Šta je novo?

Ciji procesor trenutno posedujete

notax je napisao(la):
Za takve institucije se neradi sa ekonomskom cenom, vec proizvodjaci daju robu skoro za dzabe, zbog reklame. I Intel i Microsoft su dali npr. 90% popust da mi mogli da se hvale da su opremili obrazovne institucije i da je to najbolje resenje.

Mislim da nisu to uradili zbog hvale da su opremili te institucije, nego zbog inertnosti ljudi.

Kada skolarci i studenti upoznaju racunare i rade na njima pocetni period, naviknu se na njegovu filozofiju i kasnje zbog inertnosti kupuju uglavnom samo novije verzije doticnog proizvoda. Takav postupak, je npr MS-ov direktan shamar Appleu i linuxu.

Slicno je i sa firmama; ljudi koji nisu pre imali komp kod kuce, kupice uglavnom onakav kakav imaju na poslu, da bi bili sigurni da znaju da se snadju sa njim.

Dakle, opremanje takvih institucija je direktno investiranje u buducnost. Zato se toliko i MS guzi oko nas - ne zato sto nas voli, nego da bude siguran da nakon sredjivanja zakona obezbedi buducu bazu korisnika/kupaca.

Drunk Devil je napisao(la):
"Ne vidim zasto je to sto sto Athlon pravi u Drezdenu adut u prodaji ? "

Hmm... Da li si ikada chuo za nacionalizam, za favorizovanje svega svojeg. A ima i nesto o chemu mi i ne mislimo ovde - podrska domace industrije.

Hm, zbog cinjenice da je nacionalizam 'moderan' kod nas, ne moras ga svuda primenjivati, pogotovo ne u nasem obliku.

Jednog Evropljanina da povuces za jezik u vezi nacionalizma, dotakao bi se svoje zastave, jezika, verovatno valute, fudbalske reprezentacije i takvih stvari, ali ne i firmi. Kada su u pitanju takve ekonomske stvari, veruj mi, svako od njih gleda samo svoj novcanik. Drzava nema sta da AMD stiti kao domacu industriju; em nije domaci em nije strateski (struja, voda, prevoz, ...) ni jedini. Tako mi imamo, kao, Ei Nis kao jedinu 'elektronsku industriju' ili Zastavu kao jedinog proizvodjaca automobila, pa hoce (nasa) drzava da ga zastiti (i cuva "kao oko u glavi"). Ovde je takva vrsta industrije toliko razvijena, da je AMD "samo jos jedna od stranih IT firmi". Nemaju ljudi ni socijalnih problema tog tipa zbog zaposljavanja - IT firme su samo prosle godine otpustili nekoliko puta vise radnika nego sto radi u AMD-u. U razvijenoj sredini to znaci da se napravilo malo mesta pod suncem za neku drugu firmu i ti ljudi su nasli svoje mesto (klasicna fluktuacija radne snage).

Dakle, ako neko u Evropi svesno favorizuje AMD procesor, to radi kao i svako drugi u svetu - zbog vlastitog ubedjenja da je napravio bolji deal. Isto vredi i za ljude koji svesno favorizuju Intel-baziranu masinu.

Izvinjavam se na kasnjenju, promakao mi post :)

Ma cool SilverOne, samo se ti raspisuj jer od tebe dosta ljudi ima shta da nuchi i to ne samo iz IT oblasti, inache mene strashno mrzi da pishem, pa sam zato i sakupio ovoliko malo postova u prethodnim godinama, shta ccesh kad sam lenj.

Inache da Intel ne mozhe sam na trzhishtu je chinjenica ali da je lider ( shta god zagrizheni iz AMD tabora mislili o ovoj definiciji ) je takodje chinjenica i kao takav poseduje ogromne potencijale za gazhenje konkurencije svim sredstvima. AMD je bio na rubu propasti nakon trzhishnog uspeha Pentiuma II, odnosno njegovog siromashnijeg brata koji je bio perjanica uspeha, cellerona 300A, seti se da je cyrix definitivno ciknuo u to vreme, mada ga VIA danas pokushava ozhiveti, ja neshto ne verujem u to jer ni veliki plavi nije mogao svojevremeno da mu pomogne. Tako cce se zaboravlja chinjenica da je na napredne moguccnosti AMD Athlon procesora dosta uticala pomocc labaratorija velikog plavog kome uopshte nije bilo stalo da Intel ostane jedini igrach na trzhishtu. Ne zaboravi da je IBM prvi testirao Transmetine procesore i prvi dao izjave da su odlichni za, prenosne rachunare svih dimenzija i oblika. Kasnije su pod pritiskom Intela odluchili da ne kupuju iste, ali Transmeti niko nije napravio veccu uzlugu od samog IBM-a, jer nakon toga su pocheli da nalaze mesto u lap-topovima raznih firmi, pa Fujitsu-Siemens je jedan od lidera u prodaji lap-topova sa istim.

Tako da nije sve crno-belo u IT industriji, vecc je veliko i plavo :D

Buca

Zaboravih, da rechem ( iliti da skupim i ja malo vishe postova :D ) i Intel ima svoj Intel-Linux, na kome po Intelovim podacima trentno radi 40.000 open source programera shirom sveta, inache je Itanium dosta testiran pod njim, da ne kazhem pravljen, bilo bi pretenciozno. Od pojedinih ovdashnjih zaljubljenika u Linux sam dobio podatak ( ne znam koliko tachan ) da je kashnjenje sa predstavljanjem Itaniuma i njegov generalno kilav rad u koji su se uverili ljudi koji su bili na prezentaciji istog uslovljen tome shto MS nikako nije mogao da napravi adekvatan OS kao podrshku istom, pa je skarabudzio ( izem ti izraz :D ) Win XP koji je kao radio 64bita ili tako nekako.
Daklem, Intel je bio i vishe nego oprezan da na zvanichnoj prezentaciji Itaniuma, koju je pravio sa Dell-om zajedno, ne bude pomena o Intel-Linuxu i njegovim radom na Dell-Itanium server mashini, vec da tu bude prisutan MS, iako sam i ja mishljenja da bi verovatno bilo koji Linux radio bolje od istog skarabudzenog ( evo ga opet :D ) gov%$#, izvinjavam se na izrazu ;)

Znachi iako nije sve crno-belo josh uvek ima mesta za Pingvine u IT svetu

Buca

Ja se bash raspisao ili sam samo odluchio da skupljam postove na forumu ;)

Josh jedna stvar pa odoh da pijem kafu i ctp; orahe

Elem postoji ogromna uslovljenost poslovnim i tehnoloshkim vezama u IT svetu, ja mislim da Intelu lichno odgovara da AMD postoji, ali da se ne shiri preko 20% trzhishta.
Zashto mislim tako? Pa jednostavno zato shto je Intel u najdublje krize upadao kad nije postizao da isporuchi dovoljan broj procesora na trzhishte. Najvecce zamerke svih proizvodjacha su da nikad ne mogu da rachunaju na godishnje planove upravo zbog toga shto Intel nikad ne isporuchi dovoljan broj procesora po ugovoru koji je potpisan i da je trzhishte uvek gladno konfiguracija baziranih na Intel platformi.
Sa druge strane Intel nije uzdrmao debakl sa 386 konfiguracijama ako se seccash AMD je prodao vishe svojih 286 kompova te godine i njegovo ucheshcce je iznosilo tada u jednom trenutku 51% ukupne svetske prodaje CPU-ova, shto veccina sadashnjih zagrizhenih AMD-ovaca i ne zna, pa se chudi kako noviji uspesi AMD-a nisu sahranili Intel.
Intel je pravio katastrofalne greshke ( kako u ekonomskom tako i u tehnoloshkom smislu ) u dve prethodne godine i sad se konachno stabilizovao ( da li je ? ) i zheli da ogranichi AMD na odredjeni udeo u trzhishtu za koji smatra da ga ne ugrozhava a nadopunjuje ponudu tamo gde je i on sam tanak.

Poshto meni vecc sve biva sivo pred ochima, ovoliko nisam napisao odkad sam postao chlan foruma, pozdrav

Buca

Shta ti je chovek, evo samo josh ovo da dodam pa razmisli o tome SilverOne

Dali si primetio izrazhenu razliku u ceni Intel konfiguracija kod Dell-a ( nr1 u svetu i glavna Intelova perjanica ) i HP i Compaqa sa druge strane u korist Dell-a, koji inache uvek ima prvi, najbolje, najjeftinije i naj, naj Intel-based comp od velikih brandova?

To te pitam iz prostog razloga shto mislim da mora postojati jak razlog kod HP-Compaq ( ubuducce i zvanichne koalicije ) za forsiranje AMD platformi, koji je predpostavljam u chinjenici da je neko dobio bolje uslove za trzhishnu utakmicu

Pozdravi lepshu polovinu i sad stvarno odoh

Buca

Iako smo se malo udaljili od teme threada par napomena; IBM bio sklopio ugovor sa Cyrixom o proizvodnji njihovih procesora. Dakle, nije imao nikakav uticaj na dizajn arhitekture, nego je bilo u pitanju prosto iznajmljivanje proizvodnih kapaciteta. To sto je IBM na njima stampao svoj logo je bio malo zbunjujuci faktor kod kranjih kupaca, ali je za IBM bila (skoro besplatna) reklama, a ni Cyrixu nije smetao potpis giganta (uvek dobro dodje :D). Enivej, cx procesori su bili "pusteni niz slivnik" i mislim da ih je VIA pazarila vise da bi nasledila Cyrixove ugovore sa Intelom oko patenata i licenci za x86 mikrokod i slicne stvari, nego sto su nameravali da 'prave prodor' na trzistu procesora. To im je ionako usputni posao ;)

Sto bi rekli ovde na forumu, IBM rula :)
Izuzetno su poceli mnogo da reklamiraju svoje linux servere; sada ga isporucuju na 4 linije: xSeries, pSeries, iSeries i zSeries. Neke od njih nude i sa Win2k ili Novellom. Jednostavno nisu zadovoljni MSovom ponudom u toj oblasti. Ni svi ovi sistemo, uostelom, nisu x86 bazirani, a linux podrzava jedan od najvecih spektara platformi. Sam IBM direktno nudi support za linux (nudi izbor izmedju RedHata, Caldere, SuSE i Turbolinux, naravno adaptiranih, distribucija). Mislim da je jedan od faktora i koshkanje sa Sunom (Solaris) na trzistu unixolikih servera.

Sto se tice Itaniuma, malo si se za(ja)bunio; radi se o Compaqu, ne Dellu. Compaq je imao dosta problema sa implementacijom svoje Proliant DL590 serije server (Itanium na 733 i 800 MHz) i, nakon sto ga je razvlacio skoro 6 meseci, nudi ga sa tri platforme: RedHat for Itanium, SuSE Linux for Itanium i MS Win Advanced Serverom - dakle, dva linux flavoura i jedan MS. Mada nisam video da primaju porudzbine jos uvek - predstavili ga jesu. Dell se bas zbog toga razmisljao i odlucio da pauzira sa Itaniumom, dok ne vidi iskustva ostalih, tacnije kako ce Compaq izaci na kraj sa njime. Dell se u svojim PowerEdge serverima jos uvek drzi Xeona.

Glede nizih cena intelovih konfiguracija kod Della - vec sam u jednom threadu napomenuo: Dell je pravio veliku anketu kod kupaca i interesenata, pismeno i putem interneta "da li da uvodi AMD platformu". Mislim da je rezultate bacio intelu na sto i sebi osigurao bolji ulaz.

Buca je napisao(la):
Ja se bash raspisao ili sam samo odluchio da skupljam postove na forumu ;)

Josh jedna stvar pa odoh da pijem kafu i ctp; orahe

Elem postoji ogromna uslovljenost poslovnim i tehnoloshkim vezama u IT svetu, ja mislim da Intelu lichno odgovara da AMD postoji, ali da se ne shiri preko 20% trzhishta.
Zashto mislim tako? Pa jednostavno zato shto je Intel u najdublje krize upadao kad nije postizao da isporuchi dovoljan broj procesora na trzhishte. Najvecce zamerke svih proizvodjacha su da nikad ne mogu da rachunaju na godishnje planove upravo zbog toga shto Intel nikad ne isporuchi dovoljan broj procesora po ugovoru koji je potpisan i da je trzhishte uvek gladno konfiguracija baziranih na Intel platformi.
Sa druge strane Intel nije uzdrmao debakl sa 386 konfiguracijama ako se seccash AMD je prodao vishe svojih 286 kompova te godine i njegovo ucheshcce je iznosilo tada u jednom trenutku 51% ukupne svetske prodaje CPU-ova, shto veccina sadashnjih zagrizhenih AMD-ovaca i ne zna, pa se chudi kako noviji uspesi AMD-a nisu sahranili Intel.
Intel je pravio katastrofalne greshke ( kako u ekonomskom tako i u tehnoloshkom smislu ) u dve prethodne godine i sad se konachno stabilizovao ( da li je ? ) i zheli da ogranichi AMD na odredjeni udeo u trzhishtu za koji smatra da ga ne ugrozhava a nadopunjuje ponudu tamo gde je i on sam tanak.

Poshto meni vecc sve biva sivo pred ochima, ovoliko nisam napisao odkad sam postao chlan foruma, pozdrav

Buca

Po ovom postu, skoro da ispada da je AMD samo jedan ogranak firme Intel, koji je sam Intel osnovao.
Ovo sa nadopunjavanjem ponude od strane AMD-a, tamo gde Intel ne stigne da isporuci dovoljno procesora, je jako zabavno.

notax je napisao(la):
Ovo sa nadopunjavanjem ponude od strane AMD-a, tamo gde Intel ne stigne da isporuci dovoljno procesora, je jako zabavno.
Zabavno ali istinito.

Pazi rezultate glasanja. Kakvo je ovo chudno trziste. Skoro da je Intel-AMD 1:2. Kakav bedak za tako renomiranu firmu, kojoj reklama ne treba.

Ljudima koji se smatraju ikakvim poznavaocima, u bilo kojoj oblasti, reklama uopste ne odredjuje opredeljenje.

silverglider je napisao(la):
Ljudima koji se smatraju ikakvim poznavaocima, u bilo kojoj oblasti, reklama uopste ne odredjuje opredeljenje.

Osim, ponekad... :p

notax je napisao(la):
Po ovom postu, skoro da ispada da je AMD samo jedan ogranak firme Intel, koji je sam Intel osnovao.

A koliko je licencirao patenata od Intela AMD a koliko obrnuto? Pa i Silverglider reche da je Via kupila Cyrix zbog toga shto poseduje vecc placcene licence Intelu, koji su joj pretpostavljam trebali.

Svi se i dan danas pitaju shto je IBM dozvolio da i drugi prave PC-ijeve, hard diskove, radne memorije, pa i mikroprocesorske chipove uopshte, kad IBM poseduje veccinu patenata vezanih za iste.
Pa jednostavno tamo gde nisi siguran da cce ti se ulozhen novac u razvoj vratiti, investiraj kroz licencu maloj firmi koja zheli to da proizvodi, ako firma koja to proizvodi za shiroku upotrebu propadne, nishta. Ako uspe super, jer pare idu i tebi, kroz placcanje licenci na tehnologiju. Pa sam intel kad je dobio da proizvodi CPU-ove za prvi PC imao je oko 4500 zaposlenih a upravna zgrada IBM je imala samo 5. puta vishe. Ta chinjenica i sporost toliko glomaznog sistema kakav je IBM bio i jeste, je glavni razlog zbog chega se tako postupa u trzhishnoj ekonomiji.

Seti se nechega shto nema veze sa IT industrijom, Adidas-Puma, Koka-Pepsi, Beneton-PlayLife, StandardOil-Exxon-Gulf-Mobil-Shell itd itd Uz ova razdvajanja uvek idu priche i razlozi zbog chega se to desilo ali najcheshcce ispadne da te priche veze sa mozgom nemaju.

Primera u razvijenim ekonomijama sveta imash koliko hoccesh i ovde ne pricham o takeover-u i integracijama velikih sistema.

Samo AMD nije napravio Intel i to je razlog shto je trka uzbudljiva iako uvek AMD poklekne nakon izveznog vremena ( ipak je on pratilac ) uvek se i izvuche donoseci neka nova i zanimljiva reshenja, dokle god postoji i radi, bez obzira na udeo u trzhishtu, dobro je. Inache zamisli da ga nema:(

Buca

Nazad
Vrh Dno