Šta je novo?

chieftec napajanja

raindog

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
649
gde je najpovoljnija cena 300W i 360W chiegtec napajanja

Nije pitanje gde je najpovoljnije, vec gde IMA da se kupi.
U Novom Sadu probaj u Pinu (maloprodaja je Milenium ili tako nesto na Spensu), a ako imas nekoga u BG onda List computers. (Thanx to Aurena :))

Pin naplacuje porez na pojedinacne komponente, a List ne, ali za tu razliku ceni ne vredi se cimati :)

po kojoj osnovi pin ima pravo da naplati porez???

Ne naplacuju na "racunarske sklopove". Mislim da oni od tog poreza nemaju nista, vec da sve daju drzavi, a zasto to rade: ne znam. Mozda mozemo da se zapitamo i zasto List to ne radi....ne znam ko je upravu....

po kojoj osnovi pin ima pravo da naplati porez???
Ovo se stalno ponavlja kao pitanje...
Mi smo zvali ministarstvo i pitali par ljudi, tumacili objavljene propise, pitali inspekcije... i najbolje sto smo do sada zakljucili:

Sigurno se ne placa porez na:
- racunare (mbd+cpu+mem+graf.+case+...), notebook, palm...
- tastature, miseve, graf.table, joystick...
- printere, skenere, monitore, LCDove, projektore..
- modeme, mrezne kartice (ukljucujuci wireless/IR)...
- slusalice, zvucnike, mikrofone, flash memorije...

Niko nije znao da nam zasigurno objasni sta se smatra 'magnetno-optickim' uredjajima a sta ne, pa su pod sumnjom:
- hardovi, CDROM, CDRW, DVD... itd (dali su nam savet: bolje to izbegavajte dok se ne rascisti)

Sigurno NISU oslobodjeni poreza kod pojedinacne kupovine:
- kucista
- ploce
- procesori
- memorije
- graficke
- zvucne
- cooleri

Napomena 1: ako firma zaracuna porez, to na racunu pise i taj porez se predaje drzavi (ona nema od toga nista), osim ako napravi krivicno delo falsifikovanja dokumenata i utaje poreza sto je jako strogo kaznjivo i ne isplati se...

Napomena 2: ako firma ne zaracuna porez, a trebalo je, to je prekrsaj koji inspekcija vidi u knjigama i odredjuje novcanu kaznu + placanje poreza o trosku firme.

Napomena 3: ako firma/pojedinac usmeno kaze kupcu da mora da plati porez a ne izda mu racun - onda moze da to stavi i u dzep...

P.S. Tamo gde radim nema maloprodaje (tek se gradi prodavnica), a firmama se uz izjavu nikada ne naplacuje porez, tako da ovo tumacenje shvatite kao neutralno...

imam ja firmu (tj cale :D )pa ako budu hteli da mi zaracunaju porez kupicu preko firme sa izjavom

raindog je napisao(la):
imam ja firmu (tj cale :D )pa ako budu hteli da mi zaracunaju porez kupicu preko firme sa izjavom

Za kupovinu preko firme moras da podneses izjavu T1, T2 ili T3 u zavisnosti sta navodis kao razlog kupovine.
Porez ne placas samo u slucaju da ti je to osnono sredstvo za rad, e sada, kako je regulisano to kome je napajanje osnovno sredstvo za rad, a kome nije to je druga stvar. Npr. taxistima je osnovno sredstvo za rad TAKSIMETAR, a to sto ne placaju porez pri kupovini automobila je druga stvar...

PJ je napisao(la):
Npr. taxistima je osnovno sredstvo za rad TAKSIMETAR, a to sto ne placaju porez pri kupovini automobila je druga stvar...

Kako si to lepo objasnio.......

Voleo bih da te pokupi neki taxista na trotinetu sa taximetrom i da te tako vozi ceo dan:D .

Odakle ti samo ovakva informacija?Jesi li to sam smislio il' ti je neko pomagao:D :D

simpson H je napisao(la):
Kako si to lepo objasnio.......

Voleo bih da te pokupi neki taxista na trotinetu sa taximetrom i da te tako vozi ceo dan:D .

Odakle ti samo ovakva informacija?Jesi li to sam smislio il' ti je neko pomagao:D :D

u potpunosti se slazem sa tobom ali mislim da nema smisla svaki thread pretvarati prepucavanja tipa "blacenje prazne slame"

nego jel zna neko gde moze da se nadje chieftec od 300w u ns jer pinsoft trenutno ima samo od 360

kako je regulisano to kome je napajanje osnovno sredstvo za rad, a kome nije to je druga stvar.
Moze da se da izjava 'rezervni deo za osnovno sredstvo', takodje bez poreza, a srecom bilo kakva firma moze da ima PC kao osnovno sredstvo, makar za pisanje ponuda i knjizenje.

bilo je reci da je neki od chieftech-a u poslednje vreme losh. Na koji se to odnosilo? 300w ili 360w? hint: Mislim da je u jednom tredu to Simpson rekao, na sta je PJ odgovorio da ima 400w...

PJ je napisao(la):
Za kupovinu preko firme moras da podneses izjavu T1, T2 ili T3 u zavisnosti sta navodis kao razlog kupovine.
Porez ne placas samo u slucaju da ti je to osnono sredstvo za rad, e sada, kako je regulisano to kome je napajanje osnovno sredstvo za rad, a kome nije to je druga stvar. Npr. taxistima je osnovno sredstvo za rad TAKSIMETAR, a to sto ne placaju porez pri kupovini automobila je druga stvar...
Cekaj bre, zar nije njima osnovno sredstvo za rad mercedes?!! :D:D:D

Cores prodaje Chieftec program, pa vidi kod njih...

napajanje

-QUOTE]Originally posted by raindog [/i
u potpunosti se slazem sa tobom ali mislim da nema smisla svaki thread pretvarati prepucavanja tipa "blacenje prazne slame"

nego jel zna neko gde moze da se nadje chieftec od 300w u ns jer pinsoft trenutno ima samo od 360
[/QUOTE]

Probaj u Bit Computers-u. Nisam sigurna koja im je adresa a tel je:
021 369-191 ili 470-670

Pozdrav,)

Re: napajanje

Probaj u Bit Computers-u. Nisam sigurna koja im je adresa a tel je:
021 369-191 ili 470-670

Pozdrav,)

hvala, kod njih ima samo leadman 300w za 35 evrica ali cu najverovatnije uzeti to napajanje jer mi je malo mnogo da placam oko 50 evra za chieftec 360w

PJ je napisao(la):

obrasci su P 1,2,3 a ne T, ali to je nebitno, veci je problem shto to shto je navedeno kao osnovno sredstvo mora da se uvede u evidenciju osnovnih sredstava da se amortizuje po propisanim stopama i naravno podlozno je inspekciji. Postoje mogucnosti da se i to prevazidje tako shto se delovi navedu kao rezervni ili nadogradnja postojeceg osnovnog sredstva (nisam siguran za tachnu formulaciju) kao i da se osnovna sredstva pre vremena (zakonom predvidjenog) otpishu, shto mora da se uradi komisijski sa zapisnikom itd. Sve u svemu nije ni to mala *******cija, bar za onog ko je u firmi odgovoran pred zakonom za sva knjigovodstvena stanja pa i za evidenciju osnovnih sredstava i ne vredi se zezati za manje iznose...

a za taksiste si lupio stvarno ;)

Pozdrav :wave;

Porez je ukinut i za graficke....

nickname je napisao(la):
obrasci su P 1,2,3 a ne T,
Da, da, moja greska.....za neke sitnije stvari moze i varijanta servisnog lista.....nisam siguran, ali mislim da je ovaj faks kod mene na stolu na nekom servisnom listu u firmi dole tj. kupljen kao sredstvo za rad, pa se odmah "pokvario"....bla bla....

nickname je napisao(la):
a za taksiste si lupio stvarno ;)
Proveri...
Ja nisam nigde zvanicno procitao, ali mi 3 taxiste (koji se ne poznaju medjusobno) tako rekose......ne, ne vozim se taxijem, vec te poznajem ljude......ma uostalom koga zabole za tronite, taximetre i sl...

Vrh Dno