Šta je novo?

CHDK Canon firmware?

Moze neko da mi malo pojasni mislim da nisam razumeo, da li ja posle instalacije ako vise ne zelim da koristim CHDK mogu da koristim svoj originalni FW, i da li mogu da pokvarim originalni fw.

CHDK ne dira uopšte firmware već se učitava sa kartice. Ako nećeš više da ga koristiš samo ga izbrišeš.

Takvu dinamiku moze da ima svako telo ako tako razvijes raw:)

Poslednja izmena:
Dandy hvala bilo me je strah da ne zeznem originalni FW posto je jos u garanciji.

SX20 moj FW je 1.02b, kada sam sve dobro proucio (citaj: shvatio da ne mogu nista da pokvarim) odlucio sam da ga probam. Morao sam prvo da napravim dvije particije na kartici posto je ova moja od 8GB. Valjda ne treba to raditi ako je do 4 GB...
Elem, nabacio sam betu, ima tu bukvalno milion stvari i sve to skripi jos, narocito sto refresh ne radi, ali napravio sam par fotki sa brzinom 1/6400
Zanemarite postavku :)
PS Samo sam stavio list papira ispred blica...

Uploaded with ImageShack.us

Poslednja izmena:
hehe lepo!

Hvala!
Mislio sm da nikada necu uspjeti da napravim ovakvu fotku (bez mnoooogo vise para) :D

@Marko P

E vidiš, nisam znao da su izbacili CHDK za 1.02b. Kada sam poslednji put gledao bio je samo za 'e'.
Moraću da probam ovih dana :), mada me malo smara to deljenje kartice na particije :(

Uspio sam da snimim RAW sa ovim cudom... Dakle nemam rijeci! Fantazija! To je moje prvo iskustvo sa RAW-om :D

Sto se tice dijeljenja kartice i u isto vrijeme instaliranja svega to je zahvaljujuci ovome najmanji problem:
Kod:
http://blog.m2creativedesign.com/2010/02/how-to-install-sdm-stereodata-maker.html
Ali je jedina 'caka' sto svaki put kada hoces da skines fotke sa kartice moraces uz pomoc istog programa da uradis 'swap partitions' da bi ova sa podacima bila prva... Sto i nije neki problem, ali nekada smara...
Tako da cu ja za ovo kupiti jednu karticu od 4 GB i mirna Bosna...

Vidim da se pojavljuju nove dorađene verzije za 1.02b, a čini mi se da će uskoro i final :p
Nego... koliko vidim SX20 nema "Firm Update" funkciju u meniju, što znači da je jedini način da pokrenem CHDK da napravim drugu butabilnu particiju i podignem ga sa aparatom?
Ovo me nervira, jer bih voleo da imam mogućnost pokretanja CHDK-a po potrebi dok ga testiram, bez swap-ovanja particija i zafrkancija...

I mozes pokretati CHDK po potrebi bez swap-ovanja particija, samo kada hoces da prebacis fotke sa kartice na komp tada mora swap particija... :(

Tjah... mislim da ću uzeti još jednu karticu od 4 GB za eksperimentisanje.

Tako sam i ja mislio u pocetku i nesto mi se oteglo... :)

Blagodeti CHDK-a! Zivio/la acid2000! Ima zestoku donaciju od mene! :D

http://www.flickr.com/photos/markopaovica/4642704389/

4642830644_5ffd134376_b.jpg

4642172535_cb84925e44_b.jpg

Poslednja izmena:
Je l' ovo iz jedne raw fotke ili iz više?

Iz jedne RAW fotke!
To je mi prvi put da ovo radim...

jel mogu malo detaljniji utisci SX120IS korisnika CHDK opcija...

koja je poslednja verzija f-wa, jel sx120is-100b-0.9.9-912-full ?

na jednom nemackom sajtu, vezano za ovu tematiku, nasao sam noviji, bar po datumu:

sx120is-100b-1.1.0-DE-full_ALPHA_rev_411

koji vi koristite?
kakav je kvalitet raw fajlova?
jel ima nekih problema u radu, prijavljivanja greski, restartovanja?

Nemci imaju svoju posebnu granu CHDK-a. Zaista ne znam koje su sve razlike, ali nije u pitanju direktno unapređenje osnovnog CHDK-a, već su neke stvari potpuno drugačije i verzije nisu uporedive.
Ako je final verzija, onda ne bi trebalo da ima bilo kakvih bitnih bagova.

koliko vidim, obe verzije nisu finalne...

aparat stize danas, pa rekoh, da se pripremim...:)

poz...

Hmm... sada gledam na CHDK sajtu i ne vidim da se bilo gde pominje SX120. Gde si našao uopšte te verzije?

Što se tiče beta-final, evo ja furam betu na SX20 već mesecima i osim nekih stvari koje ne rade i koje ni ne koristim nisam imao nikakvih problema.

imam PS SX120IS

i ne znam da koristim raw.tj ne umem da ga otvorim.verovatno nesto ne radim kako treba. inace koristim sx120is-100b-0.9.9-912-full verziju. ima svasta sto ni ne znam kako se koristi al je zabavno. najzabavniji je live histogram i kontrola baterije.idem sad da vidim taj chdk sa nemacki. i da, kako podesiti sx120is da mu raw moze da se otvori? neko je to na ovom forumu negde pomenuo al se nesto nisam snaso i odustao sam.

Moraš da pokreneš skriptu kojom se napravi badpixel.bin fajl za tvoj aparat, pa onda možeš da uključiš da ti CHDK sam konvertuje njegov RAW u DNG koji otvara dosta programa za obradu slika.

probacu,nisam uopste imao ideju. mislio sam da je to neka opcija koja se pali kad se nadje i da je samo nisam naso.video sam da ima nekih skripti samo da jos provalim kako se to koristi.sad bar mogu nesto i da probam..

probacu,nisam uopste imao ideju. mislio sam da je to neka opcija koja se pali kad se nadje i da je samo nisam naso.video sam da ima nekih skripti samo da jos provalim kako se to koristi.sad bar mogu nesto i da probam..

jesi probao, tj. dobio upotrebljiv fajl?

probao sam oba fajla, chdk i chdk-de, oba u principu rade, samo nisam imao vremena da se igram...raw je zanimljiv, samo da vidimo kako do njega...nije mi jasno sto su stavljali ovaj raw, ako se ne cita...jel to vazi i za druge aparate ili samo za sx120?

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
hvala dandy, podesio sam, radi...

jedno jos pitanje za korisnike chdk...
promenio sam velicinu fonta u menijima cdhk, medjutim, da li se moze
uopste menjati velicina fonta na osd-u, tj. na podacima koji se ispisuju na displeju aparata...gledao sam, ali nisam nasao...malo bi ih povecao...
znaci, u ´visual settings´ pa ´menu rbf font´ sam promenio velicinu, i promenila se velicina u svim menijima, ali nije na osnovnim podacima...

poz....

Nazad
Vrh Dno