Šta je novo?

Ciscenje bakarnog kulera...

goranagf

Slavan
Učlanjen(a)
01.11.2009
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5950x / Dark Rock Pro
Matična ploča
Gigabyte B550 Aorus Pro AC
RAM
Corsair Vengeance 4x16GB 3200Mhz
GPU
ASUS GeForce RTX 4070 DUAL OC
Storage
Samsung 980Pro/Kingston A2000/2x WD Red Plus
PSU
Phantex Revolt Pro 850W
Kućište
Ms Titan II Pro
Monitor
3x Dell P2317h
Miš & tastatura
Logitech MX Keys S / MX Master 3s
Mobilni telefon
Samsung S20 Fe
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dakle, imam kuler Thermaltake V1,

51098.jpg

posto sam ga u vise navrata skidao sa ploce, (zamjena ploce, ciscenje, itd...) sada su na njemu ostali otisci prstiju, zbog moje nespretnosti i neznanja oko bakra, jako ruzne tamne fleke.
Kuciste mi je otvoreno (prvidno) kuler se vidi pa iz toga razloga i pitam, postoji li neka tecnost ili sredstvo za skidanje tih "fleka" ili korozije, ako se tako moze nazvati?
Sad se pomalo i kajem sto sam uzeo bakarni, a imao sam izbor da izmem isti samo aliminijski, ali dobro, sta je tu je...
Unapred hvala na svim savjetima!:wave:

hm, probaj negde da nadjes malo cetkicu za kolace, ili makar za zube, kupi medicinski benzin, pa tako...

Jedan način je da potpiš kuler u rastvor sirćeta i soli na 2 deci sirćeta jednja kašika soli i kad se očiste fleke isperi vodom.

Drugi teži način je sok od ceđenog limuna i so, ili treći je limontus rastvoriš u vodu i sipaš kašiku soli...

Naravno ima i drugih načina ali su uključene razne hemikalije.

Cistio kao sto Antonio rece...sircetom. Limontusom nisam probao ali sirce provereno zavrsava posao:p

Mali off, ali da li je bezbedno srebro cistiti sa tom kombinacijom sirce+so? :D

Hvala svima na odgovorima, a sad malo podpitanje:
jel ide zivo sirce ili ono razblazeno, cini mi se 9%-tno (za salatu :d) ?

Probaj prvo sa ovim za salatu, mislim da ce biti dovoljno :D

Nemoj da se igraš sa nerazblaženim, uopšte nije naivno.

^^ Hvala na upozorenju! ;)

Што питаш? Имаш сребрни кулер ? :p

Ma nemam, imam klasicni bakar/aluminijum ;) Nego me devojka smara, unistila srebrne mindjuse i prsten tako sto je pokusala da ih ocisti drzanjem u sodi bikarboni (po preporuci "pametne" drugarice) i sada nakit ima fleke po sebi... I naravno sad mene davi da na netu nadjem kako to da sredi:crash:

Znas kako kazu, klin se klinom izbija, tako da lepo ona stavi ponovo u sodu bikarbonu, i nek se kompletno "oboji" nakit :D

^I posle nek me neko pita zasto posecujem benchmark forum :d

Hvala na linku :wave:

Ma nemam, imam klasicni bakar/aluminijum ;) Nego me devojka smara, unistila srebrne mindjuse i prsten tako sto je pokusala da ih ocisti drzanjem u sodi bikarboni (po preporuci "pametne" drugarice) i sada nakit ima fleke po sebi... I naravno sad mene davi da na netu nadjem kako to da sredi:crash:

Ako su stvarno srebrne nece im biti nista. Soda bikarbona,umocish krpicu u sirce,to sve umocish u sodu bikarbonu i trljash. Prosto,ali smara za sve pare... :d

za bakar ne znam, ali sam srebro cistio vise puta tako sto stavim aluminijumsku foliju u neku posudu, stavim sodu bikarbonu i sipam toplu, skoro kipucu vodu. Ali nista bez aluminijumske folije i tople vode, pokusao sam sa hladnom i nece. A probao sam da stavim srebrni prsten, sodu bikarbonu i komadice aluminijumske folije u lonce i da to tako kuvam i isto je ok ali mnogo pravi penu :D

za bakar ne znam, ali sam srebro cistio vise puta tako sto stavim aluminijumsku foliju u neku posudu, stavim sodu bikarbonu i sipam toplu, skoro kipucu vodu. Ali nista bez aluminijumske folije i tople vode, pokusao sam sa hladnom i nece. A probao sam da stavim srebrni prsten, sodu bikarbonu i komadice aluminijumske folije u lonce i da to tako kuvam i isto je ok ali mnogo pravi penu :D

Ovo ti je dobra fora...........nisam cuo za ovo:eyebrows:

Veceras je tek skupila hrabrost za kuvanje :D Javljam rezultate ;)

@ronin
Ja joj ih kupio prosle godine u Budvi, i platio kao srebro... Sad cemo da vidimo da li ce na vestima da jave: "Nocas je izgorela zlatara u centru Budve..." :D

Bakarni kuler sam ocistio sa cilitom. Naneo sam cilit na povrsinu i sa cetkicom ocistio sve povrsine. Nisu ostale nikakve fleke, a citav kuler je izgledao kao nov :)

Sto se tice ciscenja srebrnih i zlatnih povrsina (vidim da se diskutuje i o tome), kao sto je vec neko ovde objasnjavao, uzeo sam dzezvu za kafu, alu folije taman toliko da pokrije dno, 1 kafenu kasikicu sode-bikarbone, 1 kafenu kasikicu soli, otprilike pola case vode i otprilike 2-3 cepa sirceta. Kad to sve prokuva, ubaci se to sto treba da se ocisti (nakit ili sta god vec :) ) i ostavi se tako da stoji nekih 10-15min. i na kraju se ispere hladnom vodom. Ovo sve sad zvuci kao neki jako los recept za kolace, (mozda zvuci sasavo ali mene ledja vise ne bole :D ), ali posle ovog procesa, npr. nakit izgleda kao da je novo kupljeno :)

Najjednostavniji, najefikasniji i najskuplji način je ultrazvučna kada. Sad, one koje su dovoljno velike da se u njih strpaju glomazni kuleri koštaju koju stotinu €, ali možda može da se okrene kuler par puta kao prase na ražnju i postigne isti efekat. :D Za vodene blokove je sasvim prihvatljivo rešenje jer nije potrebna ne znam kolika kada.

Nazad
Vrh Dno