Šta je novo?

CISCO CCNA Sertifikat

D.Zivkovic

Slavan
Učlanjen(a)
16.04.2010
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
Rzyen 5 3600x
Matična ploča
B450
RAM
16Gb
GPU
RX 5600XT
Storage
Commodore 1530
Zvuk
SID
PSU
Tesla Coil
Kućište
Fallout
Monitor
Ei Niš
Miš & tastatura
Da
Ostale periferije
Da
Laptop
HP Elitebook 8570P
Tablet
Ne
Mobilni telefon
Ericsson 628
Pametni uređaji
Samo glupe
Pristup internetu
  1. Optički internet
Reših da spremim taj famozni ispit, a kako je od predavanja na kojima sam prisustvovao prošlo dosta vremena, primoran sam da tražim neku noviju literaturu. Konkretno me interesuje literatura koja je konciznija i skraćenija npr od studijskog priručnika Todd Lammle-a, koju sam dobio po upisu tečaja. Ta knjiga je previše opširna, sadrži mnogo više informacija nego što je potrebno za CCNA ispit, a pisana je u takvom stilu da je veoma teško ivući one važne stvari.
Dakle, postoji li nešto kraće i kako ga pronaći?

Od knjige koju poseduješ Todd Lammle "640-801" od 500njak strana pisao fontom 14 ne postoji kraće štivo i nije uopšte opširna. Ima gomilu praktičnih primera i slika te je zbog toga možda i prekratka.
Jedino kraće od toga su braindumpovi ali i oni su 200-300 strana a 0 znanja.

Od knjige koju poseduješ Todd Lammle "640-801" od 500njak strana pisao fontom 14 ne postoji kraće štivo i nije uopšte opširna. Ima gomilu praktičnih primera i slika te je zbog toga možda i prekratka.

Nisi u pravu.

Nadji ovo na netu link1

i ovo

link2

Naravno CCNA academy learning materials ti je najbolji ali i najgori za citanje posto je radjen u flesu pa se teze customizuje za svakodnevno citanje

A i koliko me secanje sluzi 801 i 802 se razlikuju

@Monk Psycho

Prvi link koji si dao vodi ka knjizi za CCNA Security.

Prepguide nije loš , ali ima puno "rupa".

Da, 640-801 i 640-802 se neznatno razlikuju. Iz 801 je izbacen IGRP i ISDN, a u 802 je ubacen IPv6.
Lično mislim da je Todd Lammle-ova knjiga (postoji i knjiga za 802 u izdanju Sybex-a) odlična za bilo koga.
Jedino je ICND1 i ICND2 Wendella Odoma (1000 -1100 strana) bolja jer ide dublje u detalje, ali je malčice suvoparna. Ali za nekog ko želi zaista da ovlada materijom "a must have".

Naravno da jeste opširna, jer na predavanjima se neka tema koja je na 10 strana predje za mnogo kraće vreme, uz mnogo manje pisanija.;) Što znači da ima previše nebitnih informacija za ispit. A što se tiče toga što kažeš da je možda čak i prekratka, da li si upoznat sa tim da se zvanično smatra priručnikom koji sadrži gradivo gde u nekim slučajevima i prevazilazi potrebe CCNA?

Ima tačno 677 strana.

Poslednja izmena:
Nisi u pravu.

Nadji ovo na netu link1

i ovo

link2

Naravno CCNA academy learning materials ti je najbolji ali i najgori za citanje posto je radjen u flesu pa se teze customizuje za svakodnevno citanje

A i koliko me secanje sluzi 801 i 802 se razlikuju

Hvala na korisnim informacijama, probaću da nadjem i CCNA Mega Guide.

Naravno da jeste opširna, jer na predavanjima se neka tema koja je na 10 strana predje za mnogo kraće vreme, uz mnogo manje pisanija.;) Što znači da ima previše nebitnih informacija za ispit. A što se tiče toga što kažeš da je možda čak i prekratka, da li si upoznat sa tim da se zvanično smatra priručnikom koji sadrži gradivo gde u nekim slučajevima i prevazilazi potrebe CCNA?

Ima tačno 677 strana.

Na predavanjima se ne ide toliko u detalje koliko se to čini u knjizi , makar kada govorim o ICND1 i ICND2. Išao sam i ja na ista predavanja kao i ti , ali i pored dobrog predavača ostaje dosta rupa koje moraš sam popuniti bilo putem knjiga , bilo intenzivnim vežbanjem i samozaključivanjem.

Veruj mi na reč kada ti kažem da sam (pored predavanja) prešao knjige Wendell Odom-a ICND1 i ICND2 od korice do korice više puta, odgledao video predavanja, odvežbao ogroman broj simulacija i istipkao puno konfiguracija pa je na ispitu bilo povuci potegni. Neke stvari koje su se padale na ispitu se nauče dugotrajnom praksom i logičkim zaključivanjem a to u knjigama i predavanjima nećeš naučiti.
Takođe, treba računati i na pitanja sročena tako da te lako mogu navesti na pogrešan put.

Zato , spremi se jako dobro i nemoj misliti da su predavanja obuhvatila sve što će ti se pasti na ispitu.

Da rezimiram :

Za valjano savladavanje ispita koristiti :

1. ICND1 i ICND2 pisac Wendell Odom
2. Video predavanja CBT Nuggets 640-802 ili Train Signal 640-802. Jeremy (CBT) je daleko lakši i zabavniji za praćenje. Chris Bryant (TS) ide mnogo dublje u materiju i zaista vredi odgledati njegovo izlaganje iako je na momente suvoparan :)
3. Vežba , vežba, vežba, vežba, vežba, vežba ...
4. 2-3 dana pred ispit pročitati još jednom zabeleške koje si vodio tokom učenja.
5. Na ispitu DETALJNO ČITAJ SVAKO PITANJE.

Prepguide je štivo koje možeš pročitati nakon spremanja ispita , kao podsetnik.

Toliko od mene .

Puno sreće na ispitu.

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da si u pravu, nema nauke bez muke.. E samo još jedno pitanje. Postoji li neki bolji simulator od programa "Packet Tracer"? U trejseru sam primetio neke propuste, kao npr nedostatak odredjenih rutera, neke komande nisu podržane itd..

Postoji li neki bolji simulator od programa "Packet Tracer"? U trejseru sam primetio neke propuste, kao npr nedostatak odredjenih rutera, neke komande nisu podržane itd..

Ne.
Packet Tracer verzija 5.3 je najbolji simulator rada pojedine Cisco mrežne opreme.
Pored Packet Tracera postoji i emulator Cisco opreme pod nazivom Dynamips, odnosno GNS3. Ne podržava sve opcije ali je to next best thing. Da bi njega koristio potreban je originalni Cisco IOS image.
I najbolji metod vežbanja je na pravoj opremi ako je imaš na poslu ili kod kuće. Ako ne, postoje firme koje iznajmljuju rack-ove za nevelike sume novca.

Sve što je dato u okviru Packet Tracera je sasvim dovoljno za spremanje skoro svih CCNA ispita.

Poslednja izmena:
Ok, hvala na korisnom odgovoru.

Cak su u novom PT ubacili i voice, tako da mozes da isprobas i te funkcije ako te zanima.

Nadam se da mi necete zameriti da se nadovezem na pitanje. Krenuo sam na kurs za CCNA Exploration u Cisco Akademiju. To je ono sto traje 4 semestra i pokriva:

Network Fundamentals
Routing Protocols and Concepts
LAN Switching and Wireless
Accessing the WAN

Moze li neko da mi odgovori koliko mi znace sertifikati tj. diplome, kako god da se zovu, koje dobijam na kraju svake od ovih oblasti i koliko je jos potrebno rada za sertifikaciju posle toga? Razume se, radimo po zvanicnim materijalima i na Ciscovoj opremi.

Buni me sve to jer vidim da postoje kursevi koji predju ceo sadrzaj CCNA za tipa jedan semestar, u cenu kurseva je obicno ukljuceno u polaganje itd.

Poslednja izmena:
Ajmo prvo, te diplome na kraju svakog semestra ti nista ne znace, cisto pro forme. Nakon odslusanih/odradjenih vezbi, realno imaces dovoljno znanje da polozis CCNA, eventualno da ponovis jos tipa nedelju-dve. Preporucio bih ti da odma nakon kursa krenes da polaganje dok ti je sveze znanje( za razliku od mene koji sam polozio nakon godinu dana :p )

Moze li neko da mi odgovori koliko mi znace sertifikati tj. diplome, kako god da se zovu, koje dobijam na kraju svake od ovih oblasti i koliko je jos potrebno rada za sertifikaciju posle toga? Razume se, radimo po zvanicnim materijalima i na Ciscovoj opremi.
Buni me sve to jer vidim da postoje kursevi koji predju ceo sadrzaj CCNA za tipa jedan semestar, u cenu kurseva je obicno ukljuceno u polaganje itd.

Te diplome (zahvalnice) koje dobijaš na kraju svakog semestra ti ništa ne znače. Računa se samo ona na kraju :) .
Nakon pređenog gradiva, prelaziš na polaganje 640-802 ispita.

Kursevi koji prelaze CCNA za jedan semestar ili oko 3 meseca su kursevi koje drže privatne škole računara i one gotovo sigurno ne obuhvataju vaučer za polaganje CCNA ispita ($250).
Oni svoja predavanja ne rade po Cisco Netacad programu , već ih baziraju na iskustvu predavača i nekoj od knjiga za spremanje ispita.
Prednost Cisco Netacad je što se SVE radi na pravoj opremi i po programu koji je osmislio Cisco. Mana 1-2 puta nedeljno predavanja (rastegne se celu godinu).
Prednost privatnih obrazovnih institucija (tj. zavisi ko predaje materiju i kako je koncipirao predavanja) je u daleko bržoj pripremi za ispit. Mana, skupi ko đavo a i tempo predavanja nekom može zasmetati.

Ok, hvala svima. :)

@Yellow Pinky
Pod tim na kraju podrazumevas bas 640-820 (koji se polaze u test-centru) ili na neki test na kraju svih kurseva u NetAcad?

Meni odgovara tempo od 1-2 puta nedeljno jer sam student, jos na 3. godini i vise od toga ne bih ni mogao, a sve se zavrsava taman kada dodjem do kraja studija.

^ Polažeš 640-802 samo ne znam gde jer nisam isao u Cisco Netacademiju. Verovatno se polaže u test centru ali me ne drži za reč.
Čuo sam da na kraju polažete finalni ispit , pa da posle toga izlazite na 640-802. Takođe bi trebali da dobijete vaučere za ispit po ceni umanjenoj 70% od cene za ostale.

Za tačne podatke najbolje da pitaš instruktora.

Poslednja izmena:
Tnx. 640-802 se sigurno ne polaze na akademiji, potrebni su posebni uslovi za sertifikacioni centar, da te bog sacuva koji :D .

Ja sam svojevremeno krenuo na taj kurs. CCNA. Isao dva semestra i posle toga prestao. To je bilo pre oko 2 godine. Tad je bila prica: kosta oko 800e i imas prvo polaganje besplatno. Ides 4 semsetra i svaki traje od 2-3 meseca. Krajnji ispit si polozio ako imas preko 80% ili tako nesto...

Sad opet razmiljsam da krenem da ucim,ali samostalno. Jel znate kakvo je sad stanje sa polaganjem? Gde moze da se polaze za taj glavni krajnji sertifikat i jel i dalje kosta ispit oko 100e?

Sertifikacioni ispit se polaže u Smart-u i kožta (bar je koštao kad sam ja pitao) oko 300e ako nemaš vaučer, a ako prijaviš i platiš preko VUE-a, onda će izaći dosta jeftinije. Proveri. Ovo je za Novi Sad, za ostale gradove nemam pojma.

Nazad
Vrh Dno