zavisi kakve hdd imas., ako su veci od 2tb mislim da ti onda treba ploca sa efi ili uefi biosom da bi mogao da prebacis hdd ne gpt da bi video ceo hdd. sto se tice procesora memorije to ti nije bitno. ja na ploci imam 8 sata i uzeo sam adapter pci-e na 4 sata i to radi sa 12 hdd bez problema. ploca je fm2+ GA-F2A88X-D3HP, procestor je athlon x4 840 fm2+ i 8gb rama, rama bi mozda moglo i manje ali su meni slotovi od 8gb pa sam ostavio jedan slot. napajanje mi je ostalo od mininga sa grafama pa je malo jace 1200w ali nema potrebePosto vidim da ste puno iskusniji, zamolio bih vas za malu pomoc.
Naime, nekoliko drugara i ja smo odlucili da udjemo skromno u ovu Chia pricu.
Imamo 7 HDD-ova i oni su trenutno u fazi plotting-a kod naseg drugara, a mi bi posle trebalo da nastavimo sa farming-om. Ja bih trebalo da sastavim farming masinu, pa imam nekoliko nedoumica.
Razmisljam izmedju neke starije kombinacije i5 (3-5 generacija) + 4GB RAM ili novija (Ryzen 3200G + B450 + 8GB RAM-a).
Da li je za farming masinu potrebno da imamo neku "sredje jaku" masinu ili je dovoljno bilo kakav racunar posto je plotting zavrsen? Da li je ovo gore navedeno OK?
Da li mi je dovoljno napajanje tipa LC500H-12 500W posto HDD-ovi nisu neki potrosaci? Imate li neki drugi predlog? Nekako mi LC deluje ok sa aspekta cena/stabilnost?
Posto ce mi trebati mesta za 8 SATA konektora, a vecina ploca koje sam gledao ima 4-6 portova, da li je bolje da uzmem onu neku PCI-E karticu sa 2 SATA porta ili da idem na varijantu 6 unutra + 2 u fioku na USB?
Generalno, bio bih zahvalan za bilo kakav savet koji nisam ni razmotrio gore
Poslednja izmena: