Mala ispravka/dopuna, Buco.
Istina jeste da se ovde napolju Intel za sada mnogo bolje prodaje, ali je takodje istina da je prodaja AMD masina dobrano skocila. Situacija je takva da vecina brandova i dalje forsira Intel platformu kao nosecu seriju, a neki od njih (npr HP, Compaq) guraju AMD (sa naglaskom na Duron 1.0+ GHz) kao jeftinu kucnu multimedijalnu masinu; dakle zna se o kojim serijama pricamo -> npr HP Pavilion. Firma kao sto je Fujitsu-Siemens, na primer, sve vise stavlja naglasak na Athlon XP masine za klasu "do 2000 DM".
Kupovanje racunara kod nas i u svetu jeste nebo i zemlja, kao sto kazes, jer placas mesecno pedesetak maraka ratu i neku doplatu od xxx maraka ces osetiti kao ±5 DM, sto se prakticno ovde i ne oseti. Sve masine su opremljene sa standardnih 256MB rama, prosecno 40GB diskom, DVDom, CDRWom, TVoutom, itd - dakle, masina ima sve sta ti moze zatrebati i ljudi uopste ne razmisljaju - biraju samo monitor, stampac i skener. Sve ce to brzo, lepo i pouzdano raditi (mislite da ce vam brand uvaliti remark ili kilavo napajanje ?!?).
Drugi faktor koji je vrlo vazan je cinjenica da napolju ljudi (vecinom) placaju sw i nema svako na masini PS6, 3D Max i ostale zivotinje (kao kod nas) koje traze suvu CPU snagu, pa da se ljudi po kuci zezaju i kukaju kako im ovaj ili onaj secka sa radom preko n poligona. Izvinjavam se ovde nasim clanovima, ali sam stekao utisak da kod nas vecina ljudi startuje 3D max bar 3 puta dnevno i renderuje nesto po 8 sati (takodje dnevno). Pasionirani igraci dobrim delom se opredeljuju za konzole -> sta mislite ko kupuje one silne PS2-jke, a sada i xboxove, gamecubove i ostalo ? Ili ce prosecni evropljanin da o/cuje svoj tnt2 da bi se igrao ?
Dakle, koju god platformu da uzmu, ona ce im zavrsiti posao (ili zezanje) i uopste sebi ne lupaju glavu jel' ovaj ili onaj ima 2.5% u Content Creation Winstone testu. I takva je vecina ljudi. Ne radi se ni o tome da su culi da li je Intel ili AMD bolji ili brzi. To ih uopste ne zanima. Oni uzimaju racunar kao magicnu kutiju koja ce ih odvesti na internet, pustati muziku, filmove i takve stvari.
Sve ovo sam napisao samo zbog jedne stvari - komentara ljudi koji su prodali u svojoj firmi n ovih ili m onih procesora, podrazumevajuci da je to tako svuda. Mi nismo tipicno trziste, broj ovih ili onih prodatih kod nas nece uticati ni na kakvu prevagu - ti brojevi koje ovde vidjam za mesecnu prodaju se ovde iz prosecne radnje iznesu u toku dana, kad ti je dovoljno da sa 100 DM odes u radnju i izadjes sa racunarom; nije to nikakav pokazatelj, osim za lokalni region. Dakle, trendovi se prave negde drugde (na zalost, ne u Srbiji). Licno mislim da je AMD uzeti jos jedan dobar deo kolaca trzista (kao sto intel dominira u prodaji kod brandova, tako vecina malih noname sklapackih firmi preferira AMD i time faktor cene zbog takmicenja na surovom trzistu), ali takodje mislim da dosta toga zavisi od brandova i njihovih ugovora.