Šta je novo?

Cisco ili Microsoft

Izvinjavam se sto vadim temu iz naftalina ali je mnogo bolje nego da pokrecem novu. Naime, danas sam polozio prvi ispit (70-640) od tri komada potrebnih za mcitp administratora i lik nije umeo najbolje da me uputi u vezi onih majkrosoftvoih sertifikat kartica. jel to i dalje funkcionise i jel moraju da se imaju zavrseni svi ispit pa se onda dobija ili moze i za pojedinacne ispite?
Hvala

Ma karticu dobiješ kad položiš sva tri potrebna za sertifikat.

Радићу још месец дана у фирми где сам тренутно запослен.Хоћу да научим да радим са рачунарским мрежама и убудуће да се запослим у некој фирми тј. да применим то знање касније.Нисам радио са Windows 2003, aли имам велико искусктво са ХР-ом.Знам неке основне ствари (додељивања права у мрежи,рад у мрежи,подешвање неких основнх ствари), хардвер доста добро познајем.Шта ми препоручујете да почнем да "учим" за почетак, испите за добијање сертификата за 2003 или за 2008 ? Био би веома захвалан ако би ме неко упутио где могу наћи литературу на нету за такву ствари. Знам да тога има доста, али молио бих упућеније да ми кажу које "књиге" баш да потражим јер било је сигурно реиздања и допуна литературе.

хвала унапред

Ja bih ti preporucio video tutorijale , sta god da izaberes, jer se tako najlakse uci.

Baviti se računarskim mrežama ...
Računarskim mrežama se "bave" mrežni , Cisco i Juniper, inženjeri a ono što ti želiš je sistemski , Windows i Linux, inženjering i ta dva pojma treba razdvojiti.

Iako nisam previše zalazio u tematiku sistemskog inženjeringa, svakako je za preporuku ići na noviji sadržaj odnosno sertifikate za Windows server 2008 i Win7. Njihovo vreme samo što nije i taman kada završiš spremanje i polaganje ispita, će postati aktuelni.

Na ovom linku imaš spisak sertifikata kao i listu ispita potrebnih za sticanje nekog od njih . http://www.microsoft.com/learning/en/us/certification/mcitp.aspx#tab2

Što se tiče literature uvek je dobro koristiti zvaničnu literaturu u izdanju MSPress-a. Mislim da trenutno i ne postoji literatura za spremanje Win server 2008 i Win7 ispita u nezavisnom izdanju.
Video tutorijali su dobra dopuna znanju koje bi trebao steći učeći prvenstveno iz literature. Tu će ti praktično pokazati i neke stvari koje se uglavnom stiču radom, ali akcenat ipak treba staviti na literaturu.
Takođe, svo učenje ništa ne značu ukoliko ne vežbaš to što si učio i u tu svrhu treba koristiti VMware ili neki drugi virtualizacioni softver. Naravno, to podrazumeva da imaš dovoljno jak računar koji može da izgura sumultano pokrenutih 3-4 imidža.

I na kraju bih ti , iz ličnog iskustva, preporučio da se ne oslanjaš na neko prethodno znanje kao previše relevantno jer tek kada zagaziš malo dublje u ove vode shvatićeš koliko toga je potrebno znati da bi mogao reći da nešto dobro poznaješ.

Poslednja izmena:
@Yellow Pinky
Lepo je videti da pomazes i ovde kao i na ES :)

Ne bih se slozio sa MSPress knjigama. Ako uspes da se docepas MOC-ova (Microsoft Official Curriculum) odlicno, ali nemoj da placas posto svaki kosta 50e, vidi ako nadjes nekog ko je isao na kurs da ti da i da negde nadjes i te virtualne masine ili prati vezbe pa pravi svoje masine.

Ja uvek predlazem prvo da se odrade video materijali, knjige vezbe pa onda ako se bas ima para da se ide na kurs. Ako prvo odes na kurs sve ce ti biti nepoznati i neces stizati da razmislis o tome nego ces samo ici kroz vezbe. Ti kursevi i nisu za nekog ko tek ulazi u materiju a nazalost puno ljudi tako ode.

Sto se tice video materijala uglavnom su to Train Signal, CBT Nuggets i bio je Knowledge net ali ne znam da li imaju za MS kurseve.

Svako dobro

Хвала за савете, разумели смо се шта ме интересује. Од којих аутора да потражим литературу, интересује ме литература и за 2003 и за 2008.Био бих веома захвлан ако би се јавили они који су већ завршили-положили,не бих се љутио ако се јаве и приватном поруком.

Zna li neko u Beogradu gde ima da se kupi knjiga od Marka Minasija "windows server 2003"?

U kombib-u su svojevremeno uz 2003 poklanjali jos jednu knjigu slicne tematike , obavezno pitaj da li i dalje ima ta akcija.
Sve u svemu jako detaljna knjiga o 2003.

Ala se ovde razbacuje sa CCNP, kao da je to nešto što se nauči iz video tutorijala za 20 dana...

Pa dobro imas i GNS3 i Dynamips pa mozes da pravis simulacije. A imas i packet tracer kao neko osnovno sredstvo.

Nije za 20 dana ali nije nesto posebno tesko bas da se nauci.

MOzda si mislio na CCNA , ne na CCNP, kod njega ima puno vise.

Bogme da CCNP nije posebno težak može da kaže neko ko je bar 10 godina u Enterprise-u... Doduše zavisi koje ispite odabereš, mada generalno ima dobro da se zagreje stolica ako se uči kod kuće...

Poslednja izmena:
@thunderchase

Ne znam otkud odjednom CCNP u celoj ovoj priči . Ovde je bilo više reči o uvodnim sertifikatima u mrežnom i sistemskom inženjeringu.
Generalno ni CCNA nije nešto što olako treba shvatiti pogotovo ako nakon polaganja za isti želite da zaista znate i da dobro vladate onim što ste učili. "Čak" i za njega je potrebno poprilično učenja i vežbanja pogotovo ako je osoba početnik u mrežnom svetu.

Inače neko ko je bar 10 godina u Enterprise-u bi trebao reći da i CCIE nije posebno težak a ne samo CCNP.

Poslednja izmena:
Eh, sad, pa možemo tako u nedogled :p... U svakom slučaju, slažem se da za početak i CCNA treba shvatiti ozbiljno, kao što si rekao, ako neko hoće BAŠ da nauči. Imaju tu testovi za one koji bi da polože. Realno za CCNA knjiga ima oko 800-900 strana, dok za CCNP svaki od 4 ispita ima toliko. Tako da se može izvući poređenje...

P.S. Nisam siguran da poznajem više od dvojice CCIE-a u Srbiji...

Bogami, i CCNA nije uopšte *******cija. Ja lično nemam ni jedan sertifikat i u bližoj budućnosti osim možda nekog Linux sertifikata ne planiram da polažem ništa, ali sam bogami prošao kroz sav trening materijal Microsoft i Sisco ispita i ima tu puno stvari koje stvarno treba naučiti. Trebalo bi te stvari stalno čitati i gledati, samo da nisam tolika lenčuga.

Morbius, potraži snimke kurseva lika koji se zove Jeremy Cioara. Objavio ih je čini mi se CBT Nuggets. Preporuka.

Morbius, potraži snimke kurseva lika koji se zove Jeremy Cioara. Objavio ih je čini mi se CBT Nuggets. Preporuka.

Sjajan lik i fenomenalna objasnjenja nekih stvari :p

Sto se literature tice, preporucujem
1.Cisco CCNA ICND1 Official Exam Certification Guide by Wendell Odom
2.Cisco CCNA ICND2 Official Exam Certification Guide by Wendell Odom

Ovce su za sisanje :p

CCNA kod kuce moze vrlo lepo da se savlada za 3 meseca
CCNP po starom programu za ispod godinu dana
Pogotovo sad kad je GNS3 tako lepo namesten.
U Srbiji je bilo 6-7 CCIE-ova 2009-e posle ne znam.

Drugari, koju skolu mi preporucujete za MS kurseve?
Isao bih na "Microsoft SQL Server 2008 database" kurseve.
Hvala

Vrh Dno