Šta je novo?

Ciscenje CMOS-a....

Stojcha

Čuven
Učlanjen(a)
13.04.2003
Poena
650
Jedno pitanje za sve clanove Bencha koji su bar jednom u zivotu probali da ociste CMOS BIOS-a. :)

Daklem CMOS moze da se obrise prespajanjem dzampera ILI vadjenjem baterije sa ploce. Licno se bavim computerima nekih 12-tak god. i meni se ovaj drugi nacin mogo vise 'doima' jer dzamper covek moze da zaboravi pa bude svasta...

E sad, mene interesuje zasto skoro svi koji spomenu brisanje CMOS-a navedu kako treba izvaditi bateriju I prebaciti dzamper ??? Kad je vec baterija skinuta dzamper vise nicemu ne sluzi (ili sam u debeloj zabludi :d )??

Ma dovoljno je samo prebaciti dzamper i to je to.Zashto bi se muchio s vadjenjem baterije? :)

Poslednja izmena:
Ako nema jumper (GA, neke brand masine i ploce u njima) treba izvaditi bateriju na oko pola sata i zatim je vratiti

...inace je sasvim dovoljan jumper (ako radi, posto na mojoj Soyo 6BA+III nije ferceralo!)...

p.s. GA-686BXC (jedna od par BX ploca na svetu koja ne daje dovoljno struje AGP slotu, pa GF-256 ne moze da mrdne :wall: ) ga definitivno nema, a baterija je bila cvrsto zalepljena :wall:, pa je radio srafciger... :d

Poslednja izmena:
Da se dopunim...

Sve je to OK jer niko od vas ne rece da treba skinuti bateriju i istovremeno prebaciti dzamper.

Kad prebacis dzamper baterija mora biti povezana da bi dzamper imao smisla.

Ako skines bateriju onda dzamper nicemu ne sluzi.

Znaci, ja bi samo da razbijemo sumnju (ili sumlju ako vam se vise svidja :d ) po pitanju brisanja CMOS-a, jer vidim da previse ljudi na forumu predlaze da treba uraditi obe gore navedene operacije.

Ako imaš Clear Cmos jumper na ploči, bateriju nema potrebe da diraš. Ako nemaš CC džamper, onda u svakom slučaju moraš da posegneš za baterijom.

U mom uputstvu za Asus A7N8X pise da prvo treba izvaditi bateriju, zatim premestiti jumper, vratiti ga na mesto i onda vratiti bateriju.

Nije mi bas logicno, ali ja sam tako radio nekoliko puta.

Evo kako se to radi:
1. Iscupas kabl od napajanja
2. premestis dzamper
3. vratis dzamper
4. ubodes kabl u napajanje
5. ukljucis komp.
dalje ce ti se sve reci samo (na ekranu)

Ovo sam do sada radio mnoogoo puta, sto na svojim kompovima, sto na kompovima neiskusnih, a ambicioznih ortaka i radi 200%.

2112 je napisao(la):
Evo kako se to radi:
1. Iscupas kabl od napajanja
2. premestis dzamper
3. vratis dzamper
4. ubodes kabl u napajanje
5. ukljucis komp.
dalje ce ti se sve reci samo (na ekranu)

A ako ta procedura ne pomogne postoji i nacin da se
1. Iscupa AC kabl
2. Izvadi baterija
3. Koristeci sarafciger kratko spojiti + i - pol na lezistu
4. Drzati 30 sekundi
5. Vratiti bateriju i startati masinu.

Non-Amateur je u pravu.Za Asus ploce vazi ono sto mu pise u uputstvu,za sve ostale "fire at will".Meni se cesto desavalo i vec navedeno da moram srafcigerom da prespojim + i - u lezistu za bateriju da se isprazni neki kondenzator,i to bas na mom Epox-u.
Da,budjavi Gigabyte nema jumper!

Poslednja izmena:
Uh, izgleda da niko nije razumeo čoveka. Nema potrebe da vadiš bateriju i premeštaš jumper u isto vreme. Ili izvadi bateriju na 30 minuta ili premesti jumper. ;)

Ili jednostavno zavuci parche celofana izmadju jezichka koji pridrzava bateriju i baterije te sachekaj lechka, valjda oko lapo chuke, a sad ako mogu ja da se ubacim sa mojom mukom.

Ima li neko negde i gde eprom programatore za one male kockaste, tj ove valjda nove BIOSE, izgleda da sam ga ubio, nece da se digne 8rda3i fleshovan 8rda3+ biosom, tj. stane kod POST-a za memoriju, koja je BTW i pretoga rushila mashinu, pa tako ako neko zna gde i ko opravlja BIOS-e????

Mada, probacu i sa promenom memorijom, pa shta mi Bog da.

postoji i cmos clear software...

Ljudi, pobogu, kojih pola sata drzati bateriju van lezishta? Pola sata treba u nekim ekstremnim sluchajevima, ali u praksi je dovoljno nekoliko 10-ina sekundi, u zavisnosti od kapaciteta chipa.

Kako gde, kako gde, meni je jednom bio potrebno i vishe puta, jer i posle pretpostavljenih 10s' BIOS je i dalje bio pod shifrom, zato sam ga ostavio da prenoci. :smoke:

danijel00 je napisao(la):
postoji i cmos clear software...

da postoji a mozes i da editujes CMOS-naravno ako znas sta je sta na adresama. Nije los program, uradis clear cmos iz windowsa i puff.

Ronnie Coleman je napisao(la):
Ili izvadi bateriju na 30 minuta ili premesti jumper. ;)
Ili, najjednostavnije - drzite Insert, bre! :)
Stvarno se ne secam kada sam zadnji put cackao jumper (bateriju znam da nikada nisam dirao)... mozda onda kada sam koknuo onaj NF7-S, ili pak KR7A :d

UNAME, baci PM Ledenom, ima on programator, napunice ti cip ocas posla.

CAR je napisao(la):
Stvarno se ne secam kada sam zadnji put cackao jumper (bateriju znam da nikada nisam dirao)
Pa od kako si poceo da koristis onaj cuveni remote control naravno da nije bilo potrebe da se zavlacis ispod stola i cackas po dzamperima. :d

Inace na mojoj jednoj ranijoj ploci (asus a7v600) takodje je u uputstvu pisalo da treba i baterija da se vadi i premesta dzamper (kao sto je neko vec naveo u jednom postu isto za neku asusovu plocu).
Na sadasnjim IC7 i 4PCA3+ sam samo premestao dzamper bez vadjenja baterije.

Poz

Poslednja izmena:
Hehe, slucajno sam naleteo na ovaj post.
Najjednostavnije je da izvadite bateriju i napravite kratak spoj na lezistu gde ide baterija novcicem ili srafcigerom, ovo naravno vazi ako nemate onaj dzamper. A ako imate dzamper dovoljno je samo prebaci dzamper u polozaj za brisanje cmosa na 10-tak sekundi.
Naravno pre obe operacije iscupati kablove iz struje posto nema svrhe brisanje ako ploca ima napona.

RasetaM je napisao(la):
Hehe, slucajno sam naleteo na ovaj post.
Najjednostavnije je da izvadite bateriju i napravite kratak spoj na lezistu gde ide baterija novcicem ili srafcigerom, ovo naravno vazi ako nemate onaj dzamper. A ako imate dzamper dovoljno je samo prebaci dzamper u polozaj za brisanje cmosa na 10-tak sekundi.
Naravno pre obe operacije iscupati kablove iz struje posto nema svrhe brisanje ako ploca ima napona.

Idi popij lekitj, posle 4 meseca tesko da ovo nekoga interesuje :D

hahahaha, pa sto onda citas ovo :)

ja malo odmarao od ucenja pa reko da vidim sta se desavalo ove godine na forumu :)

pri oc, ja sam par puta resetovao cmos samo jumperom.. ali kada sam flashovao bios
na A7N8X, nije htelo.. drzao sam jumper 30-40 sec i nista... pomislio da je gotovo sve :( i onda se setio uputstva i uradio i jumper i baterija.. i sve je proradilo sa novim biosem :)

Nazad
Vrh Dno