Šta je novo?

Ciscenje lasera CD-a

Nagy

Slavan
Učlanjen(a)
20.02.2006
Poena
319
Da li se sme recimo stapicem za uvo(sa ili bez alkohola) ocistiti laser na cd/dvd-u? Mislim da je zaprljan je malo cita malo nece i t d... Ne znam da li bi nest mogao da pomerim/zeznem ako to pokusam da uradim. Hvala na odgovoru! :guitar:

Bolje ti je da stapic umocis u izopropil alkohol. Tako ces bolje ocistiti, a i nece ostati dlacice od stapica. Socivo ce se malo pomerati, ali ako budes pazljiv sve ce biti ok.
Inace, trebao si da uradis Search!

Kupi alkohol 70% i pazljivo sa stapicem za uvo ili vatom, ocisti laser;)

Bolje ti je da stapic umocis u izopropil alkohol. Tako ces bolje ocistiti, a i nece ostati dlacice od stapica. Socivo ce se malo pomerati, ali ako budes pazljiv sve ce biti ok.
Inace, trebao si da uradis Search!

OK, Fala. Inace, prob'o sam search several tim but bez uspeha. Pretraziv'o sam - pogresni keywordovi verovatno...:smoke:

slazem se sa ovim gore ali nemoj da kupijes one fore CD sa cetkicama itd

za divno cudo taj CD sa cetkicama i krpicom na koju se kane tecnost (Hama), me je spasao muka vadjenja iz kola, rasklapanja i ciscenja cd plejera. :p Pustio sam ga u dve ture da prodrlja i posle toga je sprava pocela da cita sve diskove normalno. Btw, ne preporucujem ni ja to za ciscenje sociva na kucnim i komp. cd/dvd uredjajima.

Ja sam kupio kod kineza neki VCD cleaner pack (cd sa cetkicama, 3 hemikalije, cetka za brisanje cd-a) za 150 dinara. Neverovatno kako cisti, sve mi je drajvove ocistio i rade kao novi (na PC-u, linija, sarzer u kolima)

za divno cudo taj CD sa cetkicama i krpicom na koju se kane tecnost (Hama), me je spasao muka vadjenja iz kola, rasklapanja i ciscenja cd plejera. :p Pustio sam ga u dve ture da prodrlja i posle toga je sprava pocela da cita sve diskove normalno. Btw, ne preporucujem ni ja to za ciscenje sociva na kucnim i komp. cd/dvd uredjajima.
\\
Btw, zasto ne preporucujes, u cemu je fora? Mislim, razlika izmedju cd u kolima i cd na kompu... :S:

Ja sam kupio kod kineza neki VCD cleaner pack (cd sa cetkicama, 3 hemikalije, cetka za brisanje cd-a) za 150 dinara. Neverovatno kako cisti, sve mi je drajvove ocistio i rade kao novi (na PC-u, linija, sarzer u kolima)

'Aj okaci sliku da znam sta da trazim, treba mi za mini liniju koja vise od 3 godine ne cita CD-ove.

Cisto sumnjam za tu mini-liniju,tu bi eventualno pomoglo rasklapanje celog laser-pickup-a,pa detaljno ciscenje sociva i prizme,ali male su sanse da je do toga.
Poznato je da u mini linije idu kung-fu laseri,zamenski su 1000-2000 dinndzi!

poz.

/lnicks

'Aj okaci sliku da znam sta da trazim, treba mi za mini liniju koja vise od 3 godine ne cita CD-ove.

Plava kutija velicine A4, sa crvenim sarama, pise na njemu VCD Cleaner, sa standardno glupim recenicama na losem engleskom :).

CD i hemikalije su u stiroporu unutar kutije. Probacu da napravim sliku ako ne zaboravim.

Ciscenje sociva samo sa suvim stapicem, bez ikakvih hemikalija. Eventualno huknuti pa prebrisati. Ono sto se ovako ne ocisti nece ni sa svom tom hemijom. Na socivima ima neki sloj emulzije koja reaguje na hemiska sredstva i jednostavno spadne i posle ciscenja uredjaj radi neko krace vreme i onda otkaze skroz.

Ciscenje sociva samo sa suvim stapicem, bez ikakvih hemikalija. Eventualno huknuti pa prebrisati. Ono sto se ovako ne ocisti nece ni sa svom tom hemijom. Na socivima ima neki sloj emulzije koja reaguje na hemiska sredstva i jednostavno spadne i posle ciscenja uredjaj radi neko krace vreme i onda otkaze skroz.

Slusajte coveka!!!!

Kod ovih uredzaja socivo je od plastike i zato nesme da se cisti alkoholom samo kod vrhunskih hifi uredzaja ono je od stakla.

Poslednja izmena:
Zasto su ljudi u zabludi da ce alkohol ostetiti plastiku??? Pa nije to aceton!

Poslednja izmena:
zato sto taj denaturisani alkohol nije samo etil-alkohol nego ima jos nesto dodato.
obicno je to metil ali ne mora da bude.

uostalom uzmite taj 96% alkohol iz maxija pa brisite malo s njim, pa cete i sami videti.
ja sam njime uspeo da skinem antireflex sloj sa nekih sociva :-devil-:

Stapic + destilovana voda. Tako ja cistim.

po netu su rekao bih podeljena misljenja ali mi se cini da je opcija sa destilovanom vodom bolja. provereno odlicno radi posao. definitivno je manje agresivna, a alkohol cak i da nije agresivniji ume da ostavi tragove prilikom isparavanja sto na socivu nije bas....

...i da nije agresivniji ume da ostavi tragove prilikom isparavanja sto na socivu nije bas....

Sa izopropil alkoholom teško da će ostati tragovi, pa i da ostanu ponovite postupak u zavisnosti koliko je sočivo prljavo. Naravno da se može čistiti i destilovanom vodom ali u prostorijama gde se mnogo puši izopropil alkohol postiže mnogo bolji efekat.

Ja takodje koristim destilovanu vodu i stapic i zadovoljan sam rezultatima

Cekajte sad, jeli potvrdjeno da su sociva plasticna i da su bezin i alkohol "NO-NO" ili sta?

Gde ima da se kupi izopropil alkohol? Tražio sam po apotekama i farbarama, nema. Gde vi nabavljate?

Cekajte sad, jeli potvrdjeno da su sociva plasticna i da su bezin i alkohol "NO-NO" ili sta?
Sociva jesu plasticna, alkohol koristi slobodno, a ja sa bezinom ne bih probao jer on razgradjuje neke vrste plastike.

Stotine komada govore da ako ovo ne pomogne problem nije tu. Na nekim starijim modelima gde socivo, laser i prizma nisu u istom kucistu pomagalo je i izduvavanje komprimovanim vazduhom.

Nazad
Vrh Dno