Šta je novo?

CHDK Canon firmware?

wiz011

Guest
Učlanjen(a)
18.12.2004
Poena
440
Da li je neko probao ovaj alternativni firmware?

http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK

Na papiru mogućnosti zvuče imnpresivno: RAW, live histogrami, zebra, mogućnost izbora kompresije videa (višestruko duži snimci), DOF kalkukator... Ovo je samo mali deo novih mogućnosti.

Firmware, u suštini, otključava stvari koje već postoje u hardveru, ali ih je Canon disejblovao. Ovo je bio potencijalno problem za Canon jer alternativni firmveri otključavaju i neke opcije koje su verovatno bile predviđene kao adut nekih budućih modela. Zato ja Canon sasvim promenio OS i izgleda da je od aktualnih modela A570 IS poslednji voz za CHDK, jer verovatno već sledeći model u A5** neće moći da ga koristi (720 IS i 650 IS već ne mogu, dok za 710 IS i 640 je to moguće):

It seems that the porting to this camera is almost impossible (at least it is very hard and needs deep analysis of the dump) because Canon changed the OS which was used for Digic 2/3 before. The OS was VxWorks, and now it is DRYOS. As the result all OS-related procedures have to be found from the scratch. But the main issue is the method of CHDK loading is not compatible with the OS anymore: the OS-related mechanism of hooking tasks, working with buttons is totally changed and it is needed to fully rewrite this part.

Unfortunately, the same is suspected for all recent new cameras (A650, S5IS, G9).

But, there is a positive moment - the hardware part is still unchanged (ARM9), because BOOTDISK blinker works.

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1010&message=25508181

Probao na A610 i odusevio se. Od A570IS ce stvoriti daleko mocniji aparat...

Probao ja na A710, i sve funkcionise fenomenalno.

Probao i ja. Čini mi se da RAW ima mnogo više hromatskih aberacija nego JPEG na ovom aparatu, to bi mogao biti problem.

Ako se u RAW setovanjma za quality stavi 25 to će omogućiti da snimate otprilike duplo duže filmove. Probao i sa quality 1. Pa, ako hoćete neke "umetničke efekte" sa "kockicama" i 16 boja... :)

Imam mali problem sa FS Viewerom, vazda kad kažem da obriše slike koje je skinuo on izbriše i CHDK FIR fajl. Najzanimljivije je da ako je prethodno namešteno da radi autoload on radi i kad se obriše (kako? nemam pojma), ali još nisam isprobao da li ga je posle ovakvog brisanja moguće manuelno startovati. Meni se činilo da je zgodnije ako ima autoload, ali sad mi se čini podesnije da ga startujem manuelno, ne treba mi uvek.

Wiz, kakva je situacija sto se tice shuma i RAW formata, da li se sta tu popravilo?

ne mogu da nadjem, jel ima beshe neki hack za canon a510?

Wiz, kakva je situacija sto se tice shuma i RAW formata, da li se sta tu popravilo?
Nisam ništa sistematski probao, opalio sam samo tri snimka i iznenadio se količinom hromatskih aberacija na granici svetlih i tamnih objekata. Pretpostavljam da bi RAW trebalo da ima još više šuma, jer je manje procesiran unutar aparata.

ne mogu da nadjem, jel ima beshe neki hack za canon a510?
Nema. Postoji hack samo za aparate sa DIGIC II i III:

http://chdk.wikia.com/wiki/For_Developers

Poslednja izmena:
Ja sam bio utripovao da 510 ima DIGIC II :)

veceras cu probati apdejtovati taj hack firmware pa cu sutra pokusati nesto sa njim. Ovo za hromatske aberacije me bas cudi. Ako nista drugo, dobro ce mi doci live histogram.
poz.

Imam problem, ne mogu da instaliram ovaj modovani fw. FW na aparatu mi je 1.00e i skinuo sam odgovarajuce fajlove sa linka koji je wiz postavio na pocetku. Prebacio sam ih oba u root kartice i u meniju imam opciju upgrade firmware, ali kada kliknem na nju dobijem neki prozor i u njemu pise firmware update file error!!!
Wiz, da li bi mi mogao poslati taj fw koji si ti skinuo na mail. Adresa je kontic(et)gmail.kom ???
poz.

Ne vredi, moj firmware je 1.01a.

Ima tamo 2-3 različite CHDK verzije za tvoj FW, jesi li ih sve probao?

Poslednja izmena:
A550 ima digic II , da li za njega postoji neka verzija CHDK firmware-a?

pozzz

Ne za sada. Urađen je dump firmvera za A550, verovatno će neko uskoro kompajlirati i CHDK za njega.

ја сам урадио chdk на s2. екстра. raw, live histogram, приказ батерије у %!!!! руси закон!

Nema, a95 mislim ima obican stari digic procesor tako da...

anyway, ja sam veceras uspio da instaliram ovaj hack, uradio sam isto sto i proslog puta i ovaj put aparat prihvatio. Mozda je bilo do fajla koji je bio okacen na filesharing host-u ili sta vec. Uglavnom, battery status, live histogram, zoom detalji na lcd-u su meni najkorisnija poboljsanja. RAW sumnjam da cu koristiti, nisam ni na fuji-u. Mozda probe radi.

Rade narodi & narodnosti... :p Suprotno velikom pesimizmu na početku, izgleda da će CHDK biti uspešmo portovan i na nove modele sa DryOS (A720 IS, SX100 IS, A650 IS...). Trenutno se vrlo intenzivno radi na verziji za A720 IS i, kako kažu: "Most of the porting work is nearly done!".

Detalji na:

http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,234.0.html

Ja sam zbunjen kada je u pitanju A530, posto na sajtu kapiram da nesto ima, ali treba da se edituje, a ja ne znam sta je to nesto :( .

Nema nista za a 530, samo a560 i noviji.

Jel toliko teško kliknuti na link koji sam stavio gore pa pogledati detaljan info za CHDK status za praktično svaki DIGIC II/III aparat?

Dali to znaci da ce raditi i na eos 400D???

A sta ce ti CHDK za EOS 400D? Pa to je DSLR, koliko sam ja skontao, ovaj firmware je poboljsanje za consumer fotoaparate :). A koliko vidim na onom linku, ne spominje se 400D. DSLR fotoaparat vec ima sve ono sto ovaj firmware daje consumer aparatima :).

Johnny SM,
velikodusno se zahvaljujem na odgovoru.
Srdacan Pozzzz

CHDK portovan na A720 IS !!!

A720 IS je prvi DryOS foto aparat koji je pozeleneo na CHDK strani. :) Što znači da je CHDK uspešno portovan na njega. Izgleda da za sad postoji samo jedan build: Allbest's branch for the A720 za firmware 100c. Nisam još isprobao.

http://chdk.wikia.com/wiki/A720IS

download

http://malbe.nm.ru/chdk/

Hehehe... Spominje se, pogledaj bolje. :) Mada stvarno ne znam šta bi CHDK radio na 400D, dodavao video igrice?

Meni na pamet padaju samo neke custom made skrpite koje bi se mogle pozivati.

Nego, wiz, reci mi da li a720 ima live histogram po difaultu??

Misliš da li ima bez CHDK? Ne, nema.

Ja utripovao da ima i malo falilo ga ga bas zbog toga kupim :) :)
E, i hvala za onu sharpening opciju u menijima, nikada je ne bih pronasao!!!!

Nazad
Vrh Dno