Šta je novo?

Chieftech 450w i A64 upozorenje

Bax

Čuven
Učlanjen(a)
14.07.2001
Poena
620
Racunajuci da je stari DTK 300w dotrajao za masinu A64 3000, ATI x800GT, 2*sata Maxtor, 2*DVD, resim da se uradi zamena za jace napajanje i odaberem Chieftech od 450w. Rezultat je bio da diskovi nece da se prepoznaju, ili se prepozna jedan ili nekad oba(bez pravila). Pa vratim stari DTK i sve sljaka....Eto malo upozorenja da se drugi ne zalete ko ja.

Hoćeš da kažeš da novi chieftec ništa ne valja i da je taj tvoj stari chieftec bolji ? Hah.

Verovatno da to napajanje nije uredu.
Ili je Chieftech-u toliko opao nekadasnji kvalitet.

Hoćeš da kažeš da novi chieftec ništa ne valja i da je taj tvoj stari chieftec bolji ? Hah.
Staro napajanje nije Chieftec vec DTK, nisi dobro procitao

A to novo napajanje sumnjam da radi kako treba, ako imas garanciju menjaj ga ili za isto ili neki drugi model. Sve vise ljudi kuka na Chieftec, ocigledno nisu vise ni C od starog Chiefteca

ja sam uzeo stari model 420w neki dan... vrrrlo sam zadovoljan... druga prica je sa ovim "chieftecima" od 400, 410w... te od 450 jos nisam probaom, al ako je ispod 70eu ne moze da valja...

Napajanje Chieftech jeste oko 70e i ima 450w, ipak mislim da to nije mala kinta, i ja ga nisam uzeo zbog jeftinoce, vec sam ocekivao kvalitet, koji je izostao. Cak sta vise vecina komponenti ukupne snage(snage na 3.3v, 5V, -12v) je jace na DTK 300w nego na Chieftech 450w, a razlika u ceni je 50e.

Bax je napisao(la):
Racunajuci da je stari DTK 300w dotrajao za masinu A64 3000, ATI x800GT, 2*sata Maxtor, 2*DVD, resim da se uradi zamena za jace napajanje i odaberem Chieftech od 450w. Rezultat je bio da diskovi nece da se prepoznaju, ili se prepozna jedan ili nekad oba(bez pravila). Pa vratim stari DTK i sve sljaka....Eto malo upozorenja da se drugi ne zalete ko ja.

DTK300W (model 3007P) je prilcno solidno napajanje koje je kudikamo bolje of vecine kosookih no-name kung-fu 350W ili cak 400W napajanja. E sad, Chieftec 450W bi trebalo da je bolji u svakom pogledu. U tvom slucaju, ja bih rekao da je on verovatno nesto neispravan... Reklamiraj ga, pa neka ga oni u servisu provere.

Poslednja izmena:
ja sam imao dva chiefa 300w koja sam vratio
imao sam i dva 350w koja su izgoreli (mislim da su delte bile u pitanju u oba slucaja)
ovo sad su hpf360-202 i hpf420-302 sto imam i puno vise ulivaju poverenje od delti...

ono sto hocu da kazem da nije sve sto se prodaje kao chieftec isto i da treba znati koje je to napajanje ustvari...

Ja uzeo od ortaka ovaj 350W iz Dragon kucista i napajanje nije ni za k.., od kada sam ubo 6600GT nista od newcastle-a na 2.5 GHz a imam 1xHdd i 1xCombo i 2xDDR ... sto ce reci kesa od napajanja. Pre ovoga sam imao 300W chief a za ostale modele ne znam, zamerke upucujem iskljucivo na 350W a po Delijinim savetima i 410W je fush.....

Izgleda da su stvarno ovi noviji modeli chiefteca losiji od starijih. Pre nekih 4 meseca sam uzeo iz starijih zaliha chieftec 460W napajanje sa 12cm fan-om i imam na njemu dva opticka uredjaja 3 HDD-a 7800GT i OC venice i sve radi bez problema tako da evo jedne preporuke.

Chiefovi sa Dual Fanom i sa Active PFC su mnogo bolji od onih sa 12com i Pasive PFC. Eto ja sam imao Chief od 420W, koji je nazalost crko zbog moje greske, a pre toga radio je neprikosnoveno. Dobio sam nazad chief 410W koji je smece - kad ga stavim na komp, prikljucim, komp radi 3 minuta i posle se gasi. Sve zivo sam probao i nece. Najzesce je to sto kod druga radi skroz ok i ne baguje mu se komp :)

u taj 460w stari je zver... ali ga nema, nema vise ni ovih 420 sto sam ja uzeo, ovo je iz nekih zaliha...

Bax je napisao(la):
Napajanje Chieftech jeste oko 70e i ima 450w, ipak mislim da to nije mala kinta, i ja ga nisam uzeo zbog jeftinoce, vec sam ocekivao kvalitet, koji je izostao. Cak sta vise vecina komponenti ukupne snage(snage na 3.3v, 5V, -12v) je jace na DTK 300w nego na Chieftech 450w, a razlika u ceni je 50e.

Prvo, ne pišu maksimalne snage koje svaka grana može istovremeno da isporuči, nego maksimalna snaga koju svaka grana može ponaosob da isporuči potrošaču, tako da sigurno nije pomenuto DTk napajanje jače od Chieftec-a.

Najbolja iskustva i sam imam sa DTk napajanjima, do pre neki mesec sam terao jednu ozbiljnu overklokovanu mašinu na svega 235W DTk napajanju starom 8 godina.

Naravno, došlo je vreme da se zameni i napajanje, tako da je razumna odluka uzeti neko Active PFC napajanje, gde je Chieftec sasvim dobar po kvalitetu, a posebno po ceni.

Zameni to tvoje napajanje, očigledno sa njim nešto nije u redu. Konkretan model bi morao da ima Active PFC, 12cm fan, da bude veoma tih i solidno pouzdan. I, naravno, da bez ikakvih problema tera tvoju konfiguraciju.

Pretpostavljam da je DTk 20-pinsko, a ploča ti zahteva 24-pin. Nisu bez razloga dodata još 4 pina, iako bez njih uglavnom sve radi.

Ja sam bas morao da zamenim coveku 410W chieftec koji se grejao kao lud. Na njemu inace pise 5A/220V, dok recimo na 550W LC Power pise 4A/220V iz cega bi se moglo zakljuciti ponesto o efikasnosti.

Sastavio juce konf. sa Chieftec 450W, A64 3200+, Epox 9NPA+ Ultra, 2x1GB RAM, DVDRW, CDRW, 6600GT, HDD 200GB ....
Za sada radi savrseno i drzi 5v napon na 4.98v

Kako na Cheiftec-u GPS-400AA-101 A prepoznati koja je koja grana za 12V (+12V1 i +12V2) ???

Na samom napajanju pise da +12V1 moze da da 14A a +12V2 15A, mada mi je bitnije da razdelim opterecenje izmedju te 2 grane.

Na samim kablovima ne uochih nikakve upadljive oznake (mozda je vreme da menjam dioptriju)

Da li iskreno misliš da taj 1A pravi neku krucijalnu razliku? Slobodno rasporedi, mada u principu i ne moraš. U pitanju nisu snage koje su konstantno na svakoj od grana, nego teoretski maksimum koji svaka pojedinačno može da isporuči. To svakako ne znači da obe možeš da opeteretiš maksimalno.

Sa druge strane, bilo kakvu razliku u opterećenju svake od grana će ti regulisati aktivna PFC komponenta unutar napajanja, tako da budi bez brige, a kablove rasporedi po praktičnosti prostora u kućištu.

Cek, cek, cek... Nismo se razumeli:

Ja hocu da identifikujem koji su konektori povezani na koju granu upravo da bih raspodelio to opterecenje a ne da sve potroshache prikljuchim na istu granu.

Iz napajanja izlaze:
24-pin kabl za plocu
4-pin 12V P4 kabl za plocu
6-pin crni-zuti kabl (PCI-E graficke)
2 kabla sa po 2 molexa za hardove i po 1 konektorom za floppy
1 kabl sa 3 molexa za hardove
1 kabl sa 2 konektora za SATA diskove

E sad, koji od tih kablova je nakacen na koju +12V granu?

Neki ljudi izgleda jos uvek nisu culi da je Chifec danas sve samo ne onaj Chiftec od pre pet godina! Izmedju jednog Chifteca i recimo jednog LC-a nikada ne bih uzeo Chifteca!!

sta onda?

uzeti? Vidjam po radnjama i termaltake imaju napajanja pd 380w, 410, pure power 420 i pp 460. Kakva su iskustva? Kupio sam jedno cooler masterovo 385 w ali greje se ko furuna sa samo jednim diskom, i 6600gt agp. no flopi nikakva optika. doduse masina nepada ali meni se ipak cini da se dosta greje. imam u tom kucistu 2 ventilatora na hardu odozdo i dva na kucistujedan uduvava jeda nizduvava. Masina nije oc a procesor je northwood na 2.8 Imam 6 napajanja chiftek od 350 wati, 2 od 360, i dva od 420 i nikad nisam imao nikakvih problema sa njima. Dakle koje je napajanje najbolje uzeti. da napomenem samo da je tt pure power 420 negde oko 50 eura. Ima li ko neko iskustvo sa njim?

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
Neki ljudi izgleda jos uvek nisu culi da je Chifec danas sve samo ne onaj Chiftec od pre pet godina! Izmedju jednog Chifteca i recimo jednog LC-a nikada ne bih uzeo Chifteca!!

Ako možeš konkretno i precizno da napišeš zašto?

Pretpostavljam da tu ne ne govoriš o LC-u od 500+W za 20 evra, nego imaš neko drugo napajanje na umu?

Najpreciznije moguce sto mogu da ti odgovorim jeste da je moje iskustvo sa Chifom od 420 i TT-om od 550 (koji je zapravo prepakovani i mnogo bucniji Chif) porazavajuce u odnosu na recimo LC. Chif je posle izvesnog vremena i odredjenog broja ploca jednostavno poceo da slabi da se pod opterecenjem gasio. Sa LC-om od 500+ W takvih iskustava nisam imao...

Šta reći, join the club :d :d
I ja sam imao ama baš isti slučaj READ THIS
I znaš šta - LC POWER rula, bre - gazi sve :smoke:
Pfu, pfu, ni jedan jedini problem, takav LC POWER 6550G 550W gura kod drfedje na primer dual core 170 opti na 2.8 GHz, 2xHitachi 80 Gb u raid 0 + sve ostale *******cije + OC 7800 GTX, pa ti vidi :smoke:

R_U_S je napisao(la):
Šta reći, join the club :d :d
I ja sam imao ama baš isti slučaj READ THIS
I znaš šta - LC POWER rula, bre - gazi sve :smoke:
Pfu, pfu, ni jedan jedini problem, takav LC POWER 6550G 550W gura kod drfedje na primer dual core 170 opti na 2.8 GHz, 2xHitachi 80 Gb u raid 0 + sve ostale *******cije + OC 7800 GTX, pa ti vidi :smoke:

A koliko je bucan taj njegov LC 6550G???

Nedjo je napisao(la):
Najpreciznije moguce sto mogu da ti odgovorim jeste da je moje iskustvo sa Chifom od 420 i TT-om od 550 (koji je zapravo prepakovani i mnogo bucniji Chif) porazavajuce u odnosu na recimo LC. Chif je posle izvesnog vremena i odredjenog broja ploca jednostavno poceo da slabi da se pod opterecenjem gasio. Sa LC-om od 500+ W takvih iskustava nisam imao...

Neozbiljna konstatacija, bazirana na jednom primerku i jedne i druge firme.

Ne branim ni jednu marku, da ne bude zabune, nego i sam formiram svoje mišljenje po tim pitanjima, ali to iz ovog iznad sigurno da ne mogu. Po čemu je sad taj Chief ocrnjen, kao jedan primerak koji je vrisn'o, a pri tom je igran basket sa njim od mašine do mašine. Sigurno komponente unutra nisu ni predviđene, niti ATX power konektor za milion stavljanja i vraćanja.

Koja je cifra za pomenuti LC? I, ako se dobro sećam, LC ima pasivni PFC, zar ne?

Kolko sam primetio, ovde se korisnici vec duze vreme zale na chiftec napajanja. To znaci da vise nisu kao sto su bili.

Poslednja izmena:
nidza je napisao(la):
Neozbiljna konstatacija, bazirana na jednom primerku i jedne i druge firme.

Ne branim ni jednu marku, da ne bude zabune, nego i sam formiram svoje mišljenje po tim pitanjima, ali to iz ovog iznad sigurno da ne mogu. Po čemu je sad taj Chief ocrnjen, kao jedan primerak koji je vrisn'o, a pri tom je igran basket sa njim od mašine do mašine. Sigurno komponente unutra nisu ni predviđene, niti ATX power konektor za milion stavljanja i vraćanja.

Koja je cifra za pomenuti LC? I, ako se dobro sećam, LC ima pasivni PFC, zar ne?

Kad vec formiras misljenje, gledaj ovako, ja ne znam da se iko zali na LC-a, dok se na chief-a zale, nema ni njih puno ali ih ima, ja nisam suprostavio Chief-a LC-u vec sam mu dao malo boljeg protivnika Enermax-a, ja razliku nisam primetio, meni je LC (koji je na defaultu relativno tih) bio preglasan i sad radi sa 14ticom na 7V, i hdd u idle-u je najglasnija stvar na kompu, odnosno kad se udaljim na 2m od kompa nista ne cujem :smoke: .

Prilozi

• IMG_0395.jpg
    IMG_0395.jpg
    130 KB · Pregleda: 113
Kakva su Q-TEC napajanja u odnosu na LC?

Nedjo je napisao(la):

E vidis ja sam probao 2 TT napajanja i oba su bila vrlo tiha.A ako si slucajno probao ono sa TWV onda sa njim mozes da kontrolises fan unutar napajanja i samim tim to ne moze biti nikako bucno.Pa ovaj TT sto se prodavao u mb softu od 500w je bio ultratih, dok se LC 6550G sa 14com kod druga cuje malo glasnije, ali su oba vrlo tiha, tako da mi je cudna ta konstatacija da TT ima bucna napajanja.Ima jos ljudi na forumu TT napajanja i ne vidim da se neko zalio da su bucna, vec naprotiv...

A vec si valjda pricao o MS Industrialu od 550W kako lepo radi sa 6800ultrom dok se TT gasi, i koliko se secam Broz je rekao da je to neka nekompatibilnost sa tom kartom isl...i mislim ne moze se zbog toga nazvati krshem ili losim napajanjem, jer uostalom vecina njih kosta malo skupje od LC-a, osim onih sa TWV i sa modularnim kablovima koji imaju cenu pribliznu CM koji je bolji od njih pa su neisplatljiva.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno