Šta je novo?

Chieftec - pravilan raspored ventilatora

Placebo

Slavan
Učlanjen(a)
18.05.2005
Poena
320
Izvinjavam se ako sam promasio podforum.

Overklokovao sam Athlon 64 na 2400 MHz i chipset cooler na DFI Lanparty prilicno vristi. Namesten je u biosu na fully on if T>55 C. Kako da poboljsam hladjenje kucista?

Zanima me koji je pravilan raspored ventilatora na Chieftec lbx kucistu. Mislim da je ovo relativno popularno kuciste (i da je hladjenje reseno kao kod drugih chieftec midi towera) pa bi mi mnogo pomogao savet nekoga ko je pronasao dobitnu kombinaciju koja bi me spasla eksperimentisanja i troskova.

Koliko sam uspeo da se informisem do sada, na levu stranu kucista kod hard diska idu tri devetke na onaj ljubicasti tray, koje uduvavaju vazduh, a na desnu iznad procesora i graficke dve koje izvlace vazduh.

Takodje sa zadnje strane ispod napajanja moze da se stavi 120 mm fan. Da li pomaze i kako ga treba okrenuti. Takodje da li postoji neki tanji 12 fan, koji moze da se uglavi pozadi zbog karajan modula?

Hvala

Ova tri sa strane kod hdd-ova su suvisna. Tu ne treba stavljati tri, mnogo je. Pogotovo ako imas jedan hdd ili dva. Dovoljno je jedan.

Pozadi sam ja stavio da mi 12tica izbacuje vazduh. Tako sam stavio i kada sam imao BOX cooler, ali sada pogotovo odgovara taj smer jer Hyper TX cooler usmerava vazduh ka zadnjoj stranici kucista i onda ga 12tica preuzima i izbacuje.

Sa strane, naspram procesora i graficke bi po meni trebalo da idu ventilatori koji ubacuju vazduh. Meni stoji jedan samo naspram graficke koji ubacuje. Kada je on iskljucen temperatura graficke je veca za min 2 stepena u zvisnosti od spoljne temperature.

Hvala

A da li je moguce nekako izvesti strujanje vazduha kroz kuciste, konkretno kako da sto bolje ohladim chipset? Meni je pismena ta ideja sa dvanaesticom pozadi, a za ova dva sa desne strane nikako ne provaljujem sta je bolje. Mozda gornji napolje a donji na grafickoj unutra?

Ne mogu da nadjem nigde sta je preporuceno od Chiefteca.

Pa ja nisam stavio gornju 9tku malo i zbog buke, ona nekad moze i da smeta cpu cooleru. Imas i cpu coolere koji su prakticno spojeni sa tim otvorom preko palsticnog levka.
Ja sam resio cipset pomocu ventilatora koji sam stavio unutar kucista da duva direktno u cipset. Napravio sam nosac od lima i nakacio ventilator. Nije mi tu aparat da slikam, ali sam napravio lepo strujanje vazduha u kucistu tim ventilatorom.
Mana ovih kucista jeste to sto nemaju konkretan otvor za ventilator sa prednje strane kucista zato se moras snalaziti.

mada ja mislim da je najbitnije izbaciti topliji vazduh van kucista, a tu se svakako nece stvoriti vakuum nego ce uci hladniji vazduh kroz otvore kojih ima bez obzira da li su na tim otvorima ventilatori ili ne... samo povlacenje vazduha iz kucista dovesce do uvlacenja vazduha unutar jel' normalno... ipak postoje ti ventilatori kod hdd koji ipak ubacuju vazduh jeste to skoro beznacajno jer je odvojeno hdd kavezom ali kol'ko tol'ko udje...

Slazem se, ali kretanje vazduha u kucistu takodje doprinosi hladjenju.
Mesanje vazduha u kucistu, zatim izbacivanje istog. Hladjenje mora da obuhvati sve. Ne moze se samo izbacivati, a da oko najtoplijih mesta na ploci (ili gde vec) ostanu okruzena toplotom.

Kod mene je sledeci raspored:
1 fan na diskove,
1 fan na video kartu,
1 fan pozadi da izvlaci vazduh.
Dovoljno je.
Na svakih mesec dana uzimam kopresor iz firme, iznesem celo kuciste na terasu i lepo sve to izduvam. Neverovatno je koliko se video karta napuni prasinom.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno