Šta je novo?

Chieftec Napajanje

Wulfgar

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2005
Poena
319
Za koji dan cu nabaviti x850 pa cu morati da uzmem novo napajanje jer staro nema sanse da izdrzi.

Mislio sam da uzmem neti Chieftec (nov naravno)

Treba biti po ATX 1.3 standardu jer imam Athlon XP (Thoroughbred-B), a on i grafa oboje vuku sa 5V grane (ako se ne varam?)

Kod nas na PC berzi ima dosta chieftec-a, ali ili nista ne pise ili pise ATX 2.0...

Kada pozovem telefonom i pitam uglavnom kazu:

"Ma ATX2.0 decko, to ti je najnovije ,)"

A kada krenem da im objasnjavam bude u stilu:

"Ma uzmi ovo, bolje je :S: "

Sada, znam da ima i starijih modela, ali kod nas prodavci uglavnom vole da uvale, ili imaju osoblje koje nema blage veze :,,::smash:

Jel zna neko gde u Beogradu ima da se kupi Chieftec 350-450W ATX1.3 (do 50-60evra)?

samo ih pitaj koliko pinova ima strujni konektor za plocu. Ako ima 24 to ti ne treba. Tebi treba sa 20 i standardnim ATX12 za mikroprocesorsko jezgro... to je to...

Inace, mislim da ce uz nova napajanja pisati da su 2.0

Mozes recimo otici na Chieftec sajt i naci modele koji su 1.3 pa ih potrazi na berzi...

...ili mozes da kupis ATX 2.0 napajanje i adapter sa 24 na 20 pinova. Ili da uglavis 24-pinski konektor napajanja na 20-pinski na maticnoj ako oko ATX konektora na maticnoj imas dovoljno prostora i ako znas raspored pinova (imas na netu dosta slika -> Google)

Wulfgar je napisao(la):
Treba biti po ATX 1.3 standardu jer imam Athlon XP (Thoroughbred-B), a on i grafa oboje vuku sa 5V grane (ako se ne varam?)

Kod nas na PC berzi ima dosta chieftec-a, ali ili nista ne pise ili pise ATX 2.0...

Kada pozovem telefonom i pitam uglavnom kazu:

"Ma ATX2.0 decko, to ti je najnovije ,)"

Jel zna neko gde u Beogradu ima da se kupi Chieftec 350-450W ATX1.3 (do 50-60evra)?

Na Chieftec HPC-360W dual_fan napajanju koje je ATX2.0, mozes da odvojis poslednja 4 pina (postoji plasticna "zabica") te ga nije problem ubosti u bilo koju plocu sa 20 pina. Inace kosta oko 40 max. 45€.

Wulfgar je napisao(la):

Није ствар само у 24/20 већ у томе да нова дају више на 12V а стара на 5V.

Погледајте стандарде и видећете.

Чак би и ATХ2.0 500W имао проблема да ово напаја.

Наиме ознака ХХХW на напајању се добије као збир свих грана.

Што значи да нова не могу да дају довољно снаге кроз 5V а на 12V има вишка...

Јесте да сам ово сада рекао лаички, али ако се не варам тако је.

То значи да ми треба АТХ1.3 напајање а не АТХ2.0+адаптер

@Slayer

Хвала, пробаћу 🙂

Ja sam video nekoliko (i posedujem jedno) Chieftec napajanje ATX 2.0 koje ima 24 pin koneeketor. Ona 4 viska se samo otkace i dobije se 20 pina. Ne treba nikakav adapter!

Није ствар само у броју пинова, требају се поклопити и волтаже, успео сам наћи једно које одговара, сада још "само" да скупим 60 евра :trust:

ja mislim da su pinovi istog rasporeda

Wulfgar je napisao(la):
Није ствар само у 24/20 већ у томе да нова дају више на 12V а стара на 5V.

Погледајте стандарде и видећете.

Чак би и ATХ2.0 500W имао проблема да ово напаја.

Наиме ознака ХХХW на напајању се добије као збир свих грана.

Што значи да нова не могу да дају довољно снаге кроз 5V а на 12V има вишка...

Јесте да сам ово сада рекао лаички, али ако се не варам тако је.

То значи да ми треба АТХ1.3 напајање а не АТХ2.0+адаптер

Mnogo toga si izmesao i pogresno protumacio ili sta vec. Pogledaj ti to malo bolje. Ukratko uzmi atx 2.0 sa prikljuckom 24 pina kome se po potebi 4 odvajaju...

ja nazalost imam jedan od prvih atx20 modela chiefa 360w modela (dual fanu), kome se ta 4 pina ne odvajaju...

hehe meni je na noname 350w radio athlon64 3200+, 512rama i 6800gt bez problema, za pin kompatibilnost se nebrini, to svaki proizvodjac koji drzi do sebe mora da ispostuje, barem narednih 6 meseci, ja na chieftec-u imam lepo deo koji se odvoji i to je to!!

Ona koja ti trazis su Chieftec HPC-360-xxx ili HPC-420-xxx pa jos eventualno DF (za dual fan). XXX ozake predstavljaju varijante pasivno/aktivni PFC. Normalno ovih 360 and 420 je snaga napajanja.

Sto se izbora tice... mozes uzmes koje god hoces. 90% ATX 2.0 napajanja ima ATX konektor gde se odvaja/spaja onih dodatnih 4 pin-a.

Интернет ме зезао ових дана, па нисам стигао да одговорим, узео сам hpc-420-302df и ради ко бомбона 🙂

Не само то, већ је вентилаторчић тачно изнад процесоровог хладњака тако да је сада хладнији за невероватних 10 степени :zgran:

Пар пута сам проверавао и буквално је тако.

Ваљда "built in bonus feature :d "

a da ugradis jedan ventilator pozadi?! mislim ako ti napajanje skida temp procesora za 10c to onda jako nije dobro, jer to znaci da se doticno greje za tih 10c vise i vrlo je nepreporucljivo

Већ сам имао додатни вентилаторчић позади и још један напред, оба 80х80х25, зато ме и изненадило да је напајање скинуло 10 степени када су ова два када сам их уградио пре пола године скинули око 5 степени.

Ваљда је фора у томе што фабрички хладњак тера ваздух горе и доле, а сада напајање половину прегрејаног ваздуха аутоматски избацује напоље (размак између фабричког хладњака и вентилатора од напајања је око центиметар ), тако да је поред смањења температуре процесора опала и температура матичне и хард диска за по 5 степени јер се врели ваздух не задржава у кућишту.

едит: Имао сам и још увек имам два 80мм вентилатора у кућишту.

Poslednja izmena:
Moze biti i da ti je staro napajanje davalo cudne struje, pa da si imao nezgodne temperature zbog toga...

Wulfgar je napisao(la):
Интернет ме зезао ових дана, па нисам стигао да одговорим, узео сам hpc-420-302df и ради ко бомбона 🙂 "

Kol'ko para i gde?

Temperaturu..

ti nije skinuo taj mali ventilatorcic nego normalno napajanje,isto se i meni deslio kada sam presao sa kung-fu napajanja na TT 430w 😉

Ja sam pre neki dan... zbog problema sa Chieftec od 400w (nemoze UPS DA GA DRZI) ... stavio to od 360w isto Chieftec i radi sve ok... ali samo sto kod mene graficka nema dodatno napajanje zato sto je PCI-E... ali ja mislim da bi trebalo da ti izdrzi... onaj sajt za izracunavnje koje napajanje da stavis govore o krajnjem opterecenju tj. max vrednosti... a za pinove i ja isto imam to kod koga se ne odvajaju ta 4 pina... vec sam morao da kupim taj adapter sa 24 na 20... nekih 200din je...

Jel postoji Delta-Chieftech varijanta ovog napajanja?!?

Malo su mi cudna ova napajanja koja nisu dual fan ( i sam imam jedno takvo-LC :d )
znaci oni uvlace topli vazduh ( i prasinu) iz kucista , a nedovoljno efikasno izbacuju :bottle:

@Stanmar

MILSoft Computers
011/243.00.39

58 jevr3ja

@ironmanbg

Ovo ima df u oznaci a.k.a. to je dual fan kuciste 🙂

raven2005 je napisao(la):
a za pinove i ja isto imam to kod koga se ne odvajaju ta 4 pina... vec sam morao da kupim taj adapter sa 24 na 20... nekih 200din je...

Koje je to Chieftec napajanje od 360W kad se ne odvajaju 4 pina? Pitam cisto informativno, jer imam jedno dual fan od 360W ali pinovi se mogu odvojiti...

Da ne otvaram novi thread ako neko zan gde ima da se kupi 20na24 pina konektor posto imam staro napajanje chieftec a treba mi sa 24 pina >gde ima da se kupi adapter??Unapred zahvalan!!!!!

djsp je napisao(la):
Da ne otvaram novi thread ako neko zan gde ima da se kupi 20na24 pina konektor posto imam staro napajanje chieftec a treba mi sa 24 pina >gde ima da se kupi adapter??Unapred zahvalan!!!!!

Electronic 011/354-13-67
Pozeska 67a
Banovo brdo

.neo je napisao(la):
Koje je to Chieftec napajanje od 360W kad se ne odvajaju 4 pina? Pitam cisto informativno, jer imam jedno dual fan od 360W ali pinovi se mogu odvojiti...

To je ovo Chieftec HPC-360-202 kod njega se ne odvajaju ja imam taj model ... a imas i Chieftec HPC-360-302 kod njega nisam siguran nisam ga video...

Kod HPC-360-302 se odvajaju, video sam ga u prodavnici, mada za svaki slucaj zatrazi da ga vidis pre kupovine, ipak je ovo Srbija 😉

Nazad
Vrh Dno