Šta je novo?

Ciscenje prasine iz kucista

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,445
Uvek imam problem da izvucem svu onu prasincinu i gledao sam onaj kompresovani vazduh u boci, ali je svuda bilo preskupo.

Jutros vidim ovde na podu ovu pumpu za duvanje balona (nova godina, jelka, baloni i te fore ;)......made in China - 100 din :)), pogledam kuciste, krenem da pumpam i ispade super sprava :)

Mozda ce nekome da koristi ;)

:confused: Gde ima tih pumpi da se kupe ?

... :( imam osmice koje uvlace vazduh u kuciste radi hladjenja a pritom i previse pusim - tako da mi je unutra prava katastrofa ! :?

Iz "osmica" mi je najvise i izletelo djubreta :) Nisam ni znao da su toliko prljave. Ja sam kupio kod Kineza. Posto mi je uvek BLJAK da duvam one balone, a za 200+ komada bih dusu isputio. Ispade tih 100 dinara super investicija :mrgreen:

Ja koristim običan usisivač. Stavio sam mu na vrh onaj dodatak - sad je kao lemilica. Bolji je od pumpe jer ne raspršuje vazduh svuda unaokolo. Za neka baš zavučena mesta koristim malu četkicu za farbanje s kojom skidam prašinu, koju u isto vreme usisivač uvlači. Dobitna kombinacija.

U principu se i ja slazem za usisivac i cetkice, ali ima raznih nepristupacnih mesta gde to jednostavno ne pomaze, konkretno unutrasnji delovi ventilatora ili izmedju rebara hladnjaka ( narocito ako je razmak medju rebrima vrlo uzak ). Tu pomaze samo izduvavanje komprimovanim vazuhom ili slicno.

Da, kod hladnjaka je dosta teško bilo šta uraditi sa usisom. To mi je slaba tačka.

Kod ventilatora uzmem mokru krpu i obrišem rebra i unutrašnjost statora bez pomuke. Tako je najbolje jer sam siguran da prašine više nema.

Ja u kuci imam 3 usisvaca od kojih 2 imaju samo on/off i jedan ima daljinac sa brzine (CleanSy) i nijedan nema mogucnost da duva dovoljno slabo da bih ga usmerio u kuciste....

Cetkicu sam koristio do sada i prilicno me je smorilo, plus sto ne mozes da pridjes svuda....
Ja sam svoje probleme po tom pitanju (za sada :)) resio ;)

pj, ako imash utisak da cleansy prejako sisa ;) prebaci ga na izduvavanje, onda valjda nema problema.. znachi ubodi crevo ;) u zadnji deo ;) usisivacha, tamo kuda izlazi procishceni vazduh..

Brzo i kvalitetno resenje

Potrebno:

1. jedan veci zatvarac od plute debljine dovoljne za zatvori izduvni otvor usisivaca,

2. crevo gumeno za akvarijum potrebne duzine.

Probusite zatvarac (tzv. papmur) kroz sredinu koliko je potrebno da ono providno crevo prodje kroz njega. Provucite crevo kroz zatvarac, zatim zatvarac nabite u onaj otvor usisivaca i dobicete sasvim solidnu kompresiju vazduha.

Crevo je dovoljno malo da se svuda zavuce, a drugim krajem usisivaca pokupite prasinu koja se dize.

Re: Brzo i kvalitetno resenje

zormanic je napisao(la):
Potrebno:

1. jedan veci zatvarac od plute debljine dovoljne za zatvori izduvni otvor usisivaca,

2. crevo gumeno za akvarijum potrebne duzine.

Probusite zatvarac (tzv. papmur) kroz sredinu koliko je potrebno da ono providno crevo prodje kroz njega. Provucite crevo kroz zatvarac, zatim zatvarac nabite u onaj otvor usisivaca i dobicete sasvim solidnu kompresiju vazduha.

Crevo je dovoljno malo da se svuda zavuce, a drugim krajem usisivaca pokupite prasinu koja se dize.
Vidi, vidi, zanimljivo... Je li, da to nisi video kod one zaludne na RTS-u što vazdan pravi krš u kući pod izgovorom da je kreativna??? :mrgreen:

...

Gde tacno kod kineza ,kazi koji lokal i na kom mestu tacno , tako sam trazio one adptere sa 220>110 za 60din pa sam na kraju kupio kod nasih jer ovi Kineski slepci niti znaju Srpski a ne znaju ni Engleski.

Najbolje ciscenje racunara ce odradi kompresor, naravno bez dodatka gde se sipa farba :)
Gde taj prodje, ostaju samo "nove komponente". Dok sam imao igraonicu, samo sam tako cistio. Od tastatura, preko miseva i naravno kucista.

Samo treba paziti na ventilatore, jer mi se par puta desilo da ih toliko brzo zavrti da u trenutku prsnu lezajevi :)

Pozdrav!

Najbolje ciscenje racunara ce odradi kompresor

Jednostavno uzmete kuciste i odnesete do obliznje benziske pumpe i iskoristite njihov kompresor. :mrgreen:

Odlicna "varijacija na temu" paradox :)

Pozdrav!

Ma, uzeo sam onu zubarsku pumpicu. Da jednom kraju je gumeno balonche- ono od aparata za merenje pritiska i iz njega ide tanka, na kraju savijena cevcicha i udri po prashini !

ja sam ga do sada rasklapao i usisavao ali nije to TO...
moraću da razmotrim neke ideje odavde...
definitivno je zormanicov preglog najzanimljiviji (izduvava prašinu a ujedno je i usisava) ali moj usisivač nema onu rupu za izduvavanje :<

Spor ali efikasan , uvek sve rasklopim do srafa i cetkicom za zube ocistim cheers
Naravno , ne koristim je vise za osnovnu namenu :mrgreen:

MichaelZ je napisao(la):
Spor ali efikasan , uvek sve rasklopim do srafa i cetkicom za zube ocistim cheers
Naravno , ne koristim je vise za osnovnu namenu :mrgreen:

Naravno, moras korisitti ili deciju cetkicu za zube (ako uzimas novu) ili ako uzimas klasicnu cetkicu onda neku posle dugo upotrebe, jer je inace suvise gruba. Ja sam ranije cistio racunar sa cetkicom za tempere :mrgreen: ali sada ne odustajem od varijante sa ovom pumpom (svedska pumpa by Austin powers? :D)

Ko oce cetkicu, najbolje su one velike i na buvljaku jeftine (china :)) sto zene koriste za puderisanje.
Mekane i velike, pride su i ...hmmm.... kako li se to zove .....hmmm.... nisu vlasi nisu konci nisu dlake, ali ne znam stas su...al znam da sam hteo da kazem da je to nesto dugacko :)

Pozdrav!

Kompresor+Terasa ili dvoriste=duvaj brate kolko ti je volja,pa ce da se cakli

zoombeer je napisao(la):

Koristim doticnu varijantu vec par godina i veoma sam zadovoljan :)

inace kompresor mozes da napravis od starog
motora za frizider, ako si malo vest.

sikili je napisao(la):
inace kompresor mozes da napravis od starog
motora za frizider, ako si malo vest.

1. Da je taj stari motor imao kompresiju jos bi bio na frizideru.

2. Kompresor za frizider pr radu izbacuje i ulje zajedno sa vazduhom.

3. Ne moze dugo da radi posto je osetljiv na vlagu (u vazduhu) a i ulje je veoma higroskopno.

Ovo sve govorim iz licnog iskustva.

Dosta frizidera se baci zato sto je propala limarija,
guma i plastika, a ne motor.

A ti si pravio kompresore?,
pa sve ovo prenosis iz licnog iskustva.

Molim te nemoj da lupetas. ctp;

Profesionalni kompresori za Airbrush se inace
prave od motora za frizider bas zbog njegove tihoce
i kostaju papreno, a ja sam ih do sada napravio
jedno 23 komada i nijedan do sada nije riknuo
niti ima sanse da rikne ,) :beat:

zoombeer je napisao(la):

To je zaista najboljimetod, samo nije za ovo godišnje doba. Pre par dana sam probao slično i nakon pola sata sam se smrzao ko p*, a na kraju su me klinci sa viših spratova gađali petardama :smack:

Nazad
Vrh Dno