Šta je novo?

Cider - Windows igre native na Intel Mac-u :)

• Začetnik teme delimir
  • Datum pokretanja
D

delimir

Guest
Odem danas na poznati Torrent sajt da pogledam sta ima novo za Mac, kad ono:

NFS U1
NFS U2
Worms 3D
FarCry
CMR 2005
NFS Most Wanted

itd...

Neko je leakovao Cider, aplikaciju koju koristi i EA da portuje svoje naslove za Mac OS X. Rec je o tehnologiji nalik Wine-u, koja izvrsava Win32 API kod pod Mac OS X. Dakle nije rec o emulaciji, vec o Win32/Direct3D kompatibilnom API-ju.

Procedura "portovanja" igre je jako jednostavna i svodi se ustvari na kopiranje instalacionog direktorijima originalne igre u .app fajl...

Znaci, Windows vise nije potreban ni za igre, posto ce sasvim sigurno kako se Cider bude usavrsavao i decije bolesti koje su sada uocljive, biti otklonjene.

Npr. desava se da mish lose radi (npr. u Worms3D), ali kako je Cider predvidjen da radi na Mac-ovima kojih nema u ne znam koliko razlicitih konfiguracija, lako ce se sve to ispeglati.

Jedino je problem sa GMA950 grafikom, koja jako lose radi u portovanim igrama, a EA je verovatno zbog toga i naveo da naslovi koje su oni portovali na ovaj nacin uglavnom ne rade na GMA950 i disableovali podrsku.

Vise o Cider-u mozete naci ovde...

http://www.transgaming.com/

Poslednja izmena:
Mala digresija..igre portovane Ciderom rade samo na Intel mašinama :)

Pre par dana sam skinuo Battlefield 2142, ali mi na Intel iMacu nije radila..pokrenem aplikaciju, ona se samo ugasi. Video sam da postoje neka podešavanja u zavisnosti koju grafiku imaš, ali mi se nije taj dan ništa čačkalo, pa sam obrisao igru, instalirao H.A.L.O. i odbio se od igranja :)

Navedeno je u naslovu teme da je rec o Intel Mac-u. Inace, mene zanima najvise Worms3D.

Ispeglace se to sve sigurno - taman da ubijem boot camp :)

Poslednja izmena:
Hehe, nisam video da je u naslovu..znači, verovatno neću biti jedini :)
Dobro, meni BC i Win treba zbog stvari poput Nokia Phone Suita ili update-a softvera telefona i sl, pa mi Cider ne koristi :) A i bio sam baxuz pa mi prva igra nije radila :)

Ne, mislio sam da ubijem Boot Camp, a Windows programe da vozim iz Fusion-a. Boot Camp skoro i da ne pokrecem...

Probaj za Nokiju program Nokia Multimedia Transfer. U pitanju je zvanicni Nokijin softver koji se integrise u iTunes i iPhoto.

Poslednja izmena:
Video sam ga, ali nisam skidao, jer tada nisu podržavali E klasu. Sad u ovoj 1.1 beti ih podržavaju, pa ću skinuti :)

Hvala.

hvala pre svega za ovaj hint sa Nokia Multimedia Transfer!

a sto se cidera tice d ali to radi na istom principu kao i npr. Wine/CrossOver? Windows DLL fajlovi koji se ticu 3D grafike i igara se "prepisu" za MacOS X?

Tako - nekako :)

Mislim da se ne koriste bas MS dll fajlovi, vec su oni napisali, pokupili iz Wine projekta, fajlove koji obezbedjuju kompatibilnost sa Win32 i DirectX API jima. Sve u svemu, ne radi se o emulaciji.

Poslednja izmena:
sa wikipedije :) http://en.wikipedia.org/wiki/Wine_(software)

The name 'Wine' derives from the recursive acronym Wine Is Not an Emulator. While the name sometimes appears in the forms "WINE" and "wine", the project developers have agreed to standardize on the form "Wine".

Rather than acting as a full emulator, Wine implements a compatibility layer, providing alternative implementations of the DLLs that Windows programs call, and processes to substitute for the Windows NT kernel.

Transgaming has also produced Cider, a Wine library for Apple-Intel architecture Macintoshes. Instead of being an end-user product, Cider (like Winelib) is a wrapper allowing developers to adapt their games to run natively on Intel Mac OS X without any changes in source code.

----------------

sve te igre koje ste spominjali sam skinuo sa torenta ali ih nisam jos probao :/
sa druge strane VMWare Fusion radi super - npr. EVE Online pichi na iMacu bez problema...

----------------

!!!!!!!!

The involvement of Corel for a time assisted the project, chiefly by employing Julliard and others to work on it. Corel had an interest due to the porting of WordPerfect Office, its office suite, to Linux. However, after Microsoft made major investments in the company, Corel cancelled all Linux-related projects and the Wine effort stopped.

sad procitah sta se desilo sa Corelom i M$-om!!! tacno se secam da je M$ pre par godina ulozio nekoliko stotina miliona $ u Corel da bi posle godinu dana prodao te iste akcije po 100 puta manjoj ceni!! eto sta su uradili: "after Microsoft made major investments in the company, Corel cancelled all Linux-related projects" upropastili firmu... kakvi su to bolidi :| neka, nece ni njihovo vecno...

Imas moj mail, mozemo da napunimo przne diskove tim Cider igrama koje si skinuo - u edukativne svrhe? :)

Javi mi, ako mozes da mi narezes ili presnimis na HDD.

Da ja samo dodam na Cider listu i HOI2 Doomsday :) Biće valjda brzo gotova :)

ajde da se svi lepo vidimo i nadjemo druge subote u oktobru u Ozonu :D ... ? to je meni sad definitivno top priority jer koliko vidim bice tamo puno novih likova ;)

btw sad imam vec na desetine DVD diskova sa Mac OS X igrama :D ali nisam stigao ni pola da probam :/ u svakom slucaju rado cu da ih sharujem :D - desni klik > Share > permision: all :) (ako se dobro secam :d)

Poslednja izmena:
Pa sada nije jos ni septembar... Do oktobra cu ih i ja poskidati :)

sorry, mislio sam na 8. septembar :) ...

Nazad
Vrh Dno