Šta je novo?

Ciji procesor trenutno posedujete

Amon_Ra je napisao(la):
WOW nisam ocekivao da ce AMD biti u prednosti - svaka cast.Go go AMD, iako imam Intel-a navijam za Nemca, za slabijeg se navija - uvek bilo i bice

Ma bre nisu nemci to su i dalje amerikanci, samo se prave u Nemačkoj...

delimir je napisao(la):
To znači da Intelu ne treba reklama :D

Reci cu ti samo jedno BRAVO MAJSTORE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ne zato sto je komentar za Intel nego zato sto si provalio sustinu. Ne znam da li studiras ekonomiju ali imas dara svakako. Ko zna mozda je u tebi neki novi Dinkic:)
Kazem vam dobrom proizvodu ne treba bombasticna i psihodelicna reklama, on se sam prodaje. Setite se samo reklame(ja sam video samo ovu a Srebrni je tamo video sigurno jos nekoliko varijacija) za E-klasu. Crn ekran, fade in mercedesov znak fade aut, pa fade in text "e-class it`s all said" fade aut... Nema tu mnogo objasnjavanja i velike filozofije. Sto bi rekli u maratoncima kratko ali je**tacno:)

pozdrav
:wave;

Ljudi videste li vi ove oglase po novinama? Pise prodajemo konfiguracije PIII Duron ili PIII Atlon?! Neverovatno zaista...Mislim od nasih "generalnih importera" i "ovlascenih risejlera" ne treba nista da nas iznenadjuje...Ko li je njih "ovlastio" da preprodaje dell-ove i kompakove polovne masine....
Uzas jedan:)

pozdrav jos jednom

PS Srebrni pa neces valjda TI da objasnjavas sta i kako pises, da ne kazem da se pravdas??????? Ljudi od Srebrnog mozete mnogo da naucite. Ja sam recimo njegovo objasnjenje u vezi DLL-ova odstampao u evo naucio i drzim u arhivi:) To i Vama preporucujem. Ako iko ovde zna i nepristrasam je onda je to on.

notax je napisao(la):
Za takve institucije se neradi sa ekonomskom cenom, vec proizvodjaci daju robu skoro za dzabe, zbog reklame. I Intel i Microsoft su dali npr. 90% popust da mi mogli da se hvale da su opremili obrazovne institucije i da je to najbolje resenje.
U pravu si naravno da dobijaju popuste ali nisu ni blizu 90% pa ne moze p4 da kosta 170$. Inace zar mislis da nije stigla i ponuda iz AMD-a kada je odredjeni koledz objavio javni tender(tender-kako to zvuci srpski:))? Pa naravno da jeste sa sve PR oznakama i testovima sa neta koji govore u prilog brzinskoj superiornosti...Ipak su se odlucili za p4, ali to je vec njihov problem;)

pozdrav

Broz je napisao(la):
Ljudi videste li vi ove oglase po novinama? Pise prodajemo konfiguracije PIII Duron ili PIII Atlon?!

To radi List od većih dilera. Evo u njihovom oglasu za najnoviji Nomak pod procesor piše lepo : CPU PIII Athlon 1 GHz...
Sećam se kada je bio thread "Prelazak na Pentirum 4" (ne nisam pogrešio, pisalo je pentirum ;) ) i momak koji je postavio pitanje se razočarao u performanse P4 (pošto sam ga ja uputio na Pecin test na Benchmarku) i odlučio da mu je u tom trenutku racionalnije bilo da kupi PIII. Insistirao je da to bude preko 1 GHz. Kada sam mu rekao da takvo nešto kod nas nije stiglo, trte mrte Tualatin...skupo..on mi reče da u Listu imaju PIII na 1.3 GHz...To ti je naše tržište. Na zapadu bih ako bih naručio PIII na 1.3G i dobio Athlon mogao da ih tužim. Ovde trebaš da si srećan ako dobiješ uopšte ispravan računar. Jako tužno. Nadam se da će brandovi da počnu kod nas da se masovnije prodaju jer cene uopšte nisu visoke za 1000$ imaš da kupiš zmaja od mašine. Da ne pričam o kvalitetu izrade (napajanja, kućišta npr.) i kvalitetu usluge.

Pozdrav od budućeg Ekonomiste (smer finansije, bankarstvo i osiguranje ) ;)

Oho...koliko vidim Intel se popravio u Poll-u. Sada je još malo pa ispred AMD-a. Izgleda da su AMD-ovci bili samo brži u glasanju. Uostalom Intelovci su ionako inertna grupacija pa malo sporije reaguju :)

Mogu samo reći da sam prilično iznenađen razvojem situacije i rezultatima polla. Intel se još dobro i drži s obzirom na uzorak koji se ispituje. Isti ovaj poll smo sprovodili pre skoro godinu dana i odnos je bio gotovo identičan, iako su se stvari na tržištu prilično izmenile u AMD-ovu korist.

Mene uopste ne cudi sto vecina nasih firmi prvo pokusava da uvali intel platformu, pa tek na izricit zahtev kupca skapaju comp sa amd-om. Oduvek se znalo, 10-15 % vrednosti prodatog kompjutera je cist profit.
Znam i ja firmu koja iskljucivo prodaje intele, ali takodje znam gomilu dilera koji kazu da prodaju mnogo vise amda.
Inteli idu u preduzeca, amd u kuce ( i stanove). Iz prostog razloga, firme je lakse izmusti :)
Drugi (mada je moga biti prvi i najvazniji) razlog je strah od pregrevanja amda, zato dileri prodaju pentdze i ne boli ih glava.

Ukupno gledavsi mislim da je trenutno kod nas 65:35 za AMD.

Ja mislim da je lakse izmusti sa amd platformom. Recimo kazes coveku da je tander 1000 brzi od PIII 1000(sto je i tacno) a razlika u ceni ova dva procesora je cca.200dm...
Gde je otislo tih 200dm ja pojma nemam:D

Poll je :Koji posedujete -sta tu ima da se polemise .To sto posedujes to ti je

Ne sta je bolje nego ...
Cemu ovoliki postovi :D
AMD

Broz je napisao(la):
Ja mislim da je lakse izmusti sa amd platformom. Recimo kazes coveku da je tander 1000 brzi od PIII 1000(sto je i tacno) a razlika u ceni ova dva procesora je cca.200dm...
Gde je otislo tih 200dm ja pojma nemam:D

Pa da, samo sto dileri prodaju AMD compice upravo za 200 dem jeftinije. I naravno, obicno ljudi koji traze AMD nisu totalni suckeri, znaju sta je i koliko jeftinije.

Leo je napisao(la):
Poll je :Koji posedujete -sta tu ima da se polemise .To sto posedujes to ti je

Ne sta je bolje nego ...
Cemu ovoliki postovi :D
AMD

Fora je u tome što se očekivalo da bude drastično veća razlika u korist AMD-a imajući u vidu tendencije u prethodnim periodima, a ispalo je da je situacija identična kao i u istom pollu na starom forumu...Ili ljudi ne upgradeuju mašine ili se drže istih proizvođača...trećeg (verovatno) nema.

delimir je napisao(la):
Fora je u tome što se očekivalo da bude drastično veća razlika u korist AMD-a imajući u vidu tendencije u prethodnim periodima, a ispalo je da je situacija identična kao i u istom pollu na starom forumu...Ili ljudi ne upgradeuju mašine ili se drže istih proizvođača...trećeg (verovatno) nema.

OK, ali treba imati u vidu da je do sada glasao samo 51 user od trenutno 544 registrovanih.

Informacije takve kakve jesu

Dakle u toku prosle 2001 do aprila meseca prodali smo 26 racunara za razne korisnike, pojedinci i firme, tacno 20 konfiguracija Intel, 6 AMD.
Od aprila do decembra otislo 72 racunara a odnos je sledeci
2 komada brojkama i slovima d v a Intela
70 AMD. U pitanju su i firme i pojedinci.
Koliko smo para pukli jer smo uvezli intele III i Celerone ne mogu
da Vam opisem, a onda je bilo sprint u Madjarsku i dovlaci AMD.
Takodje smo menjali procesore Intelove kao i ploce za iste, naravno, raznih soketa i cipseta za bilo koji drugi hardwer.
Broj prodatih P4 je nula, potraznja adekvatna prodaji.
Takodje masovno se prelazi na Athlona, umesto Durona.
Ako vec postoji podatak da AMD uzima 30ak procenata trzista procesora u svetu, broj PRODATIH racunara sa AMD procesorima je stravican u odnosu na Intel, jer samo tako moze da im skace udeo na procesorskom trzistu. Zanimljivo je da niko ne spominje
svinjaruju sa Intelovim R procesorima.

Obicno se ne ukljucujem u rasprave AMD - Intel, pre svega zato sto su beskorisne - mislim da nema sanse da neko od zagrizenih ucesnika rasprave promeni misljenje - svako zna najbolje...(znate ono zvezda/partizan, C64/spektrum...)

Samo je fora sto za Intel ima malo "igraca" - uglavnom magick, delimir i vocko, dok vecina moderatora i aktivnijih clanova (cini mi se ) ima AMD procesore...

Iz ovih godinu i po dana (skoro) koliko pratim forum, cini mi se sledece:
racunari kupljeni u zadnjih godinu i malo vise dana su uglavnom sa AMD procesorima (uglavnom Duron), dok su PC-ji pre toga sa Intelom (uglavnom Celeron).

Po meni, mnogo bi tacniji poll bio neki u kojem bi bili odvojeno prikazani modeli procesora - AMD Duron, Athlon, K6, i Intel (S7, Celeron, Celeron II, PII, PIII, P4). Pretpostavljam da bi se rezultati poklopili sa onim sto sam gore naveo...

Postoji i druga varijanta, koja je na forumu zestoko osudjivana - a sto je praksa na stranim forumuma - da korisnici u potpis stave osnovne komponente koje koriste (CPU, mobo, mem, HDD, VGA, monitor...).

Za kraj - da ne zaboravim - racunari clanova Benchmark foruma nisu reprezentativni uzorak - stavise, dosta su iznad proseka u Srbiji...

Paja je napisao(la):
racunari kupljeni u zadnjih godinu i malo vise dana su uglavnom sa AMD procesorima (uglavnom Duron), dok su PC-ji pre toga sa Intelom (uglavnom Celeron).

Ja sam letos promenio svoj Intel PIII-650 MHz za Intel PIII-933 MHz...

Potpuno si u pravu. Ovakve rasprave nikoga ne mogu da ubede ni u šta. Teško i da neko promeni mišljenje da prizna da je to uradio po savetu tog i tog. Problem je što svi počnemo onako "rekreativno" da se raspravljamo pa to preraste u mnogo ozbiljnije stvari. Onda dođe Neshram ili evo sada Silverglider pa pozatvara threadove. Posle neki najčešće noviji user otvori ponovo thread iste tematike pa Jovo na novo...

Za kraj - da ne zaboravim - racunari clanova Benchmark foruma nisu reprezentativni uzorak - stavise, dosta su iznad proseka u Srbiji...

I ovo je potpuno tačno! Ljudi još uvek krpe raznorazne Celerone na 400 MHz i sporije (pa čak i PI).

Da ne spominjemo kako vecini ljudi nista brze od 500-600 mhz nije potrebno....

Evo ovo sto je rekao Minotaur je dobar pokazatelj.Kod nas je sasvim i logicno da AMD bude najzastupljeniji proizvodjac procesora.Razlog je naravno u materijale prirode.Dok je na zapadu sasvim druga prica...

Nego sta AMD da Americka firma?!Ne zezam se stvarno sve vreme mislim da su Svabe...Ali kao da je i bitno...

Ljudi ovako sam ja video situaciju u Londonu:

Ljudi udju u radnju ( u ovom sluchaju u pitanju je DIXON, koji spada u najopremljeniji lanac ali i najskuplji u UK ) plate 80 funti kreditnom karticom i odnesu PakardBell rachunar ( P4 1,8 sa 256mb Rambusa i Ati Radeon 32sdr TV-out, 40gb disk, 17" monitor ) i onda narednih 48.meseci im se skida po 30. funti sa rachuna svaki mesec.

Tako da vi lepo pustite inertne i glupe Engleze kojima ne pada na pamet da pljunu oko 1000. eura na sto i kazhu daj mi ljutu mashinu, jel stvarno nemaju pojma shta rade i sigurno cce propasti :D

U takvoj situaciji je vishe ljudi zainteresovano za Apple nego za AMD, verujte mi na rech.

Inache je zanimljivo da sam video da ima josh ljudi koji bez problema rade, surfuju i zezaju se ( i ne optereccuju se brojem frejmova u QIII ili brojem bodova u 3Dmarku ) na Windows 3.1 mashinama sa 486 ili prvim Pentium I procesorima.

Inache, najgluplje igrice na rasprodajama koshtaju 12. funti, tako da se jako malo ljudi igra, a Sony PS2 se pred bozhicc prodavao kao alva po ceni od 199,99 funti. Ali njega kupuju roditelji klincima i poneki matori entuzijasta za igre.

Inache firma koja drzhi do sebe u Engleskoj radi na Sun-ovim mashinama u kobinaciji sa intel mashinama koje rade pod Win-om, vecina ljudi nije ni chula za SiS, a i Ali bash nije prisutan preterano.

Za procesore P4 na 2ghz, se bukvalno ide na listu chekanja i to je vecci problem prodavcima u Engleskoj ( nedovoljne kolichine istog ) nego da li je ili nije P4 brzi od athlona XP, koji se i ovako nikako ne prodaje u UK.

Buca

P. S. malo sam se vishe raspisao nego shto mi je obichaj

;)

Ako vam iz mog prethodnog posta nije jasno kuda se krecce trzhishte na razvijenom zapadu Evrope, da dodam da je AMD upao u zhestok procep na trzhishtu za koji je sam kriv.

Njegova taktika nabijanja megaherca i konstantne priche da Intel monopolistichki sporo razvija brzinu procesora da bi izmuzao krajnje korisnike a i da ne mozhe tehnichki da izadje nakraj sa brzinama preko megaherc, na kraju se ispostavila kontraproduktivnom, jer kad se Intel osetio ugrozhenim pocheo je da nabija megaherce u nebesa i sad kompletna AMD-ova pricha sa PR oznakama ne drzhi vodu kod krajnjeg korisnika, koji kupuje kompjuter bez mnogo predznanja o istom.

Trend je takav da ljudi kupuju novo i najbrzhe ako se mozhe, a na papiru to je svima poznati Intel sa svima poznatim Pentium procesorima koji su vec stigli do broja 4.

Nakon pochetne hrabrosti pojedinih brand proizvodjacha, sad svi okreccu ledja AMD-u, a najbolji dokaz za to je problem sa gomilom ne prodatih konfiguracija sa Athlonima na 1ghz i koji prestavljaju sad vecc i gubitak na trzhishtu a u ovo vreme blage recesije na zapadu, to nimalo nije pozheljno.

Prema tome AMD je procesor za " siromashna " trzhishta a paradoksalno je samo da se na istim prodaje za kesh, koji niko ne vadi na zapadu u tolikoj kolichini u kolikoj se vadi kod nas kad se kupuje mashina.

Buca

Mala ispravka/dopuna, Buco.

Istina jeste da se ovde napolju Intel za sada mnogo bolje prodaje, ali je takodje istina da je prodaja AMD masina dobrano skocila. Situacija je takva da vecina brandova i dalje forsira Intel platformu kao nosecu seriju, a neki od njih (npr HP, Compaq) guraju AMD (sa naglaskom na Duron 1.0+ GHz) kao jeftinu kucnu multimedijalnu masinu; dakle zna se o kojim serijama pricamo -> npr HP Pavilion. Firma kao sto je Fujitsu-Siemens, na primer, sve vise stavlja naglasak na Athlon XP masine za klasu "do 2000 DM".
Kupovanje racunara kod nas i u svetu jeste nebo i zemlja, kao sto kazes, jer placas mesecno pedesetak maraka ratu i neku doplatu od xxx maraka ces osetiti kao ±5 DM, sto se prakticno ovde i ne oseti. Sve masine su opremljene sa standardnih 256MB rama, prosecno 40GB diskom, DVDom, CDRWom, TVoutom, itd - dakle, masina ima sve sta ti moze zatrebati i ljudi uopste ne razmisljaju - biraju samo monitor, stampac i skener. Sve ce to brzo, lepo i pouzdano raditi (mislite da ce vam brand uvaliti remark ili kilavo napajanje ?!?).
Drugi faktor koji je vrlo vazan je cinjenica da napolju ljudi (vecinom) placaju sw i nema svako na masini PS6, 3D Max i ostale zivotinje (kao kod nas) koje traze suvu CPU snagu, pa da se ljudi po kuci zezaju i kukaju kako im ovaj ili onaj secka sa radom preko n poligona. Izvinjavam se ovde nasim clanovima, ali sam stekao utisak da kod nas vecina ljudi startuje 3D max bar 3 puta dnevno i renderuje nesto po 8 sati (takodje dnevno). Pasionirani igraci dobrim delom se opredeljuju za konzole -> sta mislite ko kupuje one silne PS2-jke, a sada i xboxove, gamecubove i ostalo ? Ili ce prosecni evropljanin da o/cuje svoj tnt2 da bi se igrao ? :D

Dakle, koju god platformu da uzmu, ona ce im zavrsiti posao (ili zezanje) i uopste sebi ne lupaju glavu jel' ovaj ili onaj ima 2.5% u Content Creation Winstone testu. I takva je vecina ljudi. Ne radi se ni o tome da su culi da li je Intel ili AMD bolji ili brzi. To ih uopste ne zanima. Oni uzimaju racunar kao magicnu kutiju koja ce ih odvesti na internet, pustati muziku, filmove i takve stvari.

Sve ovo sam napisao samo zbog jedne stvari - komentara ljudi koji su prodali u svojoj firmi n ovih ili m onih procesora, podrazumevajuci da je to tako svuda. Mi nismo tipicno trziste, broj ovih ili onih prodatih kod nas nece uticati ni na kakvu prevagu - ti brojevi koje ovde vidjam za mesecnu prodaju se ovde iz prosecne radnje iznesu u toku dana, kad ti je dovoljno da sa 100 DM odes u radnju i izadjes sa racunarom; nije to nikakav pokazatelj, osim za lokalni region. Dakle, trendovi se prave negde drugde (na zalost, ne u Srbiji). Licno mislim da je AMD uzeti jos jedan dobar deo kolaca trzista (kao sto intel dominira u prodaji kod brandova, tako vecina malih noname sklapackih firmi preferira AMD i time faktor cene zbog takmicenja na surovom trzistu), ali takodje mislim da dosta toga zavisi od brandova i njihovih ugovora.

delimir je napisao(la):
Oho...koliko vidim Intel se popravio u Poll-u. Sada je još malo pa ispred AMD-a. Izgleda da su AMD-ovci bili samo brži u glasanju. Uostalom Intelovci su ionako inertna grupacija pa malo sporije reaguju :)

He, kakvi procesori takvi i vlasnici... :D :D

leksa je napisao(la):
He, kakvi procesori takvi i vlasnici... :D :D

Kako bese ona stara narodna:

Sto je brzo to je i kuso :D

U potpunosti se slazhem sa tobom Srebrni ali takodje je chudno da dve firme koje se integrishu HP-Compaq najvishe i guraju AMD na trzhishtu brand mashina, ali takodje im jako osciliraju ( da budem precizniji padaju ) deonice na berzi i postoji moguccnost da zapadnu u josh veccu krizu izazvanu integracijom, a tada cce postati mnogo ranjiviji i ako ih Intel pritegne, mogu i da odustanu od toga.

Seti se samo kako je jedno vreme Compaq nudio RH Linux kao alternatini OS u svojim mashinama umesto MS-Windowsa ali nakon shto ih je Microsoft prichepio ( izvinjavam se na izrazu ) RH je izleteo iz ponude brzinom svetlosti :(

A ne zaboravimo da je prvi IBM PC nastao na platformi Intel-ovoj, a pokretan MS OS-om, tako da se zna otprilike ko je tata.

Sve ostalo su alternative, nazhalost. Ili shto reche Broz, navijam za AMD jer da nema njega o novom Pentiumu bih mogao da sanjam, zar ne.

Generalno bi bilo jako loshe po trzhishte, kad bi AMD pao, shto verujem ne mozhe da se dogodi tako lako, jer gomila nepoznatih brandova u UK, nudi podjednako AMD i Intel, negde chak AMD prednjachi, ali je zanimljivo da Durona nisam mogao iskopati u Engleskoj ni bagerom:D

Buca :wave;

Jos niko da odgovori da li je AMD Nemacka ili Americka firma, znam da je pitanje pomalo glupo, ali se ja od pocetka tripujem da je AMD Nemcaka firma - mnogo se pominje cuveni Drezen, verovatno zbog toga.

Jaooo razocarao sam se, bio sam ubedjen da su Nemci - bedak.Nego Broz malo si pogresio, Advanced Micro Devices znaci AMD, u svakom slucaju hvala.
Ne diraj mi FON ;)

Vi ne videste smajlija iza zagrade ili(sto bi Vocko obicavao da kaze:D ) vam noge smrde:)

Ok je to, Buco, moram da upotrebim ono nase "moz' da bidne, a ne mora da znaci".

Trenutno je recesija u fazi "nacinjanja" vecine firmi, glede setanja akcija firmi. Mada, akcije samih HP-a i Compaqa skakucu zbog medijskog rata dva tabora akcionara u HP-u koji su za i protiv sjedinjavanja. Medjutim, sta god da se desi, oni te AMD konfiguracije drze u ponudi i polako uvode i XP u pojedine serije. Cak i ako do mergera ne dodje, obe kompanije su suvise velike da bi pukle. Osim toga, rade oni na mnogo vise polja, ne samo na prodaji desktop PC racunara -> to im je "low level" ponuda. Jedina dva izrazita Intel suportera su Dell i IBM. Dell jeste neko vreme vrsio anketu medju kupcima (i preko interneta) da li da uvodi AMD, ali rezultate takvog "referenduma" nikada, naravno, nismo saznali javno. Licno verujem da je te podatke Dell podmetnuo Intelu pod nos da bi "produbili" saradnju u smislu vise povoljnosti za Dell. Sto se tice IBM-a, mislim da bi oni uvodjenje AMD masina smatrali za svojevrsnu jeres. Mislim, svasta moze da se desi, ali tako nesto bi bilo zanimljivo da se vidi.

Generalno ne bi mogao da uporedjujem situaciju kada Microsoft pritiska i kada Intel pritiska iz dva razloga:

1. Kada MS pritiska, nemas izbora, jer je gomila para i uticaja u rukama samo jedne kompanije koja u ovoj oblasti godinama posluje kao de facto standard. U slucaju procesora, imas i drugi pol oko alternativne grupacije kapitala (amd, via, etc). Ne smemo uzeti u obzir situaciju gde samo Intel pritiska parama, dok konkurencija stoji skruseno kao malo dete dok mu sladoled curi u ruci. Ima i ova druga strana para, pa pritiska i ona. U slucaju M$-a, tako nesto ne postoji trenutno.

2. Postoji granica kada pritisak nije vise pritisak. Na primer, taj pomenuti IBM 'ladno isporucuje velike serije servera srednje klase baziranih na linuxu (ima on AIX recimo za vece stvari) koji su takodje ciljna grupa MS-a. Radi se o tome da je sam IBM vec toliko velik da se pritisak polako pretvara u "nastojanje za saradnju". U slucaju bukvalnog pritiska, takav gigant bi i te kako mogao da uzvrati shamar i da inicira neko udruzivanje protiv monopola, na primer (kao, odjednom im zasmetalo). U slicnoj situaciji se nalaze HP i Compaq, kada narastaju otprilike na takvu velicinu da nije jednostavno ili moguce vrsiti pritisak. A to i jeste bio jedan od ciljeva tog sjedinjavanja, da postanu tehnoloski lider (sa svim konsekvencama i povlasticama koje takav naziv nosi). Posto prolazi kod te dve firme, veruj mi da je AMD-u i te kako stalo da taj merger uspe -> znacio bi mu kao veliko uporiste u napadu na brand trziste. Kad kazem "stalo mu je", to znaci da se zna sta se radi sa plasiranjem viska kapitala u smislu investicionih inekcija prema takvom uporistu.

Sorry na duzem postu.

Nazad
Vrh Dno