Šta je novo?

Chipset furunica

beagle

Cenjen
Učlanjen(a)
14.04.2009
Poena
170
Imam Gigabayte M720-US3 koja je u svakom pogledu odlicna ploca za svoju cenu, ali ima pasivni hladnjak na cipsetu koji se nenormalno greje (bukvalno sam se opekao na njega sinoc), a sto je najgore odmah uz njega su dva kondezatora, kojima sigurno ne godi ta visoka temperatura.

Treba mi preroruka za sto manji ventilator i da je sto tisi, koji cu da namestim na chipset na maticnoj ploci. Eventualno sam razmisljao i o novom cipset cooler-u. Naravno kriterijum bi bila tisina :)

Da li ti uopste citas sta ja pisem? Lepo sam rekao na prosloj strani (a i pise u profilu) da nemam BOX kuler, tj. da imam HyperTX2. Ti si prvi poceo da pises o tome.

Sad sam se setio necega...
na mom biostaru temperature su se znacajno smanjile kad sam umesto zvake stavio postenu pastu...

uspeo sam da oborim temperaturu cipseta za nekih deset stepeni. Skinuo sam gigabajtov znak koji je bio nalepljen preko hladnjaka (vidi sliku). Sad radi na 66 stepeni. Jos kada budem nasrfio cetvorkicu tu, bice odlicno :)

Primetite dva kondeza koja stoje bukvalno uz hladnjak.
2009212223758215.jpg

Poslednja izmena:
Ventilator koji sam ti predložio ima tri zice tako da možeš da ga ubodeš na ploči negde gde imaš kontrolu broja obrtaja pa da ga podesiš da se vrti onako kako ti hoćeš 2000-3000 ti biraj na tim obrtajima je nečujan a i tih 5500 nije strašno . I ja sam bio skeptičan po pitanju tih 5500 obrtaja jer sam imao asusovu kartu 6600gt sa ventom na 5500 obrtaja veruj mi razlika je nebo i zemlja po pitanju buke .

@beagle: Ja sam proveravao temp preko everesta i za MCP mi posle visetanog igranja daje 62 stepena...a pri leru oko 55-58... Koliko si ti imao pri opterecenju i koliko u leru. A koliko bez reklamnog logoa...

Na leru 75-76. Bez gigabyte "poklopca" 69 max. Predpostavljam da ti imas box, pa su zato temperature nize.

Skinuo sam ventilator sa box kulera, povezao na 4-pinski konektor i naslonio ga na MCP. Radi na nekih 1500 obrtaja, potpuno je necujan i sad mi MCP radi na 42 stepena. Hladnjak je na dodir potpuno hladan (sad je verovatno problem i fabricka "pasta", ali nemam volje ni zelje da skidam plocu). E sad, to mi ne odgovara jer mi zauzima 4pin konektor na ploci (na koji inace kacim 12-icu, radi kontrole brzine, 3pin konektori na mogu da regulisu obrtaje), tako da cu skinuti sa stare graficke mali vent koji je apsolutno necujan - cim dodjem do nje (sunon maglev) pa cu ga nakaciti na hladnjak.

Zanimljivo je da sam namestio box ventilator da radi na 5V (preko molex konektora), ali i tada je nehumano bucan, a kada radi preko PVM-a ne cuje se uopste.

Kad sam vec to pomenuo, kako se zove uredjaj ciji jedan kraj kacis na PWM konektor na ploci, a sa druge strane ima nekoliko izlaza za standardne ventilatore. Znam da nije bog zna sta skupo i da ima da se kupi kod nas. To bih voleo da imam :)

Pa da imam box, i jedan vent 8icu na bocnoj strani kucista koja je stavljena na 5v, cisto da ubacuje vazduh :D
mogao bih da skinem taj poklopac pa javljam temperature...

beagle ispod 40 i neki stepen tesko da ces ikada da ga spustis. Meni je sada 45 sa pasivnim HR-05/IFX i to je ok. Kada sam skidao fabricki kuler pasta je bila korektna tako da ne moras da brines oko nje.

Ja vise od toga i ne trazim :)

Zavisi. Obicno cipovi bez IHS-a idu sa zvakom, a oni sa IHS-om imaju silikonsku pastu. Sigurno bi neka silver pasta kupila jos 5-6 stepeni, ali smatram da je to nepotrebno.

EDIT: A sad videh da imas istu plocu :)

Poslednja izmena:
Nabacio sam vent sa graficke. Kada radi na 12v vrti se na 6000 obrtaja i tada tiho zuji. Chipset radi na nekih 40-41 stepen. Modujem ga na 7v, temperatura je oko 44, ali je zato necujan. Izgleda vrlo lepo, posto je vent proziran i nema okvir, samo me brine da se slucajno ne odlepi :)

Danas sam resio problem grejanja ove furunice sa ventilatorom sa BOX kulera :)
Kao sto se vidi na slici... ventilator je prikacen na postojeci BOX kuler od procesora, uz pomoc dve bakarne zice sa izolacijom, u obliku kukice. :) Tako da sad temp ne prelazi 48 stepeni :D

Prilozi

• IMG_1215.JPG
    IMG_1215.JPG
    188.9 KB · Pregleda: 81
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno