Šta je novo?

Cicada 3301 - neresiva internet zagonetka bez ociglednog source-a

Dzekson

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
13.04.2013
Poena
99
verujem da su neki do sada culi za Cicada 3301, a ko nije, ukratko:

2012 godine, 4 januara neko je na 4chan (weird bas tamo) okacio sliku:

Cicada_3001_Final.jpg

resavanje slike je dovelo do organizovanja zajednice koja je napravila cicada Wiki, i izmedju ostalog, ubrzo se provalilo da za resavanje problema mora se upotrebiti Kriptografija, kao i Steganografija (sakrivanje poruke u kodu) i avantura je pocela. nakon nekog vremena, otkriven je i Logo organizacije:

Cicada_3301_logo.jpg

vecina resenja je vodila na naknadne .onion linkove, koji su jos vise zbunili zajednicu jer je postalo ocigledno da poruke kodira neko neprofitabilan, bez komercijalne namere, kao i da nije jedan covek, vec veoma veoma inteligentna organizacija. Nekoliko poznatih kriptografa i steganografa je potvrdilo da je nemoguce da je autor igre jedan covek vec masivna organizacija sa previse resorsa.

nakon odredjenih resenja, doslo je do toga da su neke zagonetke koordinate, sto je jos vise fasciniralo zajednicu, jer su se sledeci tragovi nalazili svugde po svetu, na fizickim lokacijama (USA, Tokio, Amsterdam itd .. )

450px-Cicada_3301_Poster_Warsaw.jpg

Cicada 2012 je zavrsena na taj nacin da je objavljena slika na 4chan koja je rekla otprilike:

"hvala svima na ucestvovanju, nasli smo one koji nas interesuju, vidimo se sledece godine"

Nekoliko ljudi je tvrdilo da su resili Cicada 12, kao i naknadnu Cicada 13, ali nikada nije bilo verifikacije, potvrde, niti bilo koje grupe da izadje ispred Cicada zagonetki.

Upravo je krenula 2014 cicada, 4 januara kao i dve prethodne:

zN4h51m.jpg

zajednica je brze nego ikad dosla do sledecih zakljucaka, a ujedno mozete videti i na koji nacin se resava Cicada:

http://uncovering-cicada.wikia.com/wiki/CICADA_3301_2014_PUZZLE

Meni je jako krivo sto se ne razumem u Steganografiju koja je obavezna, mada sam video iz raznih komentara da se brzo moze uhvatiti pejs sa poznavanjem materije.

Sta vi mislite o ovome ? :)

Poslednja izmena:
Mislim da je nekome do jaja dosadno.

Zasto me ne cudi ko je otvorio temu ;) :)

To sto iza ovakve radnje ne stoji zvanicno nikakva organizacija, univerzitet, agencija i slicno, ne znaci da treba ismevati. Otvorite wiki stranicu i citajte tok resernja i recite onda da je "glupo i dosadno" samo zato sto ne razumete.

Očigledno je da onaj ko ovime traži ljude, ne traži bilo kakve inteligentne ljude, već hakere, odnosno entizieste za kriptografiju, tajne i mrežne komunikacije. Samo mi je čudno kako to da nisam već čuo za ovo a postoji već dve godine (i nije nikad pomenuto ovde ili na sk-u). Šta ja znam, ja se ne bih sa ovim igrao, koliko mi znamo možda NSA (ili bilo koja druga organizacija tog tipa za koju možda i ne znamo) ovako traži hakere da ih zaključa i naredi im da rade za njih bez pogovora, a ako nešto sjebu mrtvi su. Niko od tih nekoliko koji su došli skoro do samog kraja rešavanja se nisu više javili. Organizator sigurno zna da ovi hakerčići uvek kriju svoj identite na internetu i ako nestanu niko sa interneta neće moći ništa da preduzme.

Ako resenje zaista postoji, onda je u pitanju popis tj vrbovanje ljudi koji su u stanju da ovo rese, i imaju dovoljno slobodnog vremena, kao sto se vec rece gore.
Slicni tj isti motivi su i pokrenuli MENSU, popisati sve inteligentne ljude u svim zemljama sveta, genijalno...ovaj svet je jedan veliki betlfild.

Meni je jako krivo sto se ne razumem u Steganografiju koja je obavezna, mada sam video iz raznih komentara da se brzo moze uhvatiti pejs sa poznavanjem materije.

Ja upravo zavrsavam specijalizaciju iz kriptografije i steganografije. Stegano metode su manje-vise javno poznate i svode se na upotrebu raznoraznih alata, ali kriptografija tj. kriptoanaliza (koja je neophodna za resavanje ovakvih zagonetki) predstavlja najtezu granu racunarstva. Profesori kriptoanalize gotovo uvek rade za neku tajnu sluzbu.

Po meni, Cicada 3301 je tzv. "recruitment puzzle" i nista vise od toga. Britanski GCHQ je prvi poceo sa ovakvim forama.

Ako resenje zaista postoji, onda je u pitanju popis tj vrbovanje ljudi koji su u stanju da ovo rese, i imaju dovoljno slobodnog vremena, kao sto se vec rece gore.
Slicni tj isti motivi su i pokrenuli MENSU, popisati sve inteligentne ljude u svim zemljama sveta, genijalno...ovaj svet je jedan veliki betlfild.

i sta da rade sa tom listom .... evo npr ... u Srbiji MENSa je jedna od najjacih u svetu sto se tice prosecnog skora i kolicine testiranih/oni koji su iznad 148IQ i sta ko ima od toga jel ce da kucaju po vratima inteligentnih ljudi? a da ne pricamo o tome da dzaba ti sto imas IQ>148 ako nisi nista naucio u zivotu.

Ako pretpostavimo da zagonetka zaista ima nekog smisla, onda je jasno da autor pretpostavlja da je jako mali broj ljudi koji može da je odgonetne. Pritom sama inteligencija definitivno nije ni izbliza dovoljna, kao ni poznavanje kriptografije ili steganografije. Recimo, iz ovogodišnje slike izvučena je zagonetka i ključ. Ključ je predstavljao način da se iz jedne određene knjige izvuku potrebna slova za dalje. Zagonetka je upućivala na knjigu. Pod pretpostavkom da je izvučena tačna knjiga, evo objašnjenja kako su do nje došli:

Poem references transcendentalism
Emerson is a noted transcendentalist author
"he trusted himsef" refers to "trust thineself", which is a theme throughout Self-Reliance, as is producing from within

Dakle, zagonetka zahteva i odlično poznavanje engleskog, kao i poznavanje specifične literature koja nije baš sastavni deo prosečne kućne biblioteke, ni školske lektire. Može IQ da ti bude i 1000, suštinski je džaba. Jednostavno, čak i da nekako dođeš do pretraživanja transcedentalnih autora, i njih i knjiga sigurno ima previše da bi iz ostatka zagonetke tek tako ubo koja je u pitanju. Dakle, treba da budeš i posvećen problemu, da se raspituješ i tražiš, ulažući poprilično živaca i vremena. Tačnije, da nemaš pametnija posla. A možda autor zagonetke specifično traži osobu koja zaista čita knjige iz te discipline. I osobu koja će da organizuje da joj neko drugi slika one kodove po svetu, a ne da lično putuje. U svakom slučaju, definitivno nije kućna razbibriga. Eventualno može da bude zanimljivo da se prati tema na netu i da se vidi kako se dolazi do određenog zaključka. Naravno, tu je i teorija zavere, da autor zagonetke učestvuje i u wiki strani, navodeći na pogrešan (ili pravi) trag. Meni je bilo interesantno ono da ugrađene preview slike u JPG mogu da se koriste za prvi korak provere da li je neka slika original ili editovana i to je to.

@smarac

Ne posmatraj stvari oko sebe, tako licno i ne presudjuj prema tome kako bi se ti ponasao i sta bi tebi nesto predstavljalo.
Nije forum mesto gde se govori o geostrateskim teorijama, a pojedine se primenjuju vise hiljada godina, nebitno da li je necija misao u stanju to da prihvati ili ne.

http://en.wikipedia.org/wiki/Kryptos
ispred CIA zgrade, 4 segment jos nije resen...

tema je dobra, makar da skrene paznju nekom koga tematika zanima ili mu je makar zanimljiva
citajuci komentare, covek bi pomislio da vi vase slobodno vreme vrlo kvalitetno koristite, sto naravno pozdravljam...:trust:

Profesori kriptoanalize gotovo uvek rade za neku tajnu sluzbu.

+1

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno