Šta je novo?

Cisco ili Microsoft

djole34j4

Slavan
Učlanjen(a)
27.02.2007
Poena
319
Ne znam da li je pravo mesto za temu...

Da kazem da sam otaljao jednu visu skolu koja se bavi racunarima i stekao solidnu osnovu iz Racunarskih mreza...mozete da pretpostavite da sam programiranje izbegavao u sirokom luku :)

E sad, pitanje je sta dalje...razmisljam da upisem jednu od ove dve akademije, i znam da bi najbolja bila kombinacija obe...Znam i da se bave razlicitim stvarima i da bi pre svega trebao da postavim sebi pitanje sta me vise zanima, itd...

Ali mene ovde iskreno zanima, posle koje je lakse naci zaposljenje, tj. sta se vise trazi kod nas...

Dakle, CCNA kurs ili MCITP:Server Administrator?

Po mom misljenju, bolje ti je Microsoftov kurs, tj. imaces bolju prodju, jer da bi radio cisco moras da imas mnogo vece znanje, pre nego sto bi ti neko dao da cackas po ruterima.

Lakse ces da se prodas kao "Sistem administrator" posto su za to i vrapci culi. Microsoft je poznat i svim mali srednji i velikim direktorima pa onda oni mogu da odluce da im bas to treba. Cisco oprema i nije tako cesta dok se MS serveri koriste skoro svugde. Jedina opcija u kojoj bi ti Cisco mozda bio pozeljniji jeste ako mozes da se uglavis u banku mada ne znam kako se rangira visa skola tj koji stepen posto znam da za banke moras da imas fax.

Ovo ti je iz ugla nekog ko ima vise sertifikata nego sto je potrebno i sa jedne i sa druge strane :D

To su totalno dva različita tipa kurseva. U principu, ja bih ti savetovao oba da položiš ako možeš jer si sa oba već prilično ozbiljan igrač. Ne toliko da bi tražio posao sa Ciscom (koga ovde ima jako malo), već da bi imao napismeno da jako dobro znaš mreže. Btw, Cisco je promenio način sertifikacije za CCNP koliko mi se čini (CCNA je ostao isti ali valjda više nije isti broj ispita do CCNP).
Druga stvar je što su Microsoft ispiti 80$ i imaš "second chance" (ako padneš prvi put, drugi put izlaziš besplatno), a Cisco CCNA je 250$ (i nema drugi put besplatno). I bilo bi dobro da pored servera 2008 naučiš i server 2003, jer se dosta razlikuju u managementu a i dalje se ovde dosta koristi server 2003 (s obzirom da 2008 nije nimalo jeftin).
Što se mreža tiče, imaš i Comptia N+ sertifikat (slabije rangiran od CCNA naravno, al opet ok priznat). Nisam siguran koliko košta.

pitaj veselina za odgovor :)

microsoft će ti dati potrebnu "širinu" u "znanju", to je tačno, ali takođe znam solidan broj ljudi koji imaju stav "ne želim da se pored mog imena nalazi išta što u sebi sadrži reč microsoft"
tu je naravno i finansijski momenat

ja iskreno imam slična razmišljanja, tj. da li posle vetš-a nastaviti neki faks ili otići na cisco kurs

hehe, taj rad brate, i planirao sam sa njim da popricam...

...znas o cemu govorim :)

Verica mi je odma predlozila Cisco, u fazonu ''Microsoft'' mozes i sam ili nakon Cisca...al brate dovoljno sam se naplacao...jos sam oduzio bio ovo studiranje pa me sad malo uhvatila i frka, kad vidim kakva je situacija oko zaposlenja... a i nisam se preterano cimao u toku studiranja...

Inace nemam problema sa Microsoft-om, tj nije me briga :D...Raspitacu se jos i razmisliti ali polako menjam misljenje i naginjem ka Microsoft-u, vidim da krecu u maju, junu...kao sto su napisali i ljudi ovde, lakse je naci posao...

Hvala svima na odgovorima...i svaki dalji savet je dobrodosao! :)

ako se odlucis za microsoft a imas vec solidno znanje o mrezama slobodno kreni da spremas ispite sam bez slusanja kursa...imas na netu da nadjes u pdf-u self paced training kitove,test-out i cbt nuggets video predavanja tako da lagano mozesd da ustedis 1.5k eura.ako se ne snadjes imam ja brdo tih pdf i test-out javi na pvt...a ispite mozes zakazivati i preko prometrica i platiti 50$ recimo visa internet karticom banke intesa... ako te jos nesto zanima slobodno pitaj ja sam relativno skoro odslusao kurs i polozio neke ispite... pozzz :)

Poslednja izmena:
@djole34j4

Prateci oglase za posao u zadnjih godinu dana video sam 2 oglasa za cisco mrezne inzenjere i 500 oglasa za microsoft administratore ...
Da li sada imas nekih dvojbi oko kursa koji bi trebao da uzmes ? :)

M$ se mnogo više traži. CISCO uglavnom rade specijalizovane firme, tako da je broj radnih mesta ograničen. U prevodu, svakoj firmi treba Admin sistema, ali ne i čovek koji podešava rutere. Ruter jednom podesiš i ostaviš da radi. Ja imam 7 layer-3 switcha u firmi (2 CISCO i 5 HP), koje sam sam podesio bez nekog kursa (vlanovi access liste itd). Internet je veoma moćna alatka kojom možeš da završiš svaki posao. Uzmi "potvrdu" koja se traži, a kad počneš da radiš, snaći ćeš se već i na drugim poljima.

MS strucnjaka ima ko pleve, nisam primetio da se firme ubise trazeci takve ljude. CCNA i CCNP nisu laki kursevi ali vrede svaki EUR.

Ja kontam da radim CCNA. I to vrlo uskoro. Kod nas (u Australiji) se krecu cijene od $180 do $250 po ispiti. Zavisno koji certifikat radis.
Sam kurs, koji traje 5 dana kosta $1200 (a cesto bude i po $999). Uz tih 5 dana navodno dobijes i knjigu.
Ovde vise cijene CCNP nego fakultet.
Jer iskreno, na faxu i nemas sanse da naucis nesto mnogo, samo povsno, teoriju, dok je praksa uzas, to jeste bukvalno NIKAKVA!

Ja kontam da radim CCNA. I to vrlo uskoro. Kod nas (u Australiji) se krecu cijene od $180 do $250 po ispiti. Zavisno koji certifikat radis.
Sam kurs, koji traje 5 dana kosta $1200 (a cesto bude i po $999). Uz tih 5 dana navodno dobijes i knjigu.

Ukoliko nemaš ozbiljnog predznanja te kurseve od po 5 dana treba zaobići u širokom luku. Za valjano savladavanje CCNA materije je potrebno oko 2,5 - 3 meseci i to da ucis u kontinuitetu svakog dana + da sve to odmah isprobas u nekom simulatoru / emulatoru ili na pravoj opremi.

Vidim mnogo zabluda ovde :) A cisto da ne bude kako ja pricam svasta imam i MCSE2003 i MCITP i CCNA i CCNP.

1) Morate da odlucite da vi to stvarno zelite da radite, ne moze to na pola
2) CCNA se za ispit nauci za oko 1.5-2 meseca, da ga stvarno dobro naucite 3 meseca (kao sto je neko spomenuo)
2.1) imate simulatore/emulatore (packet tracer/dynamips/gns3) pa mozete da vezbate do mile volje
3) U Srbiji vise od CCNA ce vam trebati samo u sacici firmi i to mozda 20-30% toga, tako da ispadne da je CCNP vise za papir i lep izgled CV-a nego li za znanje
4) Microsoft sertifikati su potcenjeni zato sto ih ima svaka fukara, sto vas ne degradira samo zato sto ga imate, ali samo na osnovu sertifikata nemojte nista da ocekujete (kao ni za cisco)
5) Sve sto naucite trebate doooobro da isprobate, kod Cisco je to malo lakse mogu se naci vezbe po netu, dok za MS je nezgodno, mene je bar uvek smaralo da vezbam MS :)
6) Ispiti su svugde u svetu ista cena koliko se secam zadnji put $50 za MS i kako koji za Cisco $250 bi trebalo da je CCNA. (MS = Prometric, Cisco = VUE)
7) Sistem admin sa CCNA je jako trazena roba stoga i nemojte da zanemarite da mozete oba sertifikata da uzmete, gazda voli da ustedi
8) Moze da bude jako skupo pa da idete na sve kurseve ili da ucite sami, ako cete da idete na kurseve prvo skinite sa neta video materijale (CBT, KNET...) pogledajte i ako imate snage procitajte nesto. Ovo ce vam pomoci da kada imate predavaca ispred sebe mozete da pitate milion pitanja koja vam nisu jasna jos od kuce i da mnogo lakse savladate predavanja. Naravno i u pauzi maksimalno maltretirajte predavace da vam nesto pojasne, kursevi su skupi i treba ih koristiti.

@Saymon

hvala brate, iscimacu te ako ne nadjem...

Hvala svima, al sto vise citam, sve manje znam :D...Daleko od toga da ne zelim da zavrsim oba kursa, to i planiram ali bih pre svega (nakon jednog) da se zaposlim pa onda lagano...bas me zato interesuje sta je trazenije, i posle cega je lakse naci, kakvu takvu sljaku...

samo nastavite, :)

poz!

Prvo microsoft
Onda probas da nadjes posao
Onda ccna ako odluce da ti treba ili ako mozes sam da polozis za svoju dusu

Sto se tice kvaliteta sertifikata cisco>>ms (iako imam ms, ovo je po meni poredak)

Jedno pitanjce za sve koji su prosli ccna/ccnp. Najjeftinije resenje je svakako sam spremati, ali verovatno nije najbolje. U slucaju da mogu da se nadju pare za jedan kurs koji odabrati? Da li otici na ccna i maximalno nauciti i sam spremati ccnp ili sam nauciti ccna pa ici na kurs ccnp ili sta vec? Pretpostavljam da je bolja varijanta ici na kurs jer te tera da ucis i mozes da pitas sve sto te interesuje nego sam da spremas. Sta mislite? Inace imam MCSA i pomocu njega sam dobio posao, naravno radim sasvim nesto deseto na linuxu. Treba mi cisco da naucim, pa makar i nemao sertifikat, bitno je da znam da bi dalje napredovao na poslu. Sa MS tesko u vezi napredovanja, sve bolje pozicije drze ccna/ccnp momci.

MS strucnjaka ima ko pleve, nisam primetio da se firme ubise trazeci takve ljude. CCNA i CCNP nisu laki kursevi ali vrede svaki EUR.

Slazem se
MS kursevi su prilicno obezvredjeni jer postoji dosta likova koji ispit poloze krkajuci napamet braindumpove, a MCSA-ovaca i MCSE-ovaca imas kao kusih pasa
Naravno izdvojice se uvek oni koji nesto zaista znaju, ali daleko veci broj je kurte i murte...
Cisco je sa druge strane prilicno cenjen sertifikat - em sam kurs traje skoro 2 puta vise (6 meseci za razliku od 3 meseca koliko je cini mi se za MCSE) em se sam ispit polaze prakticno sto znaci da je dosta teze tako da i na pravi nacin proverava tvoje znanje ;)

Slazem se
MS kursevi su prilicno obezvredjeni jer postoji dosta likova koji ispit poloze krkajuci napamet braindumpove, a MCSA-ovaca i MCSE-ovaca imas kao kusih pasa

Onda je prava sreca to sto za Cisco ispite ne postoje braindumpovi, nego svi poloze na svoje pravo znanje ...

+1 za CCNA
Samo prethodno zaboravi sve sto vam je Verica pricala :p

Slazem se
Naravno izdvojice se uvek oni koji nesto zaista znaju, ali daleko veci broj je kurte i murte...
Cisco je sa druge strane prilicno cenjen sertifikat - em sam kurs traje skoro 2 puta vise (6 meseci za razliku od 3 meseca koliko je cini mi se za MCSE) em se sam ispit polaze prakticno sto znaci da je dosta teze tako da i na pravi nacin proverava tvoje znanje ;)

Ja mislim da nije obezvredjen jer ti u svakom slucaju moras znati to da uradis a sto nikako neces znati uz braindump ko je naucio znace ko nije moze da se slika:d...ja recimo svaki ispit spremam 1,5-2 meseca(ms)i mislim da cu kada polozim sve biti dobar kadar i jos kada u produktivnom okruzenju to sve osetim(na trenutnom poslu nemam bas puno stvari koje mogu da probam)...mada u svakom slucaju planiram da dodam ccna jednog dana...
i dodao bih da je relevantno iskustvo u radu kljucan faktor za dobijanje posla...;)

Slazem se

nisi polagao ispit izgleda :) ili pricas napamet.
O kom Cisco sertifikatu pricas?
http://www.cisco.com/web/learning/le3/learning_career_certifications_and_learning_paths_home.html
Ima ih malo vise a onaj najlaksi - za CCNA se polaze na isti nacin kao i MS ispiti - test sa 50tak pitanja, sa jednom ili dve simulacije okruzenja sa nekoliko rutera/switcheva
btw. postoje i testkingovi i isto se tako jednostavno polaze kao i vecina drugih IT ispit preko VUE testing centara.
A to za cenjen sertifikat - lozi vas Verica, Pedja, Bora, Veselin, Branka ili ko vam vec drzi kurs :eyebrows:
za mcsa i e....prvo, to su stari sertifikati i bilo ko ko vodi racuna o tome do sad bi trebalo da razmislja o MCITP server ili enterprise admin + neki od MCTS sertifikata a drugo - samo da ti kazem da mi vec par meseci pokusavamo da nadjemo nekoga ko bi bio senior sistem admin i nista, tako da....

A nudite koju platu za to radno mesto ? :d

35.000 (default plata u Srbiji) :d

Mada u pravu je Filo sto se tice kurseva . Svaki predavac ce vam hvaliti ono sto on predaje. Ko hoce da udje u sys admin vode pravi je moment za MCITP. Polako krecu migracije sa WinXP-a na Win7 tako da se za razumno kratko vreme moze poloziti ovaj sertifikat.

u svakom slucaju ako ste raspolozeni da vidite i cujete za koje se pare radi(a mislite i da dovoljno znate) javite se na pp pa da se dogovorimo kako da mi posaljete CV.
btw. nije 350€

u svakom slucaju ako ste raspolozeni da vidite i cujete za koje se pare radi(a mislite i da dovoljno znate) javite se na pp pa da se dogovorimo kako da mi posaljete CV.
btw. nije 350€

ebi ga jel primate juniora :d od seniora sam jos daleko bar dinu dana... :d:d:d

Dogovorite se sa čovekom na PM. Nema potrebe da se zagađuje tema.

nisi polagao ispit izgleda :) ili pricas napamet.
O kom Cisco sertifikatu pricas?
http://www.cisco.com/web/learning/le3/learning_career_certifications_and_learning_paths_home.html
Ima ih malo vise a onaj najlaksi - za CCNA se polaze na isti nacin kao i MS ispiti - test sa 50tak pitanja, sa jednom ili dve simulacije okruzenja sa nekoliko rutera/switcheva
btw. postoje i testkingovi i isto se tako jednostavno polaze kao i vecina drugih IT ispit preko VUE testing centara.
A to za cenjen sertifikat - lozi vas Verica, Pedja, Bora, Veselin, Branka ili ko vam vec drzi kurs :eyebrows:
za mcsa i e....prvo, to su stari sertifikati i bilo ko ko vodi racuna o tome do sad bi trebalo da razmislja o MCITP server ili enterprise admin + neki od MCTS sertifikata a drugo - samo da ti kazem da mi vec par meseci pokusavamo da nadjemo nekoga ko bi bio senior sistem admin i nista, tako da....

Bora verica i ekipa su tu da uzmu pare i da pricaju bajke. Necu vise o njima. Ima boljih traning centara od njih.

Mnogo više se traže MS sertifikati. U poslednjih godinu dana na infostudu su bila DVA oglasa gde su tražili čoveka koji ima CCNA bez prethodnog iskustva, dok se MCITP traži skoro svake nedelje. E sad ja kada sam završio višu već sam stekao CCNA, ali bez znanja Win2003 servera zaposlio bih se na sveti nikad.
Posle nekog vremena u firmi u kojoj radim pitao sam ih kako su se pri zaposlenju odlučili za mene i odgovor je bio zato što sam imao CCNA, ali pre toga sam odlično uradio test koji je 80% bio vezan za Win2003 server. Dakle ja nisam imao MS sertifikat, ali znanje Wina 2003 mi je bilo neophodno za posao, tj. ne bi me ni razmatrali za zaposlenje samo na osnovu CCNA sertifikata.

Vrh Dno