Šta je novo?

Ciscenje kompa

chox

Slavan
Učlanjen(a)
27.04.2005
Poena
319
Hteo bih da detaljno iscistim svoj komp,jer on vec duze vreme nije ciscen a i cuju se neki zvuci iz pravca kulera,koji ukazuju na to da je veoooma prasnjav.Zato vas molim da mi objasnite kako se to radi (detaljno,a ako vas mrzi ostavite link) znaci sta je sve potrebno,sta se prvo cisti,skida,demontira...jer sam mozda 5 puta zavirio u unutrasnjost svog kompa.Vremena i strpljenja imam dovoljno.poz i hvala!

kucishte u kola i pravac pumpa/vulkanizer na kompresor

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=80060&highlight=ciscenje

Kako ja radim:

1. rasturim komp, povadio sve kartice iz maticne ploce, skinem procesor i naopajanje.
2. sve usisam
3. svaku komponentu ocistim malom cetkicom za odela
4. skinem kulere sa proca i graficke i namazem novu pastu
5. sipam masinsko ulje u osovinu fana na procu i grafickoj
6. miran sam narednih godinu dana, sto se tice ciscenja

meni treba bas tutorijal sa svim slikama...

ciscenje

hehehe ovo je dobro
5. sipam masinsko ulje u osovinu fana na procu i grafickoj
ne preterujte sa masinskim uljem vec ako neko moze da nabavi "kostano"ulje
i to je dovoljno na vrh ciode (igle)

najbolje je sinteticko ulje, sto gusce. nije provodnik.

Poslednja izmena:
chox je napisao(la):
meni treba bas tutorijal sa svim slikama...
Такво нешто не постоји. Ако га је чак и неко написао молио бих те да га окачиш овде , наравно само ако је на српском или њему ''блиском'' језику. ,)

ciscenje proc. kulera sa slikama je bas detaljno opisano u SK, avgustovski broj, i da jos dodam da sam probao bas po tom uputstvu, i OK je :) (mada sam to vec jednom radio, samouko :p ).

PS Jedino nisam morao da skidam napajanje, nije bilo potrebe

sT4Lj|n je napisao(la):
kucishte u kola i pravac pumpa/vulkanizer na kompresor

Tako i ja radim, ali ne na pumpi vec samo na kompresor sa pistoljem
(kod mehanicara npr.).
I naravno prave se dimni oblaci, i sta sve izadje napolje jos pored.
Poz

Kompresor, najlakse i najbolje resenje.

Ja povadim samo opticke uredjaje, okrenem crevo na usisivacu na drugu stranu tako da izduvava vazduh i sve se lepo izduva bez problema.

PS: Opticke uredjaje povadim jer se u vecini slucaja desi da prasina u njima padne na socivo pa onda ne funkcionisu kako treba.

PSS: Bolje je duvanje nego usisavanje, bolji je efekat a i ne mogu da se usisaju jumperi.

dobro,ako nema tutorijala,nema veze...jel bas moram da cistim procesor,posto nemam tu pastu za lepljenje...mislio sam samo malo da ocistim karticu i veoooma zaprljan kuler...polako,detaljno...bez kompresora...

pa odshrafi ventilator sa heatsinka, ocisti (i eventualno podmazi), a sam heatsink... cackalicama iscackaj prasinu?? :) Ili usisaj/produvaj?

A za tutorijal, fino ti rekoh: kupi svet kompjutera!

A zasto kompresor? Do sada nisam naleteo na toliko prljavu masinu kojoj cetka ili obican usisivac ne mogu pomoci. Mozda sam samo neiskusan...

imam SK od 6.2005 ali to je ciscenje procesora,a ne celog kompa...

hocu reci od 7.2005 ali to je samo ciscenje procesora,a ne celog kompa.mislio sam daocistim sve sem procesora...najvise kuler.

Wolfman je napisao(la):
A zasto kompresor? Do sada nisam naleteo na toliko prljavu masinu kojoj cetka ili obican usisivac ne mogu pomoci. Mozda sam samo neiskusan...
Definitivno si neiskusan... :) Doduše kada se nema kompresor može i četka sa usisivačem.

ciscenje

Peskiranje je prava stvar,ako hocete da postane vise nego novo.
Aca

to sam napisao jer vecina sintetickih ulja (znam jer mi techa drzi prodavnicu auto delova :) ) je veoma retko i moze da se desi da ako stavis malo vise procuri. ne verujem da je neko bas glup da stavi ulje toliko gusto da ce smetati ventilatoru. :D

ajaooo...

Hteo bih da dodam da ja svakog leta toliko izduvam racunara da kao da radim popravku usisivaca a ne kompijutera. Vadim hdd, fdd i cd-ove dok kartice, procesor i memoriju ostavljam na ploci jer prilikom ciscenja moze prasina da upadne u slotove. Obavezno produvavam kompresorom. Posebno obratim paznju na prazne slotove. Kompletno rasklapanje racunara i ponovno sklapanje je delikatan posao tako da to izbegavam. Prilikom produvavanja ventilatora obavezno uzmem neki tanji srafciger i fiksiram ventilator jer usled velikog pritiska vazduha ventilator prilikom produvavanja se mnogo brze okrece od standardne vrednost pa hoce kasnije da se cuje. Ako imam problematicne ventilaotore njih posle produvavanja skidam i zatim sipam alkohol kako bi nagrizao prasinu koju nisam uspeo da ocistim kada alkohol ispari prikljucujem ventilator na napajanje da malo radi, zatim sipam WD40 (neznam da li je to ulje najbolje ali je dosta popularno kod nas) drzim da odstoji nekad i 24 sata pa zatim opet prikljucujem na napajanje da malo radi i da vidim kakvi su efekti mog rada. tek onda vracam ventilatore u kompijuter. Ventilator ako je u losem stanju nece dugo raditi ni posle ove intervencije, jedno sest meseci tako da je moj savet da stavite novi.
Posebno obratiti paznju da prilikom produvavanja ne dodirujete delove kompijutera, jer moze doci do ostecenja. Meni je uspelo da slomim perce na ventilatoru i to cak dva puta tako da sam morao da stavljam nove ventilatore.

hteo bih ponovo da pokrenem ovu temu, dakle...

DA LI POSTOJI NEKI LINK GDE POKAZUJE KAKO SE RADI CISCENJE RACUNARA??? Bilo bi pozeljno kada bi neko postovao neki link gde ima tutorial sa slikama...

poz

inace CHOX, jesi li ocistio racunar??? ;)

Wolfman je napisao(la):

Ti nisi, ali ja jesam i to previse puta. I ja sam se ranije mucio sa cetkom ali su nam kasnije kupili kompresor i sve je mnogo jednostavnije i lepse. Pogotovo od kada je civilna vojska postala skoro standard samo das vojnicima da ciste i uzivas :-devil-:

OMG, ne verujem od cega pravite nauku!!!!
Od ciscenja prasine... Pa sta tu ima, molicu lepo, toliko komplikovano, da sad treba i tutorijal sa slikama... Stvarno je nekome bilo fest dosadno.
Da li se vi [pojednici] toliko bojite hardvera i imate toliki strah da nesto ne zeznete ili je stvarno dosadno, pa malo lupetate?
Kao sto rekoh, nema nikakve nauke, ili uzmes cetku, usisivac, ili odes na kompresor.
TVRDIM da nijedan usisivac ne moze ni da usisa ni da izduva kako to uradi kompresor.... Jos kad ga uperim u napajanje, kao mala detonacija prasine.... Inace, stalno stoji otvoren, pa kada ga nosim negde samo svrnem malo da ga produvam, a i kada ima prasine, zabole me, jer on sluzi mene a ne ja njega....

BigBoy je napisao(la):
Ja povadim samo opticke uredjaje, okrenem crevo na usisivacu na drugu stranu tako da izduvava vazduh i sve se lepo izduva bez problema.

PS: Opticke uredjaje povadim jer se u vecini slucaja desi da prasina u njima padne na socivo pa onda ne funkcionisu kako treba.

PSS: Bolje je duvanje nego usisavanje, bolji je efekat a i ne mogu da se usisaju jumperi.

True. I ja isto tako radim, jes' da posle toga 5 minuta nista se ne vidi u sobi, ali sta ces, otvorim prozor BTW :d Za sitnije delove i "fine-tuning" koristim cetkicu i malu pumpicu. Za podmazivanje ventova masinsko ulje ili WD.

Kompresor bato... I pistolj za air brush... Samo bez farbe naravno :p .

zendraqla je napisao(la):
Pogotovo od kada je civilna vojska postala skoro standard samo das vojnicima da ciste i uzivas :-devil-:

@zendraqla
Da li si svestan kakvoj opasnosti se izlazes ?

Inace i ja koristim kompresor.....

sasa022 je napisao(la):
@zendraqla
Da li si svestan kakvoj opasnosti se izlazes ?

Inace i ja koristim kompresor.....

Kakvoj ? Enlite me :-devil-: :-devil-: :-devil-:

Nazad
Vrh Dno