko, jer nemam sada vremena za igranje i iznenađujuće lako sam prekinuo da igram. Nije me vuklo dalje. A koliko letos sam igrao originalnu igru satim po principu samo_još_jedan_turn.

Prvo što mi je zasmetalo jeste kretanje jedinica. Jel ja nešto propuštam ili više nije moguće kretanje preko tastature?

Jedinice sada mnogo lepše izgledaju, ali su izgubile onu jednostavnu prepoznatljivost.
Slično je i sa mapom. Sve lepše izgleda, ali nisi siguran šta se tu tačno nalazi dok ne staneš kursorom.

Pokrenuo sam small mapu i gotovo da nisam imao gde da napravim priobalni grad, a da se ne pokačim sa Indijancima.

Nešto nisam pokopčao BUILD prozor u koloniji. Izaberem nešto da gradim i to dolazi na početak spiska. Ako kliknem na neku od stavki na spisku, one jednostavno nestanu. Da li se još uvek grade ili....?
Jel ima BUY opcija, za dokupljivanje resursa za brzo završavanje građevine?

Pomalo smara i ono unapređivanje jedinica. Nadam se da će funkcionisati kako treba po automatskom principu.

Ideja sa Founding Fathersima je odlična, ali pomalo komplikovano (nadam se samo dok se ne uhodaš). Ne znam da li kasnije možeš da "preotmeš" nekog FF suparničkim kolonijama, ali bio bi dobar štos.

Draž originalne igre i jeste bila u tome što je za to vreme bila prilično složena, a opet, jako jednostavna. Toliko jednostavna da je bila nedovršena i neke stvari nisu ni u HELP stavili :)
Kratko sam igrao da bih dao neki sud, ali čini mi se da je igra dobra. Međutim, mislim da ću opet rađe odigrati original, nego remake.

meni smeta sto ne mogu da je igram na laptopu... Intel chipset 945GM i puca samo tako.

ako izaberem low quality texture su mi skroz ******e.... pih....

Ja sam je igrao u 1024@High na HP6715b (Turion 1.8, 1GB rama, a od toga 128MB dato grafici X1250).
Igrao sam možda pola sata i nije bilo nikakvog štucanja, a kamoli pucanja.

Poslednja izmena:
i kod mene na a200 (c2d 2.0, ati2600) radi kao podmazano

ma postoji problem sa ovim Intelovim chipsetom

Uhhh, jos uvek nisam stigao ni Civilization 4 da odigram, tacnije nisam ga ni instalirao... :S:

fck bas sam se nadao da cu moci na lapu da je igram...

nasao sam resenje... spusti se sve na LOW video settings i radi:
probao na Acer 5315 - Cel 1.8Ghz i 1Gb rama i 965 chipset
& HP NC6320 - C2D T5500 1.6Ghz i 2.5Gb rama i 945 chipset

pogasite sve od pozadinskih procesa i aplikacija

jer treabaju predhodne verzije da bi igrao ovaj novi civ 4

Ne, radi bez njih.

meni je na hp 530 namestio auto sta je i kako hteo i radi ko zmaj |))

Kako se siri uticajno polje oko kolonija? Sta moram da gradim ili radim? Stisli me i ostalo mi 3 polja oko kolonije na kojima mogu nesto da radim...

Za početak sam sebe da demantujem. Ipak radi princip samo_još_jedan_turn :) ili možda :(, jer nemam više slobodnog vremena kao nekada...

Pored nedostatka kretanja strelicama (ipak sam ja ovo prvi put igrao kada je miš bio raritet :)), nedostaje mi i Go To opcija (klikom na G se pojavi spisak gradova).
Bilo bi lepo da može da se igra na mapi, a ne na "globusu".

Našao sam BUY opciju (posetiću oftamologa :)), ali i dalje ostaje zbun sa ovim redosledom izgradnje. Ako već postoji mogućnost da sheduluješ gradnju, bilo bi lepo da na jednostavan način može da se odredi redosled.

Otimanje Founding Fathersa definitivno nije moguće (čak i ako nacija kojoj je FF pristupio bude uništena). Ako jednom odbiješ nekog FF koji se ponudio da pristupi, da li će se on opet nuditi? Zvuči mi logično ne, ali mi se sinoć učinilo da sam dobio dva puta istu ponudu.

Markosmi, Update: sada sam se setio...‚piše Culture ili tako nekako....broji Liberty Bells koje proizvedeš i kada dođe do kraja, prošri ti granice, a za novo proširenje je potreban veći broj LB-a.

Sistem školovanja su pomalo sjeb@li ili sam ja našto radio pogrešno. Više ne zapošljavaš "učitelja", već u školi borave učenici. Nije loša stvar što možeš tek na kraju školovanja da izabereš delatnost, ali mi je nejasno zašto ni Univerzitet nema Državnike, Sveštenike, Vojnike.
Na kraju školovanja za pojedine delatnosti postoji cena, a neke su besplatne. Cene nekih delatnosti se menjaju tokom školovanja. Nisam uspeo da provalim da li to ima veze sa brojem jedinica te vrste u koloniji ili je nešto drugo. Recimo Master Rancher mi košta 500, ja Ranchera iz te kolonije pošaljem u Garrison, cena ode na 750, pošaljem ga van kolonije, cena ode na 850.

Kako jedinicama koje se nalaze u Garrison promeniti funkciju? Recimo imam vojnika i hoću da mu dodam konje da postane Dragon. Jedini način koji sam video je da ga ubacim u koloniju, pa ga izvadim napolje. Smor.

Trejd rute su baš lepo sredili, ali bilo bi dobro da vagoni dobiju neke posebne oznake, jer kada sam došao do 10ak vagona, više nisam imao pojma gde koji ide putnom mrežom, niti kako da uhvatim neki neku rutu i presečem je na mapi. Na F-ovima, u statusu je odlična fora što možeš da dodeliš nekomvagonu/brodu rutu, ali svarno ne funkcioniše uvek. Recimo, uspeo sam da dodelim dvojici, a trećem jednostavno ne mogu. Možda ima veze gde se tog trenutka nalazio.

U Helpu sam video da se roba može utovarati i istovarati desnim klikom. Kako? Jedino što ja uspevam je drag&drop,...

Kao Colonization fanatic i totalni protivnik rimejkova svih vrsta, moram da priznam da mi se ova igra sviđa:)

Poslednja izmena:
potezna strategija i to rimejk.... pffff... hocemo real time first person strategiju !!!!11

Hoćemo! Nešto kao Battlezone.

dobra je igra skrzo interesantno sto se razlikuje od originala pa i imam zelju da je igram

Kako jedinicama koje se nalaze u Garrison promeniti funkciju? Recimo imam vojnika i hoću da mu dodam konje da postane Dragon. Jedini način koji sam video je da ga ubacim u koloniju, pa ga izvadim napolje. Smor.

i mene to mučilo, ali je jednostavnije da to uradiš na mapi tj globusu.
imaš ikonicu change profesion, pa mu tu staviš da bude dragoon.

to dugmence mi se i najviše sviđa (pored load-unload cargo), ne moraš da ulaziš u koloniju da bi napravio izmene ;)

Lalo, ukapirao sam to sinoć :)
Za mali broj kolonija (ja se držim do 5 dobro povezanih), gotovo da ni ne moraš da ulaziš unutra. Kada sam provalio Load i Unload, kao i change profession dugmiće, drastično sam ubrzao igru, jer posle 100 turnova svaki ulazak u koloniju je bar 2 sekunde. Možda je i do mog notebooka.

Da bi se neka profesija školovala, mora da bude predstavnik iste u koloniji, ali izgleda da nije moguće školovati profesije koje svoju funkciju obavljaju van kolonije (Soldier, Scout, Missionar). Voleo bih da me neko demantuje :)

Jeste uspeli da se cenkate s Indijancima? Ja nikad nisam dobio više od onoga što prvo ponude.

Poslednja izmena:
Jeli ovde izostavljeno novo vreme odnosno 21 vek (do koje godine se moze ici)? I takodje nisam primetio ono napredovanje razvoja tehnologije, nauke itd...?

http://en.wikipedia.org/wiki/Colonization_(computer_game)

Svi juniori koji su se početkom devedesetih igrali u pesku sada kažu da je ova igra dosadna, nekompletna, dobra, ali ne_znam_ni_ja_sta.

U pitanju je odličan remake. Greška je što u nazivu nosi Civilisation, pa svi očekuju nešto drugo...

Ako bi se igra odvijala do 21. veka, morao da bi da brineš da li će Kongres da ti izglasa 700 milijardi za rehabilitaciju posrnulih kompanija, a ratovao bi isključivo na drugim kontinentima. Podrazumeva se da si pobio sve Indijance.
Tehnologija se razvija baš onako kako je u vreme dešavanja igre i bilo. Od male zanatlijske radnje, preko manufakture, do fabrike.

BTW ja deinstalirao. Stvarno nemam vremena narednih mesec-dva-tri :(

Poslednja izmena:
OMG ja hard-core fan Civ I,II,III,IV nisam cuo da je izasao Colonization?!!? CCCCC
Moracu da probam...

Za one koji vole Sid Meiera preporucujem da odigraju Sid Meier's Railroads... igra je fenomenalna, mada malo stura... pruza jedno veliko zadovoljstvo u stvaranju railroad imperije u stilu i grafici Civ IV...

Hard Core fanovi Colonizationa su sa skepsom docekali ovu igru...

YEah ja igram Civi fransizu vec ohahaj godina ali ovo ipak nije ni za prineti pa cak ni C IV na kojoj se bazira...Jednostavno monotona i dosadna...Vracam se ja originu tj kad krecem sa motkom i kamenom a stizem do cevke i baruta pa sve tako dok ne dodje Petica

pa ovo je remake Colonization-a ... samo koristi CIV IV graficki endzin.

i kao takvog, treba ga posmatrati...

Igra je maksimalno zarazna. Danas sa odigrao jednu "brzopoteznu" partiju, bez previse taktiziranja i planiranja, cisto da "osetim" draz. Moram priznati da mi se zaista svidelo u prvi mah. Jedino sto me je kralj uzasno nervirao sa porezom, tako da sam posle nekog vremena prestao da mu placam porez, sto je automatski znacilo da nisam mogao da izvozim odredjene materijale u Evropu, a trgovina sa Indijancima i ostalim kolonizacionim silama bas i nije urodila plodom (nemaju novca, cak ni pred kraj igre), tako da sam brzo bio pun raznih dobara, a nisam imao kome da ih prodam pa sam ostao bez para. Jos sa pri tom i zaratio sa Englezima (inace igrao sam kao spanski konkvistador) tako da prva partija nije bas prosla najbolje :) Dok sam dotukao Engleze, Francuzi su lepo pobedili tako sto su proglasili nezavisnost :) Moracu da pokusam ponovo u skorije vreme. Sve u svemu, jako sam prijatno iznenadjen igrom.

Poslednja izmena:
Prihvatanje poreza je neizbežno, jer Indijanci kupuju samo industrijske proizvode, a sa Evropljanima bukvalno nije bilo moguće trgovati. Uvek su bez keša. Investiraju :d
Najveći sjb je kada ne prihvatiš porez na konto embarga na tools. Ne možeš objekte da dovršavaš po brzom principu ako nedostaju tools-i.

Od Indijanaca je dobro kupovati poljoprivredne proizvode. U poslednjoj partiji koju sam igrao (pre deintalacije :)) sam uhvatio nekoliko sela i redovno ih obilazio brodom kupujući furs i tobacco, jedno vreme sam samo preprodavao (bolje uzeti 50-100 zlatnika, nego da brod ide poluprazan :)), pa sam onda prerađivao, e na kraju sam i sam proizvodio toliko poljoprivrednih proizvoda, da nisam ni uspevao sve da preradim, pa sam na Indijance i zaboravio :)

Igra je mnogo bolje balansirana od originala, tako da je mnogo isplativije postepeno razvijati grad, a ne da odmah praviš inustrijski proizvod. Sećam se u staroj kolonizaciji se od samog starta isplatilo uvoziti duvan iz evrope, praviti cigarete i izvoziti nazad (ako si Dutch, da manje utičeš na cene) :)

U toj poslednjoj partiji me je kralj malo istraumirao dodavanjem nekih silnih pešadinaca i konjanika (svakih po blizu 100) u trupe, ali car (ovaj, kralj) je imao svega nekoliko brodova i kada sam mu iste uništio, dobio sam nezavisnost :)
On valjda pojačava vojsku onim tempom koliko i ti regrutuješ, a ja gotovo da nisam ni imao ratnu flotu dok nisam proglasio nezavisnost, tako da i on nije previše dodavao.

najsladje je kada sa privateerom tj vise njih pichish po moru :D :D napravish totalnu blokadu i samo shtekash lovu, ho-ho-ho (mada sada dosta teze dolazish do istog)

Hteo bih da zamolim nekog ako ima ispravan NO-CD peč za Warlords 2.13 da mi uploaduje negde i baci link na PM?
Ne mogu nigde da nađem, onaj na GCW ne valja. :(
:wave:

P.S. ovo nije piraterija. ;)

Nazad
Vrh Dno